Haber iOS 17

Bu konuyu okuyanlar

Apple Destek®️

Öğrenci
Katılım
25 Temmuz 2022
Mesajlar
58
Reaksiyon puanı
53
Puanları
18
16 Mayıs 2023

BASIN BÜLTENI

Apple bilişsel erişilebilirlik için yeni özelliklerin yanı sıra Live Speech, Personal Voice ve Büyüteç uygulamasında Point and Speak gibi yeni araçlar sunuyor

Bilişsel, konuşmaya ve görmeye yönelik erişilebilirlik odaklı yeni yazılım özellikleri bu yıl içinde kullanıma sunulacak

CUPERTINO, CALIFORNIAApple bugün bilişsel, görsel, işitsel ve mobil erişilebilirlik için geliştirdiği yazılım özelliklerinin önizlemesini gerçekleştirdi. Konuşamayan veya konuşma becerisini kaybetmek üzere olan bireyler için de yenilikçi araçlar tanıttı. Kullanıcı gizliliğini tesis etmek için aygıt içi yapay öğrenme gibi donanım ve yazılım alanındaki gelişmelerden yararlanan bu güncellemeler, Apple’ı ürünlerini herkese uygun hale getirme hedefine daha da yaklaştırıyor.

Apple insanların hayatlarına gerçek anlamda etki edecek erişilebilirlik özellikleri geliştirmek için, farklı engelleri olan kişileri temsil eden topluluklarla yakın iş birlikleri yürütüyor. Bilişsel engelleri olan kişiler Assistive Access ile iPhone ve iPad’i çok daha kolay ve özgür bir şekilde kullanabilecek. Konuşamayan kullanıcılar Live Speech özelliğini kullanarak görüşmelerde ve sohbetlerde yazarak konuşma imkanına kavuşacak. Konuşma becerisini kaybetme riski taşıyan kişiler ise aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim kurmak için Personal Voice özelliğiyle kendi seslerine benzeyecek şekilde oluşturulan yapay bir sesle konuşabilecek. Tüm bu özellikler bu yıl içinde kullanıma sunulacak. Görme engelli veya görme bozukluğu olan kullanıcılar ise Büyüteç uygulamasındaki Algılama Modu’na eklenen Point and Speak özelliğinden yararlanabilecek. Kullanıcıların işaret ettikleri metni tanıyıp sesli okuyan bu özellik, küçük ev aletleri gibi fiziksel nesnelerle etkileşimi kolaylaştırıyor.

“Apple olarak her zaman en iyi teknolojinin herkes için geliştirilen teknoloji olduğuna inandık.” diyen Apple CEO’su Tim Cook, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün herkese ortaya yeni şeyler çıkarma, iletişim kurma ve sevdiği şeyleri yapma fırsatı sunarak teknolojiyi erişilebilir kılmak için uzun zamandır gösterdiğimiz kararlılığı daha da ileri taşıyacak yeni inanılmaz özelliklerimizi paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz.”

“Erişilebilirlik, Apple’da yaptığımız her şeyin bir parçası” diyen Apple’ın Erişilebilirlik Politikası ve Girişimlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Sarah Herrlinger, şunları söyledi: “Her aşamada, engeli olan kişilerin geri bildirimleriyle tasarlanan bu çığır açan özellikler farklı kullanıcıların yeni yollarla iletişim kurmasını sağlıyor.”

Assistive Access Bilişsel Engeli Olan Kullanıcılara Yardımcı Oluyor

Assistive Access tasarımda yenilikçi bir yaklaşımla uygulamaların ve deneyimlerin yalnızca en önemli ve vazgeçilmez özelliklerini alıp bilişsel yükü hafifletiyor. Bu özellik bilişsel engeli olan kişiler ve onların güvenilir yardımcılarından gelen geri bildirimlerden yararlanarak kullanıcıların yapmayı sevdiği ve iPhone ile iPad’in en temel işlevleri arasında olan sevdiklerinizle iletişim kurma, fotoğraf çekme ve müzik dinleme gibi aktivitelere odaklanıyor.

Assistive Access; Telefon ve FaceTime’ı tek bir yerde birleştiren Aramalar uygulamasının yanı sıra Mesajlar, Kamera, Fotoğraflar ve Müzik uygulamalarında özel bir deneyim sunuyor. Bu özellik yüksek kontrastlı düğmeler ve büyük yazılarla rahat anlaşılabilen bir arayüz sunuyor. Ayrıca kullanıcılara yardımcı olan güvenilir kişiler çeşitli araçlarla bu deneyimi özelleştirebiliyor. Örneğin, görsel iletişim kurmayı tercih eden kullanıcılar için Mesajlar uygulamasında yalnızca emoji’lerden oluşan bir klavye ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz görüntülü mesajlar kaydetme seçeneği bulunuyor. Kullanıcılar ve onların güvenilir yardımcıları ayrıca Ana Ekran ve uygulamalar için ızgara tabanlı daha görsel bir düzen ile metin görmeyi tercih edenlere yönelik satır tabanlı düzen arasında seçim yapabiliyor.

“Zihinsel ve gelişimsel engeli olan kişiler topluluğu yaratıcılığın son derece yüksek seviyede olduğu bir topluluk fakat teknoloji genellikle bu bireylerin karşısına fiziksel, görsel veya bilişsel bariyerler koyuyor.” diyen National Program Initiatives at The Arc of the United States kıdemli direktörü Katy Schmid, sözlerini şöyle sürdürdü: “iPhone veya iPad’e bilişsel açıdan erişilebilir bir deneyim getiren özellikler aynı zamanda eğitime, istihdama, güvenliğe ve özgürlüğe kapı açıyor. Bu da bu bireylerin dünyalarını ve potansiyellerini genişletmek anlamına geliyor.”

Live Speech ve Personal Voice Konuşma ile Erişimi Güçlendiriyor

iPhone, iPad ve Mac’te Live Speech özelliğiyle kullanıcılar, telefon ve FaceTime aramalarında ve hatta yüz yüze sohbetlerde söylemek istediklerini yazıp seslendirebiliyor. Kullanıcılar ayrıca sık kullanılan ifadeleri kaydedip aileleri ve arkadaşlarıyla sohbet ederken hızla kullanabiliyor. Live Speech dünya genelinde konuşamayan veya konuşma becerisini zaman içinde kaybetmiş milyonlarca kişiye destek olmak için tasarlandı.

ALS (amyotrofik lateral skleroz) veya konuşma becerisini etkileyebilen diğer hastalıkların teşhisi nedeniyle konuşma becerisini kaybetme riski taşıyan kullanıcılar, Personal Voice ile kolayca ve güvenli bir şekilde kendi seslerine benzeyen bir ses oluşturabiliyor.

Kullanıcılar rastgele belirlenmiş metinleri okuyup iPhone veya iPad’de 15 dakika ses kaydı yaparak bir Personal Voice oluşturabiliyor. Konuşma odaklı bu erişilebilirlik özelliği aygıt içi yapay öğrenmeden yararlanarak kullanıcıların bilgilerinin gizli ve güvende kalmasını sağlıyor. Live Speech ile entegre olan bu özelliği sevdiklerinizle iletişim kurarken kullanmak da mümkün.1

“Günün sonunda en önemli şey arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim kurabilmek.” diyen kâr amacı gütmeyen Team Gleason’un yönetim kurulu üyesi, ALS aktivisti ve 2018’de ALS teşhisi konduğundan bu yana sesinde önemli değişiklikler yaşayan Philip Green, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onları sevdiğinizi, size benzeyen bir sesle söyleyebilmek dünyalara bedel. iPhone ile kendi yapay sesinizi yalnızca 15 dakika içinde oluşturabilmek olağanüstü.”

Büyüteç Uygulamasındaki Algılama Moduna Görme Engeli veya Görme Bozukluğu Olan Kişiler İçin Point and Speak Özelliği Eklendi

Büyüteç uygulamasındaki Point and Speak özelliği, görme engeli olan kullanıcıların üzerinde metin olan fiziksel nesnelerle etkileşime geçmesini sağlıyor. Örneğin mikrodalga fırın gibi bir ev aletini kullanırken; Point and Speak özelliği kameradan, LiDAR Tarayıcısı’ndan ve aygıt içi yapay öğrenmeden gelen verileri birleştirerek kullanıcı tuşlar parmaklarını gezdirdiğinde her düğmede yazan şeyi okuyor.2 Point and Speak özelliği iPhone ve iPad’deki Büyüteç uygulamasında yerleşik olarak geliyor. VoiceOver’ın yanı sıra Büyüteç uygulamasındaki Kişi Algılama, Kapı Algılama ve Görüntü Açıklamaları gibi özelliklerle de mükemmel uyum sağlayarak kullanıcıların fiziksel ortamlarında hareket etmesine yardımcı oluyor.

Diğer Özellikler

  • İşitme engeli veya işitme güçlüğü olan kullanıcılar Made for iPhone işitme cihazlarını doğrudan Mac ile eşleştirip kendi tercihlerine göre ayarlayabiliyor.3
  • Sesle Denetim metin düzenleme için fonetik öneriler sunuyor. Böylece, kendi sesleriyle yazan kullanıcılar söylenişi birbirine benzeyen kelimeler arasından doğru olanı seçebiliyor.4 Sesle Denetim Kılavuzu ile kullanıcılar iPhone, iPad ve Mac’te dokunmaya ve yazmaya alternatif olarak sesli komutlar kullanma konusunda çeşitli ipuçları alabiliyor.
  • Fiziksel ve motor engelleri olan ve Anahtarla Denetim özelliğini kullananlar istedikleri anahtarı sanal bir oyun kumandasına dönüştürüp iPhone ve iPad’de sevdikleri oyunları oynayabiliyor.
  • Görme bozukluğu olan kullanıcılar için şimdi Finder, Mesajlar, Mail, Takvim ve Notlar gibi Mac uygulamalarında Metin Puntosu ayarlamak daha kolay.
  • Hızlı animasyonlara karşı hassas olan kullanıcılar Mesajlar ve Safari’de GIF’ler gibi hareketli unsurları otomatik olarak duraklatabiliyor.
  • VoiceOver kullanıcıları için Siri yüksek hızda sesli geri bildirimde bile doğal ve anlaşılır oluyor. Kullanıcılar ayrıca Siri’nin konuşma hızını 0,8 kat ile 2 kat arasında değiştirebiliyor.
Tüm Dünyada Küresel Erişilebilirlik Farkındalığı Günü Kutlamaları

Apple, Dünya Erişilebilirlik Farkındalığı Günü’nü kutlamak için bu hafta yeni özellikler, özel olarak derlenen koleksiyonlar ve daha fazlasını kullanıma sunuyor:

  • 18 Mayıs’ta Almanya, İtalya, İspanya ve Güney Kore’de kullanıma sunulacak olan SignTime servisi, Apple Store ve Apple Destek müşterilerini işaret dili çevirmenleriyle buluşturuyor. Bu servis halen ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, Avustralya ve Japonya’da müşterilere sunuluyor.5
  • Hafta boyunca dünya genelinde belirli Apple Store’larda müşterilerin erişilebilirlik özelliklerini keşfetmelerine yardımcı olacak bilgilendirici etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca Apple Carneige Library’de düzenlenecek Today at Apple etkinliğinde işaret dili sanatçısı ve çevirmeni Justina Miles sahne alacak. Yıl boyunca yapılabilen grup rezervasyonları ile Apple Store’lar toplulukların erişilebilirlik özelliklerini birlikte öğrenebilecekleri mekanlar haline geliyor.
  • Kestirmelere eklenen Remember This özelliği, bilişsel engeli olan kullanıcıların kolayca yardım ve bilgi alması için Notlar uygulamasında görsel günlükler oluşturmasını sağlıyor.
  • Bu hafta Apple Podcasts’te erişilebilir teknolojinin etkisini konu alan bir dizi program yayınlanacak. Apple TVuygulamasında engelli topluluğundan önde gelen hikaye anlatıcıları tarafından özel olarak derlenen filmlere ve dizilere yer verilecek. Apple Books’ta engelli hakları savunucusu Judith Heumann’ın anılarını konu alan Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist adlı eser öne çıkarılacak. Apple Music’te ise farklı türlerden Amerikan İşaret Dilinde müzik videolarına yer verilecek.
  • Bu hafta Apple Fitness+’te antrenör Jamie-Ray Hartshorne programına ASL’yi dahil ederek herkesin fitness antrenmanlarına daha kolay erişebilmesi için yürütülen çalışmaların birer parçası olan özellikleri tanıtacak. Bu özellikler arasında bulunan Sesli İpuçları, görme engeli veya görme bozukluğu olan kullanıcılara kısa, açıklayıcı sesli işaretler sunuyor. Yürüme Zamanı ve Koşma Zamanı bölümleri ise tekerlekli sandalye kullanıcıları için “Yürüme veya İtme Zamanı” ve “Koşma veya İtme Zamanı” olarak değiştiriliyor. Ayrıca Fitness+ antrenörleri Amerikan İşaret Dilini her antrenman ve meditasyon seansına dahil ediyor. Tüm videolarda altı dilde açıklamalı alt yazılar bulunuyor ve antrenörler farklı seviyelerden kullanıcıların katılabilmesi için her antrenmanda hareketlerin modifiye edilmiş versiyonlarını gösteriyor.
  • App Store’da engelli topluluğunun üç lideri Aloysius Gan, Jordyn Zimmerman ve Bradley Heaven, konuşamayan bireyler olarak deneyimlerini paylaşacak ve artırıcı ve alternatif iletişim (AAC) uygulamalarının yaşamlarına olan dönüştürücü etkilerini anlatacak.
Apple hakkında Apple 1984’te Macintosh’u piyasaya sürerek kişisel teknoloji alanında çığır açtı. Bugün, Apple iPhone, iPad, Mac, Apple Watch ve Apple TV ile inovasyonda dünya lideridir. Apple’ın beş yazılım platformu; iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS tüm Apple aygıtlarında kesintisiz bir deneyim sağlar ve kullanıcılara App Store, Apple Music, Apple Pay ve iCloud gibi çığır açan hizmetlerle güç katar. Apple’ın 100.000’in üzerinde çalışanı dünyanın en iyi ürünlerini üretmeye ve dünyayı bulduğumuzdan daha iyi durumda bırakmaya kararlıdır.
  1. Personal Voice; iPhone, iPad ve Apple çipli Mac kullanılarak oluşturulabilir ve İngilizcedir.
  2. Point and Speak özelliği LiDAR Tarayıcısına sahip iPhone ve iPad aygıtlarında İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Çince, Kantonca, Korece, Japonca ve Ukraynaca dillerinde kullanılabilir.
  3. Kullanıcılar Made for iPhone işitme cihazlarını belirli M1 çipli Mac aygıtları ve M2 çipli tüm Mac aygıtlarıyla eşleştirebilir.
  4. Sesle Denetim fonetik önerileri İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dilerinde mevcuttur.
  5. SignTime seansları ABD ve Kanada’da Amerikan İşaret Dili (ALS) ile, Birleşik Krallık’ta İngiliz İşaret Dili (BSL) ile, Fransa’da Fransız İşaret Dili (LSF) ile, Japonya’da Japon İşaret Dili (JSL) ile ve Avustralya’da Avustralya İşaret Dili (Auslan) ile gerçekleştirilir. SignTime 18 Mayıs’tan itibaren Almanya’da Alman İşaret Dili (DSG), İtalya’da İtalyan İşaret Dili (LIS), İspanya’da İspanyol İşaret Dili (LSE) ve Güney Kore’de Kore İşaret Dili (KSL) ile gerçekleştirilmeye başlayacak.


Apple Medya Yardım Hattı

[email protected]

00800 448 827 001
 
Üst