"Şehid" Kime Denir?

Reaksiyon puanı
68
Selamun Aleykum;

Şehid kelimesinin anlamını hepimiz kaba tabiriylede olsa biliyoruz. Günümüz koşullarında bu kelimenin kullanımı biraz anlam dışına taşmış.

Konuyu günümüze çekersek askerde hayatını kaybedenlere şehid deriz. Askerlik bir vatani görevdir. Bir vatani görev uğruna canını vermek islam'a göre şehidlik kategorisine girmiyor (Araştırabilirsiniz)

Bakara suresinin 154 ayeti "Allah yolunda öldürülenlere «ölüler» demeyin. Hayır, onlar diridirler. Fakat siz sezemezsiniz." --Allah yolunda mı bunca kişi hayatını kaybetti? yoksa vatan mı?

Hayatlarını kaybedince "vatan sağolsun" deriz(Bumu Allah uğruna savaş) ama bunlar Allah yolunda mı öldürüldü? Yada Allah'ın dini uğruna mı canını verdiler? Hayır bir vatani görev sonucunda hayatlarını kaybettiler.

Şimdi birde bu açıdan bakalım; Askerlik türkiyede zorunlu bir vatani görevdir. Herkes gitmek zorundadır. Buna pkk yanlılarıda dahil mi?Evet. Varsayalım bir pkk yanlısı askere gitti ve pkk olmasına rağman pkk ile çıkan bir çatışmada öldü. Ee bunada şehid dedik. Bu nasıl bir çelişkidir. Bu durum olasılık bakımından imkansız değil. ve Eminim yaşanmıştırda.

Bu olasılıkta var; Kişi Allah'a karşı çıkan bir örgütle savaşmak niyetiyle gidiyor. Allah'ın rızasını gözeten biri o niyet var içinde (Allah gönüülerdekini en iyi bilendir.) işte islama göre o şehidtir. Peki herkesin içinde bu niyet mi var? Hayır.

Kişi ateisttir veya başka dine mensup(Türkiye'de buda imkansız değil) askerde hayatını kaybetti. Eee buda şehid oldu. Bırak Allah uğruna savaşmayı Allah'ı inkar eden biri.

Şimdi Askerde arkadaşı yanlışlıkla pimi çekiyor 2-3 kişi can veriyor ee bunlarada şehid dedik. Burda Allah uğruna savaş nerde? Niye bunlara şehid dedik peki? Yada bir kaza kurşunu olabilir.

İslam'da vatan uğruna canını feda eden şehid değildir. Şehidliğin belli koşulları vardır, koşullar sağlanmaz ise şehid değildir.

Şimdi bunlar "resmi şehid" mi? "Devlet şehidi" mi? yoksa gerçek "şehid" mi? Bunlara sadece "şehid" demek eğer (şehid olmadığı açıkça belli ise) ne kadar doğru? Yok ile "hayatını verdi, can verdi..." gibi kelimeler kullanılmak istenmiyorsa sadece şehid kelimeside kullanılmasın çünkü islam'a göre askerde hayatlarını kaybedenlerin çokk büyük çoğunluğu şehid değildir. Haa "resmi şehid","devlet şehidi" "vatan şehidi" denilirse o ayrı. Çünkü bunlar doğrudur. Vatan şehidi" çünkü vatan uğruna şavaşıp can verdi. Ama şehid denildiğinde ortada bir inanç(islam) uğruna ölme söz konusu olmalıdır değilse şehid kelimesinin önüne sıfat getirilmelidir.

Haa bunlar vefat edince cehennemlik'tir yada cennetlik demiyorum. Böyle bir konuya hiç değinmedim sadece "şehidlik"

Yani şehid olmayan birine şehid demek ister istemez insanı rahatsız ediyor. Nasıl ki pkk lıda kendikine şehid demesi.

Benimse sizden istediğim sadece bu konuya tarafsız bir şekilde yaklaşmanızdır. Şehidlik nedir? Nerden geldi? Kime şehid denir? gibi soruları araştırmanızdır ve eminim bu sonuca ulaşırsınız. Yani herşey ortada diyiyorum.

Bu konu hakkındaki düşüncelerim ciddi ciddi böyle. Epey araştırdım islam bilgisi derin olan kişilerede sordum.

Yönetici arkadaşlardan ricam konu belki ağır gelebilir ama burda sadece düşüncelerimi belirtim. Lütfen diktatörlük edip konuyu talan etmesinler.

Diğer kullanıcılarında düşüncelerini almak isterim belki biri beni tatmin edebilir tam anlamıyla.

WhiteHawk

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Başka iş güç kalmadı şimdi sıra bunamı geldi?Seni böyle söylemek için kim yönlendiriyor acayip kişi????????????????

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
Bu soruya kısaca bir yanıt vereyim. Vatan sevgisi imandandır hadisinden yola çıkarak; Vatanını sevmeyenin Allah'a iman etmiş sayılmayacağını kabul edebiliriz. (Devlet ya da hükümet demiyorum, vatan diyorum, ülke yani, kimse devletini sevmek zorunda değildir ama hain değilse vatanını sevmek zorundadır.) Vatanını sevmek imandansa, vatan için ölmekte imandandır. Dolayısıyla vatanı için ölen, imanı için de ölmüştür yani şehittir.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
aslında söylenecek pek bir şey yok. olayın gerçeği, bildiğinden başkası değil. yaptığımız şeyin prosedür olduğunu ve yapılması gerektiğini biliyoruz.

Reaksiyon puanı
68
Başka iş güç kalmadı şimdi sıra bunamı geldi?Seni böyle söylemek için kim yönlendiriyor acayip kişi????????????????

Evet ne yazık ki hala böyle düşünenlerimizde var. Biri düşüncelerimizin aksi birşey düşünürse beyni bulanmış,yönlendirilmiş oluyor.

Ben burda ciddi ciddi birşey soruyorum varsa güzel bir açıklaman buyur saygıyla dinler ve cevaplarım. Yok böyle kaba cevaplar ise kalsın.

İslama göre şehidliği araştırdun mı? İslamda şehid olmak için hangi koşullar sağlanamalıdır biliyor musun?

Reaksiyon puanı
68
aslında söylenecek pek bir şey yok. olayın gerçeği, bildiğinden başkası değil. yaptığımız şeyin prosedür olduğunu ve yapılması gerektiğini biliyoruz.

Kesinlikle ama işte bir makama layık olmayana o makamda gibi göstermekte açıkçası beni rahatsız ediyor. Başı secde görememiş ile başı secde görmüş aynı grupta asla olmaz. Dediğim gibi herşey yine insandaki niyettir, gönlündekidir. ama dıştan görülende malesef yazdıklarım gibi.

Bu konu hakkında geniş bilgi bkz.

evet görünce hatırladım değinmeyi unutmuşum. Bunlar şehid-i kamil'dir. Ama yine yazdığım gibi önündeki sıfata yazılmalıdır. Çünkü şehid başka, şehid-i kamil başkadır.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Kesinlikle ama işte bir makama layık olmayana o makamda gibi göstermekte açıkçası beni rahatsız ediyor. Başı secde görememiş ile başı secde görmüş aynı grupta asla olmaz. Dediğim gibi herşey yine insandaki niyettir, gönlündekidir. ama dıştan görülende malesef yazdıklarım gibi.

3 çeşit şehit vardır. dünyada şehit, Allah katında şehit, hem dünyada hem Allah katında şehit. Bu da demek oluyorki dünyada şehit makamında defnedilen herkes o şerefe Allah katında nail olamıyor. Ama bu ayrımı bu dünyada yapamayacağımıza göre mantıklı olan da o görevde ölen herkesi bu itibar ile defnetmek.

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Kişinin şehit olabilmesi için Allah yolunda ölmesi gerektiğini söylemişsin, doğrudur.

Türk milleti İslamiyet'i seçtiği günden beri İslamiyet'in ve bu toprakların savunucusu olmuş, İslamiyet'i geniş coğrafyalara yayma misyonu üstlenmiş, cihad anlayışıyla fetihlerde bulunmuştur.

PKK ile mücadele açısından olaya yaklaşırsak biraz geniş bir çerçeveden bakmak gerekir. PKK sadece dağdaki teröristlerden mi oluşur yoksa başka güçlerin amaçlarına hizmet mi eder? Bölgede kurulacak olası bir özerk devletin Hristiyan ve Yahudi toplulukların çıkarlarına hizmet edeceği aşikar. Bu durumda biz gene İslamiyet'in savunuculuğunu yapmış olmaz mıyız?

Dolaylı olarak İslamiyet'i savunuyor olsak da şehit mertebesine ulaşabilmesi için kişinin Müslüman olması gerekiyorsa ve şehit olan kardeşlerimizden bazıları Müslüman değilse biz bunları ayırt edemeyiz. Her askerin dini tercihini kayıt altına alıp bu şehit, bu şehit değil diye etiketlemek de hoş olmaz.

Sonuç olarak Türk milletinin gözünde hayatını kaybeden her asker şehittir, ona göre duasını alır ve biz inanırız ki Allah tarafından ona göre mükafatlandırılacaktır.

TEGİN

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Kimin ne niyetle gidip vefat ettiğini bilemeyeceğimiz için toptan şehit değildir demek te yanlıştır.Bırakalım da buna Allah(CC) karar versin.Mesela ben de askere gidip pkklı ....lerle çarpışıp ülkemde yaşayan müslüman kardeşlerimi katletmelerini engellemek isterken öldüm

Reaksiyon puanı
68
PKK ile mücadele açısından olaya yaklaşırsak biraz geniş bir çerçeveden bakmak gerekir. PKK sadece dağdaki teröristlerden mi oluşur yoksa başka güçlerin amaçlarına hizmet mi eder? Bölgede kurulacak olası bir özerk devletin Hristiyan ve Yahudi toplulukların çıkarlarına hizmet edeceği aşikar. Bu durumda biz gene İslamiyet'in savunuculuğunu yapmış olmaz mıyız?

Evet pkk bölgede bir kominst yapı kurma gibi bir amacı var ama biz bunu engelemeye çalışınca yurdumuz menfaatini mi göz önünde bulundurarak mı yapıyoruz? Yoksa İslam dinini koruyup yaymak mı?

Bu da demek oluyorki dünyada şehit makamında defnedilen herkes o şerefe Allah katında nail olamıyor. Ama bu ayrımı bu dünyada yapamayacağımıza göre mantıklı olan da o görevde ölen herkesi bu itibar ile defnetmek.

yapılması şimdilik en uygun bu. ama benim gördüğüm her ölene şehid denmesi. O makama nail olmak, şehadet şerbetini içmek herkese nasip olmaz. Kolay ulaşılabilen bir makam değildir.

Ama gelip görünüz ki her hayatını kaybedeni o makamda biri diye anılmakta. pkkda kendikine şehid der. israilde. Beni rahatsız eden sadece bu.

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Aleykum selam

Kimsenin dusuncelerine alinma emin ol bu itiraflar konusundaki tum konulardan daha anlamli yararli bir konu actin.

Oncelikle fazla kurcalanacak bir konu degil Muslumansan sadece "Allah yolunda oldurulen kisiye sehid denir" kalibina inanacaksin.

Biraz akil ve mantik kullanalim sehid kendini toplum icin irk icin ummet icin feda eden insandir. Bu tanimla vatan yolunda oldurulen insanda sehid olur. Ve oyledirde. Allah yolunda olmesi belkide hayirli bir is yaparken olmek anlamina da gelebilir. Ornegin bir belediye calisanin cocuklarini doyurmak niyetiyle calisirken kazaran olmesi de sehitliktir. Kisi Musluman degilse tabi "sozde" sehit olamaz

Tabi bu sacma. Aslinda tam iman sahibi bir gayri muslim de sehid olabilir

Eger bu sorunun cevabini bir dinsiz veya ilahsiz ariyorsa bizim sehid dediklerimiz onlar icinde olumsuzdur tabi vatanini babasini atasini seviyorsa.

Bu konular bir alimden ogrenmeye kalkismayn Kuranin Turkcesini okuyup anlamaya calisin. Bu sekilde sadece inanmak yerine anlayip kavrayip ogrenmis olursunuz

Ek : Keske Islami tamamen Turkce yasayabilsek

WhiteHawk

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Evet ne yazık ki hala böyle düşünenlerimizde var. Biri düşüncelerimizin aksi birşey düşünürse beyni bulanmış,yönlendirilmiş oluyor.

Ben burda ciddi ciddi birşey soruyorum varsa güzel bir açıklaman buyur saygıyla dinler ve cevaplarım. Yok böyle kaba cevaplar ise kalsın.

İslama göre şehidliği araştırdun mı? İslamda şehid olmak için hangi koşullar sağlanamalıdır biliyor musun?

Diyelimki senin dediğin gibi böyle olduğunu ispatlarsan eline ne geçecek?Ta başından beri askere ve ailesine böyle öğretilmiş,Şehitli mertebesi en yüce mertebedir.Ölenlerin ailelerine güç veren onları hayata bağlayan bu mertebenin evlatlarına verilmiş olmasıdır.Ama senin düşüncelerin sadece ortalığı bulandırmak.Bu yolda çalış devam et belki bir gün şehitlik olmasa bile seni başka mertebeye getirirler bu düşüncenden dolayı.Kusura bakma düşüncene saygı duyamayacağım ve bir daha cevap yazmıyacağım.

3D-Clan

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bencede bazen abarttıkları oluyor yanlız pkk zaten İslama karşı bir kuruluş yada it sürüsü diyebiliriz.

Bırakalımda buna ALLAH (c.c) karar versin.

Reaksiyon puanı
68
şehid-i kamil demek daha doğrudur. Görünen bilinende odur. Ama yine en iyisini Allah bilir.

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Evet pkk bölgede bir kominst yapı kurma gibi bir amacı var ama biz bunu engelemeye çalışınca yurdumuz menfaatini mi göz önünde bulundurarak mı yapıyoruz? Yoksa İslam dinini koruyup yaymak mı?

yapılması şimdilik en uygun bu. ama benim gördüğüm her ölene şehid denmesi. O makama nail olmak, şehadet şerbetini içmek herkese nasip olmaz. Kolay ulaşılabilen bir makam değildir.

Ama gelip görünüz ki her hayatını kaybedeni o makamda biri diye anılmakta. pkkda kendikine şehid der. israilde. Beni rahatsız eden sadece bu.

PKK nin amaci keske komunist rejim getirmek olsa onlar amacsiz ne Kurtleri ne de komunizmi savunuyorlar. Turkiyenin 80 oncesi mucadele ettigi tum terorist orgutlerin birlesimidir PKK.

Ve asil mantikli olan laik bir devlette sehitlik kavraminin hic olmamasi veya tam tersi devletin laik olmamasi da mantikli

sharaN

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Osmanlıda gayri müslimlerin sayısı milyonlarcaydı fakat savaşlarda ölenler, topraklarını savunurken ölenler şehit olmuyor mu? Müslüman'ın hayatını savunmak için savaşıyor asker doğuda. Tabikide şehit. Müslüman bir çocuk ilim okumaya giderken bile ölse şehit olabilir. Boş yapmayalım

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Evet pkk bölgede bir komünist yapı kurma gibi bir amacı var ama biz bunu engellemeye çalışınca yurdumuz menfaatini mi göz önünde bulundurarak mı yapıyoruz? Yoksa İslam dinini koruyup yaymak mı?

Öncelikli amacımız elbetteki vatanımızı bir bütün halinde tutabilmek. Bizim bu amacımız netice itibari ile İslamiyet yoluna da hizmet ediyor. İslam'a inanmayan, hatta İslam karşıtlığı olan bir terör örgütü ile savaşıyoruz. Benim gözüme, bu yolda hayatını kaybeden kardeşlerimize şehit demek için yeterli geliyor bu sebepler.

Reaksiyon puanı
68
Ve asil mantikli olan laik bir devlette sehitlik kavraminin hic olmamasi veya tam tersi devletin laik olmamasi da mantikli

+1.

Çelişki burda işte. Devletin dini yok diye bir madde var. ama vatani görev sonucu hayatını kaybedene dini bir makamda anması. O zaman devletin dini islamdır. Ama madde dini yok diyiyor laiktir. O zaman şehid olmaz. Birde sıkıntılı böyle bir anayasa var işte :)

Öncelikli amacımız elbetteki vatanımızı bir bütün halinde tutabilmek. Bizim bu amacımız netice itibari ile İslamiyet yoluna da hizmet ediyor. İslam'a inanmayan, hatta İslam karşıtlığı olan bir terör örgütü ile savaşıyoruz. Benim gözüme, bu yolda hayatını kaybeden kardeşlerimize şehit demek için yeterli geliyor bu sebepler.

evet şehid-i kamil kesinlikle daha doğru olur. Çünkü sadece şehid'likle arasında fark oluyor. Demek istediklerimi zaten yazdım yani diğer olasılıkları. Kişinin kendi gönlündeki en önemlisidir.

H SİZER

Doçent
Reaksiyon puanı
4
maşallah arkadaş fetvayı vermiş hemen demekki peygamberimiz hiç gerek yokken islam devleti kurmuş yada 1400 yıllık islam tarihindeki bütün alimler hocalar yanlış öğretmişler bize bu konuyu . müslüman kişi devletini milletini ailesini ve kendisini korumak ve kollamakla allaha karşı sorumludur (aslında islam dini bu bağlamda milliyetçiliğide biraz emreder) dolayısı ile bir müslüman ister çalışmaya işe giderken ister müslümanların can ve mal varlığını yani vatanını korurken olsun bunların hepsi dinimizin emridir bu uğurda ölürse şehit sayılır çünkü allah yolunda yani allahın emri üzere ölmüştür ama şehitliğin mertebeleri vardır orası ayrı bir konu.

suylateng

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Amacimiz vatani buyutmek yukseltmek yerine bir butun halinde tutmaksa yani soylemimiz buysa bence kimse zorlamasin bu mantiktaki tum devletler kisa surede yikilir.
Guzel bir soz "Bir millet için, büyümekten korkmak kadar
ölümcül düşünce olamaz."

Konuya farkli bir yere cektim bu son mesajim olsun

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
şehit allah rızası gözeten bir iş yaparken ölene denir. onun da kim olduğunu Allah bilir. İnsan sadece zahirde gördüğüne yorum yapabilir.

Militarist

Dekan
Reaksiyon puanı
130
Sözlerime başlamadan önce ne kadar pkakalı ve onların sempatizanı varsa nokta nokta anladınız siz. Şehit olayına gelince. Benim görüşüme göre vatani görevini yaparken köpekçe haince şerefsizce öldürülen asker olsun polis olsun öğretmen olsun şehittir ve Allah onlardan razı olsun ve mekanlarını cennet etsin. Amin.

WebNick

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Ameller niyetlere göredir. Madem ki insanların niyetini bilemiyoruz. O zaman insanları şehittir yada şehit değildir diye etiketlemek işine girmenin luzumu yok. Haa adam açık açık şerr yolundadır o zaman bu kişiye şehid elbette denmez. fakat kesin bir şerr olayı yoksa ve kişinin niyetini ve inancını kesin bilmiyorsak hiç olmazsa bu şehid değildir demek gereksiz. Neden? Çünkü bunu tartışmak bize fayda değil zarar getirir. İki şeyden biri seçilecekse hüsnü zann daha uygundur. Yani asker pimi çekti öldü diye ona şehit denmez olayı yanlış. Sen o kişiyi şehid olarak kabul et. Bırak gerisini Allah zaten hükme bağlayacak. Kimin şehid olduğuna Allah karar verecek. Sen hüsnü zannını koru. Bilmem anlatabildim mi?

Kurşun Kalem

Profesör
Reaksiyon puanı
58
Kimin gerçek manada şehit olarak öldüğünü ancak diğer tarafta öğrenebiliriz. Bunu tartışmak suya yazı yazmaktır.

Bir kelimeye birden çok mana yüklenebilir. Kelimelere takmayın. Devletsel bir gelenek söz konusu. Devletimize göre vatan koruması veya savunması hallerinde görevi başında ölen kişi şehit olarak kabul edilir. Biz ona şehit deriz ama sadece bu tanıma göre. Dini açıdan şehit olup olmadığını biz bilemeyiz. İnsanın gerçek niyetini Rabbimden başkası bilemez.

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
Yukarıda bahsedilenlerin yanında;
Şehitlik askeriyede de en üst rütbe değil mi?

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Vatan mevzusu biraz karışık aslında neden mi milletçe şöyle diyoruz bütün Müslüman lar kardeştir diyoruz dinimiz de bize öyle diyor peki hepimiz kardeş ipek kardeşlerimizin yaşadığı toprak larda bizim vatanımız olmuyormu , sekülarıst dusunup onlar arap,çerkes , boşnak , ışte ne bileyim şu cu bu diye ırksal etiketlere ayırıp bize ne onlardan mi diyelim gerçi şu an da milletçe yaptığimız bu örn:suriye katletedilen 15000 ne yakın müslüma yada daha geriye gidersek irak sonra afganistan ve daha niceleri .Ayrıca böyle bir Konu açılıp ta konuyu açan şahıs ve konunun uçmamasi çok garip normal de biraz keskin konu ve yorumlara yasaklama getiriyorlardı. Şunu da eklemek gerekir ise virtual arkadasin fikirlerine katılıyorum ama biraz üstü kapalı anlatmış .Bkz. Gerçek ler insanların zoruna gider!

kurtulusz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
a.s. güzel bir konu açmışsınız, konu ile ilgili yeterli bilgisi olmadan konuşmak aslında çok doğru olmayacaktır, çünkü ilmi bir konu olduğunu belirtmeliyim.
en başta şehitlik kavramı dini bir konudur, kişi önce müslüman olmalıdır, daha sonra şeriatın yaşandığı bir ülkenin askerleri için şehitlik kavramı geçerlidir!
ülkemiz islami bir ülke olmadığı gibi, şeriatında YASAK olduğu bilinmektedir.
eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz veya dini anlayarak yaşamak isterseniz, geniş bir zaman ayırmak isterim, hayırlı akşamlar

Bthnkdgn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
aziz nesinin bu konuda bir yazisi var onu okumanizi tavsiye ederim-

wolkhy1903

Profesör
Reaksiyon puanı
79
ortaokul yıllarında dın kulturu hocamızın söylediklerini hala hatırlıyorum...demişti ki: çocuklar bir kimse dükkanının önünü temizlerken bir araba gelip çarparsa ona şehit diyebiliriz ama tabi allah katında onu ancak rabbımız bılır demişti...çünkü vazifesi başında ölmüştür o kişi demişti
şehit allah rızası gözeten bir iş yaparken ölene denir. onun da kim olduğunu Allah bilir. İnsan sadece zahirde gördüğüne yorum yapabilir.