SecureBoot'a Karşı Duruyoruz!

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Özgür Yazılım Vakfı Microsoft tarafından dayatılan ve “Windows8 uyumlu” logosu taşıyan bilgisayarlar için zorunlu olan “Secure Boot-Güvenli Başlatma” teknolojisine karşı bir bildiri yayınladı ve bildiriyi imzaya açtı. Bildirinin çevirisini aynen sizlere sunuyoruz ve sizi de bildiriyi imzalamaya davet ediyoruz:

[h=2]Özgür Yazılım Kurma Özgürlüğünüz İçin Ayağa Kalkın[/h]
Aşağıdaki metin imzaya açık bir kamu bildirisidir. Daha fazla bilgi için sorunu detaylı biçimde açıklayan http://fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot adresindeki yazımızı okuyun.

Microsoft, makinelerini “Windows 8′e uygunluk” logosu ile satmak isteyen bilgisayar üreticilerinin “Güvenli Başlatma” adı verlen önlemleri uygulaması gerektiğini duyurdu. Ama bu teknolinin ismine yakışır biçimde mi olacağı yoksa “Kısıtlı Başlatma” adını mı alacağı henüz muallaktadır.

Tam olarak uygulandığında “Güvenli başlatma”, bilgisarın açılış esnasında yetkilendirilmemiş programların çalışmasını engelleyerek zararlı yazılımlara karşı koruma amacıyla tasarlanmıştır.Pratikte bu da demek oluyor ki bu önlemleri uygulayan bilgisayarlar başlangıçta onaylı olup da tekrar onaylanmadan değiştirilmiş sistemler de dahil olmak üzere yetkilendirilmemiş işletim sistemlerini çalıştırmayacaktır.

Kullanıcı, kendisi tarafından yazılan, kendisi tarafından yveya güvendiği kişiler tarafından değiştirilen programları yetkilendirebildiği taktirde bu özellik ismine layık olabilir. Ama Microsoft’un ve donanım üreticilerinin bu başlatma kısıtlamalarını kullanıcıların windowstan başka işletim sistemlerini kullanmasını engellemek için kullanmasından endişediyoruz. Bu durumda bu şartlar bilgisayar kullanıcıları için felaket kısıtlamalar anlamına geleceği için bu teknoloji’ye güvenlik özelliği oladığı için “Kısıtlı Başlatma” adını vermek daha doğru olur.

Lütfen hükümetlere, bilgisayar üreticilerine ve microsofta bu özgürlüğü önmesediğinizi ve korumak için çalışacağınızı göstermek isminizi aşağıdaki bildiriye ekleyin.

Biz aşağıda imzası bulunanlar UEFI’nin sözde “Güvenli başlatma” tekonolojisini uygulayan bilgisayar üreticilerini bunu özgür işletim sistemlerinin kurulmasına olanak verecek biçimde yapmaya davet ediyoruz. Kullanıcının özgürlüğüne saygı gösterip kullanıcı güvenliğini gerçekten korumak için üreticiler ya bilgisayar kullanıcılarının başlatma kısıtlamalarını devreden çıkarmasına izin vermeli ya da onlara diledikleri özgür işletim sistemini kurup çalıştırabilecekleri kesin bir yöntem bulmalıdır. Kullanıcıları bu elzem özgürlüklerinden ayıran bilgisayarları ne satın alacağımıza ne de kimseye önereceğimize ve topluluğumuzdaki insanları böyle hapisaneleştirilmiş sistemlerden kaçınmaya etkin bir biçimde teşvik edeceğimize söz veririz.

Tüm üyelerimizi bu bildiriyi imzalamaya davet ediyoruz. Bildiriyi imzalamak için aşağıdaki adrese gidebilirsiniz:

http://www.fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot/statement

Kaynak:

Pardus-Linux.org

Açık Günlük
Özgürlükİçin

totleben

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu tip şeyler çokça suistimal ediliyor diye düşünüyorum.

Genelde konunun içeriğini bilmeyen insanlar inanıp, sanki kıyamet kopuyormuş havası yaratıyorlar.

SecureBoot denilen sistem kullanıcı istediğinde biosa girip anında kapatabildiği bir özellik. Yani kimsenin bu bilgisayarda sadece Windows çalışacak diye bir şey dediği yok. Dilerseniz bios'a girip anında bu özelliği kapatabilir, istediğiniz yetkilendirilmemiş işletim sistemini kurabilirsiniz. Hatta Build konferansında çekilmiş bir videoda kullanıcı SecureBoot'u nasıl kapattığınıda gösteriyordu.

Panik yapmaya gerek yok!

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Bu tip şeyler çokça suistimal ediliyor diye düşünüyorum.

Genelde konunun içeriğini bilmeyen insanlar inanıp, sanki kıyamet kopuyormuş havası yaratıyorlar.

SecureBoot denilen sistem kullanıcı istediğinde biosa girip anında kapatabildiği bir özellik. Yani kimsenin bu bilgisayarda sadece Windows çalışacak diye bir şey dediği yok. Dilerseniz bios'a girip anında bu özelliği kapatabilir, istediğiniz yetkilendirilmemiş işletim sistemini kurabilirsiniz. Hatta Build konferansında çekilmiş bir videoda kullanıcı SecureBoot'u nasıl kapattığınıda gösteriyordu.

Panik yapmaya gerek yok!

Söylediğin gibi değil biraz eksiğin var. Biostan kapama ayarı bazı sistemler için geçerli olacak hepsi için değil. Bilinçli kullanıcıda donanımını seçerken bu özelliğe dikkat edecektir.

Ama diğer yandan biostan kapanmayan sadece windows kullanmaya mahkum edilenlerde olacak. Bu kullanıcı ileride linux yada başka bir işletim kullanmak istediğinde ne olacak?

Yazılımdaki dayatmaları yetmedi Microsoftun şimdide donanıma başladı. Hangi donanım üreticisi kendi ayağına sıkacak merak ediyorum. Cinlik yapıp bu özelliği modellere yaymasınlar birisinde olup diğerinde olmasın. Ya çıkardığı tüm sürümlerde bu özellik olsun yada hiç olmasın. Tüm modellerinde Secureboot ayarını sunmayanlarda Güven Özveri Tecrube isterim.

WaylandIZMIR

Asistan
Reaksiyon puanı
69
Her şeyin bir ilacı vardır. MS Windowsuna bile sahip çıkamıyor. Bildiğiniz gibi Windows sürümleri henüz betayken kırılıyor. Yani diyeceğim şu ki MS ne yaparsa yapsın her şeyin bir çaresi bulunur

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Özellikle markalı ve dizüstü bilgisayarlarda sorun çıkaracağı kesin.
[MENTION=105722]ubuntu[/MENTION] Bir zorluk varsa bir çok kişi buna takılacaktır.