Rehber Secure Boot Nedir?

Sefa Göregen

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
70
Secure Boot Nedir?

Basitçe anlatmak gerekirse, Secure Boot bilgisayarınız açılırken yüklenen işletim sisteminin güvenilir ve dijital olarak imzalanmış olup olmadığını kontrol eder. Bu özellik sayesinde, sistem açılışında araya kötü niyetli bir yazılım girmeye çalışırsa çalıştırılmaz. Yani Secure Boot açıkken sadece onaylı sistemler sorunsuz şekilde başlatılır.

Bazı zararlı yazılımlar, özellikle “rootkit” gibi düşük seviyede çalışan virüsler, sistem açılırken araya sızabilir. Secure Boot bu tarz tehditlere karşı ilk savunma hattını oluşturur.

Asıl dikkat çekici nokta eğer Secure Boot kapalıysa ve sahte ya da doğrulanmamış bir işletim sistemi yüklenirse, güvenlik zincirinde bir açık oluşur. Bu açık, yazılımsal olarak çalışan bazı zararlı yazılımların anakart firmware’ine, BIOS/UEFI çipine ya da sabit diskin firmware’ine kadar ulaşmasına yol açabilir.
Secure Boot ile ilgi.png
Bu tür saldırılar çok nadir ve ileri düzey olmasına rağmen, özellikle hedefli saldırılarda mümkün. Secure Boot bu tür tehditlere karşı da önemli bir bariyer oluşturuyor. Çünkü doğrulanmamış bir sistem hiç başlamazsa, bu tür zararlıların çalışmasına da imkân verilmez.

Günlük kullanıcılar için Secure Boot’un açık kalması önerilir. Hem Windows, hem de birçok modern Linux dağıtımı artık Secure Boot ile uyumlu çalışıyor.
Ancak bazı özel senaryolarda Secure Boot’un geçici olarak kapatılması gerekebilir.

Kapatacaksanız ne yaptığınızdan emin olun. Güvenmediğiniz kaynaklardan sistem kurmak ciddi risk oluşturabilir.

Kısaca Özetle
  • Secure Boot, sistemin açılışta güvenliğini sağlar.
  • Açık olduğunda yalnızca güvenilir, dijital imzalı işletim sistemleri çalıştırılır.
  • Kötü amaçlı yazılımların donanıma bulaşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Günlük kullanımda açık kalması tavsiye edilir.
  • Özel kurulumlar için geçici olarak kapatılabilir, ancak dikkatli olunmalıdır.

telliahmet036

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
valorant'ta bununla alakalı hata alıyodum, o yüzden hiç sevmem kendisini :D