- Reaksiyon puanı
- 1,317
Merhaba nasılsınız? Öncelikle yeni çalışmanız Naber hayırlı olsun.. Herşarkınız bir hikaye anlatıyor. Bu çalışmanızın hikayesi nedir?
Teşekkür ederim, gayet iyiyim.Elimden geldiğince üretmeye ve ürettiklerimi konserlerim vasıtasıyla insanlarla olduğunca paylaşmaya çalışıyorum.Son zamanların en yenisi ise ''Naber'' adlı ortak çalışmamız.Birol Giray (Bee Gee) ile yaptığımız 2. ortak prodüksyon.Özellikle şarkının video klibi ilgi çekti.Şarkı kadar klipteki araba ve klip oyuncuları da sevildi.Bu bizim için büyük mutluluk verici. Klibin hikayesini ben yazmadım.Fakat klibin yönetmeni Aytek ile yaptıım telefon görüşmesinde senaryo ile ilgili detayları öğrenmiştim.Hikayenin teması ilk bakıldığında,kendine çok güvenme yolda kalırsın.Fakat bir diğer kişi bunu farklı yorumlayabilir ,zenginler de ağlar diyebilir,öteki başka bir hikayeye bağlar.
Rap müzikle ne zaman tanıştınız?
1980 li senelerin başlarına denk geliyor.Güzel zamanlardı hatta en güzel zamanlardı.
Günümüzün rap müziğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Rap dünyaca kabul edilen müzik türlerinden biri,dolayısıyla dünyanın her yerinde rap müzik dinleyicisi var.Türkiye'de büyük bir kitle var, Avrupa'da kitle mükemmel. Sadece sevdiğiniz rap tarzı değişiyor.Kimisi o tarzı kimisi bu tarzı seviyor fakat iş aynı isim olan Rap'te birleşiyor.Kötü tarafa giden kısımlar da var iyi tarafa giden kısımlar da.Çok çok iyi prodüksyonlar çıkıyor dünyada.
Rap yazarken genellikle nasıl bir ruh halde olursunuz?
Öncelikle bu bir ruh hali olayı değil binlerce ruh hali olayı.Bir şarkıyı yazmanın mutlulukla ya da hüzünle hiç bir ilgisi yok.Bazen şehirler arası yolculuklarda aklıma sözler düşüveriyor.Tıpkı efsanevi Pang oyunundaki renkli balonlar gibi.
Şu sıralar kimleri dinliyorsunuz?
Son zamanlarda açıkçası iş yoğunluğumdan dolayı müzikle pek ilgilenemiyorum.
Iyi rap yapmak için sizce en önemli şey nedir?
İyi rapin ne olduğuna göre değişir.Kimisi kelimeleri hızlıca ardarda dizeni iyi bilir kimisi kelimeleri cımbızla eleyip anlamlandıranı iyi sayar. Bence iyi rap yapmak kendine özgün tarzı rapin metodlarıyla harmonik bir şekilde harmanlamaktan geçer.3 şey bence önemli;ses,stil,söz.
Türkçe rap denince ilk akla gelenlerdensiniz. Rap müzikte bir rakip durumu söz konusu mudur?
Ben kimseyi rakip olarak görmem. Herkesin bir seveni vardır. Eğer beni rakip olarak gören varsa da demekki benimle kendini geliştiriyordur. Birini rakip olarak gördüğünde mutlaka rakibinden izler taşırsın. Rap dalında yıllardır kimseyi rakibim olarak görmeden üretiyorum.
Yeni projeler var mı? Bizi neler bekliyor?
Ben her zaman yeni projeler peşindeyim. Gerek kendi solo albümüm gerek Kolera solo albümü ve daha bir çok yeni projem var. DJ Tarkan ile beraber yepyeni bir şarkı yaptık çok yakında sizlerle olacak.
Küçükken nasıl bir çocuktunuz? Çocukluğunuz nerede geçti?
Ben herkesle iyi anlaşan bir çocuktum. Samsun'da geçti çocukluğum. Basketbol oynayarak,break dance yaparak,çeşitli sokak oyunlarını,jetonlu ve jetonsuz atari oyunlarını oynayarak,tepsideki kızarık atomları mideye indirerek ve bolca karadeniz lezzeti tadarak geçti. Oynadım,güldüm,ağladım,unutulmaz bir çocukluktu her çocukluk gibi.
Parçalarınız genellikle çok duygu dolu sözler taşıyor. Her şarkının bir hikayesi var gibi. Rap müzikte hep gerçekler mi söz konusu yoksa hayal ürünlere de yer var mıdır?
Bu tamamen yazara kalmış. Yazar kendi tiyatrosunu kurar ve karakterleri belirler. yüzlercekelime,onlarca duygu ile birleşir ve ortaya cümleler çıkar. Hayali de olur hayati de. Zaten yazılan şeyler senin hayatında gerçek değilse bile başkasının hayatında gerçektir.Bu da gerçekliğin aslında ortak nokta olduğunu gösterir.Misaller eğer hayaliyse bazı gerçeklikleri daha net anlatabilmek içindir,çünkü hayali bir anlatımı hiç anlayamayacağınız bir şekilde somut anlarsınız,gözünüzde canlanır.İşte asıl amaç da budur.
Ilk rapinizi ne zaman yazdınız?
ilk rapimi 1995 te yazdım ama ilk okuduğum şarkı 1998 senesindedir.
Bir çok şarkıya imza atınız ve çoğu sevildi. Sizce bunun formülü var mıdır?
Kimisi sesini kimisi yüzünü kimisi gözünü kimisi özünü sever.Şarkılar için de aynı şey geçerli,kimisi türünü,kimisi sözünü kimisi ürünü seviyor. Sevilen şarkılarımı insanlarla beraberce söylemek beni çok mutlu ediyor.herkesin kendince bir formülü var desek yanlış demiş olmayız.
Dünya piyasasında rap müzik ve popüler müzik featuringlerle iç içeler. Türk piyasasında bir açılım söz konusu. Featuringler yapılmaya baslandı ve özellikle müzik kanalları rap çalışmalara da yer vermeye basladılar. Bu konuyla ilgili düşüncenizi alabilir miyiz?
Dünyada yıllardır olan birşey zaten bu.özellikle ben ve benim gibi dj kökenli kişiler pek iyi bilirler.Türkiye'de de ben ve Birol Giray bu tarzda 2 harika şarkıya imza attık.Geride bıraktığımız zamanda Cem Adrian ile Artık Bitti adlı bir ortak çalışmamız oldu.İşimiz üretmek.
The Music Of Nowu nasıl buldunuz?
Çok sevdim,harikasınız. Başarılar !..hem kendi adıma hem de sevenlerim adına çok teşekkürler.