Rekabet Kurulu'ndan 12 bankaya ceza

Edirneli

Profesör
Katılım
20 Mart 2011
Mesajlar
2,745
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
190217.jpg


12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin lira ceza verildi.

Rekabet Kurulu, 12 banka hakkında açılan soruşturmada kararını verdi. Soruşturma, kredi kartı ihraç eden bankaların kredi kartı alışveriş ve gecikme faizi oranlarını da kapsayacak şekilde faiz oranlarını anlaşarak belirlediği iddiaları üzerine açılmıştı.

Soruşturma sonuçlandı ve Rekabet Kurulu, bankaların mevdut, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde mevzuatı ihlal ettiğine karar verdi.

12 bankaya toplamda 1 milyar 100 milyon lirayı geçen ceza uygulandı.

Rekabet Kurulu'ndan açıklama

Rekabet Kurulu, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ''Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar'' maddesinin ihlal edildiğini belirledi.

Rekabet Kurulu'nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma, kredi kartı ihraç eden bankaların kredi kartı alışveriş ve gecikme faizi oranlarını da kapsayacak şekilde faiz oranlarını anlaşarak belirlediği iddiaları üzerine, Kurul'un, mevduat, kredi ve kredi kartı olmak üzere tüm faiz oranlarının birlikte belirlenip belirlenmediği yönünde başlattığı ön araştırma sonucunda açılmıştı.

Duyuruda, şu bilgilere yer verildi:

''Soruşturma safhasında, soruşturulan 12 banka tarafından, mevduatta uygulanacak azami faiz oranlarının ve kredi faizinde yapılacak artışların birlikte belirlenip belirlenmediği, henüz ilan edilmemiş faiz oranı değişikliklerinin rakiplere bildirilmesi, rekabete duyarlı, geleceğe yönelik stratejik bilgilerin rakiplerle paylaşılması yoluyla fiyat koordinasyonu yapılıp yapılmadığı, kredi kartına ilişkin ücret ve komisyonlarda fiyat artışı konusunda uzlaşma yapılıp yapılmadığı, kamu sermayeli bankaların kamu mevduatı ihalelerinde danışıklı teklif verip vermediği incelendi.''

Rekabet Kurulu'nca dosyanın müzakeresi sonucunda, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiğinin belirlendiği kaydedildi.

Bankalara ceza yağdı

Rekabet Kurulu, hakkında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira ceza verdi.

Rekabet Kurulu; Akbank'a 172 milyon, Türkiye Garanti Bankası ve Garanti Ödeme Sistemleri ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık'a 213 milyon, Yapı Kredi Bankası'na 149 milyon, Türkiye İş Bankası'na 146 milyon, Finansbank'a 54 milyon, Halkbankası'na 89 milyon, Vakıflar Bankası'na 82 milyon, Ziraat Bankası'na 148 milyon, Denizbank'a 23 milyon, HSBC Bank'a 14 milyon, ING Bank'a 12 milyon, Türk Ekonomi Bankası'na 10 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Kaynak
 

flood_77

Profesör
Katılım
21 Aralık 2006
Mesajlar
1,478
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
daha fazla kessinler. Dünyada en çok kazanan bankacılık sektörü Türkiyede. Her türlü haksız rekabet burda.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
türkiyedeki en güçlü kurumlar bankalar olmağa başladı, bu kadar yabancı bankanın burayı mesken edinmesi bu yüzden.
çünkü en ufak bir boşluk bulan habire oradan saldırıyor, vatandaşı kaz gibi yolmak için.
devletin vatandaşı korumak için aldığı bütün tedbirlere rağmen fütursuzca saldırıyorlar yine de.
tuttukları anlı-şanlı avukatlar, hukuk büroları her seferinde kurtarıyor, soygunlarına devam ediyorlar.

bu sefer rekabet kurumu dur deyince yapacak bişeyleri kalmadı, gerçi yüksek yargıya gideceklerini söylemiş olsalar da kararın bozulacağını zannetmem. umarım hizaya getirir bu soyguncuları devlet.
 

leonfrt

Doçent
Katılım
27 Ocak 2013
Mesajlar
543
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
Hsbc benden çıkarır bu parayı..
 

friendly

Rektör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,874
Reaksiyon puanı
671
Puanları
113
Bizden aldıklarının zekatı bile değildir bu para.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
[h=1]Bankalar ceza kararını yargıya taşıyacak[/h]
[h=2]Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB), Rekabet Kurulu'nun, 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabeti ihlal ettiğine ilişkin kararının, bankalarda üzüntü, şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılandığını bildirdi. TBB kararı yargıya taşıyacaklarını da açıkladı.[/h]
TBB'den yapılan yazılı açıklamada, Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya ceza vermesinin Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından tepkiyle karşılandığı belirtildi.


“Verilen kararın gerçekleri yansıtmadığı ve adaletsiz olduğu” iddia edilen açıklamada, “Rekabet Kurulu'nun, 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabeti ihlal ettiğine ilişkin kararı, ülkemizin, rekabetin en yoğun yaşandığı ve en şeffaf sektöründe faaliyet gösteren bankalarımızda üzüntü, şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bankacılık sektörünün, özel düzenlemeleri olan ve çok sayıda kamu kurumu tarafından denetlenen her faaliyeti kayıtlı, düzenli ve kontrole tabi bir sektör olduğu, geniş kitlelerle muhatap olduğu ve ekonomide merkezi bir role sahip olduğu kaydedildi.


Sektörün, yapısı gereği yüksek rekabet altında çalıştığı vurgulanan açıklamada, “Rekabet Kurulu'nun kararı sektörün bu farklı yapısını hiç göz önüne almamıştır. Oysa bankacılıkta rekabet ihlali gibi nazik ve karmaşık bir konuda son derece hassas davranılması, bankacılık sektörünün düzenleyicisi ve denetleyicisi olan uzman kurumlar ile yakın ve konuya açıklık getirici işbirliği yapılması, sektörün özellikleri ile bu sektörden hizmet alanların davranış biçimlerinin tam olarak değerlendirilmesi beklenirdi” görüşü dile getirildi.

“Delil niteliği tartışmalı yazışmalar...”

Soruşturma ve karar aşamasında, bankaların işleyişinin ve özelliklerinin daha iyi anlaşılması için yeterli analizin yapılmadığının, ilgili uzman kurumların görüş ve önerilerinin yeterince dikkate alınmadığının anlaşıldığı savunulan açıklamada, “Kararın temelini teşkil ettiği ileri sürülen, aslında delil niteliği tartışmalı yazışmalar, iktisadi hiçbir neden ve sonuçla da ilişkilendirilmediğinden ikna gücünden yoksundur. Var olduğu iddia edilen anlaşmaları, iktisadi gerçekler doğrulamamaktadır” denildi.

“Karar, bankalar tarafından yargıya götürülecek”

Mevduat ve kredi fiyatlamasında her zaman çok yoğun bir rekabet yaşandığı halde, bu alanlarda rekabetin sınırlandığı yönündeki kararın, bankacılık sektörünün yapısını anlamaktan çok uzak olduğu ve sektörün itibarını yok yere zedelediği iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


“Rekabet Kurulu'nun kararı, gerçekleri yansıtmaktan uzak, tutarsız, hukuki dayanakları açısından adaletsizdir ve bu haliyle sektörde güvensizlik yaratmıştır. Bankacılığın itibarına zarar veren ve bankalar tarafından yargıya da götürülecek olan, henüz kesinleşmemiş bu idari kararın, yargı denetimi aşamasında, her yönüyle, geniş bir şekilde tekrar değerlendirileceğine inanılmaktadır.


Ayrıca sektör gerçeklerini yansıtmaktan uzak ve bu yüzden de temelden adaletsiz olan böylesi bir durumla bir daha karşılaşmamak amacıyla, ilgili mevzuatın, sektörün özelliklerini dikkate alır biçimde gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, ilgili kurum ve kuruluşların da gözetiminde, mevzuatın yeniden düzenlenmesi için getirilecek öneriler üzerinde sektörün çalışmalara başlaması, TBB'nin gündemine alınmıştır.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22774882.asp
 
Üst