erenberk
Rektör
- Reaksiyon puanı
- 101
Ben "Rap" diye adlandırılan müzikle 2003'te tanıştım. 2004 senesinde Ceza'nın "Rapstar" albümü çıktıktan sonra o dönem sürekli bu tarz müzikler dinlemeye başlamıştım. Fuat ve Sago'yla da tanıştıktan sonra bu işte başka hangi adamlar var deyip bu müziği yapan Türkleri araştırdım. Ben bu müziği dinlerken insanlar pop müzik dinliyorlardı ve bu beni onlardan farklı kılıyordu. 2005'te bir arkadaşım baktım ki bu konuda aşmış kendi sözlerini falan yazıyor dedim neden olmasın? Ben de yazarım ve başladım sözler yazmaya. Tabi artık lise yıllarına gelmiştik ve o da ne? Bir sürü müzik türü varmış benim bilmediğim. Ben sanıyordum ki tüm Türkiye pop çılgınlığı içinde ama öyle değilmiş. Arkadaşlarımdan tabi ki "rap" dinleyen vardı fakat çok azınlıktaydı. Bu sıralar "rap" in anavatanındaki insanları da dinlemeye başlamıştım. Eminem, Snoop Dogg, 50 Cent, Dr.Dre, Xzibit ve Jay-Z gibi isimleri dinledikte olayın boyutunun farklı olduğunu anladım. Çünkü "rap" denilen şey "Rhytmic American Poetry" den başka bir şey değildi. Sonra dedim ki bizdeki olaya neden Amerikan şiiri diyor bu akıllılar? Bazıları çıkar şimdi der biliyorum aslında "rap" "Rhytm And Poem" olarak da açılıyor. Ya bırak. Bana kimse masal okumasın, bu bildiğin ritmik Amerikan şiiri. Buna gidip başka bir isim takmak varken direk bu ismi kullanmanın tek bir sebebi var o da bu işi bilmemen. Bu olayları öğrendikten sonra Türkçe sözde "rap" den uzaklaştım ve yabancı müzikteki RnB tarzına kaydım. Sonrasında ise rock ve metalle tanıştım ve iyice müzik kültürüm genişledi. Şu an dinlemediğim müzik türü azdır, o yüzden müzik seçmem ben. Şu son bir kaç yılda bana göre saçma sapan bir akım ortaya çıktı. Bu Türkçe "rap" i alıp fantezi müziğe dönüştürdüler ve herkes dinliyor. Adına da hala "rap" diyorlar. Yüzlerce liseli gidip şarkı yapıyor, adama sorunca bu ne diye sana "rap" diyor. Diyorum ki "Rap ne la?" bana cevabı işte bu yaptığım müzik lafından öteye gitmiyor. Sonra anlatıyorum bak lan aslında o ritmik Amerikan şiiri lafının kısası diye sonra ağzını açıp bana bakıyor. La sığ herif, insan bi bakar bu lafa. Hiç mi araştırmıyorsun, bu kadar mı ezbercisin. Dedim ya liseliler yapıyor bu müziği şimdi diye bu lafım öyle incideki küçümseme gibi falan değil yanlış anlamayın harbiden en fazla liseli gençlik bununla uğraşıyor ondan diyorum. Dinleyenlerin de çoğu liseli olunca bildiğin liseli müziği gibi bir şey. Daha büyükler yok mu bu müzik içinde? La tabi var her liseli büyüyor. Zamanın liselileri şimdi büyüdü "rap" yapmaya devam ediyor. Benim lafım bu müzik türüne değil diğer sığ arkadaşlar hemen yanlış anlamasın. Benim lafım buna "rap" denilmeye devam edilmesi. La o kadar adamız burada bi isim uyduramayacak mıyız buna? Ne diye özentilik ve sığlık yapıyorsun ki. Bilmiyorsan söylüyoruz işte bunun açılımı Amerikan şiiri nokta. Daha ötesi yok... Ben hala dinlerim "rap" müzik, hatta ve hatta bu liseli "rap" ini de dinlerim. Diyorum ya müzik kültürüm geniş artık her şeyi dinliyorum. Ama sizden ricam basma kalıp şeylere sorgusuz sualsiz isim takmayın. Bu müziğe bir ad verin artık da "rap" demeyi bırakın.