Ram Takınca Reset Atma Sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Cruesk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Merhaba SDN Ailesi;
Emektar bilgisayarımı bir kaç gün önce tekrar kullanayım dedim, kabloları bağladım ve açma tuşuna bastım.
Açılır açılmaz 3 saniyede bir reset attığını gördüm, eski bir bilgisayarcıyım sorunu kendi çapımda az çok çözmeye çalıştım.
Ve şunun farkına vardım;
2 Adet RAM slotu mevcut, işlemci yanında bulunan RAM slotu reset atmaya sebep oluyor, RAM'i çıkarınca sorunsuz bir şekilde açılıyor.
Ancak bu soruna yol açan arızayı bir türlü bulamadım.
RAM'lar 4+4 GB

Yaptıklarım;
Öncelikle RAM'lar hiç bir şekilde bozuk değil çünkü aynı RAM'i diğer slota takılınca sorunsuz açılıyor.
Daha önce 8 GB olarak kullanıyordum yani Anakart'ın 8 GB desteklememesi gibi bir sorun olamaz.
BİOS sıfırlandı ve ardından güncellendi.

Sistem bilgileri;
İŞLEMCİ: İntel(R) Core(TM) i5-4570 @ 3.20GHz
RAM: 4+4 8GB
EKRAN KARTI: NVIDIA GeForce GT 630
Anakart: ASÜS H81M-D R2.0 (1150)
Windows 10 Home Single Language 64 BİT

Yorum yapan herkese şimdiden teşekkür ederim.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Ram yuvaları temizlik açısından nasıl, temiz sayılır mı?

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Genel temizlik spreyi (kontak spreyi) ile ram slotları ve anakart komple temizlendi.
Anakartı çıkartıp takarken kısa devre olacak şekilde tam oturmamasından kaynaklı bir sorun da bazen bu tür sorunlara yol açar. Adım adım gidelim...Anladığım kadarıyla daha önce böyle bir sorun yokmuş, doğru mu?

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Anakartı çıkartıp takarken kısa devre olacak şekilde tam oturmamasından kaynaklı bir sorun da bazen bu tür sorunlara yol açar. Adım adım gidelim...Anladığım kadarıyla daha önce böyle bir sorun yokmuş, doğru mu?

Doğrudur böyle bir sorun yoktu; kısa devre bakımından şuan da Anakartı tahta bir zemin üzerinde altın da kısa devreye yol açmayacak bir etken madde olmayacak şekilde kurdum.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Doğrudur böyle bir sorun yoktu; kısa devre bakımından şuan da Anakartı tahta bir zemin üzerinde altın da kısa devreye yol açmayacak bir etken madde olmayacak şekilde kurdum.
Mandallar rahat kapanıyor ve çıt sesi veriyorsa çalışması gerek...

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Mandallar rahat kapanıyor ve çıt sesi veriyorsa çalışması gerek...
Mandallar açısından bir problem yok, RAM Slotunu titiz bir şekilde inceledim kondansatörleri RAM slotu beslemelerini ve ciplerin voltajlarına bakarak kontrol ettim ancak hiç bir anormal duruma rastlamadım.

Usain

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,169
Silgi candır.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Hocam reset yük altında çalışırken mi atıyor...? Biosda ramler tam gözüküyor sanırsam ama nereden sonra reset atıyor? Bir forumda yine böyle reset atma sorunu psu dan kaynaklı olduğu anlaşılmış :( Bilmiyorum acaba psu mu zarar gördü...?

Son düzenleme:

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Hocam reset yük altında çalışırken mi atıyor...? Biosda ramler tam gözüküyor sanırsam ama nereden sonra reset atıyor?
Hocam düğmeye bastıktan 2 saniye sonra boot ekranını bile göremiyorum hatta 2 saniye bile denilemez.

Bu arada hocam psu değiştirildi elimde 3 farklı psu var

---- Mesajlar birleştirildi ----

Hocam reset yük altında çalışırken mi atıyor...? Biosda ramler tam gözüküyor sanırsam ama nereden sonra reset atıyor? Bir forumda yine böyle reset atma sorunu psu dan kaynaklı olduğu anlaşılmış :( Bilmiyorum acaba psu mu zarar gördü...?

Hocam size sorun CPU'da olabilir mi diye soracaktım ve sorun cidden CPU'daymış şuanda sistemi topluyorum CPU fanlarını değiştirdikten sonra detaylı bilgi vereceğim.

Son düzenleme:

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Hocam düğmeye bastıktan 2 saniye sonra boot ekranını bile göremiyorum hatta 2 saniye bile denilemez.

Bu arada hocam psu değiştirildi elimde 3 farklı psu var
Başka bir ram ikilisi ile denediniz mi? anakartın o yuvası için donanımları teker teker sağlamlık açısından test etmek son çözüm... Kaldı ki tek ram ile çalışan diğer donanımlar sağlamdır demektir. Son çare ramleri çift olarak değiştirmek... sağlam ram çiftlerinde de sorun devam ederse yuva bozuk demektir.

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
RAM' lar takıldı, reset sorunu ÇÖZÜLDÜ Anakarttan görüntü alındı. Hata CPU' dan kaynaklanıyor, gülermisiniz ağlarmısınız bilmem zamanın da CPU macunu sürerken yanlışlıkla pinlere temas etmiş ve zamanla ufacık macun kurumuş ve bu hata meydana gelmiş, işlemci yatağını temizledim. Kısacası zarre tanesi yüzünden bu sorun meydana geldi, işlemci pini körleşmiş ancak çalışır vaziyette.

Son düzenleme:

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
RAM' lar takıldı, reset sorunu ÇÖZÜLDÜ Anakarttan görüntü alındı. Hata CPU' dan kaynaklanıyor, gülermisiniz ağlarmısınız bilmem zamanın da CPU macunu sürerken yanlışlıkla pinlere temas etmiş ve zamanla ufacık macun kurumuş ve bu hata meydana gelmiş, işlemci yatağını temizledim. Kısacası zarre tanesi yüzünden bu sorun meydana geldi, işlemci pini körleşmiş ancak çalışır vaziyette.
Hocam inanın o aklıma gelmişti ama emin olamıyordum :D forumlarda aradım biraz termal macun hakkında bir ipucu görsem yazacaktım. Daha önce termal macun taşırması ile karşılaşmadığım için emin olamadım. Neyse bu vesile ile tecrübe sahibi oldum.

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Hocam inanın o aklıma gelmişti ama emin olamıyordum :D forumlarda aradım biraz termal macun hakkında bir ipucu görsem yazacaktım. Daha önce termal macun taşırması ile karşılaşmadığım için emin olamadım. Neyse bu vesile ile tecrübe sahibi oldum.

Cidden haklısınız iyi tecrübe edindik :D
Bugün bilgisayarcı bir arkadaşımla baya uğraştık ve o ram slotunun bozulduğu kanaatine vardı, az önce aradım durumu anlattım hala ısrarla ram yatağı bozuktur öyle şey olmaz diyor. :D

Termal macun dikkatli sürülmezse yararları kadar zararları da olabiliyor :D

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Böyle durumlarda tüm parçaları söküp en önemli, hayati parçaları sırasıyla uzay montaj ile takıp teker teker denemek gerekiyor. Ben bazen böyle yaparım.

Cruesk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Bende aynı kafadayım sizinle hocam, bu arada vermiş olduğunuz cevaplar ve destek için çok teşekkür ederim.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Rica ederim, zaten sorunu siz çözdünüz... Sorunun tarihsel gelişimini bilmek ipuçları verir. Fikir ve tecrübe sahibi olduk, umarım aynı sorunla karşılaşan herkesin faydasına dokunur.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
termal macun güvenliymiş elektriki olarak iletken olmaması daha iyi.

rmzn145307800

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şuan aynı sorun bende de var benimkinin tek farkı ram siz pc nin çalışıyor olması

Ragga batu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sen Adamın dibisin. Macun yenileme sonrası, CPU yanındaki ram slotu yüzünden reset atıyordu pc. Senin sayende sorunu çözdüm.
İşlemci pinindeki ufacık bir kurumuş macun nelere yol açıyor yahu.