• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Psikiloji ile ilgili yardım

Haçlı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar benim bi yeğenim var çok içine kapanık.Karşısındakine içinden geçenleri anlatamıyor.Bu sorunu nasıl aşarız

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
1 - psikiloji değil psikoloji olmalı :D
2- Yeğenin yaşı kaç?
3- cinsiyeti nedir?
4- okul vs durumu nedir?
5- arkadaş durumu nedir?

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Evet yaşı önemli..ayrıca kimlerle vakit geçirdiği nasıl bir tutumla yetiştirildiği..Çok disiplinli mi yoksa gevşek bir tutumla mı yaşıyor hayatını...

Anne baba tutumları,ve anne baba dısında büyükannelerin yanında zaman geciren cocuklar,bazı sorunlu davranışlar sergileyebilir..

Tabi karşılıklı konuşarak daha çok soru sormak gerekir..Ama paylaşmak istrdiğiniz önemli ayrıntılar varsa paylaşıız.Belki de soruna neden olan davranışların farkında bile değilsinizdir..

Dediğim gibi karşılıklı daha seri konuşmak gerekir.Ve çocuğu da gözlemlemek gerekir..Tüm bunları buradan yapamayacağımıza göre bir çocuk psikoloğuyla görüşmenizde fayda var..

Haçlı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar yeğenim 17 yaşında lise 3 okuyor.Kendisini ifade edemiyor,heyecan yapıyor bir iş yaparken,ve çok üşengeç dışardan gözüken bu.Bu nasıl aşılır yardımınız olabilir mi

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Büyük ihtimalle baskıcı, korumacı aileye sahiptir. Bu yüzden kendine güvensiz yetişmiştir. Acilen uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir.

engin azaklı

Asistan
Reaksiyon puanı
0
heyecan,üşengeç
heyecanı, oluşturan sebepler nelerdir.genel olarak bakıldığı zaman kalbindekini yapmasını,söylemi engelleyen(maddi ve manevi engel,mani)olan bir sürü şey olabilir.buda çiğ kalmasını sağlayabilir.ama kendi işinde bunu araştırma veya yok sayma seçeneği çıkar.bu mücadelenin olduğunu ortaya çıkan olan heyacandan anlayabiliyoruz...
ana kaynağını bulmak maharet ister.
Üşengeç olmasının sebebi,kalbindekini ortaya çıkaramamak olduğu için bir isyan göstergesidir.yani beni anlamıyor yardımcı olmuyorsunuz bende herşeye karşı duyarsızım.
çare onu anlamak ve seviyesine inip onunla ordan çıkmaktır.(gerçi böyle adamda azdır)
Birde herkes normalim diyor ama kabul etmesede taassub sahibi çoğunluktur.
saygılar...

Haçlı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
heyecan,üşengeç
heyecanı, oluşturan sebepler nelerdir.genel olarak bakıldığı zaman kalbindekini yapmasını,söylemi engelleyen(maddi ve manevi engel,mani)olan bir sürü şey olabilir.buda çiğ kalmasını sağlayabilir.ama kendi işinde bunu araştırma veya yok sayma seçeneği çıkar.bu mücadelenin olduğunu ortaya çıkan olan heyacandan anlayabiliyoruz...
ana kaynağını bulmak maharet ister.
Üşengeç olmasının sebebi,kalbindekini ortaya çıkaramamak olduğu için bir isyan göstergesidir.yani beni anlamıyor yardımcı olmuyorsunuz bende herşeye karşı duyarsızım.
çare onu anlamak ve seviyesine inip onunla ordan çıkmaktır.(gerçi böyle adamda azdır)
Birde herkes normalim diyor ama kabul etmesede taassub sahibi çoğunluktur.
saygılar...

bilgin için teşekkürler ama pratikte neler yapılabilir bu huyları yenmek için biraz fikir verebiliri misiniz

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Pratikte ailenin alacağı önlemler:Genç arkadaşa yapabileceği sorumluluklar verilmeli ve başarıları önem verdiği kişiler tarafından takdir edilmeli.

Davranışları,kendine ait fikirleri asla alaya alınmamalı ona ve yaptıklarına değer verdiğinizi ona hissetttirmeye çalışın ...

Ev ile ilgili kararlar alınacak oldugu zaman onun fikrini sorsun ailesi ve dediklerini ciddiye alıp sorunun çözümünde çok işe yarayabileceği gibi sözler söylenmeli...

Bir örnek daha:Anne akşam yemekte ne istediğini sorsun ona...
Ya da Baba elektirk su telefon gii faturaları onun yatırmasını sağlasın ve yaptıgı işin sonunda:Çok sağol oğlum valla büyük zahmetten kurtardın benii..

Örnekler çoğaltılabilir

Ama unutmayınki esas ölçüt ona önemli biri oldugunu hissettirmektir..

Bu konuda ayrıntılı bilgi isterseniz google den:kimliğe karşı kimlik bunalımı veya ergenlikte kimlik kargaşası

yazarak aratınız...yaş olarak tam da o dönemlerde..

engin azaklı

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bilgin için teşekkürler ama pratikte neler yapılabilir bu huyları yenmek için biraz fikir verebiliri misiniz...Haçlı...
.......
Aslında genel bir cevap vermiştim...
.......
bak güzel kardeşim...
sorunu detaylı teşhis etmek ve tedavi yoluna gitmek doktorun işidir.(benzetme)
sana tek tavsiyem sorunu iyi anla.sorun dermanmıdır. dertmidir bil.
eğer bunu anlamaya başlarsan yapacağın işi çözümü anladıklarından bulabilirsin.

CZC

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Sözkonusu kişi için yapılan analizler büyük oranda doğru..
Çözüm ise zaman alacak bence..
Siz dayı veya amcasısınız galiba. Aranızda yaş farkı olarak uçurum yoksa ortak zaman geçirme anlamında birşeyler yapın.
Hatta yarın çıkın dışarı sevgililer günü saçmalığına dışarıdan bakıp gülümseyin. Ona birey olarak yaklaşabildiğinizi anlasın. (Platonik bile olsa bir sevgilisi varsa ondan bahsedin. Ama öğreten adam olarak değil olabildiğince arkadaş moduna yakın olmaya çalışın)
Türkiyede ortalama 15-18 yaş arası son ergen sendromları yaygın. Sakın psikoloğa filan gidelim demeyin, bilinçaltındaki son mantıkla "ben iyiyim"i ispatlamak için rol moduna geçer ve birkaç ay içinde siiz bile düzeldiğine inandırabilir. Ama buzdağının görünmeyen yüzünde sorunlar devam eder.
Bu dönemde doğru yaklaşım olmazsa ileride (yeğeninizi kasdetmiyorum,bu genel bir yorum) radikal dengesizlikler yapabilecek ruhsal sorunlu bir yeğeniniz olabilir.
Sosyalleşsin kısaca, ama kontrollü ve mantıklı bi halde.. ;)

Haçlı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sözkonusu kişi için yapılan analizler büyük oranda doğru..
Çözüm ise zaman alacak bence..
Siz dayı veya amcasısınız galiba. Aranızda yaş farkı olarak uçurum yoksa ortak zaman geçirme anlamında birşeyler yapın.
Hatta yarın çıkın dışarı sevgililer günü saçmalığına dışarıdan bakıp gülümseyin. Ona birey olarak yaklaşabildiğinizi anlasın. (Platonik bile olsa bir sevgilisi varsa ondan bahsedin. Ama öğreten adam olarak değil olabildiğince arkadaş moduna yakın olmaya çalışın)
Türkiyede ortalama 15-18 yaş arası son ergen sendromları yaygın. Sakın psikoloğa filan gidelim demeyin, bilinçaltındaki son mantıkla "ben iyiyim"i ispatlamak için rol moduna geçer ve birkaç ay içinde siiz bile düzeldiğine inandırabilir. Ama buzdağının görünmeyen yüzünde sorunlar devam eder.
Bu dönemde doğru yaklaşım olmazsa ileride (yeğeninizi kasdetmiyorum,bu genel bir yorum) radikal dengesizlikler yapabilecek ruhsal sorunlu bir yeğeniniz olabilir.
Sosyalleşsin kısaca, ama kontrollü ve mantıklı bi halde.. ;)

sağolasınız hepiniz

Noctivagant

Asistan
Reaksiyon puanı
15
onuda alıp birlikte bir uzmana gidersen daha iyi olur. Bazi testler yapacaklardır. Sakın yanlış anlama bu test dediğim şey şu oyun benzeri testler.

Mesela üzerinde silah renklerde değişik şekiller olan kartlar vardır. Bunu gösterirler ve neye benziyor diye sorarlar. Sende cevap verirsin. Daha bir kaç değişik test vardır. Tabi kimi uzman çok farklı testlerde yapabiliyor o yüzden biraz araştırıp öle gidin. Çocuğu durduk yere bulanıma sokmanında anlamı yok

Ben çocukken bir sebepden dolağı bu testlere tabi olmuştu sonuçta hiç bir sorun çıkmadı zaten.

Sadece emin olmak için git derim. Anlattığın şeyler hiç bir anlam taşımayabilir de. Çünkü sonuçta söz ettiğin kişi bir çocuk. Çocuk yaşta böle şeyler normalde olabiliyor ila ciddi bir olay olması gerekmez sen sadece emin olmak için bir uzmana danış anlat gerekli görürse zaten doktor onuda getirin der. Yalnız biraz dikkatli ol kimi uzman görmeden teşhis koymaya kalka biliyor onu fark edersen gördükten sonra teşhis koyacak uzamana git.

Aslında bir aralar eğitim alıp bu işi yapsamıydım dediim olmuştu gerçi hale hazırda bazen tekrar sınava girip bu konudaki bölümümü yazsam diyede geçirmiyor dilim.

Sen kesinlikle bu işi bilen birine gidip danış. Bu böle nette sorarak çözülcek mevzu değil. Ben bu konuda eğitim almadım uzmanda dilim ancak bildiğim bir şey varsa uzmana danışmadan ve uzmanlar birebir görüşmeden bu iş olmaz.

Bu işin uzmanla görüşmeden olmayacağınıda lisede ve açık öğretim (üniversite) görmüş olduğum dersden biliyorum.

O yüzdende tv lerde gördüğümüz ve sürekli millete bir şeyler anlatan uzmanlarada kızıyorum birebir görmedikleri insanlara teşhis koyuyolar.Yaptıkları etik değil doğruda değil. Tamam şu şundan böle diyebilirler ama teşhis koyamazlar.

Tartarus

Profesör
Reaksiyon puanı
0
forumdan yemek tarifi alınırda hayırlı evlat tarifi alınmaz arkadaşım... yanlış anlama ama bence çocuğun selameti için eğer gerçekten sorun olduğunu düşünüyorsan bir danışman ya da rehber öğretmenle ya da daha profosyenel birileriyle görüşmelisin...