PlayStation 3 süper bilgisayara dönüştü

Bu konuyu okuyanlar

mila12

Müdavim
Emektar
Katılım
5 Kasım 2007
Mesajlar
9,864
Reaksiyon puanı
255
Puanları
83
ABD'de, astrofizik araştırmaları yapan bir bilim adamı , çoğumuzun aklına sadece oyunu getiren PlayStation 3'ün 16 tanesini birarada kullanarak, uzaydaki kara delikleri araştıran süper bilgisayar haline getirdi.

2702_ps3hi.jpg

ABD'nin Massachusetts Üniversitesi'nde astrofizik alanında çalışmalar yapan Gaurav Khanna adındaki bilim adamı, çoğu kimse tarafından sadece oyun konsolu olarak bilinen PlayStation 3'ü süper bilgisayara çevirdi.

16 PlayStation 3 işlemcisini aynı anda kullanarak bunu gerçekleştiren Khanna, 400 bilgisayar gücünde çalışan bu sistem ile üniversitesi için; uzaydaki büyük kara deliklerin karmaşık işlemler gerektiren simülasyonlarını gerçekleştiriyor. Bu simülasyonları yapacak süper bilgisayarları kullanmak için sıra beklemektense böyle bir çözüm geliştirdiğini belirten Khanna, bunun çok da maliyetli olmayan bir süper bilgisayar çözümü olduğunu söylüyor.

Marifet Cell işlemcide

PlayStation 3'ün bu işlemi gerçekleştirebilmesinin altında ise; IBM tarafından, yüksek performans isteyen oyunlar için geliştirilen Cell işlemcisinin varlığı yatıyor. Cell işlemcinin yanı sıra, açık donanım mimarisine sahip olması ve açık kaynak kodlu Linux işletim sistemini destekliyor olması da, PS3'ün bu işlevi yerine getirmesinde önemli rol oynuyor.


Khanna'nın, yarattığı sistemi kullanarak yaptığı araştırma; Einstein'ın İzafiyet Teorisine göre tamamen teoriye üstüne kurulu. Bu yüzden, bilim adamının simülasyon verilerinin, konsollardan oluşan yeni yapıda çalışması için kendi algoritmalarını yaratması gerekiyor. Bununla ilgili olarak; Linux'un herhangi bir sistemi, genel maksatlı bir bilgisayara çevirmeyi başaran platform olduğunu söyleyen Khanna, bu yüzden astrofizik uygulamalarını için sistemi optimize edecek kodları kendisinin yazması gerektiğini belirtiyor.

İlk değil

Khanna'nın yaptığı sistem ilgi çekici olmasına rağmen bu konuda yapılmış ilk çalışma değil. Illinois Üniversitesi Kimya Profesörü Tod Martinez, daha önce PS2 zamanında, Sony tarafından dağıtılan 1000 Linux DVD'sinden birine sahip olarak, o zamandan beri bu işe soyunan bir başka bilim adamı.

Martinez de şimdi, yine IBM tarafından geliştirilen ve PS3'teki Cell işlemci teknolojisine benzeyen işlemcilere sahip 8 konsoldan oluşan süper bilgisayarı ile moleküllerin ışık altındaki davranış biçimlerini inceliyor. Bu çalışmanın tarım alanlarının artırılması, güneş enerjisi ve insan görüşü için önemli olduğu belirtiliyor.

2702_ps343.jpg


Kaynak
 

BaRY

Müdavim
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Saddam döneminde bu kullanım alanı dolayısıyla, ırak'a playstation satışı yasaktı.
 

chimera

Müdavim
Emektar
Katılım
24 Kasım 2006
Mesajlar
8,773
Reaksiyon puanı
574
Puanları
0
Ben zaten PS 3' ü sadece oyun amaçlı düşünen biri değilim. (&)
 

sawyer_38

Öğrenci
Katılım
3 Eylül 2007
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
evet ya sadece oyun amaçlı düşünmek yanlış olur bu güzel teknolojik aleti :D
 

T-rex

Doçent
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
524
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
ben ps 3 ü sadece oyun için kullanırdım
 

Wolker

Müdavim
Katılım
2 Kasım 2006
Mesajlar
1,542
Reaksiyon puanı
2
Puanları
38
manyak bu adamlar arkadaşlar , uymayın siz bu adamlara ...
 

anavarza

Öğrenci
Katılım
18 Şubat 2008
Mesajlar
44
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Kendimi bu kadar kasacağıma bir oyun alıp onu yüklerdim... :D
 
Üst