Pardus'um ağır çalışıyor!!!!

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Uzun zamandır Linux ile ilgili yazılar okuyordum...ve bugün kararımı verdim ve Pardus yükledim... ve nedense masaüstüne yerleştirdiğim saat ve hdd göstergelerini koyduğumda bilgisayar ağır çalışıyor...:crying:

sistemim

pentium 4 2.8 ghz

3gb ddr2

512 mb ati ekran kartı

300 gb harddisk

sizce sorun ne olabilir....:wink:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ekran kartı sürücüsü, yüklü olmayan ekran kartı sürücüsü... :)

Ekran kartı marka ve modelin nedir?

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
rv515-radeon x1300 ati..modeli

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
https://a248.e.akamai.net/f/674/920...linux/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run

Şu dosyayı indir. Dosyanın indiği dizin /home/kullanıcı_adın/İndirilenler gibi bir yer ise, Uçbirim'de:

Kod:
cd /home/kullanıcı_adın/İndirilenler

sudo ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run

yazarak sürücüyü kurabilirsin. Pardus'ta bunun görsel olarak yapılışı şu an aklımda değil ama sürücün AMD tarafından desteklendiği için AMD'nin çıkardığı sürücüyü yüklemen daha doğru olur.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
sğl genelde hep bundan dolayımı ağırlık oluşuyor peki başka nedenleride varmı...????

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
KDE kullanan bir sistem kullanıyorsun. Masa üstüne görsellik adına, RAM'i sürekli kullanan küçük yazılımcıklar ekliyorsun. Ve sistemin de bir Linux dağıtımı için yeterli seviyede, RAM miktarın oldukça iyi. Ama sistemin yavaş çalışıyor, ekran kartın ATI'nin sorunlu X serisinden ve henüz emekleyen bir Linux dağıtımı kullanıyorsun. Pardus'u kurduğunda muhtemelen ekran kartı sürücüsü yüklememiştir. Bu sebeple de yavaş çalışır sistem.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
KDE kullanan bir sistem kullanıyorsun. Masa üstüne görsellik adına, RAM'i sürekli kullanan küçük yazılımcıklar ekliyorsun. Ve sistemin de bir Linux dağıtımı için yeterli seviyede, RAM miktarın oldukça iyi. Ama sistemin yavaş çalışıyor, ekran kartın ATI'nin sorunlu X serisinden ve henüz emekleyen bir Linux dağıtımı kullanıyorsun. Pardus'u kurduğunda muhtemelen ekran kartı sürücüsü yüklememiştir. Bu sebeple de yavaş çalışır sistem.

Şuanda indiriyor...önceden XP kullanıyordum ama virüslerden bıkkınlık geldi :thumbdown:merak ettim ve yükledim daha yeniyim:clap:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
İyi yapmışsın. Pardus iyidir, kullanan arttıkça daha da iyi olacaktır. :)

Sana önerim, komutsever biri ol. Konsole'dan (Pardus'ta böyle geçiyor nedense. Uçbirim aslında.) korkma. Komut yazmayı sev ki Linux'u gerçekten öğrenebilesin.

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Konsole'dan (Pardus'ta böyle geçiyor nedense. Uçbirim aslında.) korkma. Komut yazmayı sev ki Linux'u gerçekten öğrenebilesin.

Konsole KDE'nin uçbirim öyküncüsünün (emulator) adı. Her KDE'li sistemde böyle geçer. (Gerçi KMenu'den ayarlanabiliyor.) GNOME'da uygulamanın isminden ziyade ne iş yaptığı yazar. Örneğin Nautilus'u açtığında File Manager yazar ya Dolphin'i açtığında ise Dolphin yazıyor.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Konsole KDE'nin uçbirim öyküncüsünün (emulator) adı. Her KDE'li sistemde böyle geçer. (Gerçi KMenu'den ayarlanabiliyor.) GNOME'da uygulamanın isminden ziyade ne iş yaptığı yazar. Örneğin Nautilus'u açtığında File Manager yazar ya Dolphin'i açtığında ise Dolphin yazıyor.

Evet, birkaç dağıtımda KDE denedim. Hepsinde de aynı, Konsole yazıyor. Ben Uçbirim'e alışkın olduğumdan yadırgıyorum birazcık. :)

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Evet, birkaç dağıtımda KDE denedim. Hepsinde de aynı, Konsole yazıyor. Ben Uçbirim'e alışkın olduğumdan yadırgıyorum birazcık. :)

dosya indi ve sıkıştırdım dosyayı açtım ancak dizinler çıkıyor oraya ne yazıcağım peki....:confused1:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Dosyayı nasıl sıkıştırdın?

Dosya nereye indi şimdi?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Dosyayı neden sıkıştırdın? :)

Kullanıcı adın ne? Sistemde kullandığın oturum adın?

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Dosyayı neden sıkıştırdın? :)

Kullanıcı adın ne? Sistemde kullandığın oturum adın?

serkan@serkan-pardus bu şekilde geçiyor zaten direk serkan yazdım kayıtta :bored:
nerdeyse bu konu hakkında hiç birşey bilmiyorum

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Tamam önemli değil bilmemen. Öğrenirsin. :)

O zaman ben komutları da açıklayarak anlatayım. Şimdi, bilgisayarında kullanıcı dosyalarına ait her şey /home dizininde toplanır. Oturum adın serkan, demek ki /home altında serkan diye bir klasörün var ve bu klasör içerisinde de sana ait dosyalar var. Aynı XP'deki Documents and Settings gibi, /home klasörünü buna benzetebiliriz. Onun altında da sana ait bir klasör oluyordu XP'de, işte Linux'ta da böyle. Windows'ta büyük-küçük harf duyarlılığı yoktu. Komut satırından Windows klasörüne "WINDOWS" yazarak da ulaşabiliyordun, "windows" yazarak da. Ama Linux'ta işler değişiyor. Mesela "İndirilenler" ile "indirilenler" farklı 2 klasörü işaret eder. Sende klasörün adı "İndirilenler" olmalı. Böyle bir klasör var mı, kontrol et. (Klasörün yolu /home/serkan/İndirilenler olmalı.) Şimdi Konsole'da komutla yüklemeye gelelim. Windows altında hiç komut kullandın mı, bilmiyorum ancak cd diye bir komut var. (Windows altında da aynıdır.) Bu komutu kullanarak istediğin dizine gidebiliyorsun. Linux'ta bir dosyayı Konsole'dan açmanın iki yolu vardır: Birincisi, önce cd komutu ile dosyanın bulunduğu dizine gidersin ve sonra dosyayı çalıştıracak komutu yazarsın; ikincisi ise dosyayı açacak komutu yazdıktan sonra bir boşluk bırakırsın, ardından dosya yolunu ve dosya adını yazarsın. İlk yol için şöyle yapabilirsin senin durumunda:

Kod:
cd /home/serkan/İndirilenler

sudo ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
İkinci yol için:

Kod:
sudo sh /home/serkan/İndirilenler/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
Buradaki sudo ise o işlem için geçici olarak root yetkileri verir sana. sudo komutundan sonra senden şifreni isteyecek. Ekrana şifreni yazarken *** şeklinde bir metin göremezsin. Konsole'da işler arka planda yürür, şifreni yazmadığını sanma. Şifreni gir ve enter'a bas.

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Jeaquares yeni başlayanları böyle komutlara boğmak ne kadar doğru. Görüntü yöneticisini açtığında paket yöneticisini açın şu paketi kurun diyor zaten. Paketi kurduktan sonra tekrar görüntü yöneticisini açtığınızda yeni sürücü kullanılsın mı diyor evet + yeniden başlat işlem tamam.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sürücüsünün AMD tarafından yazılmış bir versiyonu varken onu kullanması daha mantıklıydı. Ayrıca kendisi elbet komutlarla bir şey yükleyecek. Linux bu zaten. Linux'u Windows'a benzetmeye çalışmak çok yanlış. Ne kadar erken alışırsa, o kadar iyi. Komut bilmekten, komutlarla bir şey anlatmaktan bu kadar çok korkmayın.

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Sürücüsünün AMD tarafından yazılmış bir versiyonu varken onu kullanması daha mantıklıydı. Ayrıca kendisi elbet komutlarla bir şey yükleyecek. Linux bu zaten. Linux'u Windows'a benzetmeye çalışmak çok yanlış. Ne kadar erken alışırsa, o kadar iyi. Komut bilmekten, komutlarla bir şey anlatmaktan bu kadar çok korkmayın.
Tamam haklısın da yeni başlayanlar bir şeyi yapamadığında kolayca vazgeçip Windows'a dönüyorlar. Kullandıkça nasılsa öğrenir. Pardus'un amacı zaten mümkün olduğunca kolay bir dağıtım yapmak. Zaten ileri düzeye geldiğinde Arch'a geçer merak etme :D

Audyseus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Pardus depolarında bulunmayan paketleri mecburen Jequares'in önerdiği yöntemle kuruyoruz. -.run- uzantılı dosyaları da sadece terminalle yükleyebiliriz. Pardus malum -.pisi- uzantılı paketlere sahip.

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Pardus depolarında bulunmayan paketleri mecburen Jequares'in önerdiği yöntemle kuruyoruz. -.run- uzantılı dosyaları da sadece terminalle yükleyebiliriz. Pardus malum -.pisi- uzantılı paketlere sahip.
Depoda olmayan uygulamalar çok nadir. Mesela ben sadece Livestation ve Adobe Reader'ı bulamamıştım. Onlar da zaten lisans problemlerinden dolayı.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Tamam haklısın da yeni başlayanlar bir şeyi yapamadığında kolayca vazgeçip Windows'a dönüyorlar. Kullandıkça nasılsa öğrenir. Pardus'un amacı zaten mümkün olduğunca kolay bir dağıtım yapmak. Zaten ileri düzeye geldiğinde Arch'a geçer merak etme :D

Yeni kullanıcılar, karşılarında anlatmayı beceremeyen birileri olduğundan bir şey yapamıyorlar. Biz öyle olmamaya çalışıyoruz. :)

Depoda olmayan uygulamalar çok nadir. Mesela ben sadece Livestation ve Adobe Reader'ı bulamamıştım. Onlar da zaten lisans problemlerinden dolayı.

İyi de burada bahsettiğimiz şey .run uzantılı bir sürücü yazılımı. Normal bir uygulama paketi değil ki paket yöneticisini kullanmasını söyleyelim. :)

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Yeni kullanıcılar, karşılarında anlatmayı beceremeyen birileri olduğundan bir şey yapamıyorlar. Biz öyle olmamaya çalışıyoruz. :)

İyi de burada bahsettiğimiz şey .run uzantılı bir sürücü yazılımı. Normal bir uygulama paketi değil ki paket yöneticisini kullanmasını söyleyelim. :)

teşşekürler biraz geç kaldım yazmakta benimde zaten amacım linux u öğrenmeye çalışmak soğumak değil evde cd si duruyordu nasıl???acaba diyip de yükledim ayrıca windows tan bıktım hep aynı :blink: anca oyun konsolu niyetine kullanıyorum oyunlarım windowsta yine :clap:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
4-6 hafta arasında geliyor o CD'ler. :) Gelince onu da denersin, memnun kalacağından eminim.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
umarım memnun kalırım zaten önemli şeylerim masaüstü pcde yok......gelince yüklerim artık:clap:
resimdede olduğu gibi komutu yazıyorum ancak şifre yazma yerinde donup kalıyor yazamıyorum......:confused1:
sudo ile yazıyorum şifreyi almıyor root la ise hatalı diyor napıcağım

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
resimdede olduğu gibi komutu yazıyorum ancak şifre yazma yerinde donup kalıyor yazamıyorum......:confused1:
sudo ile yazıyorum şifreyi almıyor root la ise hatalı diyor napıcağım

Buradaki sudo ise o işlem için geçici olarak root yetkileri verir sana. sudo komutundan sonra senden şifreni isteyecek. Ekrana şifreni yazarken *** şeklinde bir metin göremezsin. Konsole'da işler arka planda yürür, şifreni yazmadığını sanma. Şifreni gir ve enter'a bas.

Söylemiştim burada da. Şifreni yazıyor aslında, sadece arka planda işlem yapıyor. Donmuyor yani. Şifreni yaz, enter'a bas.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Söylemiştim burada da. Şifreni yazıyor aslında, sadece arka planda işlem yapıyor. Donmuyor yani. Şifreni yaz, enter'a bas.

sh: /home/serkan/İndirilenler/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run: Böyle bir dosya ya da dizin yok
bunu yapması normalmi peki :D

---------- saat 23:14 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:06 eklenmişti ----------

sh: /home/serkan/İndirilenler/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run: Böyle bir dosya ya da dizin yok
bunu yapması normalmi peki :D

yükledim bide limewireın kodunu yazabilirmisin ben yazıyorum almıyor