Pardus - Windows başlangıç uyuşmazlığı (sanırım)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Rena
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Selam arkadaşlar, bilgisayarıma pardus kurmak istedim ve D: sürücüsüne format attım. Ardından pardus'u D: sürücüsüne yükledim, ve çalıştırdım. Uğraşıyordum, windows'a girdiğimde bakalım ne olacak dedim ve seçim ekranında " sabit disk ile devam et " seçerek devam ettim. Windows açıldı, masaüstü iconlarım vs. geldi ve ardından dimdirek bilgisayar reset attı. Güvenli modda açmayı denedim, güvenli modda açıldı, ve reset atmadı. MSCONFIG ile ilgili olacağını düşündüm, açtım fakat oradada ters giden hiçbirşey yok (sanırım).

Böyle olunca, güvenli modda D: sürücüsüne format attım, fakat sanırım Pardus'un başlangıç menüsü yüklü kaldı, bilgisayarı yeniden başlattığımda GRUB(ismini tam olarak hatırlamıyorum) ERROR hatasını verdi, ve windows açılmadı.

Sanırım başlangıç menüsü kalıcı olarak kaldı, Pardus'u tekrar yükledim ve şu an Pardus ile giriyorum. Windows açılıyor fakat Pardus'u silersem aynı hata ile tekrar karşı karşıya kalacağımı hissediyorum, acil yardımlarınıza muhtacım.

calvaria

Profesör
Reaksiyon puanı
9
GRUB adlı pardusun işletim sistemi seçme programı başına bela olmuş :) bende pardusu senin gibi Grubu silmeden silmiştim ve pc yi acamamıstım :) pardusun sitesinden grubu nasıl silecegini ögrenecegin yazıya ulaşabilirsin aslında çok basit bi işlem ama yapmayınca başına bela oluyor...

Burgazko

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Yanlış anlamadıysam Windows ile giriş yapmak istiyorsun. Seçenek olarak şunu deneyebilirsin.
XP ile giriş yaparsan:
Bilgisayarım simgesi üstünde sağ tuş/özellikler/Gelişmiş kısmını aç
başlangıç ve kurtarma kısmında ayarlara tıkla
açılan pencerede sistem başlangıcı kısmında Düzenle butonuna bas.
Not defterinde sistem başlangıcında açılacak olan işletim sistemlerinin bulunduğu boot isimli bi dosya açılacak. Buradan [operating systems] kısmından Pardus olan bölümü silebilirsin. Benim bilgisayarımda boot dosyasının orjinal hali böyle.
Kod:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
kaydedip reset attığında pardus görünmemesi lazım. yanlız pardusu silmek için diski formatlaman gerekir. formatlamazsan pardus yüklü diski Xp de kullanamıyosun sanırım.

XP hiç açılmıyosa pardustan windowsun yüklü olduğu diske gir. XP de C:\ diski yani. Pardusta xpnin gizli sistem dosyalarını görebiliyosun zaten. Documents and Settings,WINDOWS, Program files klasörlerinin olduğu kısımda "boot.ini" dosyasını göreceksin. Bu dosyayı herhangi bi text düzenleyiciyle aç yukardaki işlemi uygula.

NOT: Bunu deneyip denemek sana kalmış arkadaşım. Bi sorun olursa sorumluluk kabul etmiyorum. :)

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
GRUB adlı pardusun işletim sistemi seçme programı başına bela olmuş :) bende pardusu senin gibi Grubu silmeden silmiştim ve pc yi acamamıstım :) pardusun sitesinden grubu nasıl silecegini ögrenecegin yazıya ulaşabilirsin aslında çok basit bi işlem ama yapmayınca başına bela oluyor...

Çok sağol buldum ve isminide hatırlattığın için çok teşekkür ederim :). Windows'ta C: ile D:'yi kullanmak istiyorum, Pardus için G: diye farklı bir kısım açsam ve pardusu oraya yüklesem, windowsta bahsettiğim sorunda düzelir mi sence?

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Yanlış anlamadıysam Windows ile giriş yapmak istiyorsun. Seçenek olarak şunu deneyebilirsin.

Not defterinde sistem başlangıcında açılacak olan işletim sistemlerinin bulunduğu boot isimli bi dosya açılacak. Buradan [operating systems] kısmından Pardus olan bölümü silebilirsin. Benim bilgisayarımda boot dosyasının orjinal hali böyle.
Kod:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
kaydedip reset attığında pardus görünmemesi lazım. yanlız pardusu silmek için diski formatlaman gerekir. formatlamazsan pardus yüklü diski Xp de kullanamıyosun sanırım.

NOT: Bunu deneyip denemek sana kalmış arkadaşım. Bi sorun olursa sorumluluk kabul etmiyorum. :)

Özellikle buna baktım, fakat bahsettiğin başlangıç Windows XP'nin orjinal başlangıcı, bendede bunun aynısı yazıyor. Benim bahsettiğim ise Pardus'u yükledikten sonra gelen GRUB yazılımıdır.

Sorunun çözümü; ilk olarak pardus'u kurduğunuz sürücüye format atın. Sonra çalıştır'a "cmd" komutunu vererek çıkan cmd penceresinde " fixmbr " " fixboot " komutlarını verin..

orphy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Kod:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]

Hocam bu yaptığın işlem Windows'un MBR'siyle alakalıdır. Ancak Windows'un yanına herhangi bir Linux dağıtımı yüklediğinizde artık bootta başlatılan yönetici MBR değil GRUB olur.

Rena arkadaşım çözüm yolunu yazış ben de ondan bahsedecektim tam. Bu çözüm yöntemini D'yi formatladıktan sonra veya formatlamadan önce yaparsın ve G bölümünü oluşturursun. Ondan sonra oraya Pardus yüklediğinde GRUB yeniden tanımlama yapar ve sorunsuz bi şekilde kullanırsın bilgisayarını yeni, GRUB ayarlarıyla.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Pardus çok güzel de şu farklı biçimlendirmesi olmasa
3 harddisk var bilgisayarda fakat pardus kurmakta tereddüt ediyorum.

yusher

Profesör
Reaksiyon puanı
12
temis bi pardus cdsi kullan bence :D

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Fixboot ve fixmbr komutlari cmd ekraninda calismiyor. Sebebini bilen? -ubuntu kurdugumdan turkce karakter kullanamiyorum ozur dilerim -

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Şimdi sitesini inceledim
Pardus 2008.2 RC1 Gazze Hazır...

Mevcut kararlı sürümümüz Pardus 2008'in planlanan son güncelleme sürümü Pardus 2008.2'nin hazırlıkları tamamlanıyor. 30 Ocak günü yayımlanacak olan Pardus 2008.2 için bir kilometre taşı da bugün yayımladığımız sürüm adayı Pardus 2008.2 RC1.
TÜBİTAK UEKAE'de görevli geliştirici ekip olarak bu sürüm adayına Gazze kod adını vermeyi kararlaştırdık. Haftalardır süren ve yüzlerce sivilin ölümüne, yüzbinlerce kişinin de sağlık, gıda ve diğer temel gereksinimlerden mahrum kalmasına neden olan bu insanlık trajedisinin bir an önce sona ermesi ortak temennimiz. Gazze'deki Filistin halkı can güvenliğine ve insanca yaşam koşullarına kavuşmalı.
.....
Pardus anasayfasından alıntıdır..
3 gün sonra yeni sürümü var onu kurmayı deneyeceğim. Bana uyarsa neden olmasın.
Ubuntu yu konuştuğum bir çok kişi tavsiye etmiyor.

orphy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pardus çok güzel de şu farklı biçimlendirmesi olmasa
3 harddisk var bilgisayarda fakat pardus kurmakta tereddüt ediyorum.

Arkadaşım bu bir engel değildir. Sadece artık Pardus'u kullanmayacağın zaman yani silmek istediğinde veya o bölüme format atmak istediğinde işini halledip sonrasında da yukarda Rena'nın anlattığı gibi Windows CD'nle gerekli işlemi bilgisayarın açılırken yapacaksın. Eğer bu konuda sorunların olursa Pardus'un forumlarında ve IRC serverında gerekli bilgileri bulabilir ve yardım alabilirsin. İnan bana çok zor bir iş değil ve çok eğlenceli bu tip işlerle uğraşmak.

Fixboot ve fixmbr komutlari cmd ekraninda calismiyor. Sebebini bilen? -ubuntu kurdugumdan turkce karakter kullanamiyorum ozur dilerim -

Hocam bunu Windows CD'sini boot ederek deniyorsun değil mi?

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Hocam bunu Windows CD'sini boot ederek deniyorsun değil mi?

Hocam sorun iste burada :( elimde malesef Windows CDsi yok.. Windows CDsi olmadan, GRUBu sonradan yukleme ihtimalimiz yok mu? Ne yapacagimi sasirdim..

orphy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elinde eğer Pardus ya da başka bir Linux dağıtımı kurulan CD'si varsa yardımcı olabilirim sana. Tabii ki Linux yüklüyse şu anda makinende. Dediğim gibi ancak Win ya da Linux CD'si varsa bu işin çözümü gerçekleşiyor benim bildiğim kadarıyla.

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Elimde su anda yuklenmeden test amacli kullanilabilen bi ubuntu ve pardus 2008 cdsi yuklu. Ayrica az once pardus olan surucuye format attim, linux yuklu degil fakat ubuntudan girebiliyorum.

orphy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şu anda sana verdiği hata mesajı "GRUB error 21" gibi birşeyse. Galiba CMOS yani BIOS ayarlarından bunun çözümü olabiliyormuş. Şu şekilde eğer ingilizcen varsa:

entered Standard CMOS Setup set the Primary Master to: Type = User, Mode = LBA by scrolling through the options then set the Primary Slave to: Type = Auto, Mode = Auto

Eğer bu da olmazsa GRUB'u tekrar yüklemek için şu işlemlerin yapılması gerekiyor(Ancak şu anda bilgisayarda yüklü bir Linux dağıtımı olmadığı için işe yarar mı bilgim yok maalesef):

Pardus kurulum cd'sini takın ve cd'den başlatın.

İlk gelen mavi seçim ekranındayken aşağıdaki işlemleri uygulayın :

1- C harfine basın, ekrana grub> yazan bir yer gelecek.

2- root ( yazıp klavyedeki TAB tuşuna basın.Diskleriniz listelenecektir. root ve ( arasında bir boşluk var, buna dikkat edin

3- Pardus kurulu bölümünüzü hd0,4 diye varsayarsak;

root (hd0, yazıp TAB tuşuna basın. Diskin bölümleri listelenecek.

4- root (hd0,4) yazıp enter'a basın. (4 yerine önceki adımda öğrendiğiniz Pardus'un kurulu olduğu bölümünü yazmalısınız.)

5- setup (hd0) yazarak grub kurulumunu tamamlayın.

6- ctrl+alt+del'e basarak baştan başlatın.

Ek olarak bir de şöyle birşey buldum belki işine yarar. Burada bir arkadaş anlatmış
http://www.hardwaremania.com/forum/...ygulamalar/genel-os/mbr-57028.html#post537106

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Arkadaşlar ben pardus kurmayı kafama koydum ve bir araştırma yaptım.
Şu anda Win 7 kullanıyorum ve Paragon Harddisk Manager programı yüklü
Açılışta kurulu olan işletim sistemleri listeleniyor ve seçip istediğinizi açabiliyorsunuz. Win 7 nin yanına Pardusu da kurup sonuçları paylaşacağım.
Paragon Harddisk Manager birçok dosya sistemini ve windows 2000 den vistaya kadar tanıyan + destekleyen güzel bir yardımcı program.
İncelemek isteyenler buradan bakabilir.