Pardus Özgür Olmayan Bir Yazılım Mı Seçti?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
çok ilginç bir şekilde özgürlükiçin'de açılmış bir konu bile yok.
ubuntu forumda o kadar kişi okuyor hep aynı seviyesiz kalitesiz adamlar cevap veriyor.
bir kişi çıkıp da özgürlüğü olması gerektiği gibi savunamadı.
sanırım sindirmişler

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Orası Ubuntu-TR. :) Burada bile sen ve ben dışında kimse bir şey demiyor gördüğüm kadarıyla. Bir salak biziz herhalde. :)

muhibbi

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Orası Ubuntu-TR. :) Burada bile sen ve ben dışında kimse bir şey demiyor gördüğüm kadarıyla. Bir salak biziz herhalde. :)

O kadar post geçmişsiniz ne onun sizin görüşülerini kabul etme eğilimi var nede sizin onun görüşlerini kabuletme yönünde bir eğiliminiz var. Hem fazla üstüne gitmemek lazım, siz söyleyin anlayacağı varsa anlar anlamak istemiyo zaten anlamaz. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
haberi zenginleştirelim
habertux'tan erdal bey güzel bir makale ile karşımızda.

TUBITAK UEKAE tarafından geliştirilen yerli Linux dağıtımı Pardus, şimdi de genetiğindeki felsefe ile çelişmeye başladı. Ülkemizde geliştirilen ve T.C. tarafından da desteklenen Pardus, yaklaşık 7 gün önce 2011 planlarını e-posta listesinde duyurdu. Duyuruda ilgi çeken en önemli nokta, artık takip için JIRA isimli web uygulamasının kullanılacak olmasıydı. Zira JIRA, Özgür Yazılım Lisansı ile dağıtılan bir uygulama değil. İşte tartışmalar ve ayrılıklar da burada başlıyor.

Bu sabah Doruk Fişek, kendi kişisel günlüğünde artık Pardus geliştirici takım içinde yer almayacağını aşağıdaki satırlar ile takipçilerine duyurdu.

“Temmuz ayının başında Pardus‘un geliştirici e-posta listesine 2011 için planlananları içeren bir e-posta düştü. Çeşitli çalışmaların yanı sıra; UEKAE çalışanları, Pardus’un geliştirilmesi için Jira isimli özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasını planladıklarını belirterek, diğer geliştiricilerin de bu konudaki görüşlerini soruyorlardı.
Bundan birkaç sene önce de Jira’nın Pardus’un geliştirilmesinde kullanılması gündeme gelmişti, hatta ondan da birkaç sene önce Linux Kullanıcıları Derneği’nde de. Her iki zamanda da, her iki topluluk, özgür olmayan bir yazılımın kullanımını reddetmişti.
Ben de dahil, UEKAE çalışanı olmayan birçok Pardus geliştiricisi özgür olmayan yazılımların kullanılmasına karşı çıktı, teknik olarak ortaya sunulan gerekçelerin hepsinin özgür yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti; sloganı “özgürlük için” olan bir projenin geliştirilmesinde özgür yazılım kullanılmasının önemini vurguladı; konu ile ilgili onlarca e-posta yazıldı, çizildi.
Tüm bunlara karşın Jira kullanımından vazgeçilmediği için; ben de (diğer birkaç geliştirici gibi), UEKAE çalışanlarının başını çektiği Pardus geliştirici topluluğunun bir parçası olmayı dün akşam saatlerinde bıraktım.”

Özgür Yazılım geliştirmek için Özgür Yazılım Lisansı’na sahip olan bir uygulama yerine, özgür olmayan bir uygulamanın kullanılması görüldüğü üzere birbiri ile cümle üzerinde bile çelişmektedir. Kaldı ki bu uygulama ile başlayıp, daha sonra başka uygulamaların sisteme dahil edilmesi de mümkündür.

Özellikle ülke çapında tanınan ve T.C. tarafından da desteklenen bir Linux dağıtımının geliştirilmesinde kullanılacak olan uygulama ve yazılımlar, bir çok projeye örnek teşkil edecektir. Yani burada bir şey doğru yapılırsa, aynı anda bir çok şey de doğru orantılı bir şekilde gelişim gösterecektir. Tabii karşı karşıya olduğumuz durum bunun tam aksi olduğundan gerçekten düşündürücüdür.

Pardus’un kötü yönetildiğinden bahseden bir çok kullanıcı, yine yanlış bir yönetim hamlesi ile projenin yön değiştirmesinden de tedirgin olmuş durumda. Ayrıca ‘Özgürlük İçin!’ sloganı ile yola çıkılmış bir projede, özgür olmayan yazılımların kullanılması da oldukça absürt duruyor.

Daha önce de topluluk içindeki tartışmalar mahkemelere kadar uzamış ve oldukça yakışıksız görüntüler ortaya çıkmıştı. Hatta henüz devam eden davaların olduğunu da bir çok kişi bilmekte.

Açıkçası bana ‘Neden Pardus kullanmıyorsun?’ şeklinde soru soran tüm arkadaşlarıma hep aynı cevabı verdim. Fakat hiç burada görüş bildirmedim. Bir dağıtıma yakın olup, diğerine olmamak gibi bir endişe de taşımadım. Ama kimsenin benden etkilenip, kendi dağıtım seçme özgürlüğüne engel olmak istemedim. Yine engel olmak istemem ama artık kişisel fikrimi beyan edeceğim.

İşte bana yanlış gelen bu yönetimsel zaaflar ve hatalar yüzünden Pardus’tan soğudum ve kullanmıyorum.
Sizce Pardus’un özgür olmayan yazılımlar ile geliştirilmesi doğru mu?

http://www.habertux.com/haberler/topluluk/pardus-ve-jira-tartismalari/

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
İlginç gerçekten. Böyle böyle ilerde daha çok kapalı kaynak yazılım kullanmaya başlarlar gibime geliyo.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
Türkiyede özgür yazılım dünyası magazinsel bir boyut kazandı teşekkürler pardus ekibi :D

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Beyler tartışmaya gerek yok, tüm yazılanları okudum, pazartesi günü duruma el koyuyorum.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Gözüm ağrıdı. Ne Jira'ymış arkadaş :) Kafam da karıştı.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
bu konuyu Pardus'un iyiliğini istediğim için açabileceğim her yere açtım.
belki tepkimizi görürler de özgür yazılımdan yana tercih yaparlar, bu hatayı düzeltirler diye.
şimdi de özgürlükiçin'e açtım
bakalım kimler gerçekten özgürlükten yana.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
real ortalığı karıştırma peşindesin. :D Ama arkandayım, sonuna kadar anarşizm! :w00t:

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
git kendine başka taraftar bul. :D

richard_stallman_free_software.jpg

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
özgürlük için'den gelecek tepkiyi ben de merak ediyorum buradan bilgilendirirseniz sevinirim:)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kimse elini taşın altına koyamadı.
bekledim bir kişi açar diye baktım ses yok bari ben açayım dedim :D

Proof.Web

Doçent
Reaksiyon puanı
21
Hocam Mail atsak olmaz mı?
Ben Atarım,Hasan Hüseyin Atar ,Ayşe Fatma Atar Linux Bölümüne Konu Açabilirsin Mesela Mail Konusunda Böylelikle Mail Yağmuruna Tutarız Pardus Yetkililerini [[=

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Konu bağlantısını paylaşır mısın real? Ben de takip edeyim.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
öide işler ağırdan gidiyor tabi orası sdn kadar yoğun bir site değil

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
bu konu yüzünden ubuntu tr forumundan uçuruldum.
güya sen zaten eski bir üyesin buraya provakasyon için gelip duruyorsun diye banladılar.
ben hayatımda ubuntu tr'ye girmemiştim bugün hariç
peki neden
çünkü benim bir arkadaşımı 1 yıl önce islam hakkında geçen tartışmalar nedeniyle banladılar ben de o zamandan beri soğudum hiç girmedim.
taki bugüne kadar
bugün ilk defa üye oldum, o gün banlandım.
şimdi benim arkadaşıma yaptıkları gibi beni de banlayıp arkamdan saydırıyorlar, birlikte gülüyoruz :)
çünkü maalesef düşenin dostu olmuyor, cevap hakkım bile yok.
herşey ne kadar kolay :(
buranın değerini şu an daha iyi anlıyorum, gerçekten buradaki insanlar halden anlıyor ve centilmenler.

özgürlük konusunda demediklerini bırakmayıp, başta ben, chip sitesi ve richard stallman olmak üzere herkese ve herşeye hakaret eden kullanıcılar sonradan biraz da olsa kıvırdı diğerlerinden de tepki görünce
ilk yanıtlara bakın.

""programın kaynak kodunu görmek bir şeyi ifade etmiyor. Tek ifade ettiği şey bedava olması.""(gerçekleri açıklıyor)

""Yazıda bahsi geçen program Jira ile daha iyi bir Pardus bizi bekliyorsa, Jira kullanılsın derim.""(özgürlük yerine teknik özellik tercih edilmiş)

""Ubuntu One uygulamasının sunucu tarafının da kaynak kodları kapalı.""(battı balık yan gidelim demeye getiriyor)

"". Kapalı kaynak olsa farkedenler olur mu acaba?""(linux kullanıcılarını cahillikle suçluyor)

"" her alanda özgür yazılımı savunuyoruz, fakat bunu gözü kapalı bir şekilde yapmanın kimseye faydası yok. Yapanlardan biri senin de örnek verdiğin Richard M. Stallman.. Görüşleri özgür yazılım camiası için çok önemli. Bakın doğru demiyorum, önemli.""(richard stallman'a hakaret ediyor, gözü kapalı savunma diye bir terim çıkararak konuyu başka yerlere çekiyor[özgürlük için böyle bir terim yoktur])

"Linux çekirdeğinde bile çok ufak da olsa kapalı kısımlar var.(öyle birşey yok çok eskide kaldı)

""körü körüne özgür yazılım demek maalesef problemleri çözmüyor.""(özgür yazılım denilen felsefede körü körüne kavramı yoktur, açık kaynaksa desteklersin değilse desteklemezsin, zorunlu olursa kapalı kaynak kullanabilirsin, konuyu saptırmaya çalışıyor)

""Apache de Jira kullanıyor. Apache de mi kullanmayalım?""(konu içerisinde 50 kere açıkladım, hala aynısını söyleyerek psikolojik baskı uyguluyor, amacı kendisine çamur attırmak, ancak ilk hakareti yine onlar etti)

""k. Bios özgür değil diye bilgisayarı da mı açmayalım, Nvidia sürücüsü de mi kurmayalım?""(hala aynı)

""ama bunu yaparken diğer işlerimi de halledebilmeliyim. Ben de mi ihanet etmiş oluyorum şimdi
smiley.gif
Eğer öyleyse, evet en büyük hain benim.""(konuyu kişiselleştiriyor, başka tarafa çekiyor yine)

""alıntı içinde [Çünkü önemli olan linux değil onun arkasındaki özgür yazılım felsefesidir.] Şu cümle o kadar da manalı değil."" (Bu mu özgürlüğü savunan insanlar)

""Eğer linux önemli değil önemli olan felsefe dersek bu felsefe bir gün kurur gider. ""(özgür yazılım bir gün kuruyabilir diyor, çok değer veriyor ona görüyorsunuz ya)

"". Bu yazılımın kullanılması açık kaynağa bir şeyler katar.""(özgür olmayan yazılımın kullanılmasını mahzur görmüyor)

"" Eğer açık kaynak uygulamalar diğerlerinden geride kalıyorsa neden kullanılsınlar.""(açık kaynaktan çok teknik özelliğe önem veriyor)

""Bu yaygara, bana göre tamamen şov amaçlıdır""(hakarete onlar başlıyor ve siteden uçurulan benim)

Arkadaşlar daha ilk sayfayı bile bitirmeden bu kadar şey çıktı.
Varın gerisini siz düşünün.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
ali ışıngör ün konuya atmış olduğu msj aynen kopyalıyorum
Arkadaşlar,
Projenin sonlandığını nereden çıkardınız? Yok öyle bir şey... :)
Geliştiriciler arasında sıkı bir tartışma yaşanıyor. Tartışmanın başlangıcı, süreç takibi/proje yönetimi aracı olarak, Jira'nın seçilmesine dayanıyordu. Aslında tartışmanın bu kadar şiddetlenmesinin temelinde, projenin geliştiricileri arasındaki iletişim ve karşılıklı birbirini yanlış anlama/algılama sorunları var. Şiddetle tartışıyoruz üç gündür..
Neyseki bu akşam ortalık durulmaya başladı. Muhtemelen geliştiriciler olarak, sorunlarımızı konuşmak ve bazı uzlaşmalara varmak umuduyla, bir araya geleceğiz yakın zamanlarda bir yerde...
(...)
Her özgür yazılım projesinde dönem dönem yaşanan tartışmaları bizler de tecrübe ediyoruz. Bu tartışma sadece bizde mi yaşanıyor sanıyorsunuz?
Özgür yazılım geliştirme süreçlerinde farklı yaklaşım ve anlayışlar var. Bir görüş, sadece sadece özgür yazılım geliştirme araçlarının kullanımını savunurken; bir başka görüş, önemli olanın ürün kalitesi ve kullanıcı memnuniyeti olduğunu, çıktısı özgür yazılım ürünü olduğu sürece bunu sağlayacak en iyi araçları kullanmayı önerir.
Pardus Projesi'nde yaşanan tartışmaların "teknik yanında", bu anlayış/felsefe farklılığı yatıyor.
Bu tartışmanın sadece basit bir düşünsel/teknik ayrımdan kaynaklandığını söylemiyorum elbette. Proje içinde yaşanan tartışmanın bir de "karşılıklı ilişkilere" dair bir yanı var. Geliştiriciler arasındaki iletişim eksikliği, insani zaaflar ve düşüncesizce yapılan davranış ve söylenen laflar da var elbet...
Hasılı, ortada evet, bir tartışma var. Ve her tartışmada olduğu gibi bu tartışmadan da çıkarılacak bazı dersler...
(...)
Siz kullanıcılar enseyi karartmayın hemen :).
Eskilerin bir lafı vardır, "Öldürmezse güçlendirir" diye. Bu tartışmalar, ellerimizin dizlerimizin kanamasına ve canımızın yanmasına da neden olsa, biz istemesek de bizleri güçlendirecek...

şahsen bu açıklamadan pek fazla tatmin olmadığımı belirtiyim

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Pardus'un isimlendirmelerinden başından beri hazzetmiyordum zaten..acayip acayip latince safsatalarla doldurursan...
Koy şöyle isim olarak papatya, yasemin, kardelen,...efil efil..püfür püfür... di mi ? :) (ciddiyim)
o kadar kasarsan kendini bi yerden patlak verir (yeri gelmişken sivilceli arkadaşa da geçmiş olsun diyelim :|)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
gerçekten hayran kaldım onlara
çünkü doğrudan aşağılayıp hakaret etmeden, edebiyatik biçimde hakaret etmekten beter etme sanatını icra ettiler ki ben alttan almama rağmen
burada özgür yazılım için uğraşanlara şovmen demekten daha büyük hakaret ne olabilir.
biri size şovmen derken şakşakçılar da onları desteklerken nasıl sakin olabilirsiniz ki
dediğim gibi hepsine hayran kaldım, öyle bir kitle oluşturmuşlar ki doğru yanlış ne olursa olsun birbirlerini kolluyorlar
işte buna da kavram olarak tekelcilik deniyor.
bakın şimdi de sanki hiçbiri özgürlük hakkında birşey dememiş ortada yanlış anlaşılma varmış gibi görünüyor.
bunların hepsinin nedeni alanında rakipsiz olmalarından kaynaklanıyor.
mutlaka her dağıtım için alternatif türkiye yardım forumları açılmalı ki bunların tekelciliğinin önüne geçilsin.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Microsoft'a tekel diyoruz, en büyük düşman içimizde ama.

Of neyse. Saat sabahın körü ve hiç sinirlerimi bozamayacağım. Bana Ubuntu-TR demeyin zaten. Orada yardımsever insanların olduğunu biliyorum. Onların hatrına susmalıyız.