Pardus, İtalya'da Kapak Konusu !

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
computermagazine-temmuz09.png

Artık herhangi bir hafta geçmiyor ki, Pardus'un yurtdışında bir önemli teknoloji sitesinde ya da dergide incelendiğini duymayalım. Geçtiğimiz haftalarda Hindistan merkezli Linux For You dergisinin ayrıntılı bir şekilde incelediği Pardus, bu kez de bir İtalyan dergisine, Computer Magazine'e misafir oldu.

Computer Magazine'nin temmuz sayısının kapağında "En Hızlı Linux: Yeni Pardus'un tüm sırlarını keşfedin" anonsuyla duyurulan Pardus, dergi içinde de tam 6 sayfa boyunca detaylıca inceleniyor.
Kurulum arayüzü YALI'dan Pisibul'a, SVN depolarından geliştirme süreçlerinde Python diliyle olan yakın ilişkisine değin geniş bir kapsamda incelenen Pardus; İtalyan editörlerin beğenisini epey kazanmışa benziyor.

"Bu Bir Mucize mi?"

İtalya Pardus topluluğunun üyelerinden sevgili Marco BADINI'nin bize ilettiği dergideki bazı ilgi çekici kısımlar şöyle:

• "Farzedelim ki, acil bir işiniz var ve açılmamakta direnen Windows yüklü bir PC ile karşı karşıyasınız. Umutsuzluğa mı kapılalım? Tamamen İtalyanca, Java ve Flash Player'ı yüklü, NTFS-3g desteği sayesinde Windows dizinlerine kolaylıkla erişebilen, güncel OpenOffice.org ve grafik düzenleme yazılımı Gimp yüklü, MP3'e kadar gerekli tüm kodekleriyle gelen bir işletim sistemini yüklemek yeterli. Hiçbir ayarlama yapmaksızın hepsi hazır. Bu bir mucize mi? Gökten inen bir şey değil bu, sadece Pardus'u yükledik."
  • ÇOMAR'ın bir bütünleyeni olan MÜDÜR, Linux ortamının en hızlı açılış sürelerinden birini sağlıyor. Kısaca söylemek gerekirse, sistem süreçleri "tek sıra asker dizilimiyle" değil, birbirine paralel ve eşzamanlı bir şekilde yürütülüyor. Benzer bir işi Debian ve OpenSUSE de yapmaya uğraşsa da onlarda hâlâ deneysel boyutta bu çalışmalar. MÜDÜR ise gerçekten çalışıyor.
  • Bu dağıtım, 5.400 rpm üzerindeki disklerdeki performansıyla parıldıyor. Eğer biraz güçlü bir sabit diskiniz varsa, Pardus ile bilgisayarınıza yaptığınız yatırımın karşılığını sonuna kadar göreceksiniz. Bu arada Intel tabanlı Apple sistemlerle tam uyumluluğunu da anmadan olmayacak.
  • Buraya kadar anlattıklarımız, size sonunda mükemmel dağıtım ile karşı karşıya olduğunuzu düşündürebilir. Birkaç eksik de var elbette, belgelendirme birkaç yıl öncesine kadar birkaç forumdan öteye gitmiyordu. Zaman içinde İtalyanca Wiki hizmete girdi, ama tamamlanmış olmaktan uzak bu Wiki yerine İngilizcesine bakmak isteyebilirsiniz. Burası bile epey zayıf.
  • Geliştiriciler bu işletim sisteminin sürümlerini isimlendirmek için gerçekten ilginç bir esin kaynağı bulmuşlar. Anadolu'nun nesli tehlike altındaki türlerinin Latince bilimsel adlarını kullanıyorlar. Panthera pardus tulliana, Anadolu Parsı'nın adı ve yerel folklöre de geçen muhtemelen soyu tükenmiş bu türle hâlâ karşılaşmalar yaşandığına dair rivayetler var. Bu bölgenin tipik hayvanları arasında Hyaena hyaena ve Canis aureus da var. Anadolu Leoparı'nın izlerine dağıtımın derinliklerinde de karşılaşıyoruz. Pardus için geliştirilen öntanımlı simge setinin adı Tulliana.
Türk Dergileri "Vista'yı hızlandırmayı" anlatıyor

Pardus'un artıları arasında tek bir CD ile kurulumu, güçlü kodek, Flash ve Java desteğini, çok iyi düzeyde İtalyanca çevirileri, düşük donanım ihtiyaçlarını, kullanım kolaylığı ve mükemmel donanım desteğini sayan İtalyan Computer Magazine dergisinin, 2009 sürümü henüz çıkmadığı halde Pardus'a 6 tam sayfa ayırması epey manidar.

Türk aylık teknoloji dergileri "Vista'yı hızlandırmanın 40 yolu" şeklindeki artık gına getiren kapaklarını hazırlayadursun, dünya medyası Pardus'a geniş yer ayırmaya devam ediyor.

Ne diyelim, darısı bizim "acar muhabirler"in başına!

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Güzel bir haber...

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Evet bir kere windows açılmamakta ısracıydı bir dll dosyası zarar görmüş. Pardu ile sistemi açarak yandaki PCden Flash bellek ile kopyalayıp yerine yapıştırdım ve Windosws açıldı.

enrooy

Profesör
Reaksiyon puanı
14
pardus un dünya çapında kullanlan bir işletim sistemi olması ve bunun yabancı ülkelerdeki bilgisayar dergilerinde kapak haline getirilmesi hepimizi gururlandırıyor.

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Microsoft bilgisayar satıcılarına kar payı veriyor,Pardus'un kendisi ücretsiz olduğu için böyle bir durum söz konusu değil.O yüzden yeni bilgisayar alanlar Windows'la tanışmak zorunda kalıyor.Eğer bilgisayara özel bir ilgisi varsa günün birinde Pardus veya diğer işletim sistemlerini keşfedip deneyebilir,ama ilgi duymak önemli.

nezihdarcin

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Özgürlükiçin.com sitesinin reklam almamasının tek sebebi microsoft yazılım ürünlerini destekleyen şirketlerden reklam parası almak uğruna reklam yayınlamıyorlar. Çünkü sahip çıktıkları bir dava var, ortaya konmuş bir gönülülük hareketi var. Misal HP, SONY, TOSHIBA bunların hepsi Vista hediyeli geliyor. Bu şirketlerin reklamını yayınlamak ise Tubitak ve gönüllüler hareketine ters bir durum olur... Fakat çok güzel birde temennileri var, eğer bir bilgisayar devi şirket ücretsiz Pardus hediyeli bilgisayar satarsa o zaman reklam yayınlayacaklarmış.

Haber hakkında gurur duydum (: teşekürler

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
siz hala böyle yerli dergilere habercilere laf sokmaya devam ederseniz daha çok beklersiniz haber olmayı

pesimist

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,165
Haberin sonları saçmalamış. Ne demek hala gına getiren vista'yı hızlandırmak için 40 adım? Daha önce Pardus yazıldı, şimdi de win yazılıyor bi dahaki ay başka bir şey yazılır. bunlar istiyor ki her ay pardus yayınlansın.

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Pardus Milli işletim sistemi olarak kabul Etmiyorum ama . Türk Mühendisleri tarafından Geliştirilmiş ifadesini kabul ediyorum .!

Canı Gönülden de Kutlarım

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Haberin sonları saçmalamış. Ne demek hala gına getiren vista'yı hızlandırmak için 40 adım? Daha önce Pardus yazıldı, şimdi de win yazılıyor bi dahaki ay başka bir şey yazılır. bunlar istiyor ki her ay pardus yayınlansın.

şahsen pardusun italyada bir dergiye bu şekilde haber oması beni çook gururlandırdı. Çok mutlu oldum. Başarılarının devamının gelmesini diliyorum :)

@pesimist
sayın pesimist hocam, sizin de bildiginiz gibi bu bilgisayar dergileri yıgınının her ay fazlasıyla sayfa windows hakkında yazı yazdıgını hepimiz biliyoruz.. Kapak konusu olmayı bi yana bırakalım...
Bunun yanında her hangi bir linux dagıtımına toplamda ayırdıkları sayfa 2 ayda 10 sayfayı geçmez.. Peki bu durumda eleştirilmeyi haketmiyorlar mı?

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
ParduS'tan en hızlı Linux dağıtımı olarak bahsediyorlar.
burdan geliştiricileri kutluyorum.