Pardus 2011'de Sorunlarım Var Acil Yardım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan all_fm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Öncelikle belirteyim laptop var bende. Dell Inspiron 1525. Windows 7,Vista,XP,Ubuntu ve türevlerinde,Linux Mint kurduğum zaman bluetooth ve wireless otomatik tanınıyordu sistem tarafından. Şimdi ben Pardus 2011 kurdum ve tanınmadığını gördüm. Linuxtaki bilgim emekleme aşamasınında altında olduğu için ve kodlardan anlamadığım için yardımlarınızı bekliyorum.

Sistem özellikleri;
Model : Dell Inspiron 1525
İşlemci : Core Duo T2330 1.6 Ghz - 1 Mb
Hafıza (Ram) : 1024 Mb - DDR II 667
Maksimum Hafıza (Ram) : 4096 Mb
Hafıza (Ram) Slotları : 2 Adet
Sabit Disk : 120 Gb - 5400 Rpm (250 GB 7200 RPM)
Ekran : 15.4" - 1280 x 800 WXGA
Ekran Kartı : Intel Graphics Media Accelerator X3100 Paylaşımlı 358 Mb
Ses Kartı : Onboard
Optik Sürücü : dvd Rw Double Layer
Ethernet : 10/100 Mbps
Portlar : 4 x USB 2.0, S/PDIF(Coaxial), 1 x RJ-45 Ethernet, 1 x RJ-11(Modem),
1 x Mikrofon Girişi, 1 x Kulaklık Çıkışı, 1 x IEEE-1394 FireWire (4-pin)
pil Tipi / Pil Ömrü : Li-Ion 6 Cell - 3 Saat
Kamera : var
Ağırlık : 2.75 Kg.
Kablosuz Ağ : 802.11 a/b/g
Bluetooth : Var

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Kod:
lspci
ve
Kod:
iwconfig
çıktılarını alabilir miyiz?

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Ubuntu ve linux mint veya diğerlerini kullandın sanırım, yine dönüp dolaşacağın ubuntu olacaktır kesinlikle :))

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Sağolun gerçekten çok yardımcı oldunuz. Sorunu sayenizde çözdüm.
Birde kafama takılan başka bir sorunda;
Pardus 2011'de güncelleme neden yapılamıyor ? Öntanımlı olarak gelen programların sürümleri eski kaldı biraz.
Örneğin; Firefox 4.0 Beta 9 öntanımlı tarayıcı olarak geldi ama şuan itibariyle Firefox 4.0 Beta 11 sürümü çıktı.
VLC Media Player 1.1.4 sürümü depolarda yer alırken programın şuan itibariyle yeni sürümü ise 1.1.7.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Sağolun gerçekten çok yardımcı oldunuz. Sorunu sayenizde çözdüm.
Birde kafama takılan başka bir sorunda;
Pardus 2011'de güncelleme neden yapılamıyor ? Öntanımlı olarak gelen programların sürümleri eski kaldı biraz.
Örneğin; Firefox 4.0 Beta 9 öntanımlı tarayıcı olarak geldi ama şuan itibariyle Firefox 4.0 Beta 11 sürümü çıktı.
VLC Media Player 1.1.4 sürümü depolarda yer alırken programın şuan itibariyle yeni sürümü ise 1.1.7.
Kurumsal2 ile de oldukça haşır neşirler bu ara ve o hergün güncelleme alıyor. Bu arada devel deposuna baktığımda VLC 1.16 sürümünü gördüm. Yakın zamanda bu güncellemeler gelecek. Ayrıca LibreOffice, NetworkManager , Pisi gibi bir çok güncelleme son halini alana kadar bekliyor. Bir iki hafta içerisinde güncellemeler yayınlanır.

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Devel deposu dediğiniz şeyi anlamadım. Cahilliğime verin :D

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Pardus 2011 depolarının hiçbirinde Firefox 4.0 Beta 12 çıkmasına rağmen göremedim. Depolara girmedi mi yoksa ya da girdide bende mi bir problem var ?

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Henüz depolarda gözükmüyor. Kararlı sürüm bekleniyor muhtemelen.

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Beta 12'de birçok hata düzeltilmişti oysaki. Birde şu Flash Player Linux için yeni sürüm çıkaracaktı. Çıkardımı acaba. Çok yavaş flash gerçekten bezdiriyor bazen. :(

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Seste takılmalar oluyor bazen ve sesi kıssanızda. Oynattığınız videodan veya o an çalışan uygulamadan çıksanızda ses kesilmiyor. Sürekli takıldığı yerde devam ediyor ve hiç kesilmiyor. Bilgisayarı kapatmanız gerekiyor.

Bir de bilgisayar kapanmıyor bazen. DBus durduruluyor. Takas alanı kapatılıyor falan yazıyor siyah ekranda bilgisayar kapanırken. Ama orda kapanmıyor ve bekliyorsunuz. Kapanmadığı içinde bilgisayar power tuşuna basılı tutuyorsunuz.

NOT: Bu sorunlara da çözüm buldum mu daha tadından yenmez Pardus ;)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Takılma ve donma sorunu muhtemelen ekran kartı sürücüsünden. XP ve Pardus da başıma gelmişti ama sürücüleri değiştirdim.
Şimdilik sorun yok. Ses olayı da muhtemelen yine sürücüden kaynaklanıyordur. Kapanma için bir şey diyemeyeceğim.

all_fm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Benimki laptop olduğu için değiştirme şansım zor gözüküyor. Windows XP'de seste takılmalar olmuyordu. Pardus 2011 sürümüyle birlikte bu sorunu yaşamaya başladım. Kapanma sorunu ve adobe flash player'daki takılmalar ve yavaşlıklar, internette izlenen videoların tam ekran modunda izlendikten sonra yine bu moddan çıkarken karşılaştığım sorun ve bu sorundan sonra KDE'nin çökmeside ayrı bir dert.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Sürücü yani driver, donamım değil. ATI sürücüleri sorun yaşatabiliyor.