Pardus 2011 RC Duyuruldu!

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Pardus2011.png


TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen Pardus’un yeni sürümü Pardus 2011 için geri sayım devam ediyor. Kararlı sürüm kullanıcıların bilgisayarlardaki yerini almadan önceki son sürüm olan Pardus 2011 RC sürümü duyuruldu. Özgür yazılım dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Pardus, aday sürüm sayesinde kullanıcılarına Pardus 2011’i, nihai sürüm sunulmadan önce deneme fırsatı veriyor. 20 Ocak günü Pardus 2011'in nihai sürümü yeni özellikleri, hızlı ve güvenli yapısıyla bilgisayarlarınızı şenlendirecek.
Bugüne kadar geliştirdiği sürümlere verdiği isimler ile ülkemizde, yok olma tehdidi altındaki ya da yok olmuş değerlere dikkat çeken Pardus, bu geleneğini Pardus 2011 aday sürümüne “Hasankeyf” ismini vererek sürdürüyor.

Yine hızlı, yine güvenli...

Pardus, özgür yazılım dünyasının sunduğu en önemli avantajlardan esneklik ve güvenlik gibi özellikleri Pardus 2011 sürümünde de koruyor. Pardus 2011’de göze çarpan en önemli yeniliklerden biriyse, ofis programı olarak OpenOffice.org yerine özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice programını tercih etmesi. Pardus, LibreOffice'i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu.
Pardus 2011’de daha çok donanım desteği ve iyileştirilmiş kullanım kolaylığı gibi yeniliklerin yanı sıra, Türkçe yazım denetimi desteği, virüs ve truva atı gibi artniyetli yazılımlara karşı güvenli yapısı, programların kurulu gelmesi gibi beğenilen özelliklerini sunmaya devam ediyor.
İlk günden beri birçok dilde destek veren Pardus'a, 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca da eklendi.

“Geleceğin mimarisini kurduğumuzu bugün daha iyi anlıyoruz.”

İlk Pardus ürününün duyurulmasından bugüne geçen beş yıl içinde her sürümle birlikte, geleceğin mimarisini kurduklarından daha da emin olduklarını belirten Pardus Proje Yöneticisi Erkan TEKMAN, projenin gücünü özgür yazılımın özgürleştirici ruhundan almaya devam ettiğini belirtti. TEKMAN şunları söyledi:
"2011 yılında hem bireysel hem kurumsal çözümler için hız, güvenlik ve esneklik gibi özellikler sunan ürünler geliştirerek, özgür yazılım dünyasını ülkemizde temsil etmeyi sürdürüyoruz. Pardus projesi başladığından bu yana beş yıl geçti. Bugün, projemizin yeni ürünü Pardus 2011’in sahip olduğu özelliklerle, geleceğe ait bir mimari kurabilmeye devam ettiğimizi görmekten gurur duyuyoruz. Pardus, beş yıl önce bugün giderek yaygınlaşan yeniliklerin ipuçlarını veriyor, hatta hayatımıza sunuyordu. Hasankeyf adlı aday sürümümüzü deneyen kullanıcılarımız, Pardus 2011’in bu özelliğini koruduğunu görecekler. Pardus 2011’in nihai sürümü de ocak ayında bilgisayarlardaki yerini alacak."
Pardus Proje Yöneticisi Erkan TEKMAN ayrıca, fotoğraf sanatçısı Mustafa YILMAZ’a, Pardus 2011 aday sürümünde kullanılmak üzere armağan ettiği Hasankeyf fotoğrafı için teşekkür etti.
pardus-2011-hasankeyf.png


Tarihe direnen bir miras Hasankeyf

Hasankeyf, insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mezopotamya bölgesinde yer alıyor. Bölge içinden geçen Dicle Nehri, dış etkilerden korunmaya müsait olan coğrafi yapısı, mesken olarak kullanılan binlerce mağarası nedeniyle tarih boyunca hep dikkat çekmiş ve stratejik önemini korumuş. Yekpare taştan meydana gelen kalesi nedeniyle “Hısn-ı Keyfa” adını alan Hasankeyf için başka isimlerin de kullanıldığı biliniyor.
Tarihi ilçe, bölgede yapılması planlanan Ilısu Barajı sebebiyle suları altında kalma tehdidi ile karşı karşıya. Hasankeyf’in korunması, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için kampanyalar uzun süredir devam ediyor.

Nasıl Deneyebilirim?

Pardus 2011 RC sürümünün kurulabilir görüntülerini buradan, doğrudan DVD/USB üzerinden çalışan görüntülerini ise şuradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz görüntüleri doğrudan bilgisayarınız üzerinden kurup kullanmaya başlayabileceğiniz gibi, sanal bir bilgisayar üzerinden de deneyebilirsiniz.
Son olarak, bu aday sürümün henüz nihai sürüm olmadığını, hâlâ hatalarla karşılaşabileceklerini hatırlatmakta fayda var. Pardus 2011 ile çalışmaya başlayan tüm kullanıcılarımızın karşılaştıkları eksiklik ve sorunları Hata Takip Sistemi üzerinden Pardus geliştiricilerine bildirmeleri ve Test Ekibi'ne katılmaları, daha iyi ve kararlı bir Pardus 2011 için son derece önemli.


Özgürlükİçin
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
48
Şu zamana kadar hep Windows kullandım ama 20 Ocak günü indirilip bilgisayarıma kurulacağı kesin. Sabırsızlıkla bekliyorum. :)
 

shakal

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
ben betadan yükselttim sahsi görüsüm beta2 den hic farki yok cünki beta 2 bile bende sorunsuz calisiyordu ve bu sorunsuzluk devam ediyor :)
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Pardus2011.png


Pardus 2011
kararlı sürümüne sayılı günler kala, planlanandan bir gün geç olsa da, uzun zamandır merakla beklenen Pardus 2011 RC (Aday Sürüm) duyuruldu.
"Hasankeyf" adıyla duyurulan Pardus 2011'in bu ilk aday sürümü, duyurulmasının ilk anlarından itibaren bilgisayar kullanıcılarının büyük talebiyle karşılaştı.
Peki, Pardus 2011 RC (Hasankeyf) sürümünün kullanıcılara ne tür yenilikler getirdiğini ya da hangi bilinen hataları barındırdığını biliyor musunuz?
Haydi, Pardus 2011'in bu aday sürümüne yakından bakalım:

Pardus 2011 RC'de Neler Var Neler Yok?

Pardus 2011 RC (Hasankeyf) sürümü birçok yenilikle beraber geliyor. Depoya eklenmiş olan ikili paketlerin sayısı, bu sürümle birlikte 3.550'yi geçmiş durumda. Diğer yeniliklere bakmak gerekirse;

  • En güncel çekirdek sürümü olan 2.6.37-rc8 ile daha fazla donanım desteği,
  • AMD ve Nvidia ekran kartına sahip kullanıcılar için, açık kodlu sürücülerle üreticinin sunduğu kapalı kodlu sürücüler arasında kurulum öncesi ve sonrasında tercih yapma olanağı,
  • Bu sürümle birlikte Pardus 2011, kurulumdan itibaren tüm arayüzlerinde iki yeni dili destekliyor. Macarca ve Rusça!
  • Pardus 2011'in Türkçe arayüzlerinde önemli iyileştirmeler,
  • Yeni NetworkManager altyapısı için 2010 yaz dönemi stajyerlerimizden Doruk ALTAN'ın yazmış olduğu komut satırı aracı olan network betiği,
  • Kendi geliştirdiğimiz kurulum (YALI) ve yapılandırma (yönetici ailesi) uygulamalarında birçok hata düzeltmesi,
Depoya dâhil edilen yeni paketlerle kullanıcılar için daha fazla uygulama, bu sürümle kullanıcılara sunuluyor.

Bilinen Sorunlar

Sürümde bilinen sorunlar ise şu şekilde:

  • Firefox sistem dilinden bağımsız olarak sürekli İngilizce görünüyor.
  • Bazı makinelerde açılış problemlerini engellemek için 'nomodeset' çekirdek parametresinin eklenmesi gerekiyor.
Kararlı sürüm olmadığı için elbette hataların gözükmesi normal. Asıl önemli olan bu hataları bildirmeniz. http://hata.pardus.org.tr adresine girerek karşılaştığınız eksiklikleri bildirirseniz, Pardus'un gelişmesine katkı sağladığınız gibi çok daha performanslı bir bilgisayar deneyimi yaşamanızı sağlayabilirsiniz ;).

Özgürlükİçin
 

BeyaZayeB

Profesör
Katılım
11 Kasım 2008
Mesajlar
2,191
Reaksiyon puanı
19
Puanları
38
Bugün hem harici diske hemde 8g usb belleğe kurdum önyükkelyici (grub) kısmınıda kurduğum diskin başlnagıcına kurdum. Yükleme ve açılış ekranları daha bir güzel olmuş 2009 bordo idi ve biraz karışıktı. hiç beğenmemiştim. Şİmdi siyah ve hoş bir tema kullanılmış. Daha açıklayıcı ve kullanışlı olmuş. 2009 pardusta usb belleğe kurmak biraz sorunluydu. önyükleyici kısmı ana hardisk e kurmadan açılmıyordu ve windowsun boot ekranı siliniyordu. Şmdi usb belleği bilgisayara takmadan windows direk açılıyor. Eğer belleği takıp usb den boot ederseniz direk pardus 2011 rc açılıyor. Driverda hiç sorun yaşamadım. bilgisayarı açtım herşey sorunsuz çalışyor. bluetooth, wireless, lan, ekran kartı vs... Usb bellekle çalışmasına rağmen hızıda fena değil.
Bu sefer olmuş galiba..
Herkese tavsiye ediyorum.
 

Nordkapp

Doçent
Katılım
30 Ağustos 2009
Mesajlar
787
Reaksiyon puanı
16
Puanları
18
Bence Pardus iyi bir yolda ilerliyor. Indirdim ve denedim. Gercekten cok hos. KDE cokme olayina da bi cozum bulsalar 10 numara olur.
 

all_fm

Öğrenci
Katılım
7 Ekim 2009
Mesajlar
62
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Hiç stabil değil bence. Kimse kusura bakmasın. Gerçekten ben kesin karar verip artık Pardus'a geçmeyi çok düşündüm. Ubuntu 10.10 kurdum ve oldukça stabil çalıştığını gördüm.
 

MtHan

Profesör
Katılım
3 Şubat 2008
Mesajlar
1,432
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
10.10 dediğin stabil sürüm. Pardus ise daha RC farkları bilmeden daha stabil diyorsunuz.
 

all_fm

Öğrenci
Katılım
7 Ekim 2009
Mesajlar
62
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Pardusun 2009 sürümüde kullandım.2009.1, 2009.2 sürümünüde kullandım. Onlar stabil sürümdü. İnşallah 2011 sürümüyle birlikte bunları aşarız. Ben istiyorum yanıılmayı.
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Ubuntu 10.04 betayı ilk test edenlerden olarak şunu şöyleyebilirim ki günde iki üç defa yama yaptılar ve sistemi düzelttiler.

Hatta Forum içerisinde kurulum va tanıtımla ilgili açtığım konuya bakabilirsiniz. Ufak bir ayar değişikliği yapmak istediğinizde hemen çöküyordu.

Ben 2011'i çoğu kez test ettim ama hiç çökmedi. Donanımla da alakalı bir durum.

Konu:.
 

all_fm

Öğrenci
Katılım
7 Ekim 2009
Mesajlar
62
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Evet haklısınız galiba benim sistemim yeterli değil herhalde :(
 

shakal

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
arkadasim hemen kötü elestiri yapmadan önce bir sistemi bir bitirsinler ,olaki sorun senin cihazindan kaynaklanabilir ,örnegin ben pardusda lcd televizyonumu sorunsuz kullaniyorken ubuntu da titremeler oluyordu , bazen görev cubugu gözükmüyordu ama pardusun bir kere bile böyle bir hata yaptigina sahit olmadim ,bu demek degilki ki ubuntu kötü pardus iyi yada o cihazi desteklemiyordu ,örnegin benim icin buzamana kadar kde olupta cökmeyen ve kafami karistirmayan beni internette aratirmaya sevk etmeyen ilk linux sistemi pardus 2011 ,ayni sözleri pardus 2009 icin diyemiyecegim hatta pardus 2009 kullanmak isteme me ragmen bir türlü kullanmamiyordum ,cünki seskartimi algilamyiordu ve bu hatadan dolayi flaslarda calismyiordu ,calisiyordu ama 1 dakikalik flash videosu 15 saniyede gösteriyordu :) okadar bildirim yaptim düzelmedi ,bunda ise korka korka denedim insaAllah düzeltirler diye ,inan alpha sürümünden beridir kullaniyorum ve en ufak ciddi bir hata ile karsilasmadim ,sadece blur efektler calismyiordu ,oda önemli bile degildi ,birde kubuntu 10.10 kullanmis ve kubuntu zede olarak pardus 2011,2011 re darbe vuracak nitleikte bir kde linux dagitimi olmus
 

SiLGEC

Asistan
Katılım
22 Ocak 2010
Mesajlar
250
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
Live versiyonunu USB üzerinden nasıl çalıştırabiliriz?
İşlemcim P4 3.0 ghz (32 bit)
x86_64 olanı mı i686 olanı mı indirmem gerekir? x86 zaten 32 bit değil mi?
 

all_fm

Öğrenci
Katılım
7 Ekim 2009
Mesajlar
62
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Çıkınca deneyeceğim hemen ! Şu yeni sürüm bi çıksın.
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
48
* Bilgisayarınız 64-bit çalışmayı destekliyorsa (AMD64 ailesi, Pentium 4 (EMT64) ve üstü vb.) şu görüntüyü kullanmanızı öneririz;

Pardus-2011-RC-Hasankeyf-Live-x86_64.iso


* Bilgisayarınız sadece 32-bit çalışmayı destekliyorsa (Pentium 3 ve aşağısı, Netbook sistemler vb.) şu görüntüyü kullanmanızı öneririz;

Pardus-2011-RC-Hasankeyf-Live-i686.iso
 

SkuLLeRa

Öğrenci
Katılım
1 Ocak 2011
Mesajlar
93
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
pardus bence gayet iyi gelişiyo.. geçen hafta pardus bilgisi vermişlerdi okulda ve avantajlarını gördükçe benimde kafama baya yatmıştı.. zaten yeni sürümde baya değişiklik olacak diye bilgi verilmişti arkadaşların dediği de bunu destekliyo..
 

ck-xe

Dekan
Katılım
4 Nisan 2010
Mesajlar
5,558
Reaksiyon puanı
39
Puanları
48
Ben RC'den son derece memnun kaldım. Önceki sürümlerde Türkçe olan Amarok İngilizce. Türkçeye bir türlü çeviremedim ama olsun güzel olmuş :D
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Firefox da da aynı problem var, ama düzeltilebilir şeyler.
 

shakal

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,770
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
harbi düzeldi ya :)

---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 19:42 ----------

bunu gelistiricilere gönder :)
 

NikeSteeL

Dekan
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Her ne Kadar Milli İşletim Sistemi Olarak Görmesem de Ben Pardus'u Çok Beğeniyorum ! :)
 

SiLGEC

Asistan
Katılım
22 Ocak 2010
Mesajlar
250
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
Kimse cevap vermemiş. Live versiyonu USB'den nasıl boot edicez?
 

all_fm

Öğrenci
Katılım
7 Ekim 2009
Mesajlar
62
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Şuan bende bugün itibariyle Pardus 2011 RC Hasankeyf'i kurdum laptopuma. Şimdilik memnunum. Bakalım ileride nasıl olacak. Hep birlikte bekleyip göreceğiz.
Bir sorum olacaktı;
Şuanki RC sürümden güncelleme yoluyla kararlı sürüme(20 Ocak'ta çıkacak olan sürüme) geçiş yapma imkanı varmıdır?
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Evet vardır, eğer beta veya alpha sürümünden itibaren takip etseydiniz - ki tavsiye etmezdim- güncellemelerle rc ve kararlı sürüme geçerdiniz. Ben bir ara günlük sürümleri denemiştim ama bazen 300-500 Mb güncelleme yapınca bıraktım :D
 

kemal38020

Öğrenci
Katılım
22 Mart 2010
Mesajlar
46
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
hiç tavsiye etmiyorum internette kopma yavaşlama web camı tanımıyor msn yok sorunları bitmiyor microsoft u yakalaması için 25 yıl uğraşması gerekir. (ben 2011 rc kullanıyorum şu an)
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
hiç tavsiye etmiyorum internette kopma yavaşlama web camı tanımıyor msn yok sorunları bitmiyor microsoft u yakalaması için 25 yıl uğraşması gerekir. (ben 2011 rc kullanıyorum şu an)

Sizin durumunuzda olan birisi için bu bile bir gelişme ve güzelliktir. Ara sıra açıp ne var ne yok deseniz bile yeter.

MSN yok demişsiniz ama aMSN, KMess, Pidgin, Kopete, emesene, ... var. Sanırım gözünüzden kaçmış. Microsoft'u yakalamak gibi bir dert yok, sanırım kıyas yaparken farklı bir şeyi göz önüne almalısınız.
 

Krazky

Profesör
Katılım
5 Mart 2009
Mesajlar
1,643
Reaksiyon puanı
45
Puanları
0
Pardus 2011 RC (Hasankeyf) 64bit sürümünü USB bellekten kurdum ve denedim. Muhteşem olmuş ve daha muhteşem olacağına inanıyorum. Ama bende mi sorun var bilmiyorum, nedense Amarok, Firefox türkçe değil!

Bu arada eli yüzü Windows olmuş insanların olumsuz yorumları ile karşılaşmak mümkündür. Eleştiri sınırı içersinde böyle şeylerde gerek diye düşünüyorum. Pardus eleştirilecek kadar büyüdüyse varsın eleştirilerde olsun :)

Bu arada her yerden Linux fışkırıyor desem yeri yani :)
 

Son mesajlar

Üst