Pardus 2009 Başlangıç Problemi?

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Arkadaşlar C sürücümde Win 7 kurulu ve bende D sürücüme (40 GB) pardus 2009 kurdum.

Fakat kurulum sırasında Grab programını her açılışta görmek istemediğim için "başlangıç bilgilerini seçili diske yükle" seçeneğini seçtim.

Orda bir de şöyle bir not vardı.

"Bu seçeneği seçerseniz kurulumdan sonra windows başlangıç dosyanızı yeniden düzenlemeniz gerekecektir. Aksi halde bilgisayarınızı başlattığınızda Windows başlayacaktır."

Doğal olarak aynen dedikleri gibi oldu. Direk Win 7 başlıyor.

Bu bahsedilen olayı, yani windowsumun başlangıç bölümünü nasıl düzelmem gerekiyor.

Bir bilgisi olan var mı?

C dizini altındaki boot.iini dosyasına bir satır komut ekleyerek yapılabilir mi bu?

Böyle olsa bile linux Mbr önyüklemesiyle çalışmıyor diye biliyorum.

Ama çalışmıyorsa da kurulumda böyle birşey neden söylesinler?

İkilemde kaldım. (:

bykonfizik

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Sırasıyla -->Bilgisayarım-Özellikler-Gelişmiş Sistem Ayarı-Gelişmiş-Başlangıç ve Kurtarma-Ayarla Bunları sırasıyla gir varsayılan işletim sistemi var onu boş bırak.

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Sırasıyla -->Bilgisayarım-Özellikler-Gelişmiş Sistem Ayarı-Gelişmiş-Başlangıç ve Kurtarma-Ayarla Bunları sırasıyla gir varsayılan işletim sistemi var onu boş bırak.

Boş bırakamıyorum. Sadece Windows 7 var o bölümde.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Windows maalesef Linux türevlerini görmüyor o kısımda. :)

Pardus konusuna gelince; kullanmadığım için bilmiyorum ancak CD'si ile açıp ayarlamaları yapabilirsin bence.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Windows_önyükleyicisi_üzerinden_Pardus'a_ulaşmak

Buradan anlatılmış. Ben sadece Pardus kullandığım için denemedim.
Bu arada bir şey söyleyeceğim.
Siz her seferinde Grub'u görmek istemiyorum dediniz ama bu seferde her seferinde Windows'un açılış yöneticisini göreceksiniz. Bir şey değişmiş olmayacak.

İsterseniz Pardus 2009 CD 'si ile kurtarma sistemine girip, GRUB'u tekrar yükleyin. Sonra Pardus'u açınca, isterseniz İşletim sistemleri menüsünde Windows'un seçili gelmesini falan ayarlayabilirsiniz.

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Windows_önyükleyicisi_üzerinden_Pardus'a_ulaşmak

Buradan anlatılmış. Ben sadece Pardus kullandığım için denemedim.
Bu arada bir şey söyleyeceğim.
Siz her seferinde Grub'u görmek istemiyorum dediniz ama bu seferde her seferinde Windows'un açılış yöneticisini göreceksiniz. Bir şey değişmiş olmayacak.

İsterseniz Pardus 2009 CD 'si ile kurtarma sistemine girip, GRUB'u tekrar yükleyin. Sonra Pardus'u açınca, isterseniz İşletim sistemleri menüsünde Windows'un seçili gelmesini falan ayarlayabilirsiniz.

Pardus Cd ile Grub'u kurtarmayı biliyorum ama sizin de dediğiniz gibi başlangıç ekranında Grub'u değil de Windows'taki işletim sistemi seçebildiğimiz ekranı görmek istiyorum.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Şu adresi de bir rehber olarak bir yere kaydedin, özellikle ilk başlarda alt yapısı Windows'tan tamamen farklı olan bu sisteme alışmak için lazım olacaktır.

http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Windows'tan_Pardus'a_geçiş

---------- saat 21:47 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:45 eklenmişti ----------

Pardus Cd ile Grub'u kurtarmayı biliyorum ama sizin de dediğiniz gibi başlangıç ekranında Grub'u değil de Windows'taki işletim sistemi seçebildiğimiz ekranı görmek istiyorum.

Şu bağlantıda isteğinizi nasıl yapabileceğinizi anlatıyor.

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Şu adresi de bir rehber olarak bir yere kaydedin, özellikle ilk başlarda alt yapısı Windows'tan tamamen farklı olan bu sisteme alışmak için lazım olacaktır.

http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Windows'tan_Pardus'a_geçiş

---------- saat 21:47 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:45 eklenmişti ----------

Şu bağlantıda isteğinizi nasıl yapabileceğinizi anlatıyor.

evet verdiğiniz bağlantıda tam da benim sorunuma cevap verilmiş çok teşekkür ediyorum size.

Lakin burda Pardus'u çalışan CD ile başlatın diyor. Ben kurulan iso indirmiştim internetten. Şimdi bir de çalışan olanı mı indiriyim? Pardusu kendim başka bir şekilde başlatabilir miyim? Bir yolu var mı?

---------- saat 21:58 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:49 eklenmişti ----------

Çalışan CD isosunu pardusun sitesinden de kaldırmışlar. :(

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Pardus 2009'un hiç çalışan CD 'si olmadı. Varsa herhangi bir Linux dağıtımının çalışan cd 'si de olur.
Fakat siz şöyle yapabilirsiniz.
Yine Grub'u kurun, Pardus açılsın orada anlatılanları yapın.
Sonra Windows GRUB Menüde olacağı için windows'u açın, msdos komut satırına fixmbr komutunu girin, bu komut GRUB'u açılıştan silecek ve yerine Windows'un açılış yöneticisini geri kuracaktır.
Sonra Windows 'la ilgili yapmanız gerekenleri yapın.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Pardus'un neden çalışan CD'si ve 64-bit sürümü yok? :)

(Ciddi soruyorum. Neden yapılmıyor yani?)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Arkadaşlar C sürücümde Win 7 kurulu ve bende D sürücüme (40 GB) pardus 2009 kurdum.

Fakat kurulum sırasında Grab programını her açılışta görmek istemediğim için "başlangıç bilgilerini seçili diske yükle" seçeneğini seçtim.

Orda bir de şöyle bir not vardı.

"Bu seçeneği seçerseniz kurulumdan sonra windows başlangıç dosyanızı yeniden düzenlemeniz gerekecektir. Aksi halde bilgisayarınızı başlattığınızda Windows başlayacaktır."

Doğal olarak aynen dedikleri gibi oldu. Direk Win 7 başlıyor.

Bu bahsedilen olayı, yani windowsumun başlangıç bölümünü nasıl düzelmem gerekiyor.

Bir bilgisi olan var mı?

[/COLOR]
Makinan usb boot desdekliyormu?Desdekliyorsa grubunu flashdiske at vede istediğin zaman pardusun başlasın:D:D
Yada disket sürücüsü varmı?
Eğer bunlar yoksa grubu oynaya oynaya yeniden kuracaksın:D:D
Askeri kural:Ya seve seve yada s.s.
kısaca ss kuralı:D:D

Seni seviyorum Microsoft:devil2:

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Pardus'un neden çalışan CD'si ve 64-bit sürümü yok? :)

(Ciddi soruyorum. Neden yapılmıyor yani?)

bilmiyorsun bari çaktırma, neden yok değil, var mı olmalıydı sorun ;)
pardus çalışan cd çıkarıyor elbette ancak 2009 için bu biraz gecikti nedense, 2009.1 rc çalışan cd sini [1] adresinden edinebilirsiniz. 64-bit pardus için de rootfs çoktan oluşturuldu, alpha sürümü birkaç hafta içinde çıkacak. 64bit ile ilgili takibi de [2] adresinden yapabilirsiniz. (özellikle Jea :D)

[1] ftp://ftp.linux.org.tr/pardus/calisan/2009.1/Pardus_Calisan_2009.1_RC.iso
[2] http://nyucel.blogspot.com/

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Pardus 2009'un hiç çalışan CD 'si olmadı. Varsa herhangi bir Linux dağıtımının çalışan cd 'si de olur.
Fakat siz şöyle yapabilirsiniz.
Yine Grub'u kurun, Pardus açılsın orada anlatılanları yapın.
Sonra Windows GRUB Menüde olacağı için windows'u açın, msdos komut satırına fixmbr komutunu girin, bu komut GRUB'u açılıştan silecek ve yerine Windows'un açılış yöneticisini geri kuracaktır.
Sonra Windows 'la ilgili yapmanız gerekenleri yapın.

Dostum ilgin için çok teşekkür ederim. Konuda bahsettiğim sorunu bu şekilde çözdüm. Hatta bi iki saat pardusu baya bir kurcaladım. Kendime göre bir eleştiri yapmam gerekirse biraz daha geliştirilmesi lazım gibi. Pardus 2013 falan tam oturmuş bir sistem olacaktır. :)

Şuan aklımda milyonlarca soru var ve hatta kurcalamadığım milyarlarca bölüm olduğu için sorularım bu kadar az sayıda. :)

Msn de kamera açmak içim ayrı bi paket yükleniyor sanırım.

Açılışta tema görüntü zart zurt ayarladık. Sistem açıldı. Ben görev çubuğunu baya bi kurcaladım, değiştirdim fakat eski haline getiremedim. Ekranın üstünde kaldı, yarısı parçalandı falan. :) Tema seçme menüsünden düzelmiyor bu.

Eğer şöyle bir şansımız varsa mükemmel olur. Cep telefonundaki gibi fabrika ayarlarına tekrar çevirebiliyor muyum? :) En baştan tekrar kurcalasam çok iyi olur.

Bir de exe dosyası çalıştırmak sıkıntı sanirim. onun için pardus 2008 de bi paket varmış ama bunda yok sanırım. Ve biraz araştırdım da parduscular hatta linux cular exe ye karşılar zaten. :)

Sorular daha uzar ama ben başlangıç için bunları biliyim yeter bana. Kalanını başka zaman kurcalayarak çözerim ben.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Kendime göre bir eleştiri yapmam gerekirse biraz daha geliştirilmesi lazım gibi. Pardus 2013 falan tam oturmuş bir sistem olacaktır. :)

Açılışta tema görüntü zart zurt ayarladık. Sistem açıldı. Ben görev çubuğunu baya bi kurcaladım, değiştirdim fakat eski haline getiremedim. Ekranın üstünde kaldı, yarısı parçalandı falan. :) Tema seçme menüsünden düzelmiyor bu.

Bir de exe dosyası çalıştırmak sıkıntı sanirim. onun için pardus 2008 de bi paket varmış ama bunda yok sanırım. Ve biraz araştırdım da parduscular hatta linux cular exe ye karşılar zaten. :)

alıntıdaki 1. paragrafına cevabım şu: evet geliştirilmesi gerekiyor ancak bence olmamış dediğin şeylerin çoğu kde4 ten kaynaklanıyor :)

2. paragrafına çok çok çok güldüm, yanlış anlama ben de aynı duruma düşmüştüm :D ve 2009u ilk kuran herkes aynı şeyi yapıyor :D ozgurlukicin forumlarında nasıl düzeltileceği yazılmış, küçük bir araştırmayla bulabilirsin.

3. paragrafında wine ı kastediyorsun sanırım, 2009 depolarında da var, paket yöneticisine gir wine yaz arat çıkanları kur :) paket yöneticisini açmak için kde menüsünü kullan veya alt+f2 ye basıp package-manager yaz. kolay gelsin :)

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
pardus çalışan cd çıkarıyor elbette ancak 2009 için bu biraz gecikti nedense, 2009.1 rc çalışan cd sini [1] adresinden edinebilirsiniz. 64-bit pardus için de rootfs çoktan oluşturuldu, alpha sürümü birkaç hafta içinde çıkacak. 64bit ile ilgili takibi de [2] adresinden yapabilirsiniz. (özellikle Jea :D)

hatta yanlış bilmiyorsam şu aralar geliştirici listesinde ara ara bahsedilen şey önce kurumsal2 için bir 64 bit dağıtım oluşturulacağı. ama en kısa zamanda hatta 2009.2 bile olabilir, 64 bit gelebilir. eğer gelmezse 2011 yıl sonuna doğru 64 bit ile gelecektir...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Ne demek var mı olmalıydı? Elbette var olmalı. Var mı yok mu bilmiyorum açıkçası. Ondan sordum zaten. Arkadaş yok dediği için neden olmadığını sorguladım. :)

64-bit için çalışma yapıldığını da zaten uzun zamandır senden dolayı biliyorum. :D Sadece niye bu kadar gecikildi, ben onu merak ediyorum. Arkasında kocaman TÜBİTAK var ve hala böyle. What a shame... :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ne demek var mı olmalıydı? Elbette var olmalı. Var mı yok mu bilmiyorum açıkçası. Ondan sordum zaten. Arkadaş yok dediği için neden olmadığını sorguladım. :)

64-bit için çalışma yapıldığını da zaten uzun zamandır senden dolayı biliyorum. :D Sadece niye bu kadar gecikildi, ben onu merak ediyorum. Arkasında kocaman TÜBİTAK var ve hala böyle. What a shame... :)

kocaman tübitak dediğin yerde pardus ile uğraşan kadrolu kişi sayısı şu anda 13-15 civarında, onlar da 32bit ile ancak ilgilenebiliyorlar. 64bit pardusun çıkış tarihi en geç 1nisan olarak belirlenmişti ama söylenenlere göre daha erken çıkma ihtimali de var :) bekleyip görelim..

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bu arada 64 bit ile ugrasan kisiler sannedersem tubitak destekli degil olarak biliyorum.canakkale universitesinin gencleri mi üstlenmis bu görevi ,ve bayagi olumlu gelsimeleri varmis ,hatta pardusda olan su an paketleri bile 64 bitte gecirmisler ,tubitak yavas bu konuda