Padişahlar iftarda ne yerdi

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
25_1.jpg


Sarayda iftar yemeği mutlaka çorba ile başlardı. Et veya tavuk suyuna şehriye, yahut hindi derisiyle hafif sirke ve sarımsaklı tuzlama çorbasını "Yumurta-yı Hümayun" takip ederdi.

Topkapı Sarayı'ndaki iftarda padişaha Yumurta-yı Hümayun ikram edilmesi ve onun bunu yemesi Osmanlı hanedanı geleneklerindendi.

Bunun için evvela halka halinde kıyılmış soğan Halep yağında öldürülür derecede kavrulur, sonra ince dilimlenmiş tütünlük pastırma ilave edilip biraz da su katılarak pişilir, yeteri kadar şeker ve sirke ile de bir iki taşım kaynatıldıktan sonra açılan yuvalara günlük yumurta kırılıp kapağı kapatılarak kaskatı olmayacak derecede pişirilirdi.

25_4.jpg


Osmanlı sofralarında su yerine şerbet ve hoşaf içilirdi.Saray mutfaklarında sıradan halkın tükettiği bulgur yerine pirinç, bal- pekmez yerine şeker, esmer ekmek ve yufka yerine beyaz mayalı ekmek çeşitleri tüketilirdi. Koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.


Bundan sonra sıra çöp veya fırın kebabı, kıymalı veya peynirli yahut ispanaklı kol, yahut da bohça böreği, ya da talaş kebabına geljrdi. Bunu ise elmasiye, muhallebi, güllaç gibi karışık hafif sütlü tatlılar takip ederdi. Bundan sonra ekşili bamya gelirdi ki bu, yemekte birinci turun bitip ikinci turun başladığına alametti


25_7.jpg


İkinci tur, tavuk veya hindi fırını ile başlardı. Bunlar, fıstıklı, üzümlü, kestaneli ciğerli, katılı ve baharlı ala iç pilavı ile doldurulmuş bulunurdu. Bundan sonra bol etli mevsim sebzeli, yine mevsimine göre zeytinyağlı barbunya enginar, imambayıldı, taze veya çalı fasulye vb. yemekler gelir, nihayet ortaya kat kat bıldırcınlı, beyinli halis amberbu pirinçten, mutlaka Vakfıkebir yağı ile pişmiş tepeleme pilav tepsisi gelirdi. İftar ziyafeti geleneksel olarak en sonra "arz-ı endam" eden cevizli, fıstıklı veya kaymaklı baklava ile son bulurdu.

Yemeğini yalnız yiyen Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık severdi.Fatih Sultan Mehmed için pişen yemeklerde en çok yumurta kullanılırdı. Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı. Fatih`in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi.

25_9.jpg


Sultan II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtaydı. Soğanlı yumurtayı kim iyi yaparsa o ödüllendirirdi. Soğanlı yumurtanın yapılması, pişirilmesi çok büyük bir marifet gerektirirdi. Soğanlı yumurtanın pişirilmesi üç buçuk saat sürerdi.


Sarayda ekmeğe çok önem verilirdi. Has beyaz ekmek, en has beyaz ekmek, sıradan ekmek gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi.

En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu'dan değil Çin'den gelen bir sebzeydi.

KAYNAK
 

enrooy

Profesör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
2,143
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
vay anam vay biz daha üç tabak yemeği zor bitiriyoruz :D
 

xyz1234

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
2,587
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
osmanlıda herşey bir sanattı. şimdi herşey gibi iftarlarda yozlaştı maalesef..
 

Nemre

Profesör
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
29
Puanları
38
Atalarımız ağzının tadını biliyormuş. Şu yemekleri hep merak ederim.Sanırım birinden bile tatmak nasip olmayacak gibi.:(
 

221BSHERLOCK

Dekan
Katılım
23 Kasım 2010
Mesajlar
6,781
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Saray mutfağı bu olacak o kadar, otellerde görmüşsünüzdür. Var mı bir eksik? :)
 

ReDo

Rektör
Katılım
8 Kasım 2008
Mesajlar
13,389
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Bu akşam İskender ve Künefe ile bir iftar yapacam zaten Padişah'tan daha Padişah olacağım :p

Ankara da olan varsa iftara Forum Avm'ye gelsin ovacıkta ki :D
 

amidi

Doçent
Katılım
10 Kasım 2010
Mesajlar
631
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Tarihte Divan'ı Hümayun,Harem'i Hümayun'ü duymuştum ama Yumurta-yı Hümayun'ü ilk defa duydum demek yumurtanında hümayun versiyonu varmış...:)
 

by efsane

Rektör
Cezalı
Emektar
Katılım
10 Aralık 2008
Mesajlar
14,680
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
Ne yerlerdi bilmem de, kesin [MENTION=105455]elmalisoda[/MENTION] içiyorlardır. Siz bi sorar mısınız rica etsem [MENTION=120282]Alnair Alsad[/MENTION] :mrgreen:
 

Alnair Alsad

Profesör
Katılım
27 Ocak 2011
Mesajlar
4,543
Reaksiyon puanı
29
Puanları
48
Hazır A'raf'ta iken sen soruver [MENTION=52555]by efsane[/MENTION]. :D
 

by efsane

Rektör
Cezalı
Emektar
Katılım
10 Aralık 2008
Mesajlar
14,680
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
Benden uzaktalar yahu, onlar cennette :D.
 

elmalisoda

Profesör
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
2,078
Reaksiyon puanı
23
Puanları
0
o zamanlar elmalısoda yoktu. 1980 lerden sonra doğdu o :D
 

burns206

Profesör
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
ne bulursa yiyiolarmis iste :p de halk ne yiyiyomus onu da merak ettim simdi. :p onlar da ne bulursa onu yedikleri icin effektif ve goreceli olaraktan ayni sey denilebilri sanirim :D sonra vezirler, hizmetliler ,cariyeler , ciftliktekiler,askerler, yeniceriler, eskiceriler ne yiyiyodu onlari da bilsek cok daha aydinlatici olurdu. :D
 

BrknEs

Dekan
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
6,931
Reaksiyon puanı
166
Puanları
63
anam orucum ben o ne güzel sofraydı ya canım çekti :D
 

TEGİN

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Valla yiyenlere afiyet olsun ama iftarda bana bir dilim köy ekmeği yanına bir tabak kuru fasulye ver benden kralı yok ! :)
 

msydm

Doçent
Katılım
24 Ekim 2010
Mesajlar
550
Reaksiyon puanı
66
Puanları
28
sıcaak bi tarhana çorbası olsun yeter bana :D
 
Üst