Özgürlük hareketi dünyayı sarıyor

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
free-software-open-source-stallman.jpg


70'li yıllardan itibaren yazılımların kaynak kodlarının kapatılması ile dünyadaki az sayıda özgür alandan birisi daha yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Özellikle bilgisayar teknolojisinin dünyayı saracağı ve değiştireceği düşünüldüğünde bunun, bilim ve teknolojinin gelişmesine, insanlığın ilerlemesine ve özgürlüğüne yönelmiş saldırı olduğu açıktı.

Richard M. Stallman'ın öncülüğündeki bir grup insan bu tehlikeyi gördü ve özgür yazılım hareketini başlattı. Her yazılımın açık kaynak olmasını, insanların diledikleri gibi kullanmasını, değiştirmesini, içeriğini incelemesini ve dağıtabilmesini istediler. Onların bu çabaları Linus B. Torvalds'ın Linux çekirdeğini geliştirmesiyle taçlandı. Torvalds'ın eseri bu özgürlük hareketinin büyük bir atılım yapmasını salladı.

Bir kaç yıl içinde içinde bir öğrencinin "yalnızca eğlenmek için" geliştirdiği işletim sistemi çekirdeği az sayıda insanın geliştirdiği bir yazılım projesi olmaktan çıktı ve milyonları kucaklayan bir özgürlük hareketine dönüştü. Kimi bu özgür yazılımın çekirdeğini geliştirdi, kimi insanların hayatını kolaylaştıracak yazılımlar yazdı, kimi belgeler ve ipuçları yayınladı, kimi forumlar açıp insanların sorunlarına çözümler üretti ve özgür yazılımcıların birbirleriyle tanışmasını sağladı, kimi her türlü iletişim aracıyla özgür yazılımı tanıttı, kimi de dağıtımını üstlendi.

Çünkü biliyorduk ki bilginin bir grup insanın tekelinde olması, insanlığın ilerlemesini yavaşlatmaktan ve özgürleşmesini engellemekten başka bir şeye yaramayacaktı. Ayrıca bilgiyi tekeline alan insan her zaman daha güçlü olacak, ayrıcalıklı olacaktı. İnsanların eşit ve özgür olabilmesi için ilk önce bilgiye ulaşabilme olanağına eşit oranda sahip olmaları gerekiyordu. Ve insanlığın gelişmesi ve özgürlüğü için hep birlikte gelişmesi, herkesin bir ucundan tutması gerekiyordu. Bilgi, bir grup insan tarafından değil, kitleler tarafından geliştirilirse daha hızlı gelişirdi ve iyi amaçlar için kullanılabilirdi. Gönüllü çabalarla üretilen bilgi, her zaman daha ucuzdu ve sömürünün de ortadan kalkmasının ve daha güzel bir dünyanın yaratılmasının ön koşuluydu.

web_windowsprotesters.jpg


Bunun kendi çıkarlarına ters düştüğünü gören tekeller, sadece kendi çıkarlarını korumak için insanlığın geri kalması, özgür olamaması pahasına bu hareketi engellemeye çalıştılar. Bize türlü türlü iftiralar attılar, geliştirdiğimiz projelerin yetersiz olduğunu söyleyen yalanlar attılar, ortaklarıyla anlaşıp, donanım sürücülerinin ve çeşitli yazılımların Linux için üretilmesini engellemeye çalıştılar.

Ama başaramadılar, donanım üreticileri, Linux için donanım sürücüsü üretmeyerek bizi cezalandırmaya çalıştılar, biz kendi açık kaynak sürücülerimizi ürettik, çeşitli yazılımların Linux versiyonlarını üretmediler, biz onlara alternatif özgür yazılımlar ürettik, ürettikleri oyunların Linux versiyonlarını çıkarmadılar biz onlara alternatif oyunlar geliştirmeye başladık. Özgürlüğümüz için mücadele ettik ve hep bizi cezalandırmaya çalıştılar ama biz yılmadık ve onlara alternatifler geliştirdik. Firefox ve Chromium, Internet Explorer ve Safari'nin tahtını elinden aldı. Openoffice.org, Microsoft Office ve iWork'ün tahtını sallıyor. Vlc, Rhythmbox, Audacious, Amarok, Smplayer gibi yazılımlar artık aynı işi yapan ticari yazılımlardan üstünler. Linux'un güvenliği, kolaylığı ve görselliği diğerlerini çoktan geçti. Linux kullanıcısı sayısı günden güne hızla artıyor. İnsanın kanını emen, köle gibi çalıştırıp tek kuruş vermeyen tekeller, artık gönüllü çabalarımızdan korkuyorlar. Çünkü onların yaptığı şeye alternatif bir model çıkardık, bunun bir kader olmadığını gösterdik.

İnternet sayesinde tüm dünyada birbirimizle iletişim kurduk, artık dünyanın dört bir yanındaki insanlar farklılıklarına aldırmadan birbirleriyle iletişim kuruyorlar ve özgürlük için birlikte çabalıyorlar.

Sadece yazılım geliştirmekle dünya özgürleşemezdi. Özgür yazılım, sadece özgür yazılımdı ama onun arkasında bizi özgürlüğe yönelten, onun için mücadele etmemizi sağlayan bir felsefe vardı. Ve biz o felsefeyi yazılım dünyasının dışına çıkardık, hayatın her alanında uygulamaya başladık.

Wikipedi adında bir ansiklopedi geliştirdik, milyonlarca sıradan insanın katkı yaptığı ve yapabileceği, her insanın ücretsiz erişebileceği ve paylaşabileceği, her dilde yayın yapan devasa bir bilgi hazinesi geliştirdik. Bilginin paylaşılmasını ve geliştirilmesini sadece tek bir teknoloji(yazılım) için geçerli olmaktan çıkardık ve bu dev ansiklopedi ile her konuda bilgi paylaşımına başladık. Artık cebinde parası olmayan insan da herkes kadar bilgiye erişebiliyor. Herkes katkı yapıyor. Yetmedi, siteler açtık, bloglar yazdık herkesin ücretsiz ulaşabileceği bilgiyi yarattık.

Sanatın da özgürleşmesini istedik, duygularımızı ve düşüncelerimizi özgürce sanat yoluyla paylaşmaya ve herkesin rahatlıkla ulaşmasını sağlamaya başladık. Özgür sinema yapımları yaptık, insanlar sadece sanat için para almadan oynadılar ve internetten ücretsiz yayınladık. E-dergiler ve e-kitaplar yazdık ve herkes de yazabilsin dedik. Ve Jamendo'yu yarattık, insanlar para için değil, insanlık için şarkı söylemeye başladılar. Parası olan değil, amatör olanlar da şarkı söylediler ve ücretsiz paylaştılar, başkalarıyla paylaşmamızı istediler. Biz de bu platform sayesinde onları desteklemeye başladık. Arkalarında kocaman reklam şirketleri yoktu ama milyonlarca insanın desteği vardı. Böylece Jamendo 230.000 şarkı sayısına ulaştı.

Yetmedi, her yoksul çocuğa bir bilgisayar kampanyasını başlattık, her türlü bilgiye ve sanata internet sayesinde ücretsiz ulaşabilsinler, onlar da bizimle gelişsinler diye. Herkesi dahil etmeye çalışıyoruz, ne kadar büyürsek o kadar güçlüyüz. Artık yoksul ülkeler ve insanlar, zengin olanların imkanlarından faydalanmak için daha az yoruluyorlar, daha az para akıtıyorlar. Ve bunların sayısı da günden güne artıyor.

Özgürlük hareketimiz bugün milyonlarca insandan oluşuyor. Hepimiz bir ucundan tutuyoruz, ve daha da hızlı büyüyen bir aileyiz. Hayatın her alanına giriyoruz, özgürlük dünyayı sarıyor, tekeller korkuyorlar, engellemeye çalışıyorlar ama engel olamıyorlar, dünya değişmeye başlıyor.

http://forum.ubuntu-tr.org/index.php/topic,19682.0.html
 
Üst