bu sitede ramlerin CL ve mhz değerlerinin oyunlarda performans farkı incelenmiş.Bilgi almak amacıyla soruyorum, bildiğim kadarıyla 1333MHz CL7 ramler 1600MHz CL9 ramlerden daha iyi performans veriyor... Bu durum fiyatlara da yansımakta, hatam varsa düzeltin lütfen... Bu bağlamda şu ürüne yönelmek daha mantıklı olmaz mı ?
GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 1333MHz CL7 1.5V Dual Kit Ram - 115 TL
EDIT: ve O.C. yapılmadığı takdirde ramlerin standart olarak 1333MHz de çalıştıklarını da hesaba katarsak bu durumu nasıl değerlendirmek gerekir... Yoksa Turbo Boost teknolojili i serisi Intel işlemciler Turbo moda geçtiklerinde ram MHz değerlerinin artması durumu mu söz konusu oluyor ? Aydınlatırsanız sevinirim, selametle...
İyide abi şöle bir inceledim ana kartlar ekrankartları süper ramler dahil uyum süper ama neden i5 işlemci tercih ettiniz bence böle bir kasaya i7 yakışır.
bu sitede ramlerin CL ve mhz değerlerinin oyunlarda performans farkı incelenmiş.
http://forum.donanimhaber.com/m_57597570/tm.htm
ne CL değeri ne de mhz değeri oyunlarda gözle görülecek bir performans farkı yaratmıyor. ramler, en son kafa yormamız gereken parçalar. boşuna yüksek mhzli, düşük cl değerli ramlere para dökmenin anlamı yok.![]()
oyun için en önemli donanım ekran kartıdır. sen o ekran kartı ile Metro 2033, Batman Arkham City oyunlarını 1920x1080 High detayda directx 11 açık olarak oynamayı dene istersen. bakalım oynayabilecek misin?Evet kardeşim haklısın pek fark yok şimdilik ilerisi için öle denemez ama aldınmı ileriye dönük almalısın..birkereliğine değil. ekran kartı demisiin bu ekran kartı nekadar ? onun yerine 1 gb 256 bit bile yeterli donanımın sağlam olsun yeter ekran katı fazla olmasına gerek yok ben 512 mb 320bit nvdia geforce ekrna kartı ile street fighter 4 crys2 nfs hotpursit yeni olanı.oynadım hatta 3 de açıktı sıkıldım kısa yola aldım diğer olmadı diğeri.. bence en önemlisi işlemci..
asıl araştırması gereken kişi sensin. bu yazdıklarını dh forumda yazsan bir küfür yemediğin kalır.(sapphire 6850 1 gb 256 bit ekran ) buna dikkat et altını çiziyorum. 256 bit olduktan sonra istediğin gb olsun unutma oyunu oynatan bit değeridir..ve ekrankartının işlemci hızıdır. ve bişey daha oyun da veya görüntüde önce sistematik olarak bütün olaylar işlemciden geçer ve işlemci gerekli yerlere dağıtır.bu istediğin kadar araştır.
peki ozaman bana bunu açıklarmısın benim evimdeki pc pentinum 4 2.80 ghz ve 1 gb ram 128 mb 32 bit ekran kartı var. ben bu pcde nfs carbon ve nfs shift rahat oynuyorum directx 9.0c ile. hatta call of duty 3 oynadım bu nasıloluyor ekran kartım güçlümü yani.ama işlemiye dikakt et..
(sapphire 6850 1 gb 256 bit ekran ) buna dikkat et altını çiziyorum. 256 bit olduktan sonra istediğin gb olsun unutma oyunu oynatan bit değeridir..ve ekrankartının işlemci hızıdır. ve bişey daha oyun da veya görüntüde önce sistematik olarak bütün olaylar işlemciden geçer ve işlemci gerekli yerlere dağıtır.bu istediğin kadar araştır.
peki ozaman bana bunu açıklarmısın benim evimdeki pc pentinum 4 2.80 ghz ve 1 gb ram 128 mb 32 bit ekran kartı var. ben bu pcde nfs carbon ve nfs shift rahat oynuyorum directx 9.0c ile. hatta call of duty 3 oynadım bu nasıloluyor ekran kartım güçlümü yani.ama işlemiye dikakt et..
asıl araştırması gereken kişi sensin. bu yazdıklarını dh forumda yazsan bir küfür yemediğin kalır.donanım bilgin nickname'in ile uyumluymuş.
oyunlarda mühim olan gpu yani grafik işlemcidir. bit değeri değil. o zaman 5 yıl öncesinin 256 bitlik kartı ile bugünün 256 bitlik pahalı kartlarının da aynı performansı vermesi gerekirdi. maalesef yok öyle birşey.
ekran akrtının işlemcisinin performansı arttıkça aynı anda daha çok veri işeyebilir hale gelir. bu durumda daha çok veri oluna (bit) ihtiyaç duyar. olay budur.
senin saydığın oyunlar grafik olarak ağır oyunlar değil. monitörünün max çözünürlüğünü de bilmiyorum. düşük çözünürlükte oynuyorsan normaldir.
oyun bilgisayarı dediğin, o gün için en ağır grafikli oyunları bile en yüksek çözünürlük ve detayda çalıştıracak sistemdir. saydığım oyunları yani Metro 2033, Batman AC, Battlefield 3 gibi oyunları bir makinende 1920x1080 çözünürlükte oynayabiliyorsan, o sistem oyun sistemidir. bu saydığım oyunları indirip oynamayı dene, sonra konuşalım.
aksi durumda sadece Counter Strike oynayan biri için pentium 4 tek çekirdek işlemci ve 128 mb ekran kartlı bir sistem de "oyun canavarı" sayılabilir.
istersen piyasadaki en pahalı işlemciyi al. yanına iyi bir ekran kartı almazsan oyunları max çözünürlükte hakkını vererek oynayamazsın.
(sapphire 6850 1 gb 256 bit ekran ) buna dikkat et altını çiziyorum. 256 bit olduktan sonra istediğin gb olsun unutma oyunu oynatan bit değeridir..ve ekrankartının işlemci hızıdır. ve bişey daha oyun da veya görüntüde önce sistematik olarak bütün olaylar işlemciden geçer ve işlemci gerekli yerlere dağıtır.bu istediğin kadar araştır.
peki ozaman bana bunu açıklarmısın benim evimdeki pc pentinum 4 2.80 ghz ve 1 gb ram 128 mb 32 bit ekran kartı var. ben bu pcde nfs carbon ve nfs shift rahat oynuyorum directx 9.0c ile. hatta c all of duty 3 oynadım bu nasıloluyor ekran kartım güçlümü yani.ama işlemiye dikakt et..
Standart mahalle bilgisayarcısından bitane daha buldum.1.malesef bütün verilerin cpu dan geçtiği dönem eskiden kaldı.örneğin eskiden(10 larca yıl önce) hdd den veri okuyup yazarken cpu kullanılırdı,bu yüzden performanslar çok düşüktü.şimdi bu işlemin tamamına yakınını güney köprüsü ve hdd nin işlemcisi hallediyor.bir de pc nin çalışma prensibini yanlış biliyorsun.mesela veriler hdd den okunur.ama hdd yavaş olduğu için ram üretildi.aynı insan beyni gibi kısa ve uzun süreli hafıza ayrıldı.uygulama veriye ihtiyaç duyunca önce ram e sonra sonra hdd ye bakar.eğer cpu veriye ihtiyaç duyarsa kendi önbelleğine bakar sonra yine aynı sırayı izler.ram e veriler yüklenirken de cpu ya değil ram konrolcüsüne ihtiyaç duyar.eskiden kuzey köprüsündeydi şimdi cpu içinde,ama ayrı bir yapı olarak,yani yine cpu yu etkilemiyor.Devamını birazdan yazcam.telefonun hafızası yetmiyor.
2.senin dediğine bakarsak tam 5 seri önceki hd2900xt 512bit ekran kartı en yeni hd7970 384 bit ten çoook daha iyi yani.demek ki salak bilim adamları teknolojiyi geriye götürüyor.bit sadece gpu ile ekran kartının raminin arasındaki veriyolunu ifade eder.performansı 1. olarak gpu sonra bit sonra gb ı belirler kabaca.3.eski oyunlar cpu ağırlıklıydı.şimdiki oyunlar gpu ağırlıklı.hatta cpu ağırlıklı olan ps3te çalışan gta4 pc ye port edilince her pc de kastığı görüldü.çünkü pc de oyunlar gpu ağırlıklı,ps3 te ise ibm cell işlemcisi yüzünden cpu ağırlıklı.ama şunu unutma metro oyununu senin p4 lü sisteme en iyi ekran kartını taksan bile pc ağlaya ağlaya oynatır.Aynı şekilde i5 2500k ya x1600 ekran kartı tak yine oynayamazsın.bu özel bir kombinasyondur yani.p4 ü süper sanma,bilip bilmeden de insanları yönlendirme güzel kardeşim.
artık yazılımlarda bile gpu hızlandırma var. internet tarayıcıları, photohop gibi grafik yazılımları bile işlemcinin yanında ekran kartlarını da kullanır oldu. çünkü günümüzde ekran kartlarının işlemcilerden geri kalır yanı yok. yakın gelecekte ekran kartı kullanan yazılımların sayısı daha da artacak. dolayısıyla ekran kartlarının önemi de artacak.![]()