Öyle Lanet Olası Bir Virüs varki Kafecilerin Canı cıktı, Çıkmaya devam ediyor

erdem67tr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar son zamanlarda İnternet kafecilerin başına musallat olan büyük bir virüs garabeti var. Kimisi alman nab diyor kimisi adobe açığı diyor. Ancak mevcud sorunu ben dahil hiç kimse henüz çözmüş değil. Size kısaca virüsün etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Mevcud virüs İnternet Kafelerin kullanmış olduğu özellikle Easycafe, Handycafe ve Benimde Lisanslı kullanıcısı olduğum Volsoft Kafe Kontrol Programı kullanıcılarının başını ağrıtmaktadır.

Müşteri bilgisayarları durup duruken bekleme konumuna geçmekte, interneti düşürmekte, makinelerde kasmaya sebebiyet vermektedir. İnternet bağlantısının maksimum düzeyde verimde olmasına rahmen internet sitelerini açamamaktadır.
Virüsün bir diğer etkiside deepfreze adındaki koruma programı ile alakalıdır. Kullanmış olduğumuz deepfreze dekatif etmek için CTRL+ALT+Shift+F6 kombinasyonuna bastığımızda deepfreze şifresini gireceğimiz bilgi ekranı donum kalmaktadır. Tek çözümü bilgisayarlarlara reset atmak oluyor.

Yalnızca dikkatimi çeken bir husus oldu.

Benim cafemde 25 tane bilgisayarım mevcud bu 25 bilgisayarımın 20 tanesi sistem özelliği olarak...

AMD AM2 3200 940 pin serisi makineler.

Diğer 5 tanesi eskiden elimde kalan Amd Athlon 2000 işlemcili makineler.

Bu 5 makinede hani derler ya şeytan kulağına kurşun hiç bir sıkıntı yada problem yok aynı ağda olan bu makinelerde virüs garabetine rastlanmamaktadır.

Düşünün bir internet kafeye geliyorsunuz kalite sessiz sakin feraha huzurlu rahat bir ortam rulman deri koltuğunuza adeta uzanmış o şekilde internet sörf keyfini çıkartıyorsunuz ama oda ne sanki kafeci sizin bilgisayarınız kapattı ve anında tekrar açtı. böyle bir durum sizi ne kadar rahatsız eder ben müşteri olsam orada durmam 3 günlük yaklaşık zararım 1000 ytl :( varın gerisini siz düşünün.

Bunun üzerine dün gece saat 20:00'da kafemi kapattım tüm bilgisayarlarıma 5 makinem ve ana bilgisayarımda dahil olmak üzere tüm bilgisayarın ağ kabloları cekili olarak aşağıdaki işlemler teker teker yapıldı.

Önce FDİSK hdd'ler baştan biçimlendi.
Ardından hali hazırda elimde bulunan image hdd ile tüm makineler clonlama işlemi yapıldı.
Ardından deepfreze çalışır hale geldi.
Saolsun daha önceden haber verdiğim Volsoft Yazılım Sahibi Metin Bey de kafe kontrol programının lisanslamak için sabahın 5'inde bana lisans numarımı verdi. Programımıda çalışır hale getirdim. Ardından ana makineme nod32 ile gerekli virüs taramasınıda yaptıktan sonra temiz gördüm, yetinmedim birde KarsperSky ile yaptım yine temiz görünce ana bilgisayarımdaki tüm sürücüleri deepfreeze ile kapattım. Ağımda paylaşıma açık hiç bir dosya klasör yazıcı dahi bırakmadım tedbir amaçlı olarak. ardından tüm ağ kablolarını taktık. Kafeyi çalışır hale getirdik ve ne mutlu ki sorundan kurtulmuştuk. (Bu arada tüm bilgisayarların usb portlarını regedit ayarlarından kapalı)

Sabahın 08:30'u olmuş yorgunluk yerini tatlı bir sevince bırakmıştı. Elamanlar geldi. Bizde yatmaya gittik. Sanırım öğleden sonra 15:00 gibi kafeye geldim hiç bir sorun yoktu ne olduysa 16:00'dan yine aynı sorun olmaya başladı ve ben artık kafeyı sıyırma başlamak üzereyim.

Bu sorun sadece bana özel bir sorun olmayıp bir çok internet kafeci aynı sorundan müzderip durumdadır. Bir çok yorum söz konusudur. Ama birde sizlerin fikrilerinizi ve bilginizi almak istiyorum. Sorunlar hakkında detayları www.internetcafeciler.net sitesinden takip edebilirsiniz.

Not : Yedek imaj harddisklerim gerekli tüm antvirüs taramasından geçirilimiştir.

erdem67tr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar 29 okunma bir yorum dahi yok :(

mustapha_84

Doçent
Reaksiyon puanı
3
hangi virus programı var makinelerde bunları gormuyomu bulasırken.bi uyarı falan yokmu.

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
en iyisi hiç bişey kurmamak ben öle edion no virüs no panic :) -bunlar kurunca gelio kurmayınca gelmiolar cins bişeyler

mustapha_84

Doçent
Reaksiyon puanı
3
işin dogrusu bende antivirus kullanmıyorum evde ama int.cafe gibi herkesin girip cıktıgı bi ortamda mecbur

K.a.d.i.r

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Win32/Alman.NAB ise hemen hemen tüm yorumlarda Nod32, Norton ve Kaspersky ile silinemediği belirtilmiş.

Win32/Alman.NAB bilgisayarımagirdi bir daha da çıkmıyor.Aintivir buluyor ama silemiyor.NOD32 yi tavsiye etttiler.son güncellemesini de yaptım .O da virüsü buluyor ama silemiyor. C:/WINDOWS/LINKINFO.dll adlı dosyada görünüyor
http://doctus.org/win32-alman-nab-t22678.html

Sadece şu sayfada, bir programın virüsü bulduğu ve temizlediği yazılı:
http://forum.donanimhaber.com/m_22346408/tm.htm

Şurada da Windows güncellemelerinin yapılması önerilmiş. Bu açığı kapatan bir güncelleme var diyor.
http://mysystem.org/maillist/maillist/0061.html

Bir de şuraya bakın:
http://www.cenkut.com/?p=24

Şu sayfadaki bilgiler de yararlı olabilir:
http://www.symantec.com/business/security_response/writeup.jsp?docid=2007-041501-4936-99&tabid=3

Bu sayfada da symantec.com sitesindeki açıklamalar Türkçeye çevrilmiş:
http://www.sekercioglu.eu/?p=134

Bir yerde de bu virüsün 2 günde bir aktif olduğunu okumuştum ama, şimdi o sayfayı bulamıyorum.

Reaksiyon puanı
189
alman/nab virüsü çok dandik bir virüs olmak ile baraber kendini exelerin içine yazmaktadır. kaspersky ile tüm pc ler ağdan çıkarıldıktan sonra tam tarama ile kurtulunabilir fakat eğer müşteriler flash bellekleri bilgisayara sokup çıkartıyorlar ise zaten önüne geçmen imkansız...

haidar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
size kurtuluş yolu önereyim.

kafedeki tüm hddleri biçimlendirin ( anabilgisayar dahil hatta arşiiviniz felan varsa onuda ) sonra bır makına kurun oyunlardı felandı temiz cd lerden halledin proğramları yenıden download edın sonra ımageden dagıtın. tüm makınalar bıttıkten sonra hepsine dipfiriz kurun sonra internete çıkış verin ama kesinlikle kafede format atılmamıs hdd kalmasın yani eskiden kalan bir belge bile olmasın. Antivürüs olarakta adam gibi gidip ücretli antivürüs proğramı alın yada kullanmayın. böyle çakma crackli şeyler tam calısmıyo bazan hııc calısmıyo.

Link

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
İlk mesajında yaptığın işlemlerle o zararlıdan kurtulmuşssun, müşterilerin bilgisayarları kullanırken yeniden bulaştırıyor olabilirler, hergün cafeye gidip gelenler mutlaka vardır, usb memory kullanan varsa taşıyıcı olmuşlardır.

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
yalnız dikkat edin usb portları regedit den kapatıldı diyor.

bu arada denemişsindir ama birileri güncel kasper 7 ile bu sorunu çözmüş, sanırım pc tamircisi iyi para kazandığını sölüyo bu virüs sayesinde. bir diğer çözüm ise panda internet security 2008 in bunu temizleyebildiği yönünde, bu 2 sini ayırdığın bi makinede dene istersen

greenfarm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar slm
bende de bu sorun vardı kendimce yaptığım araştırmalarda şöyle bir çözüm olduğunu buldum denedim şimdilik pcler çalışıyor. Sorun yok yani. Sizinlede paylaşayım dedim.

C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\ içinde hosts 'u Notpad ile açıp altına şu kodları ekleyip, kaydedip çıkınız. Dolayısı ile bu sitelere girişini engelleyip, iletişim sağlamasını keseceğiz..

yukarıdaki işlemi yapın çünkü bu virüs sisteminizde var bu adresler virüslere ait. Önce bunları kesiyoruz. Daha sonra ANTİARP PERSONEL EDITION kuruyoruz. 15 günlüktür. ben crack bulamadım. 15 gün sonra kaldırın yeniden kurun. Antiarp pcnize dışarıdan gelecek saldırıları bloke ediyor. alman yada çin kaynaklı bir virüs çeşididir. o yüzden ara yüzü çince olan ARSWP www.arswp.com indirin çalıştırın. kurulmuyor. sadece mevcut virüsü siliyor. otomatik taraması da yok. lazım oldukça çalıştırın. panda internet security 2008 kurun. kurarken minumum seviyede olsun güvenlik duvarlı kurarsanız antiarpyi de engelleyebilir. pandayı güncelleyin. pclerde tüm paylaşımları kapatın. daha sonra ağı kapatın. tarama yapın. Ben 3 kere tarama yaptım her seferinde de pcleri yeniden başlattım. Hiç sorun kalmayınca da shadowuser 2.5 versiyon programı kurdum. Deepfreeze yerine . vistada çalışmıyor. bu program deep gibi çalışıyor fakat fazlası var. istediğin klasörü yada sürücüyü açık bırakabiliyorsun böylece saveli oyunlarda sorununuzda olmaz. ve networku tekrar açın kullanmaya devam. ben böyle yaptım 2 geceme maloldu ama. şimdi rahatım. deneyebilirsiniz. programları bulamazsanız. ansbilgisayar@hotmail.com yardımcı olabilirim. afyondan saygılarımla...

Düzenlendi: Virüs barındıran site paylaşımı yapmak yasaktır.

snowguard

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yapacak bir kaç cözüm var bunları yapmısındır eminim bir kac tane virüs progarami indirip taratacaksin tabi trojen için yazılmıs bir kac özel programda gerekli sonra deepfreeze keser ancak bu sorunlar.. kolay gele...

JuLiuSiuS

Profesör
Reaksiyon puanı
4
En güzeli pclere tek tek deepfreeze kur restart attıktan sonra eski haline dönsün pcler

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
arkadaşlar kafedeki bilgisayarlarda deepfreeze varmış zaten, biraz daha dikkatli okuyalım :)

tekin_21

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben Size Bişi Diyim ALMAN NAB GENERETİC NOAM YANİ ANLIYACAGINIZ AGINIZA İLACIM EYERKİ KURTULMAK İSTEYEN VARSA PROGRAM BENDE KULANIMIDA YAZACAM BÜTÜN VİRÜSLERDEN KURTULMAZSANIZ İSTEDİGİNİZİ DİYİN BANA MSN MAİL ATIN SORUNU OLAN ARKADAŞLAR st_by-exelans@windowslive.com mail unutmayın kesin grantili çözüm

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Selamlar.

Bu mesajı, 21 tane bilgisayara 3 defa ard ardına bahsi geçen virüs nedeniyle format atmış birisi olarak yazıyorum. Bütün forumlarda gezinen "şunu yap bunu yap" gibi rastgele yorumlar yazmak yerine sadece kendi deneyimimi aktaracağım.

Her konuda "falanca programı indir tarat" diyen arkadaşlardan ricam, bilmediğiniz konularda kimseyi sıkıntıya düşürecek yorumlar yazmamaları. Bakıyorum bu konuya da yazılmış "programı güncelle, deepfreeze kur, antivirüsle tarat" gibi. Sanıyorum bilgisayarına virüs bulaştıran kişi bir antivirüsle taratmayı zaten akıl etmiştir, etmemiş de olsa, burada bahsi geçen virüse koruyucu yazılımlar tarafından henüz tam bir çözüm sunulabilmiş değil.

Bazı antivirüs yazılımları Alman virüsü adıyla bilinen bu solucanın bulaştığı exe/dll dosyalarını temizleyebiliyorlar, ancak virüs sadece bunlara bulaşmıyor, ağ içinde çok hızlı bir şekilde yayılıyor ve interneti egemenliği altına alıyor. Örneğin internet explorer hata verip kapanıyor, bir eklentinin çalışmayı durdurduğuna dair hata iletileri görüntüleniyor, windows explorer da hata verip kapanıyor. Hepsinden önemlisi, internette herhangi bir siteye girdiğinizde, kaynak kodlarını açıp baktığınızda görüyorsunuz ki sitenin kodlarının en üstüne bir JavaScript parçası enjekte edilmiş. Yani virüsü temizleseniz dahi, her bir internet sitesine girişte yeniden bulaşmış oluyor. Üstelik tarayıcı farkı gözetmiyor. (Opera ve Firefox'a da enjekte edebiliyor.) Ayrıca internet explorer'a bir çok eklenti kuruyor ve C:\ kök dizinine yine otomatik çalışan kod parçacıkları atıyor.

Genel görüş, bu scriptin bir Adobe Flash Player açığını kullanarak sisteme bulaştığı. Belki de doğrudur, ancak önerilen Flash Player sürümünü yüklemiş ve Microsoft'un öngördüğü Flash yamasını yüklemiş olmama rağmen aynı bilgisayara yeniden virüs bulaştığını gördüm. Bilgisayarları internetten çekerek tek tek formatladıktan sonra yeniden bağladım ve eve gittikten kısa bir süre sonra internet cafe'nin sahibi olan arkadaş arayarak yine bulaştığını söyledi.

Bu defa yapabileceğim bütün araştırmaları yaptıktan sonra henüz virüs bulaşmamış üç bilgisayarı, güncel antivirüs ile tarandıktan sonra virüsün bulaşma mekanizmasını izlemek için denedim. Bir bilgisayara küçük kardeşimi oturttum ve bilgisayarda yüklü bütün oyunları oynamasını istedim, bu bilgisayarda internet yoktu. Bense internete bağlı bir bilgisayarda yüklü programları tek tek çalıştırarak bunları denedim, arkadaştan da üçüncü bilgisayarda rastgele internet sitelerini gezmesini istedim. Yaklaşık 10 dk sonra internet sitelerini gezen arkadaşın bilgisayarına bulaştı, sadece siteleri gezerken. Virüs geldiğini söylediği üç beş saniye içinde benim bilgisayara da bulaştı.

Format atmanız çözüm değil, ancak virüsün simülasyonunu yapamadığım için önlem almak adına ilk önce format atılmasını tavsiye ederim. Anladığım kadarıyla Çin orijinli bu virüs interete bağlı tüm bilgisayarlara saldırıyor. Internet cafeciler ise statik IP almak zorunda olduklarından olsa gerek, bu virüsten daha fazla etkileniyorlar. Virüs kesinlikle ve kesinlikle Microsoft Windows'taki bir güvenlik açığını kullanarak bulaşıyor ve yayılıyor. Bir çok forumda ifade edilen "hosts" dosyasını düzenlemek kesinlikle tam bir çözüm değil ve bulaşmayı engellemiyor, sadece alacağınız diğer önlemlere yardımcı oluyor.

Format attıktan sonra yapılması gereken, internete bağlanmadan önce SP3 güncelleştirmesini ve SP3'ten sonra çıkan yaklaşık 10 güncellemeyi kurmalısınız. Bunlar bahsi geçen güvenlik açığını kapatıyor. Açık Flash Player, Media Player ve MDAC yazılımlarında etkili. Virüs kesinlikle Microsoft Data Access (MDAC) isimli bir Windows yazılımıyla bulaşıyor. Virüsü özellikle bulaştırmaya çalıştığım bir kaç bilgisayarda ilk gözlemlenen şey her zaman öncelikle MDAC eklentisinin Internet Explorer'a kurulmaya çalışması oldu.

Masaüstündeki internet explorer simgesine sağ tıkladıktan sonra, programlar sekmesine gelip "eklentileri yönet" dediğinizde açılan listede "RDS" ile başlayan bir eklenti görürseniz virüs geliyorum diyor demektir. Bu eklenti Microsoft'un kendi eklentisidir ve fark edeceğiniz üzere dijital imzalı/sertifikalıdır. Dolayısıyla şüphe çekmiyor, ama işte tam da bunda olan açıkla virüs sisteme hakim oluyor. Adı üstünde (RDS=Remote Data Services=Uzak Veri Servisleri)

Hikayeyi biraz dallandırıp budaklandırdım kusura bakmayın, sadece bir tecrübe notu olarak internette yer almasını istedim.

Herhangi bir siteyi gezerken sizden Microsoft Remote Data Services isimli ActiveX aracını yüklemenizi isterse kesinlikle yüklemeyin. Ya da işi garantiye almak için benim gibi yapıp eklentiyi yükleyerek devre dışı bırakabilirsiniz. Daha sonra siteleri dolaşırken "bu site için gerekli olan bir eklenti devre dışı" demesine aldırış etmeyin, zira virüs o anda ağdan ya da internetten saldırıyor demektir.

SP3'ten sonra yüklemeniz gereken en önemli güncelleştirmeler:
WindowsXP-KB923789-x86-TRK -Flash Player 'ın sebep olduğu güvenlik açığı için
WindowsXP-KB923689-v2-x86-TRK
WindowsXP-KB941569-x86-TRK
WindowsXP-KB942763-x86-TRK
WindowsXP-KB950760-x86-TRK
WindowsXP-KB950762-x86-TRK
WindowsXP-KB951376-v2-x86-TRK
WindowsXP-KB951698-x86-TRK

Ayrıca eğer IE7 kullanıyorsanız:
http://www.microsoft.com/downloads/...BF5-490C-96A8-071310D9464A&displaylang=tr

Windows Media Player 11 kullanıyorsanız:
http://www.microsoft.com/Downloads/...798-4B0C-9F40-1CA1E3BB99B1&displaylang=tr

Gördününüz gibi fazlaca teknik detaya girmedim, sadece tecrübe ettiğim şeyleri yazdım, konuyla ilgili bilmediğim şeyleri bilenler varsa onlar da bilgileriniz paylaşsınlar çok seviniriz.

Not: Düşündüm de sanırım can sıkıntısından zaman öldürmek için yazdım ben bu mesajı. Böyle uzun uzadıya alakasız olduğu için kusura bakmayın. Bu arada bilgisayarlara bunları yükledikten sonra virüsün bulaşmadığını gördüm onu da belirteyim. Her ne kadar RDS eklentisini kurma hatasını yapsanız da devre dışı bırakırsanız zamanında, virüs bulaşsa bile sisteme hiç bir şekilde zarar veremiyor.

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Öneri

1 F disk.

2 Güncel Sürüm Yamalar programlar.

3 Usblerin kapatılması.

4 ana makinada güncel ve çok etkin bir virüs programı kulanması kasperksy önerim.

Bunları yaptıktan sonra yıllarca sorun yaşamıcaksın ve huzur içinde ekmeğinizi yiceksiniz.

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Aynı sorun müşterimin kafesinde de var ve dünden beri onla uğraşıyoruz. Sornu Şöyle çözdüm. AVG Anti-Virus Free edition'la tüm makinalara tarama yaptık. ekteki hosts dosyası ile C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts dosyasını değiştirik ve WinXPSP3 yükledik. Sorun şu an hallolmuş durumda.

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Aynı sorun müşterimin kafesinde de var ve dünden beri onla uğraşıyoruz. Sornu Şöyle çözdüm. AVG Anti-Virus Free edition'la tüm makinalara tarama yaptık. ekteki hosts dosyası ile C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts dosyasını değiştirik ve WinXPSP3 yükledik. Sorun şu an hallolmuş durumda.

İstediğin kadar temizle O virüs gene gelcektir emin ol Çünkü virüs d c ve regedite yerleşiyor ve bunla Da bitmeyip hdd nin belleğine yani ara yüzüne yerleşiyor senin dediğini Ben Yaptım ve Daha Çok kötü Oldu o virüs

adobe flash pleyırın açığından geliyor bundan da haberin olsun.

Öneri

1 F disk.

3 Usblerin kapatılması.

4 ana makinada güncel ve çok etkin bir virüs programı kulanması kasperksy önerim.

Bunları yaptıktan sonra yıllarca sorun yaşamıcaksın ve huzur içinde ekmeğinizi yiceksiniz.

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Bu cafe bizim pilot cafemiz. Bir nevi kobay :-) şaka bir yana daha önceden bu sorunu yaşamış bir cafeden yola çıkarak bu adımları uyguladık ve şu an için halen sorun yok. umarım haklı çıkmazsın :-)

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Ghost ya da deepfreeze kullan, hiçbir sorun yaşamazsın, tüm internet cafeler kullanıyor.

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
Bu cafe bizim pilot cafemiz. Bir nevi kobay :-) şaka bir yana daha önceden bu sorunu yaşamış bir cafeden yola çıkarak bu adımları uyguladık ve şu an için halen sorun yok. umarım haklı çıkmazsın :-)

İnsallah OLmaz kardeşim Ama flash diskleri kapatmadığın sürece o virüs gene o cafede dolaşır bunuda göz önünde bulundur.

vacip42

Profesör
Reaksiyon puanı
0
çok şükür bizim cafede ole bisorun yok handy cafeyi kulanıyoruz(üzretsiz cunku :)
deepfreeze de var bi sorun oldum ubi reset direk düselioda daha bole bi sorun hiç olmadı allah kolaylık versin cok kötü bidurum
usb ler kapalı olduuna gore biri BİLEREK yada bilmeyerek bi siteden yuklyo olabilir

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Toplamın da 15 makina vardı. Hepsinde sorunu çözdük. Gğncelleme ve temizlik işlemi bittikten sonra makinalarda Explorer kitlenmete başladı. Makina donanımı biraz eski olduğu için çok kasıldığını farkettim ve AVG 8'i kaldırdım böylelikle o sorunda çözüldü. Fakat Antivirus kaldırma işleminden sonra 6 şehit verdik. Mavi ekran hatası var 6 makinada ve açılmıyor. Onları da Windows Onar işlemiyle hallettik :-) Şu an sorunsuz çalışıyor. Olayın asıl çözümü yukarda Ekteki verdiğim liste. Göz ardı etmeyin.

anarchst

Profesör
Reaksiyon puanı
4
valla bu sorun bi türlü çözülmüyor. bizde çok denedik arkadaşın dediği gibi tam bir başbelası. benim bildiğim bir makinaya server atıyor.diğerlerine client.sen ağında başka kimseler varsa onlarıda bi kontrol et... ama şimdilik çare yok. var diyen varsa klasik yöntemler dışında bi bilgisi olan benide aydınlatsın...

erdemgazetesi

Profesör
Reaksiyon puanı
1
ben de virüs programı kullanmıyorum. Arada sıra da avast'ı kuruyorum.
Avast olmadığı zaman Ctrl + ALt + Delete ye basıyom değişik bir şey çalışıyomu

0ReiS0

Dekan
Reaksiyon puanı
91
valla bu sorun bi türlü çözülmüyor. bizde çok denedik arkadaşın dediği gibi tam bir başbelası. benim bildiğim bir makinaya server atıyor.diğerlerine client.sen ağında başka kimseler varsa onlarıda bi kontrol et... ama şimdilik çare yok. var diyen varsa klasik yöntemler dışında bi bilgisi olan benide aydınlatsın...

Öneri

1 F disk.

3 Usblerin kapatılması.