DarkLady
Dekan
- Reaksiyon puanı
- 12
> ALDIĞIMIZ FİYATA
> Keçecizâde'nin Rusya'da bulunduğu sıralarda Rus Çarı, Keçecizâde Fuad Paşa'ya takılır:
> - Paşa şu Girit'i satsanız!
> - Hay hay, satalım ekselans
> - Kaça satarsınız?
> - Aldığımız fiyata
> Girit'in yirmi seneyi aşkın bir zamanda ve binlerce şehitle alındığını bilen Çar sararır.
>
> BİLMEK İÇİN ÖĞRENMEK
> Tarih biyografisi ve monografi sahalarında erişilmesi çok güç bilgisiyle, dünya çapında bir şahsiyet olan İbnülemin Mahmud Kemâl (İnal) a sormuşlar:
> - 'Sizdeki bilginin çok azına sahib olmalarına rağmen sizden çok daha fazla tanınanlar var. Bunun sebebi nedir?'
> Şöyle cevap vermiş:
> - Ben bilmek için öğrendim, onlarsa bilinmek için!
>
> DERDİN DEVASIZI...
> İbn-i Sinâ ya:
> - Dünyada devâsı olmayan bir dert var mıdır? diye sorduklarında:
> - Derdin devâsızı, iyinin kötüye muhtaç olmasıdır, cevabını vermiş.
>
> DERS ALABİLMEK
> Lokman Hekim'e:
> - 'Bilgeliğini kimlerden aldın?' diye sorduklarında:
> - Körlerden, cevabını vermiş. Çünkü onlar, yoklamadan adım atmazlar.
>
> FATİH NİYE ÜSTÜN
> Napolyon, S. Helen adasında sürgün bulunduğu sırada 'Fatih mi yoksa siz mi büyüksünüz? Sorusunu soranlara şöyle cevap vermişti:
> Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam. Çünkü ben, kılıçla zaptettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım. O ise; fethettiği yerleri nesilden nesile intikal ettirmenin sırrına ermiş bir bahtiyardır.
>
> GENÇ FATİH
> Bir genç, 'Fatih Sultan Mehmed'in resmini neden hep yaşlı bir insan suretinde çiziyorlar' diye sorunca, bir yazarımız şöyle cevap vermiş:
> - Yaptığı işler o kadar büyük ki, bunları genç bir insanın yapacağını hayallerine sığdıramıyorlar
>
> GÜNLÜK
> Bir Hristiyan, Ahmed Vefik Paşa ya:
> -Camilerinizde niçin günlük (bir çeşit koku) yakmıyor sunuz? diye sorduğunda,ondan şu cevabı almış:
> -Bizimkiler abdestlidirler. Yellenmezler. Onun için günlük yakmıyoruz. mukemmel cevap yaa
>
> KADER
> Fatih Sultan Mehmet, çocukluğunda biraz yaramazlık yapınca, babası olan 2. Murat Han:
> -'Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz' diye çıkışır.
> Orada bulunan ve velâyet sırrıyla kalp gözü açık olan Akşemseddin Hazretleri, hafifçe gülümseyerek şöyle der:
> -Peder ne der, kader ne der.
>
> KADERİN İCABI
> Kenân Rıfâi ye sormuşlar:
> - Madem ki neticede kaderin dediği oluyor. O halde niçin çalışıyoruz?
> Şu cevabı vermiş:
> - Çalışmak da kaderin icabı olduğu için!
>
> SIR
> Yavuz Sultan Selim, birçok Osmanlı padişahı gibi sefere çıkacağı yerleri gizli tutarmış. Bir sefer hazırlığında, vezirlerinden biri ısrarla seferin yapılacağı ülkeyi sorunca, Yavuz ona:
> - Sen sır saklamayı bilir misin? diye sormuş.
> Vezir:
> - Evet hünkarım, bilirim dediğinde, Yavuz cevabı yapıştırmış:
> - İyi, ben de bilirim
> Keçecizâde'nin Rusya'da bulunduğu sıralarda Rus Çarı, Keçecizâde Fuad Paşa'ya takılır:
> - Paşa şu Girit'i satsanız!
> - Hay hay, satalım ekselans
> - Kaça satarsınız?
> - Aldığımız fiyata
> Girit'in yirmi seneyi aşkın bir zamanda ve binlerce şehitle alındığını bilen Çar sararır.
>
> BİLMEK İÇİN ÖĞRENMEK
> Tarih biyografisi ve monografi sahalarında erişilmesi çok güç bilgisiyle, dünya çapında bir şahsiyet olan İbnülemin Mahmud Kemâl (İnal) a sormuşlar:
> - 'Sizdeki bilginin çok azına sahib olmalarına rağmen sizden çok daha fazla tanınanlar var. Bunun sebebi nedir?'
> Şöyle cevap vermiş:
> - Ben bilmek için öğrendim, onlarsa bilinmek için!
>
> DERDİN DEVASIZI...
> İbn-i Sinâ ya:
> - Dünyada devâsı olmayan bir dert var mıdır? diye sorduklarında:
> - Derdin devâsızı, iyinin kötüye muhtaç olmasıdır, cevabını vermiş.
>
> DERS ALABİLMEK
> Lokman Hekim'e:
> - 'Bilgeliğini kimlerden aldın?' diye sorduklarında:
> - Körlerden, cevabını vermiş. Çünkü onlar, yoklamadan adım atmazlar.
>
> FATİH NİYE ÜSTÜN
> Napolyon, S. Helen adasında sürgün bulunduğu sırada 'Fatih mi yoksa siz mi büyüksünüz? Sorusunu soranlara şöyle cevap vermişti:
> Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam. Çünkü ben, kılıçla zaptettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım. O ise; fethettiği yerleri nesilden nesile intikal ettirmenin sırrına ermiş bir bahtiyardır.
>
> GENÇ FATİH
> Bir genç, 'Fatih Sultan Mehmed'in resmini neden hep yaşlı bir insan suretinde çiziyorlar' diye sorunca, bir yazarımız şöyle cevap vermiş:
> - Yaptığı işler o kadar büyük ki, bunları genç bir insanın yapacağını hayallerine sığdıramıyorlar
>
> GÜNLÜK
> Bir Hristiyan, Ahmed Vefik Paşa ya:
> -Camilerinizde niçin günlük (bir çeşit koku) yakmıyor sunuz? diye sorduğunda,ondan şu cevabı almış:
> -Bizimkiler abdestlidirler. Yellenmezler. Onun için günlük yakmıyoruz. mukemmel cevap yaa
>
> KADER
> Fatih Sultan Mehmet, çocukluğunda biraz yaramazlık yapınca, babası olan 2. Murat Han:
> -'Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz' diye çıkışır.
> Orada bulunan ve velâyet sırrıyla kalp gözü açık olan Akşemseddin Hazretleri, hafifçe gülümseyerek şöyle der:
> -Peder ne der, kader ne der.
>
> KADERİN İCABI
> Kenân Rıfâi ye sormuşlar:
> - Madem ki neticede kaderin dediği oluyor. O halde niçin çalışıyoruz?
> Şu cevabı vermiş:
> - Çalışmak da kaderin icabı olduğu için!
>
> SIR
> Yavuz Sultan Selim, birçok Osmanlı padişahı gibi sefere çıkacağı yerleri gizli tutarmış. Bir sefer hazırlığında, vezirlerinden biri ısrarla seferin yapılacağı ülkeyi sorunca, Yavuz ona:
> - Sen sır saklamayı bilir misin? diye sormuş.
> Vezir:
> - Evet hünkarım, bilirim dediğinde, Yavuz cevabı yapıştırmış:
> - İyi, ben de bilirim