ÖSYM'den 'Skandal' İddialarına Garip Savunma!

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Yarımağan: "Sorular 3-5 kişiye gittiyse bilemem, mümkün olabilir ama..."

543458_detay.jpg

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, yüzlerce adayın tam puan aldığı KPSS’de soruların çalındığı iddialarıyla ilgili olarak “Üç beş kişiye gittiyse bilemem ama geniş çaplı bir şey olduğuna inanmıyorum” dedi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yüzlerce adayın eğitim bilimleri testindeki tüm soruları doğru yanıtlaması kopya iddialarını da beraberinde getirdi.

Yarımağan, KPSS testinde 350 adayın 120 tam puan aldığını, bu adaylarla yüksek puan alan bazı adayların da araştırıldığı söyledi.

Yarımağan, üniversiteye giriş sınavında da Matematik sorularının tümünü doğru yanıtlayan 7 bin aday olduğuna işaret etti.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, ''Araştırmalar sonunda bir şey bulursak gerekli girişimlerde bulunuruz. Şu aşamada orada bir şey olduğuna ilişkin somut hiçbir veri yok'' dedi.

"SINAV BU YIL KOLAYDI"
Önceki yıllarda tüm soruları doğru yanıtlayan aday çıkmamasına karşın bu sınavda 350 adayın tam puan almasının nedenini Yarımağan şöyle açıkladı:

''Soruları hazırlayan öğretmenlerle konuştuk, onlar diyor ki 'müfredat değişti, soruların türü çok değişti, dolayısıyla eski sınavlarla çok karşılaştırmayın. Yani Eğitim Bilimlerinin müfredatı değişmiş. Son iki yıldır sorulan sorular farklı türde ve bu sene de sorular bayağı kolay. Nitekim ortalamada 9 puan farketmiş. Yani geçen yıla göre (soruları doğru yanıtlamada) ortalama 9 puan artarak 52'den 61'e yükselmiş. Demek ki geçen seneye göre sorularda ciddi bir kolaylaşma var. Zaten soruları hazırlayan hocalar da bunu söylüyorlar. Ama biz 120 soruluk testte geçen sene hiç tam yapan çıkmamışken bu sene 350 kişi çıktı diye bunu bir gösterge olarak değerlendirip inceliyoruz. Bundan hemen 'sorular çalınmış' diye bir sonuç çıkarmak mümkün değil.''

Araştırmalar sonucunda iddiaların doğruluğu kanıtlanırsa sınavın iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya Yarımağan, ''Herşey her zaman mümkün. Böyle bir şey olduğu ispat edilirse kanıtları olursa olabilir ama böyle bir şey olduğuna inanmıyorum'' yanıtını verdi.

KARI-KOCA TÜM SORULARI DOĞRU YANITLAR MI?

KPSS'nin Eğitim Bilimleri testinde bir karı-kocanın 120 sorunun tamamını doğru yanıtladığının anımsatılması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Evet, bunlar kafa karıştırıyor. Ben mutlaka 'hiçbir şey olmamıştır' demiyorum ama bir karı-kocanın ikisi birden 120 sorunun 120'sini yaptı diye bunlar mutlaka kopya çekti sonucunu çıkaramazsınız. Şüphelenirsiniz, incelersiniz. Buradan hemen bir sonuç çıkarmamak lazım."

"SIZMA OLSA DAĞILIM BÖYLE OLMAZDI"
''Bazı dershanelerin ÖSYM'den bazı kişilerle bağlantı kurup soruları aldığı'' yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine Yarımağan, şunları kaydetti: "Böyle bir şey olmasına ihtimal vermiyorum. Tabii ki olmaz olmaz diye bir şey yoktur dünyada. Yani ABD'nin en sıkı güvenlik şifrelerini bile kıranlar oluyor. Olmaz olmaz diye bir şey yok ama ben özellikle ÖSYM'nin içindeki güvenlik önlemlerinin artı kişilerin güvenilir olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar ÖSYM'den bir şey olmadı ama hiç olmaz diye de bir iddiada bulunamam. Çünkü sonuçta bu sorular matbaaya gidiyor, basılıyor, sonra 81 ile dağıtılıyor, sonra bilmem ne kadar salona dağıtılıyor. Oralarda da biz elimizden gelen bütün önlemleri alıyoruz. Bir şey olduğunu da ben sanmıyorum. Veriler de onu göstermiyor. Bir sızma olsa dağılımlar böyle olmaz.''

"SORULAR 3-5 KİŞİYE GİTTİYSE BİLEMEM"
Araştırmanın bir kaç gün sürebileceğini söyleyen Yarımağan, ''Öğretmen adayları müsterih olsunlar, bir şey yok ortalıkta.

Günümüz teknolojisinde, 'bir kişi soruları salonda kameraya çekti, dışarıya gönderdi' gibi senaryolar yaratılabilir. Günümüz teknolojisi çok ileri. Öyle bir şeyler oldu, üç-beş kişiye gittiyse bilemem ama ben geniş çaplı bir şey olduğuna inanmıyorum'' diye konuştu.

SORU İPTALLERİ
Yarımağan, KPSS'de iptal edilen 4 soruyla ilgili de bazı yanlış anlamalar olduğunu ifade etti.

Genel Yetenek testinde 1, İktisat testinde 1, İstatistik testinde de 2 sorunun iptal edildiğini belirten Yarımağan, ''Soru iptalinde herhangi bir yanlışlık ve usulsüzlük söz konusu değil. İstatistik testine birçok aday hiç dokunmuyor. İstatistik testinde 2 soruyu iptal ettik diye biz bu sorulara hiç dokunmayan adaylara iki puan vermedik. Ama istatistik testini yapan adaylar için iptal edilen soruların doğru yanıtlandığını varsaydık. Yaptığımız açıklamada, 'teste cevap veren adaylar tarafından iptal edilen soruların doğru cevaplandığı kabul edilerek değerlendirme yapılmıştır' diyoruz. Bunu yanlış anlayanlar olmuş.'' dedi.

ABBAS GÜÇLÜ: "MUTSUZ VE ÇARESİZ BAŞKANIN AÇIKLAMALARI"
NTV'nin canlı yayınına katılan Eğitim Uzmanı Abbas Güçlü şunları söyledi: "ÖSYM yüzlerce sınav yapıyor neden diğer sınavlar değil de bu tartışılıyor. ÖSYM başkanıyla ben dün uzun uzun görüştüm ancak beni tatmin etmedi. Başkan eğitim bilimlerinde sorular kolaydı dedi. ÖSYM'nin verilerine bakınca 120 soruda ortalama geçen yıl 59'ken şimdi 61. Demek ki sorular kolay değil. Sorular sadece bazıları için kolay olmuştur. ÖSYM, KPSS'de dört tane yanlış soru yapmıştır. Bu dört soruyu da doğru kabul etmiştir. Dünyanın hiçbir yerinde yanlış sorular doğru olarak kabul edilmez. Geçen yıla kadar üç kez hiç başaramamış bir adayın bu sene başarılı olması mümkün değil. Karı-kocanın aynı sınavda soruların tamamını yapması mümkün müdür? Başkan 'değildir ama olabilir' diyor. Bunun ÖSYM'nin dışındaki kurumlar tarafından araştırılması gerekir. Yarın bu KPSS iptal olursa 30 bin öğretmenin ataması da iptal edilmek zorunda kalacak. Bugün ciddi önlem alınmazsa 20 gün sonra yaşanacak budur. Çok ciddi iddialar mutsuz ya da çaresiz ÖSYM Başkanı'nın açıklamalarıdır."

Kaynak

---------- saat 16:25 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:24 eklenmişti ----------

Son paragrafta Abbas Güçlü duygularımıza tercüman olmuş.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Bu sınav olayı sözleşmeli atama yapıldıktan sonra patlayacak göreceksiniz. Atanan atanacak bunlar haklarını ele alınacak anayasal hak kazanan adaylar biz kazandık verilen hak geri alınmaz diyecekler.

Kopyacılar sistemden silenecek puanlar yeniden hesapklanacak göstermelik yeni bir atama yapılacak böylece olay kapanacak....

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Ne demek 3-5 kişiye gittiyse bilemem? Onun 3'ü 5'i mi olur yahu? Onlarla başlar sonra 30bin, 50bin kişiye kadar ulaşır ki, ulaşmıştır da. Doğru düzgün, adaletli bir sınav yapmak elinizden gelmiyorsa, beceremiyorsanız yapmayın! Memur çocuklarını memur yaptık oldu bitti deyin. Yüzbinlerce kişinin boşu boşuna sınav hazırlıklarıyla ne vaktini ve ne de parasını yok edin. Kolay değil, sınav için adam aylarını belki de yıllarını harcamış, bu süre boyunca kazanabileceği bütün parayı kaybetmiş ve biri de çıkıp, 3-5 kişiye gittiyse ben bilemem diyor. Bilmiyorsan orada işin ne?

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Yarımağan: "Sorular 3-5 kişiye gittiyse bilemem, mümkün olabilir ama..."

Ne diyor la bu? Kafa iyi herhalde.

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Garibin de ötesinde bir açıklama.
Bu olayın perde arkası açıklanırsa Türkiye referandumu bile unutur.

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
3-5 kişiye dağıtılmış olabilir lafı bile savcılar tarafından ihbar kabul edilmeli ve bu işin denetimi kesinlikle ösym'den bağımsız bir şekilde yapılmalı. kimse yoğurdum ekşi der mi? ösym de demeyecektir.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Eğitim Bilimlerinde 350 aday FULL ÇEKMİŞ...

OHAAA

Full Çekilmesi imkansıza yakın olan bir sınavda nasıl 350 kişi full çeker...

Hadi bu 350 yi anladık...

Bir de 120 soruyu ezberleyemeyen bu yüzden bir kaç soruyu yanlış yapan 350 kişi daha varsa?

Etti mi sana 700

Bir de Kopye çektiğim belli olmasın 3-5 soru yanlış yapayım diyerek kasıtlı 3-5 soruyu yanlış yapanlar varsa bunlar da 350 kişiyse...

Oldu mu sana 1050 kişi...

Daha bu sınavın güvenirliğini tartışmak için kaç kişiye daha ihtiyacımız var?

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
@Elbruz46 gerekli tespitleri yapmışsın. Yaklaşık 1100 kişi bedavadan, haksız yere önümüze geçti.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
bu adam yaşlandı ösym'de kan değişikliği lazım. önce öss şimdi kpss bu kadar olmaz

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
Eğitim Bilimlerinde 350 aday FULL ÇEKMİŞ...

OHAAA

Full Çekilmesi imkansıza yakın olan bir sınavda nasıl 350 kişi full çeker...

Hadi bu 350 yi anladık...

Bir de 120 soruyu ezberleyemeyen bu yüzden bir kaç soruyu yanlış yapan 350 kişi daha varsa?

Etti mi sana 700

Bir de Kopye çektiğim belli olmasın 3-5 soru yanlış yapayım diyerek kasıtlı 3-5 soruyu yanlış yapanlar varsa bunlar da 350 kişiyse...

Oldu mu sana 1050 kişi...

Daha bu sınavın güvenirliğini tartışmak için kaç kişiye daha ihtiyacımız var?

durum ortada ...

bazı kurumlar devreye girmek için neyi beklioyr?

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Önümüze geçen 1100 kişiye onşları önümüze geçirene geçirsinler inşallah!

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Ben bir şey merak ediyorum;

ÖSYM başkanı daha açıklama yapmadan ortalıklarda 500 kişiye yakın kişinin fuul çektiği yazılıp çizildi. Dahası bunların TC No’su ad, soyad bilgileri de delil olarak yayınlandı. Daha ilginç olanı ise 800bin adayın içinden karı kocanın aynı netleri yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Soru şu; bu bilgilere kim nasıl ulaştı? Yanlış anlaşılmasın bu bilgiler yanlış demiyorum, aksine göründüğü kadarıyla doğru. Sadece merak ediyorum; hangi adayın kaç puan aldığını bu kadar adayın içinden karı kocanın nasıl bulunduğunu vb bilgilere kim nasıl ulaştı?

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Ben bir şey merak ediyorum;

ÖSYM başkanı daha açıklama yapmadan ortalıklarda 500 kişiye yakın kişinin fuul çektiği yazılıp çizildi. Dahası bunların TC No’su ad, soyad bilgileri de delil olarak yayınlandı. Daha ilginç olanı ise 800bin adayın içinden karı kocanın aynı netleri yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Soru şu; bu bilgilere kim nasıl ulaştı? Yanlış anlaşılmasın bu bilgiler yanlış demiyorum, aksine göründüğü kadarıyla doğru. Sadece merak ediyorum; hangi adayın kaç puan aldığını bu kadar adayın içinden karı kocanın nasıl bulunduğunu vb bilgilere kim nasıl ulaştı?

Kesin Ergenokoncuların işidir... :D:lol:

Olay kendiliğinden patlak verdi, yüksek puan alan bu kişilerin geçmişte düşük aldığını bilen çevresi kuşkuya düşmüşler ve sağda solda konuşmuşlar, memurlar.net forumunda ise olay büyüdü, millet araştırmaya başladı olaylar ilerlerdi...

Alptekin46

Doçent
Reaksiyon puanı
14
Birileri hem soruyu verip he de bakııııın bunlar yaptı diyor ve günlerdir geçmişe dönük sınavları, facebook hesapları ve kimlik numaralar her tarafta ifşa edilen bu adamlar durun siz kime iftira atıyorsunuz demiyor:)

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
adı geçen kişilerin kesinlikle sorguya çekilmesi ve cevapları nerden bulduklarının itiraf ettirilmesi lazım.

tekrar söylüyorum bu konu ösym'nin tasarrufuna bırakılamayacak kadar önemli organize bir çete işidir ve bu işlerle ilgili savcılık derhal devreye girmelidir.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bu sınav olayı sözleşmeli atama yapıldıktan sonra patlayacak göreceksiniz. Atanan atanacak bunlar haklarını ele alınacak anayasal hak kazanan adaylar biz kazandık verilen hak geri alınmaz diyecekler.

Kopyacılar sistemden silenecek puanlar yeniden hesapklanacak göstermelik yeni bir atama yapılacak böylece olay kapanacak....

Öyle bir şey söz konusu bile olamaz. Onun adı üstünde "kazanılmış" hak. Dolayısıyla gerçekte "kazanılmamış" olduğu tespit edildiğinde bal gibi de geri alınabilir; nitekim atama yönergeleri de bu şekildedir, her türlü dokümanda bu yazar: "Belgelerde eksik bilgi verdiğiniz tespit edilirse, sınava girseniz ve kazansanız bile ön koşulları sağlamadığınız tespit edilirse vb vb vb.. yerleştirmiş olsanız dahi atanmazsınız". Bu durumda yargı yolu da açık olur.

ÖSYM'nin açıklamasına da gelince; "3-5 kişiye gitmiş olabilir bilemem" demesi hiç garip değildir; buna garip diyenin ya kendisi gariptir, ya kötü niyetlidir ya da cahildir. ÖSYM'nin yaptığı sınavların soruları uzaydan gelmiyor, bu soruları ülkemizin profesörleri hazırlıyor. Yüzlerce sınavı yüzlerce farklı insan hazırlıyor; elbet bunların çocukları yeğenleri de giriyor sınava. Aralarından bir tanesi üç beş soru sızdırsa ki bu her zaman mümkündür, öyleyse sorular her yıl üç beş kişiye gidiyordur zaten.

Bu konuda ÖSYM zaten yeteri kadar hapis şartları uyguluyor; fakat yine zamanında ÖSYM başkanının yaptığı açıklamaya göre, "biz elimizden geleni yapıyoruz ama iş kafada biter". Yani yüzlerce profesörden bir tanesi bir tek soru sızdırsa, bunu engelleyecek sihirli bir formül yoktur; adamları sorular hazırlanmadan hapsedip kimseyle görüştürmesen bile önceden düşündüğü şeyleri birilerine aktarabilir. Bu noktada yapacak bir şey yok.

Sınavlar bu yıl gerçekten kolay oldu, her yıl olduğu gibi başka bir deneyin kurbanı oldu sınava girenler; dolayısıyla bunun neticesinde birçok kişinin bazı testleri tam doğru yapması da mümkün. Buna karşılık da adam zaten "bir şey tespit edilirse gerekeni yapacağız, araştırıyoruz" demiş-ki bu da gayet makul ve hiç de garip olmayan bir cevaptır; "savunma" değildir.

Tüm bunlarla birlikte, bazıları ortaya çıkıp kimlik numaraları yayınlayıp rakamlar verdi fakat bu rakamların hepsi birbirinden farklı. Üç beş kişinin çevrede konuşmasıyla 500 kişinin kimlik numarası birden ortaya çıkmaz; buna inanmak için Amerikan filimlerinde yaşıyor olmak lazım. Sonuçta herkesin çevresinde arkadaşının netlerini takip edip tam doğru çözmesinden şüphelenerek kimlik numarasını araştırıp sonra da bunu bir yerlere gönderecek organizasyon kendiliğinden oluşamaz.

Milletimiz her zamanki gibi deveyi bırakmış pireyi yakmaya çalışıyor. ÖSYM'nin daha eleştirilecek nice şeyleri varken "araştıracağız, bir şey bulunursak işlem yapılacak" cevabına takılmışsınız.

Bu kadar geniş bir kopya operasyonu bana da düşük bir ihtimal gibi geliyor ama sonuçta bu bir hak meselesidir ve mutlaka araştırılması gerekir; ama illa ki ÖSYM'de değil her alanda. Zira sınavı ÖSYM yapıyor diye soruları başkası çalamaz diye bir şey de söz konusu değil. 1999 yılı ÖSS sınavında ÖSYM soruların çalındığını kendisi tespit edip sınavı iptal etmişti; demek ki başka şeyler de mümkün. ÖSYM ile birlikte birçok kişi/kurum şüpheli olabilir; bu durumda da bir kişiye öfke kusmak boş ve anlamsızdır.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
2. Bir karı-Koca daha bulunmuş E.B fulleyen, harbi evlilikte keramet varmış... :D Bunlar ruh ikiziymiş evlenmişler falandır kesin... :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
adı geçen kişilerin kesinlikle sorguya çekilmesi ve cevapları nerden bulduklarının itiraf ettirilmesi lazım.

tekrar söylüyorum bu konu ösym'nin tasarrufuna bırakılamayacak kadar önemli organize bir çete işidir ve bu işlerle ilgili savcılık derhal devreye girmelidir.

Mağdurlardan birisinin suç duyurunda bulunması lazım, savcılıklardan kendiliklerinden bir şey beklemek doğru olmaz. ÖSYM'nin tasarrufuna bırakılmamalı evet, çünkü ÖSYM de şüpheli.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
"500 kişinin kimlik numarası birden ortaya çıkmaz" demişsiniz Elamacık ama zaten 500 kişinin kimlik numarası ortaya çıkmadı en son 17' ydi bugün itibariyle 20 falandır herhalde... Bu kişilerin kimlik numaraları ise yakın çevreleri tarafından ağza döküldü memurlar.net sitesinden yok dershane arkadaşı, akrabası, sınıf arkadaşı derken 3-4 kişinin kimlik numarası öğrenildi, bir kız Tr sıralamasında 467. mi ne olmuş E:B de full dü buradan milletten 500' e yakın kişi vardır yorumu çıktı ki doğruymuş 350 kişi E.B full çekmiş, E.B kolaydı demissiniz evet biraz kolaydı ama öyle 350 kişinin full çekeceği kadar kolay değildi ki normalde bir insanın full çekmesi imkansıza yakın, çünkü kafadan bir 10 soru aşırı muallaktı profesörler bile çift cevaplı yanlış cevaplı sorular olduğunu iddea ediyorlar yani 1-2 yanlış boş olması anlarımda full bana ve benim gibi düşünenlere göre imkansız...

Haaa kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama genel geçer kanıtları alt alta koyunca ortada dönen oyun ortaya çıkıyor ama kesin kanıtlara ulaşamıyoruz...

Yukarıdaki alıntıladığım yazıma benzer şeyler olacağı inancımı koruyorum çünkü kopya çekmeyen tercih yapan onca insanı mağdur edemezler, insanlar yıllarca girip çıkıyor bu sınava bir kaç geri zekalı yüzünden sınav iptal olursa kaos çıkar gibime geliyor.

Ben kopya çekenler ataması yapılırsa orada kalırlar demiyorum, onlar tespit edilirse zaten hapis bile yatacaklardır, hakkıyla kazanan atanan kişiler haklarını almış sayılırlar ve bu hakkı geri almak baya zor olur. Atanan kişilerin ataması iptal edilirse dava açarlar geri alabilirler bence haklarını...

Alptekin46

Doçent
Reaksiyon puanı
14
ben talimatı verdim bizimkilere heen seneye kpssy girecek bir öğreten adayı bulacaklar:)

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
ÖSYM nin söylediği durum,ortada kanıt yok.
Soruları alanlar gelip itiraf edecek değiller,somut bir kanıt zaten bulamazsın.
Veriler gözle görülür şekilde ortada.
Bir daha sınav yap bakalım,full yapanlar bakalım ne kadar fire verecek.