Osmanlıyı yanlış tanımışız özrü...

iol99

Profesör
Katılım
4 Şubat 2007
Mesajlar
2,850
Reaksiyon puanı
6
Puanları
0
Arap dünyasında, başta lisede okutulan ders kitapları olmak üzere, Türkler hakkında yayınlanan tarihî kitapların, tamamen karalama kampanyalarıyla dolu olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 850 yıl boyunca İslâm dünyasının liderliğini yürüten Türkler hakkında, Batı ve Arap dünyasındaki tarih kitaplarında yer alan yalan bilgilerin yerini gerçekler almaya başladı. Mısır, ders kitaplarındaki “Yavuz Sultan Selim ülkeyi kılıçla fethetti. Alimleri yok edip, ülkeyi karanlığa gömdü” ifadeleriyle gençlerin beyninin yıkandığını kabul etti.

“Bize doğruyu öğretmediler”

Mısır’ın önemli tarihçilerinden Dr. Abdülaziz El Şennavi, “Osmanlı Devleti, iftiraya ugramış bir devlettir” adlı eseriyle bütün karalamalara cevap verdi. Mısır’ın dünyaca ünlü gazetesi El Ahram da, “Türkleri bize yanlış öğrettiler, doğrusunu yeni biliyoruz” diyerek özür diledi. El Ahram gazetesinin başyazarı Ahmed Behced ve Libyalı tarihçi yazar Salih Abdelazizi, makalelerinde şu ifadelere yer verdi: “Tarih kitaplarına doldurulan ve bizlere gerçek olaylar olarak öğretilen çok sayıda yalan var. Belki bu yalanların en göze çarpanı; Osmanlı Devleti’ne ilişkin olanıdır. Türkleri bize yanlış öğrettiler, doğrusunu yeni öğreniyoruz. Hepimiz Osmanlı Devleti’nin tek bir ışık noktası bulunmayan salt bir şer güç olduğu düşüncesiyle yetiştik. Bu düşünce, birisi tarafından düzeltilene kadar yayılarak sürdü gitti.” Her iki yazar da gençliklerinde öğrendikleri bu yalan bilgilerle yeni nesli de olumsuz etkilediklerini, bunun vicdanlarını rahatsız ettiğini belirterek özür diledi.

Kaynaklar yalan yazıyor

Liselerde okutulan Arap tarih kitaplarında; Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethiyle ülkede bilginler ve sanayiciler açısından kıtlık yaşamaya başlandığını, Türk hükümdarlığının dünyanın en karanlık dönemi olduğu, Türklerin, fethettikleri ülkelerin Avrupa ile kaynaşmasını engelleyerek yalnızlığa itilmesi ve geri kalmasına sebep olduğu yazılıydı. Kitaplardaki karalama kampanyalarının; Batılı ve özellikle Yunan ve Yugoslav tarihçilere dayandırıldığı, böylece Arap dünyasında yetişen öğrencilerin de Osmanlı Devleti’ni yanlış tanıdığı belirtildi. Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın güneydoğusunu fethetmesinin, bu karalama kampanyalarında büyük bir rolü olduğu belirtildi.

kaynak
 

armess

Asistan
Katılım
14 Aralık 2007
Mesajlar
225
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
**Şaka gibi ama normal bu karalamalar ...
diğer ülkelerde de olan bi olay tarih derslerinde osmanlı ve türkler hep kendi çemberi dışında tanıtılmışdır...**
 

otek72

Öğrenci
Katılım
14 Kasım 2007
Mesajlar
78
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İngilizler geçmiş buralardan tabiki Arap, mısır falan filan hepside aynı yanlışta devam ediyorlar umarım bu tarihci onlara bir ışık verir.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
otek72 dedi ki:
İngilizler geçmiş buralardan tabiki Arap, mısır falan filan hepside aynı yanlışta devam ediyorlar umarım bu tarihci onlara bir ışık verir.

Bir karalama kampanyası örneği daha. :)
Arkadaşlar, bizler sadece bize söyleneni biliyoruz, okuduklarımız okumadıklarımızın yanında buğday kadar ancak..

Bizim tarihimize bakalım; kalleş Yunan, barbar Ermeni, hayin Arap, yayılmacı Çin.. Bu daha böyle gider. İlişkide bulunduğumuz milletlerin neredeyse tamamını "tü-kaka" diye öğrettiler bize. Görünüşe göre onlar da aynı şeyi yapıyorlar. O halde biz de kendimize soralım, ne kadar okuduk araştırdık öğrendik de bize söylenenlere hemence inanıveriyoruz?
 

patrick

Profesör
Emektar
Katılım
20 Eylül 2006
Mesajlar
2,369
Reaksiyon puanı
19
Puanları
0
Türkün Türkden başka dostu yoktur yaklaşımıyla alakalı birazda. geçmişte hep şüpheyle bakmışız(baktırılmışız), hala bunun için uğraşanlar var, olacakda. fakat eskisi gibi değil artık, söylenilsin Türk Halkıda inansın! güzel günler geliyor ;)
 
Üst