Opera 10 Beta 3 Bizlerle

Akhun Aktosun

Profesör
Reaksiyon puanı
40
İnternet tarayıcıları arasında hatrı sayılır bir pazar payına sahip olan Opera'nın 10. sürümünün 3. Betası bugün itibariyle yayınlandı.

İnternet tarayıcılarının rekabeti bitmek bilmiyor. Bu gidişle uzun süre daha bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor. Zira Firefox, Opera, Internet Explorer, Chrome, Safari gibi tarayıcılar hemen her ay kendilerini yenileyip kullanıcıların karşısına çıkıyor.
tvlpupow1250153081.jpg

Performans ve stabilitesi arttırılmış olan Opera 10 Beta 3, görsel sekme ayarlarında da yenilikler içeriyor. Aynı zamanda tarayıcının hızı arttırılmış. 38 dil desteği de mevcut. Opera CEO'su Jon von Tetzchneri "Üçüncü Beta'nın bizim için önemi büyük. Kullanıcıların geri dönüşlerini kesinlikle dikkate alacağız" dedi.

Yeni Opera 10 Beta 3'ü denemek için tıklayınız.

:: Opera'yı başarılı buluyor musunuz?

Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Makalede belirtildiği gibi sekme ayarlarına biraz görsellik katılmış. Örneğin; yeni sekme ekle ikonu biraz büyütülmüş.

Sonra birden çok sekme açılınca aktif olan sekmenin dışındakilerin hemen sağ üst köşesinde mavi bir nokta bulunuyor. Bu noktanın anlamı şu; okumadığınız sekmelerin bulunduğu anlamına geliyor veya sekmenin güncellendiğini haber veriyor. Buda güzel bir özellik.

Performans konusunda herhangi bir artış gözlemleyemedim. Belkide internetin en yoğun kullanıldığı bu saatler de kullandığım için olabilir.

En büyük eksikliklerini gidermemişler;

Rich text Copy özelliği hala opera yok. Yani bir sayfadaki tüm resim ve yazıları aynı anda önbelleğe alıp, aktarma Opera yok. Resimleri ayrı, yazıları ayrı kopyalamak zorundasınız.

İkincisi RSS bildirimlerini gruplandırmıyor. Halbuki birden fazla haber sitesi, teknoloji sitesi ve sağlık sitesini ayrı ayrı klasörlere ayırmak en akıllıcasıdır. Yer imlerinde olduğu gibi. İşte diğer tarayıcılarda olan bu özellik Operada yok...

Sonrasında vBulletin gibi hazır forumlarda BBCODE sorunu veriyor. Yani yazıları biçimlendirirken html kodlarını gösteriyor. Halbuki bunu göstermemesi lazım. Firefox'un da böyle hatası vardı. Onlar düzelttiler. Opera hala sorun çıkarıyor.

Bana göre başka bir eksiği yok... Belki de özellikleri diğer tarayıcılara göre fazla bile... İşte yukarıdaki basit sorunlar yüzünden opera hep gözden düşüyor. Bunu düzeltmek gerekir.

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Çok profesyonelce bir eleştiri olmuş. İşte aslında forumda herkes bu şekilde konuşabilmeli,,,,

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Hızlı erişim sayfasındaki sayfa sayısı arttırılıp azaltılabiliyor.
Arka plana resim, foto yerleştirilebiliyor.
Opera Turbo diye bir özellik eklenmiş sayfaların daha hızlı açılması için.

ekopc

Asistan
Reaksiyon puanı
2
ne kadar ugraştımsa firefox ve opera da oyunpiyat sayfasına girip oynayamadım java açmıyor bir türlü olmadı ie8 rahat giriyor çalışıyor operada ve firefoxda çalışmıyor

okey.PNG

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Çok profesyonelce bir eleştiri olmuş. İşte aslında forumda herkes bu şekilde konuşabilmeli.

Teşekkür ederim.

Hızlı erişim sayfasındaki sayfa sayısı arttırılıp azaltılabiliyor.
Arka plana resim, foto yerleştirilebiliyor.
Opera Turbo diye bir özellik eklenmiş sayfaların daha hızlı açılması için.

Bu özellikler hemen hemen bir önceki beta sürümünde mevcut idi.
Ancak Opera Turbo'da bir iyileştirme yapılmış. Hızlı Erişim sayfa adeti 25 taneye kadar yükseltilebiliyor.

Özellikle Opera Turbo özelliği güzel bir uygulama. İnternet hızı düşük ve kotalı kullanıcılar için bir ilaç gibi... Ancak ben şahsen kullanmıyorum. Çünkü; internet sayfasındaki resimlerin kalitesini çok bozuyor. Flash ekli dosyaları göstermiyor. Engelliyor.

Zaten internetteki hız ve kotayı artırmanın bir sebebi de iyi bir görüntü ve görsellik değil midir? Bu herkes için kıstas olmayabilir. Ancak gereklidir. Bu sebeple kullanmıyorum.

Ne kadar ugraştımsa firefox ve opera da oyunpiyat sayfasına girip oynayamadım java açmıyor bir türlü olmadı IE8 rahat giriyor çalışıyor operada ve firefoxda çalışmıyor.

Belirttiğiniz siteye denemek amaçlı üye oldum. Ancak üyeliği sistem yöneticisinin onaylaması gerekiyormuş. Az önce yine denedim, hâla üyelik açılmadı. Bu sebeple deneyemedim.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Diğer betaları kurmamıştım. O yüzden ilk defa görüyorum. Çok sevdim Opera 10'u, beta olmasına rağmen kullanmaya başladım.

kavrak

Profesör
Reaksiyon puanı
12
adblock plus yüzünden firefox tan vazgeçemiyorum. başka tarayıcılarda flasları engelleme özelliği olsa onları kullanmayı düşünürüm belki

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Diğer betaları kurmamıştım. O yüzden ilk defa görüyorum. Çok sevdim Opera 10'u, beta olmasına rağmen kullanmaya başladım.

Evet, beta sürümü ile birlikte görsellik ve birçok özellikte değişim oldu. Bende Operayı kullanıyorum. İşte yukarıda saydığım bazı eksikleri olmasa popülaritesi çok daha iyi olurdu.

İnşallah kararlı sürümde bu tür sorunların bitmesi dileğiyle..

Adblock plus yüzünden firefox tan vazgeçemiyorum. Başka tarayıcılarda Flashları engelleme özelliği olsa onları kullanmayı düşünürüm belki.

Adblock özelliği Operada mevcuttur. :) Engellenecek sitelere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bu linkteki tüm bilgileri ( XP ) C:\Documents and Settings\...\Application Data\Opera\Opera\profile\ urlfilter.ini dosyasının içine eklemeniz gerekli, eğer o dosya yok ise, kendiniz aynı isimde dosya oluşturup, içine ekleyebilirisiniz. Bu şekilde belirli aralıklarla güncelleme yapılabilir. Firefox göre bir eksiği şudur; bu işlemleri otomatik yapmıyor. Manuel yapılmaktadır.

Flash ekli dosyaları engellemek için ise; şu sayfadaki programı indirip kurmanız gereklidir. Birde Opera Turboyu kullanırsanız daha iyi verim alırsınız. İşte Link.

Not: ( Kararlı 9 sürümlü ile uyumludur.
Opera 10 ile uyumlu ekleri vardır. Sayfadaki ingilizce bilgileri okumanız gerekli.)

Miroğlu_80

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Devamlı opera kullanıyorum diğer tarayıcılardan daha hızlı daha süratli açıyor mükemmel ama eksi yanları ActiveX desteği ve sitelerde kullanıcı adı ve parola kaydediyor ama otomatik açmıyor...

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Devamlı Opera kullanıyorum. Ama eksi yanları ActiveX desteği ve sitelerde kullanıcı adı ve parola kaydediyor ama otomatik açmıyor...

Opera güvenlik sebebiyle VbScript ve ActiveX desteğini tam sunmaz.

Aslında ActiveX desteği tam olarak Firefox'da bile yok. O desteği IE dışında hiçbir tarayıcıda tam olarak bulunmaz. Örneğin; bu linkteki sayfayı sadece İnternet Exporer 6.0 ve üstü tarayıcılarda açabilirsiniz.

Örneğin; Bu sitedeki oyunu çalıştırabilmeniz için site yönetimi tarafından hazırlanmış özel ActiveX 'i yüklemeniz lazım. Yoksa o oyunu ne Firefox ne de Opera çalıştırabilir.

Bu sebeple ActiveX probleminin asıl kaynağı Opera olmadığı görüşündeyim.

Ayrıca Java destekli birçok uygulamayı Firefox çalıştırabilirken, Opera sorun çıkarabiliyor. Bunuda hatırlamak gerekir.

Diğer bahsettiğiniz konu; Kullanıcı adı ve parolaları kaydetmemesi...

Opera 10.0 Beta 3 sürümünde sorun yaşamıyorum. Kullanıcı adı ve parolaları problemsiz bir şekilde kaydedip, otomatik açabiliyor. Bilgisayarı kapatıp açtığımda da otomatik olarak siteye üye hesabımla bağlandı.

ekopc

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Teşekkür ederim.

Bu özellikler hemen hemen bir önceki beta sürümünde mevcut idi.
Ancak Opera Turbo'da bir iyileştirme yapılmış. Hızlı Erişim sayfa adeti 25 taneye kadar yükseltilebiliyor.

Özellikle Opera Turbo özelliği güzel bir uygulama. İnternet hızı düşük ve kotalı kullanıcılar için bir ilaç gibi... Ancak ben şahsen kullanmıyorum. Çünkü; internet sayfasındaki resimlerin kalitesini çok bozuyor. Flash ekli dosyaları göstermiyor. Engelliyor.

Zaten internetteki hız ve kotayı artırmanın bir sebebi de iyi bir görüntü ve görsellik değil midir? Bu herkes için kıstas olmayabilir. Ancak gereklidir. Bu sebeple kullanmıyorum.

Belirttiğiniz siteye denemek amaçlı üye oldum. Ancak üyeliği sistem yöneticisinin onaylaması gerekiyormuş. Az önce yine denedim, hâla üyelik açılmadı. Bu sebeple deneyemedim.

evet üyelik onaylandıktan sonra üyelik onayı istiyor.....
resimdede gördügünüz gibi yükleniyor diyor öyle devam ediyor açılmıyor

cengizhan01

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yahu ben opera 10 beta 3 ü yükledim.Ama eski sürümdeki ayarlarım ve özellikle yer imlerim gitti.Yer imlerimi nasıl geri getirebilirim?

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,126
Ayrı bir kurulum olarak kuruluyor. Eski sürümünüz hala bilgisayardadır. Bir daha kontrol edin.

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
evet üyelik onaylandıktan sonra üyelik onayı istiyor.....
resimdede gördügünüz gibi yükleniyor diyor öyle devam ediyor açılmıyor

Bahsettiğiniz site Firefox 3.5.2 ile çok rahat görüntüleniyor. Java 6 Update 15 'de yükleyin sorunsuz, bağlanabilirsiniz. Ben denedim oluyor.

Ancak Operada sorun çıkarıyor. Operada çözülürse burdan sana haber veririm.

ekopc

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Bahsettiğiniz site Firefox 3.5.2 ile çok rahat görüntüleniyor. Java 6 Update 15 'de yükleyin sorunsuz, bağlanabilirsiniz. Ben denedim oluyor.

tşk ederim sagol ...........

Bahsettiğiniz site ile çok rahat görüntüleniyor. Java 6 Update 15 'de yükleyin sorunsuz, bağlanabilirsiniz. Ben denedim oluyor.

sen yazdıktan sonra Firefox 3.5.2 yi yine denedim yükleniyor diyor birtürlü açmıyor
zaten Java 6 Update 15 javanın en son sürümü yüklü ...
zaten opereda açmadı
opera gerçekten çok super olmuş

mesajj

Asistan
Reaksiyon puanı
0
tamam kurdum java açılıyor saatin yanında gözüküyor fakat firefox yükleniyor diyor devam ediyor oyun sayfasını açmıyor bir türlü çözemedim.

Belirttiğiniz sitenin iki tane giriş ekranı mevcut.

Birincisi;

Sizinde resmini verdiğiniz bölümden Firefox 3.5.2 ile girilemiyor. Az önce denedim, " Bağlantı Koptu " şeklinde uyarı verdi. Yani sizdeki sorun ile bende karşılaştım.
Buda şu anlama gelir; sitenin programcısı mevcut portalı Opera ve Firefox'a uyumlu tasarlamamıştır. Bu tür siteyi sadece IE 6.0 ve yukarı sürümlerinde çalıştırabilirsiniz.

İkincisi;

http://www.oyunpiyat.com/version2/ linkinden giriliyor. Bu kısımda herhangi bir sorun yok. Firefox 3.5.2 sürümü ile oyun oynanabiliyor.

Ancak bu kısım Opera ile uyumsuzdur. Dikkatinizi çekerim, Opera uyumsuz değil, site yönetimi Operaya uyumlu site geliştirmemiş.

Firefox 3.5.2 ile giriş yapıp, oyun ekranını görüntüledim. İşte İspat:

24m712g.jpg

Saygılar.

ekopc

Asistan
Reaksiyon puanı
2
tşk tamam hep ben birinçisinden giriş yapıyordum tşk ederim oldu sorun yok