Opensuse Türkçe Kaynak Lazım.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Herkese selam, arkadaşlar, yakın zamanda Opensuse Gnome yükledim. Fakat tükçe kaynak pek bulamadım, özellikle Terminal komutları ile ilgili.

Sistemin işleyişi Genel itibari ile benzese bile Ubuntu yazılım merkezi türünde bir yer yok. Sadece synaptic türünde bir yer var. Opensuse-tr.org forum bildiğiniz gibi çok yeni daha dökümanlar oluşturmaya başlayamadılar. Elinde Opensuse ile ilgili eski de olsa Türkçe belge olan var mı? PDF olur vs... Sistemin önemli noktaları hakkında bilgisi olan paylaşabilir mi?

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Terminal komutlarında bash kabuğu kullanılıyorsa herşey standart' dır zaten. www.belgeler.org den rahatlıkla bash kitaplığından bulabilirsin. Yok diyorsan sorunu sor belki yardımcı olan çıkar.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Terminal komutlarında bash kabuğu kullanılıyorsa herşey standart' dır zaten. www.belgeler.org den rahatlıkla bash kitaplığından bulabilirsin. Yok diyorsan sorunu sor belki yardımcı olan çıkar.
Terminallar arasındaki farklarla ilgili bilgim yok açıkçası(biri anlatırsa memnun olurum). Söz ettiğim şey standart kodlar ile (sanırım bash komutları dediklerin cp, rm, mv) birlikte zypper kullanarak yapılan program yükleme,kaldırma. Depoları güncelleme vs... komutlar açıkçası.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Herkese selam, arkadaşlar, yakın zamanda Opensuse Gnome yükledim. Fakat tükçe kaynak pek bulamadım, özellikle Terminal komutları ile ilgili.

Sistemin işleyişi Genel itibari ile benzese bile Ubuntu yazılım merkezi türünde bir yer yok. Sadece synaptic türünde bir yer var. Opensuse-tr.org forum bildiğiniz gibi çok yeni daha dökümanlar oluşturmaya başlayamadılar. Elinde Opensuse ile ilgili eski de olsa Türkçe belge olan var mı? PDF olur vs... Sistemin önemli noktaları hakkında bilgisi olan paylaşabilir mi?

Real bunu görünce sana kızacak. :D YaST boşuna mı icat edilmiş, terminal'de kim diyecek. :D

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Real bunu görünce sana kızacak. :D YaST boşuna mı icat edilmiş, terminal'de kim diyecek. :D
Heheheeh :) Öncelikle Opensuse Gnomenin çok büyük Türkçe dil sorunu var ve bu benim gibi az ingilizcesi olan adamı çok zorluyor. Opensuse acemiliğinin verdiği düşünce ile Yast'ın o kadar iyi olmadığına inanıyorum. Ama sistem acayip derecede hızlı ve flash sitelerde bana hiç sıkıntı yaratmadı. Bunun için bir süre sistemi kullanmak ve öğrenmek istiyorum.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Heheheeh :) Öncelikle Opensuse Gnomenin çok büyük Türkçe dil sorunu var ve bu benim gibi az ingilizcesi olan adamı çok zorluyor. Opensuse acemiliğinin verdiği düşünce ile Yast'ın o kadar iyi olmadığına inanıyorum. Ama sistem acayip derecede hızlı ve flash sitelerde bana hiç sıkıntı yaratmadı. Bunun için bir süre sistemi kullanmak ve öğrenmek istiyorum.

Zaten en başta OpenSuSE'yi Gnome ile kullandığın için, ne yaptın sen hacı?, diyecektir. :D

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Zaten en başta OpenSuSE'yi Gnome ile kullandığın için, ne yaptın sen hacı?, diyecektir. :D

Gerekirse bu yandan yemiş haliyle(yarı ingilizce yarı türkçe ) bile kullanmaya çalışırım. Donanım (ekran kartı ) sorunum var. Ve şuan sadece Opensuse Gnome'de sıkıntı yaşamadım. Kde ise benim sisteme ağır kaçıyor. ilginç olan birşey var oda Pardus KDE kullanmasına rağmen çok iyi çalışıyor. Valla ben bu işten hiç birşey anlamadım dersem yalan olmaz hani.

Ama her zaman ilk tercihim keseinlikle Ubuntu'dur.
Gerçekten Ubuntu kullanımı kolay ve aynı zamanda sorun yaşadığınızda size yardım edecek iyi bir forumu var. Keşke diğer dağıtımlar içinde aynı şeyler söylebilsek.

Unuttum sormayı, sahi, @realmanager nerede?Uzun zamandır görünmüyor.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Maalesef dostum bende bu dertten muzdarip oldum zamanında ve opensuse bende 3 gün misafir oldu bu yüzden

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Maalesef dostum bende bu dertten muzdarip oldum zamanında ve opensuse bende 3 gün misafir oldu bu yüzden inanmazsan işte link

http://forum.shiftdelete.net/linux/134031-opensuse-ingilizce-cikti-nasil-turkce-yaparim.html
İngilizce döküman buldum fakat Türkçe çok az. Nasıl Türkçelştirlceği opensuse-tr.org da Emir isminde bir arkadşın anlatımıyla yaptım. Ama sistemin yine büyük çoğunluğu ingilizce. Gnome desktop sürümün böyle olduğunu yazdı arkadaş. Hadi böyel kullanmaya bile razı iken, terminal çok işlevsiz. Mesela program arayım dedim 10-15
dakika boyunca arıyor ve sonunda bulamıyor. Hemde aradığım program depoda olmasına rağmen.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
İngilizce döküman buldum fakat Türkçe çok az. Nasıl Türkçelştirlceği opensuse-tr.org da Emir isminde bir arkadşın anlatımıyla yaptım. Ama sistemin yine büyük çoğunluğu ingilizce. Gnome desktop sürümün böyle olduğunu yazdı arkadaş. Hadi böyel kullanmaya bile razı iken, terminal çok işlevsiz. Mesela program arayım dedim 10-15
dakika boyunca arıyor ve sonunda bulamıyor. Hemde aradığım program depoda olmasına rağmen.

OpenSUSE'ye ben de bikaç kez şans verdim ama zevk almadım. :) Real kızacak belki ama kullanmaya değer bulmadım, kurabilirsen arch, kuramazsan pardus yada ubuntu, geri kalanlar teferruat bence... :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bencede arch bile opensuseden daha fazla türkçe

özellikle konsolda türkçe desteği çok iyi

opensuse gnome olsun kde olsun türkçe desteği %35 i geçmez

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
evet konsolda

yani siyah ekran

yani masaüstü bile yokken gördüğün ilk ekran

yada masaüstünde uçbirim adıyla açtığın siyah pencere

yada .........

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
evet konsolda

yani siyah ekran

yani masaüstü bile yokken gördüğün ilk ekran

yada masaüstünde uçbirim adıyla açtığın siyah pencere

yada .........

Aferin, çok zekisin. Yalnız ben "Konsolda?" demedim, "Konsolda Türkçe desteği derken?" dedim. Bunu anlayacak kadar zeki değilmişsin.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Sende çok zekisin değilmi
Daha sorduğun soruyu bile açık açık soramıyorsun
İlla bilmece gibi olacak