Open Source SambaPOS Projesi Yayınlandı

emreeren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
SambaPOS açık kaynak kodlu Restoran Programı'dır.
Kaynak kodlar ve derlenmiş kurulum sambapos.codeplex.com adresinde.

Program dokunmatik ekran ile kullanılmak üzere geliştirildi. Şu an iki restoranda kullanılıyor. Bir tanesi Terminal Server üzerinden çalışan el terminali modülümüzü aktif olarak kullanıyor. Diğeri de dokunmatik ekranlı POS cihazı ile kullanıyor. Slip yazıcısı donanımı da desteklenmekte.

Program C# dili ile yazılıyor. WPF, Entity Framework, MEF, Prism frameworklerinden faydalanıldı.

Program normalde SQL Server ile çalışıyor ama kolaylıkla kurulup denenebilsin diye ilk kurulumda TXT dosya üzerinden çalışıyor. Yani programa bir göz atmak için SQL ayarlamaya falan ihtiyaç yok. Hemen kurup bakabilirsiniz. Admin şifresi 1234.

Proje şu anda Restoranları hedefliyor olsa da amacım bu projeyi çekirdek proje haline getirip eklentiler ile Oteller, SPA merkezi, Spor Salonu, Okul Kantinleri, Küçük marketler gibi yerlerde kullanılabilir hale getirmek. Program şu anda Türkçe ve İngilizce olarak da kullanılabilir hale getirmeyi planlıyorum.

Projeyi daha iki gün önce yayına verdiğim için sitesi ve forumu biraz zayıf. Hızla geliştirmeye devam ediyorum. Bu etapta katılım konusunda büyük beklentilerim olmasa da katılım arttıkça daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum.

Açık kaynak projelerin benim gibi tek tabanca çalışan veya yeni iş fırsatları arayışında olan kişiler için muazzam bir iş modeli olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar başka öncelikler nedeniyle bu konuda fazla aktif olamasam da artık harekete geçmenin zamanı olduğunu düşünerek bu projeyi başlattım. Teknik anlamda olmasa da bir iş modeli olarak açık kaynak projeler konusundaki hemen her konuda geçerli argümanlar ürettiğimi düşünüyorum. Burası yeri değil belki ama bu konuda neden Türkiye'de yeterince ilgi oluşmadığı ve bu konuda nasıl gelişim sağlanabileceği ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmak isteyen arkadaşlar olursa ben her türlü katkıda bulunmaya hazırım. Zaten bu projeyi biraz da sesimi duyurabilmek için başlattım. Genel anlamda Açık Kaynak konusuyla ilgili fikirlerinizi almak için "Diğer Yazılım Konuları" bir başlık daha açacağım. Katkılarınızı bekliyorum.

SambaPOS ile ilgili daha fazla bilgi almak ve çeşitli özelliklerinin anlatıldığı videolara göz atmak isterseniz http://sambapos.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
146
WPF kullanmışlar, çok daha görsel yapılabilirmiş.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
güzel bir proje elinize sağlık

blauzahn

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bu tarz projeler bu şekilde basite indirgendiğinde daha kullanışlı oluyorlar. Görsellik hep artı gereksinimler getirecektir. İstenilenler iyi analiz edilmiş görülüyor, proje için daha profesyonel ve detaylı eğitim videoları (bayan sesi ile birlikte) çekilip ayrıca basılı medya ile desteklenir ise çok daha başarılı bir yapıya kavuşacağını düşünüyorum.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Ben iki sene bu işlerle uğraştım kullanıcı olarak. Vectron sistemlerde Omni yazılımlarını kullanırdık.
Menülerin kolay ve kullanışlı olması daha görsel olmasından iyidir. Alt yapı olarak gerekli destek sağlanabilirse
bence başarılı bir proje olur. Zira bu tarz programlar ve sistemler satanlar yeterli desteği gerektiğince
sunamıyorlar. Bir de donanım ile birlikte komple çözüm sunmak gerekiyor.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
konu açık kaynak bölümüne taşınmıştır:)

emreeren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öneriler için çok teşekkürler arkadaşlar. Bir vaktiniz olduğunda projeyi değerlendirip eksik gördüğünüz noktaları veya önerilerinizi projenin "issues" bölümünde veya proje forumunda belirtirseniz çok memnun olurum.

Söylediğim gibi programı çalıştırmak için sadece kurulumu çalıştırmak yeterli. SQL ayarları gibi şeylerle uğraşmak gerekmiyor.

loverman

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Güzel proje ellerinize sağlık... En kısa sürede detaylı olarak inceleyip önerilerimi paylaşıcam...

emreeren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Güzel proje ellerinize sağlık... En kısa sürede detaylı olarak inceleyip önerilerimi paylaşıcam...

Loverman yorumunu okuyunca çok sevinmiştik. Önerilerinizi beklediğimizi hatırlatmak istedim :)

Projeyi yayına vereli neredeyse 1 ay oldu. Elimden geldiğince aklıma gelen her yerde projeyi duyurmaya çalıştım. Bu konuyu okuyan ve projeye destek olmayı düşünen arkadaşlardan programcı arkadaşlara ulaşabilmemize yardımcı olmalarını rica ediyorum. Nedenini tam anlayamadım ancak o kadar yerde duyurduğum ve konuyla ilgili İngilizce hiç bir bilgi olmayan Türkçe projemize Türklerden çok yabancılardan ilgi geldi. Çinden bile mail aldım. Israr edip projeyi Türkçe devam ettireceğim. Eğer projeye ilgiyi arttırmak için yapabileceklerimle ilgili fikirleriniz varsa paylaşırsanız çok memnun olurum...

seo17

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Çok güzel bir proje. Ellerinize sağlık.

emreeren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Herkese yeniden selamlar arkadaşlar. SambaPOS projemiz hızla gelişmeye devam ediyor. Son olarak projemize çok dilli olarak çalışabilme özelliği ekledik. Hem projemizle ilgili son gelişmeleri öğrenmek hem de programı diğer dillere çevirme konusunda bize yardımcı olmak isterseniz daha geniş bilgi almak için http://sambapos.com/content/sambapos-cok-dille-calisma-ozelligi-kazandi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
öncelikke ellerinize sağlık yaklaşık bir aydır sizin projeniz gibi çalışan kapalı kaynak kodlu bir program kullnıyorum kimbilir belki programınızı daha fazla geliştirebilirseniz şirket sizinle bile çalışmak isteyebilir

Qzey

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Emre bey projenizi henüz gördüm. Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.

Projenizi en kısa sürede inceleyerek size feedback göndereceğim. Elimden gelen desteği vermeye çalışacağım.

İyi Çalışmalar.

emreeren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
selamlar turgutreisfb, projeyi hangi konularda daha da geliştirebileceğimiz ile ilgili fikirlerinizi ekibimiz ile paylaşırsanız çok memnun oluruz. Sitemizdeki forumumuzdan veya sambapos.googlecode.com adresindeki "issue tracker" dan bize ulaşabilirsiniz.

Qzey, desteğin için şimdiden teşekkür ederiz. Geri bildirimlerinizi bekleyeceğiz.

İlginiz için çok teşekkürler arkadaşlar.http://forum.shiftdelete.net/member.php?u=85883

ediz563

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Açık kaynak yazılımlar bölümünde öyle gezinirken bu projeyi biraz inceledim. Programla ilgili YouTube'daki videoları izledim. Gerçekten çok güzel bir çalışma, verilen emeği çok beğendim. Kullanan restoranlar var ve bir akrabam da bu restoran işindeydi, bu tür bir sistem kurmanın gerçekten çok maliyetli olduğunu söylemişti. Daha fazla kişinin konuyu görebilmesi için hortlatıyorum.

emreeren

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Selamlar arkadaşlar. Sanırım SDN ile tek bağlantım bu konu başlığından ibaretti. Gerçi ipad uygulamasını sürekli takip ediyorum ama SambaPOS forumları ve diğer işler dışında pek başka şeylere zaman kalmıyor.

Bu başlık SambaPOS projesi ilk başlatıldığında duyuru yaptığım 4 forum başlığından biriydi. Şimdi baktım bu başlığı açalı 2 yıl olmuş. Hem konuyu güncelleyim hem de kısaca projenin durumu hakkında bilgi vereyim istedim.

Yazılım projelerini yürütmek gerçekten zor iş. Hele bir de proje açık kaynak ise daha zor. Tabii asıl işinizin yanında bir hobi gibi götürüldüğü ve çeşitli motivasyon problemleri olmadığı durumlarda çok eğlenceli ama bizim gibi oturup ciddi ciddi yapalım dediğiniz zaman birçok sıkıntı baş gösteriyor. Çıkan sorunların geneli açık kaynak konusunda yeterince fikir oluşmamış olmasından kaynaklanıyor. Aynı şey eskiden internet projeleri için de geçerliydi. Bir internet sitesi işine giriştiğinizde hemen herkes "iyi de nasıl para kazanıyorsunuz" diye sorardı. Şimdi artık internet sitelerine bu soru eskisi kadar sorulmuyor. Herkesin az çok bu işlerin nasıl yürüdüğü hakkında bir fikri var. Ancak açık kaynak projeler için halen bir bilinmezlik söz konusu. Aslında bizim işimiz de mesela SDN'in yaptığından çok farklı değil. Eskiden yazılı eserler kitap, gazete formunda satılırdı. Şimdi forumlar var. Birisinde temel içerik yazı, fotoğraf, video, vb. iken bizde de temel içerik kaynak kod ve bunun etrafında gelişen şeyler. İnternetin ruhu bu ve gelecekte de yaşam tarzı bunu fikrin etrafında şekillenecek.

SambaPOS projeyi başlattığımız andan itibaren uluslar arası anlamda restoran program kullanıcılarının oluşturduğu bir topluluk haline dönüşmeye başladı. 17 dile çevrildi. 50'den fazla ülkede binlerce kullanıcıya ulaştı.

Projenin ilk duyurduğumuz sürümünü stabil hale getirdik ve yeni sürümle ilgili çalışmaları başlattık. Şu an itibariyle bir stabil bir de henüz birkaç gün önce yayına verdiğimiz beta sürümümüz var. Bu sürümü de İnşallah kısa zaman içinde stabil hale getirip geliştirmeye devam edeceğiz.

Doğal olarak işleri kurumsal bir yapıya kavuşturmak amacıyla birkaç kere şirket kurma girişimimiz oldu. Program üzerinden direk bir ticari faaliyetimiz olmadığı, klasik şirket organizasyonlarının gelecekteki iş planımıza uygun olmadığı ve programı kuran kişilerle de bir ticari alışverişimiz olmadığı için işleri nasıl çevireceğimizi bilemediğimizden hep erteledik. Sonra "dünyadaki örnekleri bir inceleyelim bu işler nasıl yürütülüyor" falan derken sambapos projesinin arkasında bir vakıf kurma fikri gündeme geldi. Son günlerde yazılımın geliştirilmesinden daha çok bu konularla ilgili çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Tabii projemizi takip eden dostlarımız gelişmelerden an be an haberdar oluyorlar.

Projeyi başlatığımız zamanlarda internet dünyası ile ilişkimiz kendi proje web sitemiz, facebook gibi yan sitelerdeki üyeliklerimiz ve duyuru yaptığımız 4 forum sitesinden ibaretti. 2 yıl içinde dünyanın her yerinden binlerce kişiyle çeşitli şekillerde iletişimimiz oldu. Yüzlerce kişiyle de gerçek hayatta iletişime geçtik. Çeşitli programlama gruplarına katıldık. Birçok etkinlikte bulunduk.

Bu süreç boyunca öğrendiğim üç önemli şeyin şunlar olduğunu söyleyebilirim.

1. İletişim çok önemli. Özellikle kullanıcılarla direk iletişim kurabilmek paha biçilemez.
2. SambaPOS gibi daha yüzlerce projenin başlatılması gerek. Ülkemizden uluslar arası projelerin çıkmasını bu yöntemle kolaylaştırabiliriz.
3. Program yazmak dünyanın en güzel şeyi ve açık kaynak projelerde yer almak iyi program yazmayı öğrenmenin en güzel yollarından birisi.

SDN forumlarında projeyi görüp çok önemli katkılarda bulunan dostlarımız oldu. Bu değerli imkanı bize sundukları ve sesimizi duyurmamıza yardımcı oldukları için forum yöneticilerine ve kullanıcılarına da ayrıca teşekkür etmemiz gerek.

yunusdalkiran

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Proje 4 sürümü ile birlikte çok daha başarılı bir hale geldi. Bence Türkiye deki en iyi açık kaynak kodlu yazılım diyebilirim.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ayrıca Projenin 4 versiyonu buradan indirilebilir.