NVIDIA'dan Intel'e Saldırı

Ordo ab chaO

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Yaz aylarında artan donanım satışlarından aslan payını kimseye kaptırmamak isteyen NVIDIA, piyasanın en büyüğü olan Intel'i hedef alan bir strateji uyguluyor.

İnsanların bilgisayarlarını genelde yaz aylarında geliştirdiğini bilen NVIDIA, bu dönemi iyi değerlendirmek için yeni bir pazarlama stratejisi geliştirdi. Bir süredir grafik işlemciler ile CPU'lar arasındaki farkın azaldığı ve hangisinin sistem performansı için daha önemli olduğu konusunda haberler yayınlanıyordu. NVIDIA da bu konuda Intel'i hedef alarak, insanları CPU almak yerine ekran kartı almaya ikna etmeye çalışıyor.

bfg-geforce-gts-2501246003945.jpg

NVIDIA'nın iddiasına göre yeni bir ekran kartı almak, yeni bir işlemci almaya oranla performansa çok daha büyük katkı yapıyor. Bunu vurgulamak için kendi bünyesinde bir test yapan NVIDIA yetkilileri Intel Core 2 Duo E8400 işlemciye ve GeForce GTS 250 ekran kartına sahip bir sistemin fiyatını 506 dolar olarak belirlemişler. NVIDIA diğer tüm bileşenler değiştirilmeden sadece yeni bir GTS 250 alınıp SLI olarak kullanıldığında 150 dolar masraf olacağını, buna karşılık ise oyun performansında yaklaşık 10 FPS'lik bir performans artışı olacağını belirtiyor. Eğer ekran kartı aynı kalır da onun yerine işlemci olarak Intel Core i7 920 satın almayı tercih ederseniz, oyunlarda hiçbir performans artışı göremeyeceğiniz iddia ediliyor, hem de 284 dolar harcadığınız halde.

Bu yapılan testlerin ne kadar doğru olduğunu anlamak güç, sonuçta taraflı bir şekilde hazırlanmış olabilirler. NVIDIA'nın Intel ile arasının bir süredir iyi olmadığı bilinen bir gerçek. O yüzden bu sonuçlara kesin gözüyle bakılmamalı.

::
Bilgisayarınızı yenilemeyi düşünüyorsanız, önce hangisine ağırlık veriyorsunuz? Ekran kartı mı? İşlemci mi?

Yazan
: Emre Demiray
SDN - http://shiftdelete.net

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Ben şimdilik anakart ve işlemciyi değiştirecem ekran kartı için önce güç kaynağını değiştirmem lazım 2010'a kadar herhalde sistemi güzelce yenilerim.

megatron

Doçent
Reaksiyon puanı
7
+1 kesinlikle katılıyorum. Ekran kartı güncellemesiyle bütün oyunlarda yüksek ayarda yüksek fps değerleriyle oyun oynayabilirsiniz. Nerdenmi biliyorum? Kendi sistemimden :D
P4 3.0 bana fazlasıyla yetiyo şimdilik...

DogukanDogu

Profesör
Reaksiyon puanı
8
sonuçta bütün grafikleri işleyen GPU, CPU sadece sistem kodlarını işler. :)

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Tabiki Ekran Kartımdan Başlarım işe işlemciler 2.1 GHZ yetiyor zaten . işi Bilen kullanıcı Zaten bu Yolla başlar .NVIDIA nın duyuru ve Propaganda yapmasına bile gerek yok

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
tüm bileşşenler dengeli olmalı. ama bir bileşen daha öne çıkmalı ise, kesinlikle işlemci olmalı.. yani ekran kartı sonradan takviye yapılabilir, ancak işlemci upgrade için büyük ihtimalle anakart da değişmeli..

ayrıca o testi pentium 3 işlemci ile yapsınlar. o zamanda işlemcinin farkı ortaya çıkar.yani test yaptıkları işlemci e8400 de gayet iyi biri şlemci.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
işlemcinin 3 katı fiyatında bir ekran kartı aldığım yıl ve sonraki yıl boyunca oyunlardan yüksek performans elde edebildim.

ekran kartları çok gelişti ve işlemcileri tehtit etmeye başladı fakat fiziksel olarak ayrıldıkları noktalar var.

mesela işlemciler çok daha küçük bir alana sığma zorunda fakat ekran kartları 2 pci slotu kadar yer kaplayabiliyor.

işlemcinin avantajı ise overclock sırasında daha büyük soğutucuları barındırabilmesi. dolayısıyla her işlemcinin overclock potansiyeli ekran kartlarına göre yüksek oluyor.

bence anakartın yapısı artık değişmeli daha büyük bir işlemci alanı bios gibi güncellenebilen ekran kartı sürücüleri(shader opengl gibi şeyler)
anakarta işlemci gibi takılan gpu'lar. bunlar yapıldığında soğutma maliyetleri ve ekran kartı maliyetleri düşecektir.

amd nin gpu ile cpu yu birleştirme fikri ise buna alternatif olabilir

bunlar yapılana kadar kullanıcı açısından büyüyecek tek şey soğutma maliyetleri olacaktır

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
kesinlikle işlemci denedim gördüm nvidia bugüne kadar beni kandırmış intelin işlemcilerinde uzun vadede kesin çözümler alırsınız ekran kartı ise elbette bi yere kadar

enternasyonal

Asistan
Reaksiyon puanı
1
nvidia intelin ç..ününü yesin :D:D banane ya ben ikisinide alamıyorum zaten.

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Arkadaşlar.. AKILLI OLUUUNN...!!!

Bunlar Al takke ver küllah muhabettleri. Sanıyormusunuzki milyar dolarlik firmalar birbirine sırt çevirip küssünler birbirlerine. Hadi ATI desen onun Intele eyvallı yok. Ayrıca Intel ve Nvidia birbirine gobekten bağlılar. Adamlarin yaptığı (Nvidia) sadece satış stlatejisi. Yarin öbür gün Nvidia bir açıklama yapaca diyecekerki " AA yanılmış bizim ÖKKŞ mühendisler ee.. işlemci değiştiğindede performans artıyormuş hay aksi" Haydii hurrraaa işlemci almaya bu sefer ..!!!

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Arkadaşlar.. AKILLI OLUUUNN...!!!

Bunlar Al takke ver küllah muhabettleri. Sanıyormusunuzki milyar dolarlik firmalar birbirine sırt çevirip küssünler birbirlerine. Hadi ATI desen onun Intele eyvallı yok. Ayrıca Intel ve Nvidia birbirine gobekten bağlılar. Adamlarin yaptığı (Nvidia) sadece satış stlatejisi. Yarin öbür gün Nvidia bir açıklama yapaca diyecekerki " AA yanılmış bizim ÖKKŞ mühendisler ee.. işlemci değiştiğindede performans artıyormuş hay aksi" Haydii hurrraaa işlemci almaya bu sefer ..!!!

O da doğru bir yerde tabi.

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bilgisayar, en yavaş olan donanımın hızında çalışır.O yüzden çok iyi ekran kartı ve eski işlemci iyi performans vermez.Dengeli olması lazım.

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
hopbala bu ne şimdi

şöyle düşünün ferrarinin renualt motorunu takmış 250km yapmaya çalışıyomuş gibi oluyo
e tabi basit bi motorla 250km yapılır mı? yapılmaz

sistem parçalarının birbirine uyması gerekir, boşa para vermiş olursunuz

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Örnek sistem zaten optimal bir sistem. Öyle bir sistemde işlemci değişiminin oyun performansına çok katkı sağlamayacağı bilinen birşey. Ama iyi satış için iyi taktik doğrusu.

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Bir birgisayarı yavaslatan bileşen Disktir. Şöyle söylemek yanlış olmaz diskiniz ne kadar hizliysa o kadar hizlisiniz demektir. Tabi bu genel perfonsta böyledir. Oyunlarda durum biraz farkli işlemci RAM ve ekrankartı sac ayağından birisi yavaşsa oyun performansını etkiler.

systemplus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anakartı değiştirmeyi AMD'nin çok çekirdekli destekleyen bir modelini almayı düşünüyorum.

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Anakartı değiştirmeyi AMD'nin çok çekirdekli destekleyen bir modelini almayı düşünüyorum.

Dediğim gibi ve arkadaşlariminda vurguladığı gibi işlemcinin pahalı ve/veya çok güçlü üst sevye bir işlemci olmasına gerek yok Oyunlar için çok büyük üst sevye olmasına gerek yok. İşlemciyi az biraz düşük tutup anakart ve ekran kartina yatırım yaparsan daha makul olur. Bu arda anakart ve güç ünitelerini iyi ve/veya kaliteli sençmende büyük fayda var SLI ve CrosFire gibi donanımlarda çok büyük faydasını görürsün.