Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü kuruluyor

enable

Profesör
4 Ağustos 2009
1,090
9
218
Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı, Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü'ne dönüştürülüyor.

20060506-113653_ank039-jpg20140630153756.jpg


Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı,Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü'ne dönüştürülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Enerji Verimliliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı,Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü'ne dönüştürülecek.

Genel Müdürlük, ulusal nükleer enerji politikasının belirlenmesine yönelik çalışmalarda bulunacak, diğer kuruluşların bu kapsamda kendi görev alanlarıyla ilgili yürüttükleri çalışmaları izleyecek, değerlendirme ve işbirliği yapacak.

Ulusal nükleer enerji politikasına uygun olarak insan kaynakları planlaması yapmak ve insan kaynaklarını geliştirmeye yönelik her türlü çalışmaları yapmak veya yaptırmak, nükleer tesislerle ilgili azami yerli katkıyı ve teknoloji transferini sağlamak ve yerli nükleer tesislerle ilgili teknik kapasiteyi geliştirmek üzere gerekli çalışmaları yapmak veya yaptırmak da Genel Müdürlüğün görevleri arasında olacak.

Tasarıda, Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü'nün diğer görevleri ise şöyle sıralandı:

- Ülkemizin bilimsel, teknik ve ekonomik kalkınmasında nükleer enerjiden yararlanılmasını mümkün kılacak her türlü araştırma, geliştirme, inceleme ve çalışmayı teşvik etmek,

- Nükleer enerji ve nükleer tesislere ilişkin insan kaynakları, eğitim, sanayi ve teknoloji gibi alanlarda gerekli altyapının hazırlanması için kurumlar arası eşgüdümü sağlamak ve bu alanlarda gerekli çalışmaları yapmak veya yaptırmak,

- Nükleer enerji ve nükleer tesislere ilişkin olarak halkın bilgilendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapmak veya yaptırmak,

- Görev alanına giren faaliyetlerle ilgili yerli ve yabancı araştırma kurumları ve araştırmacılarla her türlü bilimsel ve teknik işbirliği yapmak, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalara katılmak,

- Görev alanına giren faaliyetlerle ilgili gerekli mevzuat hazırlıklarını yapmak ve bu alandaki çalışmaları koordine etmek,

- Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, seminer, çalıştay gibi bilimsel toplantılar yapmak veya yaptırmak,

- Nükleer tesis projelerinin yürütülmesinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak,

- Bakanlıkça verilen benzeri görevleri yapmak.

64 kadro

Genel Müdürlüğe 64 kadro ihdas edilecek. Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı'na tahsis edilmiş kadrolar,Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü adına tahsis edilmiş sayılacak.

Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü'nün 2014 mali yılı harcamaları, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na istinaden Maliye Bakanlığı'nca yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı ödeneklerinden karşılanacak.

Tasarıyla Enerji Verimliliği Kanunu'nda da değişiklik yapılıyor. Buna göre, "Enerji tasarrufu performans sözleşmesi"nin tanımı, "Projeler sonrası sağlanan tasarrufların projeyi geliştiren ve uygulayan tarafından garanti edildiği ve yapılan harcamaların uygulama sonucu oluşacak tasarruflarla ödenmesi esasına dayanan sözleşmeler" şeklinde değiştiriliyor.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları Bakanlığın uygun görüşünü almak kaydıyla, yıllık toplam enerji tüketim miktarlarını en az yüzde 25 oranında düşürmek, sözleşme kapsamında yapılan harcamaları yıllara sari garanti edilen tasarruflarla sözleşmede belirlenen şartlar çerçevesinde ödemek ve süresi 10 yılı aşmamak üzere yıllara yaygın yüklenmeye girişebilecek şekilde bina, tesis ve işletmelerinde enerji tasarrufu performans sözleşmeleri yapabilecek. Bu kapsamda gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi, ceza ve yasaklama hükümleri hariç, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Söz konusu sözleşmelerde tasarruf edilecek miktar, sözleşmenin imzalanmasından önceki son üç yıla ait enerji tüketim miktarlarının ortalaması olan referans enerji tüketim miktarı ile sözleşme dönemi boyunca cari yıl enerji tüketim miktarı karşılaştırılarak tespit edilecek. Yapılacak ödemeler, sözleşme kapsamında taahhüt edilen tasarruf miktarına karşılık gelen bedelden karşılanacak. Tasarruf sağlanamaması halinde hiçbir surette ödeme yapılmayacak.

Enerji tasarrufu performans sözleşmeleri gereğince yapılacak ödemeler, idarelerin sözleşme konusu enerji alım giderlerinin yapıldığı bütçe tertiplerinden gerçekleştirilecek. Enerji tüketim azaltım oranının yarısına kadar azaltmaya veya iki katına kadar artırmaya Bakanlık yetkili kılınıyor.

İhalelerin rekabet, şeffaflık, eşit muamele ve hesap verilebilirlik çerçevesinde yapılması esas olacak.

Bu madde kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin usul ve esaslar ile taahhüde uyulmaması halinde uygulanacak cezai şartlara, fiyat farkı ödemesine ve bu maddenin uygulanmasına dair diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Kamu ihale Kurumu'nun uygun görüşü üzerine Bakanlık tarafından belirlenecek.

Gerekçe

Tasarının gerekçesinde, Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü'nün, güçlü teşkilat ve personel yapısıylanükleer enerji için hayati öneme sahip olan çeşitli işlevleri üstlenebileceği belirtildi.

Kurulan Genel Müdürlüğün öncelikle nükleer enerjiye yönelik kapsamlı bir nükleer enerji politikası için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na öneriler hazırlayacağı, bu alandaki uygulamalara rehber olacağı politika ile Türkiye'nin sürdürülebilir enerji arzının temini kapsamında ve nükleer teknolojiye sahip olma hedefleri çerçevesinde, nükleer enerji programının geliştirilmesi çalışmalarını yürüteceği anlatılan gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin nükleer enerji politikası, barışçıl kullanma ilkesine ve diğer uluslararası yükümlülüklere bağlı kalarak sürdürülecektir. Genel Müdürlük aynı zamanda kabul edilen politikayı yönetmek ve koordine etmekle de görevli olacaktır.

Nükleer tesis projelerin ilk adımı nükleer santral sahasının tespitidir. Saha tespiti jeolojik, sismolojik, ekolojik, meteorolojik, oşinografık, jeofizik ve hidrolojik gibi sahanın fiziki durumuna ilişkin çalışmaların yanısıra iletim şebekesine bağlantılar ve elektrik tüketimi projeksiyonları gibi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın genel politikalarıyla uyumlu olması gereken faktörlere de bağlıdır. Potansiyel nükleer belli olmadığı için nükleer güç santrali kurulabilecek muhtemel yerlerin belirlenmesi çalışmalara hız katacaktır. Buraların fiziksel ve ekonomik olarak uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yürütülecek ön çalışmalar Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecektir."

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

ScoutNews

Asistan
29 Haziran 2014
179
0
0
Ne kadar değişiklik olur bilemiyorum ama Nükleer Enerji projeleri ülke olarak kalkınmamız adına önemlidir her daim . Tabii doğru yapılanma ve üretilecek projelere karşı gereken ilgi,alaka,özen gösterilirse .
 

cengaver51

Dekan
5 Nisan 2009
5,118
169
243
rüzgar-güneş- deniz dalgası varken niyeee nukler enerjı japonyada ki ve rusyada ki kotu ornekler varken hale daha neden ısrar edılır anlamıs degılım aslında sebep bellideee neyseee artık
 

enable

Profesör
4 Ağustos 2009
1,090
9
218
rüzgar-güneş- deniz dalgası varken niyeee nukler enerjı japonyada ki ve rusyada ki kotu ornekler varken hale daha neden ısrar edılır anlamıs degılım aslında sebep bellideee neyseee artık
[MENTION=64502]cengaver51[/MENTION] yapmayın kardeşim bole, şu tarif ettiğin üretim çeşitlerinin üretim-maliyet oranına bir bakar mısın ? Ole Rüzgar olsun, Güneş olsun, Deniz olsun demekle olmuyor malesef.
 

MasterFather

Profesör
10 Aralık 2006
4,294
59
228
@cengaver51 yapmayın kardeşim bole, şu tarif ettiğin üretim çeşitlerinin üretim-maliyet oranına bir bakar mısın ? Ole Rüzgar olsun, Güneş olsun, Deniz olsun demekle olmuyor malesef.

tamam doğru söylüyorsun da.çevreye verdiği zararlara ne demeli.atık sorunu.herhangi olumsuzluk ya da doğal affet te ne olacağı bilinmez.efendim bunlar çok güvenli.gördük işte.japonya da.ilerde yaşıyacağımız felaketler karşısında tsunami bile ufak kalır.uzmanlar öyle diyor.
:D son sözü kızıl dereli atasözüyle bitireyim.

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.
 

enable

Profesör
4 Ağustos 2009
1,090
9
218
tamam doğru söylüyorsun da.çevreye verdiği zararlara ne demeli.atık sorunu.herhangi olumsuzluk ya da doğal affet te ne olacağı bilinmez.efendim bunlar çok güvenli.gördük işte.japonya da.ilerde yaşıyacağımız felaketler karşısında tsunami bile ufak kalır.uzmanlar öyle diyor.
:D son sözü kızıl dereli atasözüyle bitireyim.

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.

Sonunu düşünen kahraman olmaz mübarek :) İşin şakası bir yana patladımı ne olacağını biliyoruz, ancak patlamasından ziyade katkısını düşünmemiz lazım.

Bence şu konuya biraz bak ;) http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCkleer_santral
 

pcwolf

Dekan
21 Ocak 2009
7,545
33
228
Yav deprem bölgesi japonyada 60 tane santral var bir gidin işinize hemen zaten kaza olur hepimiz radyasyondan gebeririz değil mi?
Herşeyi batıdan avrupadan örnek alın iş ekonomik gelişmeye gelince itiraz edin.
 

ahmet331

Asistan
12 Ekim 2006
151
0
0
güneş enerjisini kullanıyoruz diyen ülkelerde 60 ila 80 arasında nükleer santral var. Eneji satın alan bir ülke bağımsız olamaz. Bizim ilk nükleer santrali değil, ülkemizde 50. santralı yapmamıza gerek var mı? tartışması yapmamız lazımdı çok geç bile kaldık.
 

engerex

Dekan
16 Ağustos 2008
7,676
26
228
Güneş, rüzgar, biodizel. Bunlar hayal edildiği kadar kârlı iş değil. Sadece Almanya'nın yakıt ihtiyacı için tüm Avrupa'nın kanola tarlasına dönüşmesi gerekir.
 

pcwolf

Dekan
21 Ocak 2009
7,545
33
228
Güneş, rüzgar, biodizel. Bunlar hayal edildiği kadar kârlı iş değil. Sadece Almanya'nın yakıt ihtiyacı için tüm Avrupa'nın kanola tarlasına dönüşmesi gerekir.
Yav adamlar sanki alternatif olarak santral kurmuş gibi konuşuyor millet. Güneş de güneş, el kadar panel bile yeterince pahalıyken güneş paneli diyorlar.
Herşeyi yapmış gelişmenin dibine vurmuşlar enerjiyi bir de böyle üretelim demişlerdir hepsi bu:) Ülkede 50 tane santral varken güneş enerjisinin verdiği elektriği kim ne yapsın. Anca elemanın biri gider tarla kurayım da mahalleli nasiplensin der heralde.
 

cengaver51

Dekan
5 Nisan 2009
5,118
169
243
@cengaver51 yapmayın kardeşim bole, şu tarif ettiğin üretim çeşitlerinin üretim-maliyet oranına bir bakar mısın ? Ole Rüzgar olsun, Güneş olsun, Deniz olsun demekle olmuyor malesef.


maliyet en son düşünülecek olanı önemli olan doğaya ve insana zzarar vermemesi para mühim değil nükler sızıntı da olacakları dusun bi bakalım sakat doğacak bebekleri insanmı önemli maliyet mi
 

seckyn

Profesör
21 Nisan 2010
2,942
18
218
maliyet en son düşünülecek olanı önemli olan doğaya ve insana zzarar vermemesi para mühim değil nükler sızıntı da olacakları dusun bi bakalım sakat doğacak bebekleri insanmı önemli maliyet mi

Maliyeti düşünmeye gerek yoksa satın alalım heryer temiz kalsın :D
 

Buğra Y.

Profesör
6 Şubat 2013
1,397
36
228
Şunu bi izleyin derim.

[video=youtube;_u3av-52Lhk]http://www.youtube.com/watch?v=_u3av-52Lhk[/video]
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
maliyet onemli degil mi??? yav komik olmayin. en guvenilir disaridan almak. elektrik faturasi her ay 1000 tl odeyelim. oldukca temiz. ya birader birak git de bunun okulunu okuyanlar konussun. nukleer enerji hakkinda hicbir sey bilmezsiniz, izlediginiz filmlerdeki, hikayelerdeki gibi zannedersiniz. muhalefet olacagina git arastir bi nukleer enerji neymis, atik miktari ne kadarmis. nukleer enerji kazalarinda kac kisi olmus.
 

MasterFather

Profesör
10 Aralık 2006
4,294
59
228
Yav deprem bölgesi japonyada 60 tane santral var bir gidin işinize hemen zaten kaza olur hepimiz radyasyondan gebeririz değil mi?
Herşeyi batıdan avrupadan örnek alın iş ekonomik gelişmeye gelince itiraz edin.

bizimkilerden korkuruyorum.mağlum bu ülkede bir kaza olmadan.önlem alınmaz.tahmin edebiliyorum.ilk zamanlar işi sıkı tutarlar. sonra saldım çayıra mevlam kayıra.

bu arada avrupayı zaten örnek alırsınız filan demişsin.evet kardeşim.görmedin mi madenlerimizi.100 senelik uyduruk.maskelerle insanların nasıl katledildiğini.avrupa da öyle bir şey yapamazsın.

adamlarda iş güvenliği paradan önce gelir.burda nerde.Dünyada en fazla ölümlü iş kazası olan ülkelerden 1 tanesiyiz.
 

pcwolf

Dekan
21 Ocak 2009
7,545
33
228
bizimkilerden korkuruyorum.mağlum bu ülkede bir kaza olmadan.önlem alınmaz.tahmin edebiliyorum.ilk zamanlar işi sıkı tutarlar. sonra saldım çayıra mevlam kayıra.

bu arada avrupayı zaten örnek alırsınız filan demişsin.evet kardeşim.görmedin mi madenlerimizi.100 senelik uyduruk.maskelerle insanların nasıl katledildiğini.avrupa da öyle bir şey yapamazsın.

adamlarda iş güvenliği paradan önce gelir.burda nerde.Dünyada en fazla ölümlü iş kazası olan ülkelerden 1 tanesiyiz.
Nükleerin ciddiyeti asla küçümsenmez bence, adamlar beyinsiz değiller heralde.

Madende denetim sorunu olduğu kadar insanı köle yerine koyan maden sahibi de sorumlu ama, nükleerde öyle bir şey olabilir mi? Yiyorsa maskesiz kıyafetsiz iş yapsın bakalım? Bana bir şey olmaz mantığı orda çalışmaz.
Avrupa diye dediğim giyim şekli ıvırı zıvırı ne kadar gereksiz otu ..ku alıyorlarsa biraz ülke ekonomisini güçlendirecek olayları da olumlu karşılasınlar. Ama nedense karşı çıkanlar tek zihniyet, korku bahane. Madenle nükleeri bir tutmanın zerre anlamı yok, madendeki gibi işçi çalışmayacak o santrallerde.

Bizde de lafta geliyor ama sorsan iş sahibine masraflı der. Bunun suçu da direkt başka yerlere atılır.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
helal olsun nükleer ölüm için müdürlük açıyorlar...
 
Üst