Nereden başlamalı

zamanla

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
herkese merhaba, ben bu yıl kocaeli bilgisayar mühendisliğini tercih verecem inşallah. kaç zamandır birkaç projem var. o projeler hakkında araştırma yapıyorum. internet daha doğrusu akıllı telefonlarlarda uygulama şeklinde çalışacak yada tablette bir uygulama olarak çalışacak projeler bunlar.. mesela instagram mantığının ticari bir alanda daha özelleştirilmiş bir hali gibi..(ama değil :biggrin: buna benzer yani). şimdi ben inşallah e tohum endover gibi yerlerde yarışacam önce ama öncellikle benim yazılım öğrenmem gerekiyor.ortada sadece fikir var o fikri bir kalıba sokmam için yazılım öğrenmem gerekiyor. fakat ben henüz html bile bilmiyorum..

şimdi sorum şu: ben önce web programlama ile mi başlamalıyım (html5,css3,php,mysql).ya da direk algoritma eğitiminden sonra ios yada android programlama eğitimine mi başlamalıyım...
yada siz benim durumu gördünüz şimdi benim bir an önce yazılım ögrenip projelerimin peşine düşmem gerekiyor.sizce nereden nasıl başlamalıyım..(bu arada öğreneceğim herşeyi internetten öğrenecem ve ingilizcem de iyi değil)

şimdiden çok teşekkürler...

zamanla

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yardım edebilecek kimse yokmu? yoksa ben bir hata mı yaptım, konu açma açmama falan...

Kurşun Kalem

Profesör
Reaksiyon puanı
58
Yok kardeşim hata falan yapmadın da, konunun muhatapları bu saatte pek buralarda olmazlar. Gelince cevap verirler mutlaka. Burası ağır işler ama sağlam işler ;)

zamanla

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben mobil internet alanında ilerlemek istiyorum; oyun yazmayacam, masaüstü programları duymak bile istemem... akıllı telefon,tablet ve bunların internetle çalışan uygulamaları...ve html bile henüz bilmiyorum...klavyem gayet iyi, ingilizcem berbat ötesi değil, gece gündüz sdn,dh,webrazzi,sosyalmedya sitelerindeki makaleleri okuyorum yani ilgim var.. bu ifadeleri kullandığım için kendimi mal gibi hissettim, hatta biraz zeka sorunu olan biri gibi oldum ama daha açıklayıcı olmak için bunları da yazmak istedim...ve cevapları sabırla bekliyorum. bana yardımcı olursanız çok sevinirim...
*googleda aradığımda çıkan sonuçlarda herkes birşeyler demiş, bana tarih öncesi gelen yazılım dillerini tavsiye edenler var. gerçi ben bilmiyorum belki de onların dediği gibi C den başlanır bazı şeylere ama ben mümkün mertebe en kısa zamanda sadede gelmek istiyorum.. bir de en son teknolojilerde iyi olmak istiyorum yani dephi bilirsem çok yüklü maaşlar alırsam bile onu yapmak istemem. en yeni ve gelecek vaad eden teknolojileri öğrenmek istiyorum...
bayağı konuştum ama henüz kimse yazmayınca mecburen :biggrin: ..

GassipGirl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
merhaba [MENTION=280256]zamanla[/MENTION]
öncelikle sana şunu söylemek istiyorum bilgisayar mühendisliği bölümünü seçerken bu kadar bilinçli ve istekli olman geleceğin adına çok güzel ve beni sevindiriyor zira birçok insan buna bende dahildim 7 yıl önce üniversiteye başlarken bildiğimiz tek şey bilgisayarda müzik ve msn açmaktı. Senin soruna gelince bunlar zamanla olacak ve üzerinde ciddi emek isteyen kafa patlatman gereken şeyler umarım şevkin kırılmaz hiç.
öncelikle öğrenmen gereken seninde söylediğin gibi algoritma mantığı olmalı kod yazacaksın veritabanını yöneteceksin yapacagın seyin esnek olmasını sağlamalı olacakları bir mühendis zekasıyla iyice analiz etmelisin. web programlamada php c,c++,c# dillerine çok benzer onlar masaustu programlarında kullanılırken php ve asp web de kullanılır.
algoritma mantıgından sonra php ye yönel diyecem ama öncelikle php ile neler yapmak istediğini iyi belirlemelisin.
sen de birtakım şeyler oluşmuş belli ama yine de önce temel şeyleri iyice oturt derim

nobody946

Doçent
Reaksiyon puanı
2
mobil uygulama geliştirmek için işletim sistemini piyasaya süren firmalar developer kit şeklinde programlarda yapıyorlar, örneğin bada'yı üreten samsung samsung developer kit programını yayınlamıştı. onalrı kullanabilirsin ama içinde kullanılan dilleri bilmiyorum.

Janmark

Doçent
Reaksiyon puanı
2
merhaba @zamanla
öncelikle sana şunu söylemek istiyorum bilgisayar mühendisliği bölümünü seçerken bu kadar bilinçli ve istekli olman geleceğin adına çok güzel ve beni sevindiriyor zira birçok insan buna bende dahildim 7 yıl önce üniversiteye başlarken bildiğimiz tek şey bilgisayarda müzik ve msn açmaktı. Senin soruna gelince bunlar zamanla olacak ve üzerinde ciddi emek isteyen kafa patlatman gereken şeyler umarım şevkin kırılmaz hiç.
öncelikle öğrenmen gereken seninde söylediğin gibi algoritma mantığı olmalı kod yazacaksın veritabanını yöneteceksin yapacagın seyin esnek olmasını sağlamalı olacakları bir mühendis zekasıyla iyice analiz etmelisin. web programlamada php c,c++,c# dillerine çok benzer onlar masaustu programlarında kullanılırken php ve asp web de kullanılır.
algoritma mantıgından sonra php ye yönel diyecem ama öncelikle php ile neler yapmak istediğini iyi belirlemelisin.
sen de birtakım şeyler oluşmuş belli ama yine de önce temel şeyleri iyice oturt derim

Senin yaş 23 gözüküyor 7 yıl önce üniversiteye başladığına göre 16 yaşında mı üniversiteye başladın ? Çünkü 7 yaşında başlasan okula 8 yıl ilk öğretim ve lise 3 yıl basit bir matematik hesabı ile 7+8+3 = 18 yapar. o zaman ilk okula 5 yaşında mı başladın. Yada görünen yaşın yanlış.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba @zamanla , öncelikle çoğu bilgisayar mühendisi gibi düşünüyorsanız gerçekten işiniz çok zor :) Hani mühendislik diploması yeter mezun olunca 2binTL maaş ile başlarım flan gerçi 2bin tl ile başlayabilirsiniz fakat en fazla 3 ay sizi tutarlar sadece okuldan öğrendiğiniz bilgilerle. Kendinizi ciddi bir biçimde geliştirmeniz gerekiyor. İlk önce hangi platformda program yazmak istiyorsunuz onu bir kafanızda belirleyin. Örn: Web,Masaüstü,Oyun,telefon vs vs. Ben size programlama dili olarak C# öneriyorum çünki her yola gidiyor. :) her yola gidiyor derken xna ile oyun yazabilir, wpf ile dinamik hoş masaüstü yazılımları yapabilir, asp.NET, MVC, Silverlight ile harika web sayfaları yapabilir, Windows Phone SDK'sı ilede windows phone 8'e istediğiniz uygulamayı yazabilirsiniz. iOS ve Android ne olacak dersen, MonoDevelop adlı bir program ile her ikisinede C# kullanarak istediğiniz yazılımları yazabilirsiniz...

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
merhaba,

öncelikle azminizi tebrik ederim. ama bir konu dikkatimi çekti. hem profesyonel şeyler yapmak istiyorsunuz hemde bir an önce sadede gelip sonuç almak. Bu iki durum sanki birbiriyle çelişiyormuş gibi geldi bana. ama ben yine de düşüncelerimi iletmek isterim. Öncelikle belirteyim ki ben bilgisayar mühendisi yada profesyonel yazılımcı değilim sadece hobi olarak uğraşıyorum.

size ilk tavsiye edeceğim şey, programlama algoritması öğrenmenizdir. Algoritma pek çok yazılım dilinin ilk kısmını oluşturur. Daha sonra ise herhangi bir yazılım dilini öğrenebilirsiniz. Hemen hemen tüm yazılım dilleri birbirine benzer ve amaç olarakta aynı amacı taşırlar. UYGULAMA hazırlamak. yani programlama dillerinin hepsi uygulama yazmaya yarar. Önemli olan sizin bu uygulamayı hangi platformda kullanacağınızdır. Örneğin windows işletim sistemi için uygulama yazmak isterseniz Visual Basic (visual studio) öğrenebilirsiniz. Eğer internet üzerinde (websitesi şeklinde) bir uygulama yazmak istiyorsanız php yahut asp öğrenmeniz gerekmektedir. Android tabanlı cihazlarda yada cihazdan bağımsız olarak (her cihazda çalışabilecek) bir uygulama yazmak istiyorsanız java öğrenebilirsiniz. Bunun yanında bilgisayarın (yada cihazın) donanımsal kaynaklarına (mesela usb portuna, yada ethernet kartına) müdahale edecek bir uygulama yazmak istiyorsanız o bahsettiğiniz tarih öncesi diller daha çok işinize yarayacaktır. Tabi uygulamanız veritabanı içerecekse; veritabanı programlama yada en azından veritabanı yapılandırmayı öğrenmeniz gerekecek bunun içinde SQL yahut ORACLE öğrenmeniz gerekecektir.

Tüm bunların yanında şu bir gerçektir ki; bir programlama dilini öğrenen kişi daha doğru bir ifadeyle programlamanın mantığını kavrayan bir kişi diğer programlama dillerini çok daha çabuk öğrenebilir. Burada bahsettiğim programlama dilinin mantığını kavramak çok önemlidir. Mesela programlama dilinin temel mantığını, yada kodlama yapısını öğrenmek kodları öğrenmekten daha önemlidir. Yoksa A dilinde bir kod satırı ";" ile biterken B dilinde kod satırı "," ile bitebilir. Önemli olan temel yapıyı kavramaktır.

İşte tüm bunlar dikkate alındığında size tavsiyem;
1. Programlama Algoritması öğreninin
2. Herhangi bir programlama dilini (kolay olduğu için Visual Basic tavsiye ederim) öğrenin.
3. HTML öğrenin, ardından ASP / PHP'den birini öğrenin
4. Veritabanı yapısını (temel mantığını) öğrenin.

Önünüzde uzun ve zahmetli ama zevkli bir yol var. Başarılar dilerim..

E32KERNEL

Doçent
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=280256]zamanla[/MENTION];
Tarih öncesi dil diye birşey yoktur. Artık tercih edilmeyen diller vardır.
Ki bilgisayar mühendisi olacaksan eğer, oturup "tarih öncesi" denilen BASIC dili ile bile biraz ilgilenmen gerekecek.

Öncelikle, Android veya iOS için uygulama geliştreceksen, Android için JAVA, iOS için Objective-C öğrenmen gerekiyor.

Ve öyle ben masaüstü uygulama yazmam falan diye bir şey de yok.Onu söyliyim önce.
Android için JAVA öğreneceksin ve aylarını verip masaüstü/konsol uygulamaları yazacaksın, daha sonra Android 'e geçebilirsin. Hiç kimse, hiçbirşey bilmeden direk Android için yazılım geliştiremez.

Bİr de, bir bilgisayar mühendisi/adayı için, kullanacağın alana göre dil seç demek çok yanlış bir şey.Bilgisayar mühendisi, (tabi gerçek anlamda bir mühendis, öyle yatarak,kalarak geçmiş bir mühendis değil.) tüm dilleri bilir (öyle çok çok derinlemesine olmasa bile), ama sadece 2-3 tanesi üzerinde uzmanlaşır, profesyonelleşir.

Sen PHP 'de bileceksin, ASP 'de, ASP.NET 'de, VB 'de, VB.NET 'de, Pascal 'da, Algol 'da, C 'de, C# 'da .......
Bunlar sana, tecrübe kazandıracak, ufkunu açacak, farklı düşünmeni sağlayacak.
Tabi ki de, bunların hepsini kullanmayacaksın. Bİr kaç dil ve teknoloji üzerinde uzmanlaşıp, onlaı kullanacaksın.

Üniversitede de kenini, senin zorlayıp geliştirmen gerek.
İngilizce 'de şart...

Janmark

Doçent
Reaksiyon puanı
2
@zamanla;
Tarih öncesi dil diye birşey yoktur. Artık tercih edilmeyen diller vardır.
Ki bilgisayar mühendisi olacaksan eğer, oturup "tarih öncesi" denilen BASIC dili ile bile biraz ilgilenmen gerekecek.

Öncelikle, Android veya iOS için uygulama geliştreceksen, Android için JAVA, iOS için Objective-C öğrenmen gerekiyor.

Ve öyle ben masaüstü uygulama yazmam falan diye bir şey de yok.Onu söyliyim önce.
Android için JAVA öğreneceksin ve aylarını verip masaüstü/konsol uygulamaları yazacaksın, daha sonra Android 'e geçebilirsin. Hiç kimse, hiçbirşey bilmeden direk Android için yazılım geliştiremez.

Bİr de, bir bilgisayar mühendisi/adayı için, kullanacağın alana göre dil seç demek çok yanlış bir şey.Bilgisayar mühendisi, (tabi gerçek anlamda bir mühendis, öyle yatarak,kalarak geçmiş bir mühendis değil.) tüm dilleri bilir (öyle çok çok derinlemesine olmasa bile), ama sadece 2-3 tanesi üzerinde uzmanlaşır, profesyonelleşir.

Sen PHP 'de bileceksin, ASP 'de, ASP.NET 'de, VB 'de, VB.NET 'de, Pascal 'da, Algol 'da, C 'de, C# 'da .......
Bunlar sana, tecrübe kazandıracak, ufkunu açacak, farklı düşünmeni sağlayacak.
Tabi ki de, bunların hepsini kullanmayacaksın. Bİr kaç dil ve teknoloji üzerinde uzmanlaşıp, onlaı kullanacaksın.

Üniversitede de kenini, senin zorlayıp geliştirmen gerek.
İngilizce 'de şart...

Android için Java, iOS içinde Objective-C öğrenmesine gerek yok :) ve ASP ve VB ufukunu açmaktan ziyade kapar fikrindeyim ben :)
Bknz : http://xamarin.com/monotouch/

E32KERNEL

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ASP ile az ilgilenmeden, ASP.NET 'in nasıl bir nimet olduğunu anlayamaz diye düşünüyorum.
(Getirdiği kolaylıklar falan filan...)

Aynen, yapısal programlama dilleri ile programlama yapmadan da, nesne yönelimli programlamanın ne olduğunu, nasıl bir kolaylık sunduğunu, neleri kolaylaştırdığını anlayamaz diye düşünüyorum...

iOS için, C# ile de uygulama geliştirilebiliyor fakat, Objective-C ile yapabildiklerimizi ne kadar yapabiliriz bilmiyorum ??? Sistemin ana dili ile uygulama geliştirilmesi daha uygun olur görüşündeyim.

Bir de söylemek istediğim şey;
Başka bir dil öğrenmeye çalışmadan, herşeyi C# ile yapmaya çalışmak doğru mudur?

K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
yardımcı olmaya çalışmış herkese teşekkürler.
janmark sizin açıklamada sorduğunuz soruları zaten açıklamıştım,mesela masaüstü olmaz falan diye..
E32KERNEL sizin dediklerinizden "hepsini bilmen gerekiyor" ama bazılarında çok iyi olman gerekiyor ifadeniz kesinlikle çok doğru,katılıyorum.
Gassigirl sizin iyi niyetiniz ve temenniniz için teşekkürler.

anladığım kadarı ile mobil programlamadan önce oraya kadar geçilmesi gereken yollar olduğunu söylüyorsunuz. ben en iyisi hangi programlama dili hangisi ile akraba, hangisi nereye çıkıyor diye teker teker bir incelemem gerekiyor detaylı..

tekrar yardımcı olmaya çalıştığınız için teşekkürler...

zamanla

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
herkese çok teşekkürler, gassipgirl iyi niyet ve temenniniz için janmark ve E32KERNEL sizlerinde açıklamalarınız için...
galiba öyle özel bir yol yok, teker teker programlama dillerinin ilişkilerini öğrenip normal web programlamaya başlayacam, artık bittiğinde java ile devam galiba ama tabi daha bakıyorum..
özellikle E32KERNEL sizin "tümünü görmen gerekiyor" fikrinize katılıyorum, sizin tabirinizle artık kullanılmayan dillerin dışında kalanların hemen hepsinin azda olsa neler yapılabileceğini bilmek ve benim kafamda planladığım işlerimde kullanacaklarım için de profesyonel olmam gerekiyor galiba...
tekrar herkese teşekkürler..

E32KERNEL

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayar mühendisi olmak istemeseydin sana derdim ki C# 'ı öğren, diğerleri sana gerekmez.Ne yapacaksın?
Ama eğer akademik eğitim alacaksan, geçmişten günümüze kadar alanında neler olup bittiğini bilmelisin ki, kariyerinde de sağlam ilerleyebilesin.

Haydi kolay gele.Umarım istediğin yer de gelir. :D

zamanla

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayar mühendisi olmak istemeseydin sana derdim ki C# 'ı öğren, diğerleri sana gerekmez.Ne yapacaksın?
Ama eğer akademik eğitim alacaksan, geçmişten günümüze kadar alanında neler olup bittiğini bilmelisin ki, kariyerinde de sağlam ilerleyebilesin.

Haydi kolay gele.Umarım istediğin yer de gelir. :D

inşallah, teşekkürler...

GassipGirl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Senin yaş 23 gözüküyor 7 yıl önce üniversiteye başladığına göre 16 yaşında mı üniversiteye başladın ? Çünkü 7 yaşında başlasan okula 8 yıl ilk öğretim ve lise 3 yıl basit bir matematik hesabı ile 7+8+3 = 18 yapar. o zaman ilk okula 5 yaşında mı başladın. Yada görünen yaşın yanlış.
evet 17 yaşında başladım üniversiteye 21 yasında mezun oldum 7 degil 6 oluyor sanırım :) burda görünen yasım dogru arkadaşlar güzel cevaplar vermişler azmini hiç kaybetme

fyodor

Asistan
Reaksiyon puanı
2
[MENTION=280256]zamanla[/MENTION] kou ye gelirsen benimle bağlantıya geç. 4. sınıfa geçtim ve tam da dediğin alanlarla (özellikle iOS) ilgileniyorum. Yardımcı olurum.