Nehalem ve Ötesi: Sandy Bridge ve Haswell

Nemesis

Müdavim
Müdavim
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
218
Yaş
37
Fransız Canardplus sitesi Intel'in gelecek hafta düzenleyeceği Intel Geliştirici Forumu'nda (IDF) uzmanlara göstereceği sunumlardan birisini ele geçirmiş gibi görünüyor. Sunum Intel'in 2012 yılına kadar olan yol haritasını gözler önüne sermekte ve 22nm üretim teknolojisinden bahsediliyor.
Sunuma göre Intel Nehalem (Core i7) mimarisini 2010'un sonuna kadar kullanacak. 2009'da Nehalem'in 32 nm sürümleri, yani Westmere çekirdekli işlemcilerle karşılaşacağız. Intel'in "tick-tock" stratejisi 2010'un son çeyreğinde Sandy Bridge (i886) mimarisini ön görüyor. İlk aşamada 32 nm üretim teknolojisiyle çıkacak olan Sandy Bridge işlemciler, 22 nm üretim süreciyle beraber Ivy Bridge olarak adlandırılacaklar. Son olarak Nehalem'den sonraki mimarinin kod adı da belli: Haswell (i986) 2012 yılında 22 nm üretim teknolojisiyle satışa sunulacak.




snb-01b.jpg


snb-02b.jpg




Nehalem hakkında neredeyse her şeyi biliyoruz fakat Sandy Bridge hakkında şu ana kadar pek fazla bilgimiz yoktu. Canardplus'da yazanlara bakılırsa bu işlemciler doğal sekiz çekirdekli olacak, 512 KB L2 ve 16 MB L3 önbellek barındıracaklar. "Advanced Vector Extensions" adlı yeni teknolojisi sayesinde vektörler 128-bitten 256-bite çıkacak ve böylece kayar nokta hesaplama başarımı büyük oranda artacakmış. VEX teknolojisi ise yazılım kodunun boyutunu düşürecek.




hsw-01b.jpg




Gelecek nesil ne kadar uzaksa o kadar az bilgimiz oluyor. Doğal olarak Haswell hakkında bilinenler şimdilik Intel'in kendisiyle sınırlı. Ancak Intel'in Oregon eyaletindeki fabrikasında 22 nm'lik bir yonga üretip testler yürüttüğünü biliyoruz. Canardplus yeni mimarinin "devrimsel" nitelikte güç tasarrufu sağlayacağını ve vektör hızlandırıcı gibi farklı tipte işlemcileri tek bir yonga üzerinde buluşturacağını iddia ediyor. Eğer bu doğruysa grafik işlemcisinin de doğrudan işlemci üzerine eklenmesi söz konusu olabilir. Yalnız AMD, Fusion mimarisi ile bunu Intel'den en az iki sene önce sunmuş olacak. Son olarak FMA (Fused Multiply-Add) özelliği sayesinde tek bir komut yardımıyla çarpma ve toplama işlemleri gerçekleştirilebilecek. Bu hesaplamalarda büyük kolaylık getirecek.




Kaynak
 
Üst