Neden linux kullanmalıyım ?

TrugeDrop

Doçent
Reaksiyon puanı
286
Merhaba arkadaşlar;
Özelikleri neler?

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Merhaba arkadaşlar;
Özelikleri neler?
Genelleme yapıyorum.
Ücretsizdir ve açık kaynak kodludur.
Tamamen özgürdür.
Hızlıdır ve eski donanımlarda stabil çalışır.
İstediğiniz her şeyi değiştirebilirsiniz.
Bu listeyi böyle uzatıp götürebiliriz.

TrugeDrop

Doçent
Reaksiyon puanı
286
linux kullanmak için birşey bilmem gerekiyor mu? kod vs.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
linux kullanmak için birşey bilmem gerekiyor mu? kod vs.
Artık dağıtımlar son derece kullanıcı dostu olmaya başladı,son kullanıcıya hitap eden ve gayet basit bir sürü dağıtım bulabilirsiniz,GNU/Linux dağıtımlarını kullanmak için özel bir yetenek gerekmez.

TrugeDrop

Doçent
Reaksiyon puanı
286
daha kapsamlı bir açıklama yapabilir misiniz?
sorunları var mı? vs.

Robert Grenee

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
971
sorunları var mı? vs.
  • Linux işletim sistemi hızlı ve etkindir. İsteklerinize karşı daha hızlı yanıt verildiğini görebilirsiniz.
  • Ağ ve internet teknolojileri konusunda üstün bir performans sağlar. Başta e-mail, web, veritabanı, POP3, proxy, güvenlik duvarı olmak üzere size her türlü servisi sunabilmektedir.
  • Çok kullanıcılı bir işletim sistemidir.
  • Linux, programcılar için eşsiz bir veritabanıdır. C/C++, Java, Lisp ne kullanırsanız kullanın her dilin derleyicisini veya yorumlayıcısını bulabilmeniz mümkün.
  • Sistem hatalarına karşı oldukça dayanıklı bir yazılımdır.
  • Ücretsiz olduğu için işletim sisteminde kullanılan programlar da ücretsiz hale gelmektedir.
  • Eğitim kurumları, bilinçli ve profesyonel kullanıcılar Linux işletim sistemine fazla ilgi gösterdiğinden sistem yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Diğer işletim sistemleri ile birlikte çalışabilir.
  • Aynı anda birden fazla programı çalıştırabildiğinden belliğin yetersiz olduğu durumlarda çökmeden işinizi görebilir.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
sorunları var mı? vs.
Pek sorunları bulunmaz,olan sorunlardan bir örnek vermem gerekirse bazı uygulamaların GNU/Linux destekli sürümleri bulunmadığından dolayı WINE vb. programlar ile açmak zorunda kalabiliyoruz.

TrugeDrop

Doçent
Reaksiyon puanı
286
linux un yanında birde GNU diyorsunuz GNU ne demek

Robert Grenee

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
971
linux un yanında birde GNU diyorsunuz GNU ne demek
Çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

Utku92

Dekan
Reaksiyon puanı
3,822
Özetle linux güzeldir. Fakat tam anlamda oyun desteği yoktur. Protonla iyi kötü birşeyler yapılıyordu. Oyun çalıştırılsa dahi fps windowsdan düşük verir. Oyun harici düşünülebilir. Oyun harici sistem kullanılacaksa en güzeli en iyisi opencore lu hackintosh kurmaktır.

TrugeDrop

Doçent
Reaksiyon puanı
286
linux u ikinci bir işletim sistemi olarak windows un yanına kurabilirim değil mi?

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799

Linux deneyeceksen kesinlikle şu konuyu oku!!

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Linux iyidir ama sistemde veya kullandığın programlarda sorunla karşılaştığın zaman çözüme ulaşmak ve çözümü uygulamak Windows tarafındaki kadar kolay olmayabilir. Windows gibi rahatça oyun oynayamazsın Linux desteği olmayan oyunları 3. parti yazılmılar kullanarak performanstan feragat ederek kullanman gerekir. Adobe, Mic. Office vb. alıştığımız ve çoğunluğun kullandığı programları kullanamazsın, bu programları 3. parti yazılımlar aracılığyla açtığında sorunlar yaşarsın. Avantaj olarak Windows gibi zamanla şişmez ve performansı düşmez. Linux dağıtımlarını hedef alan çok az virüs olduğundan virüs yeme ihtmalin çok çok daha düşüktür. Sistemin iyi değilse RAM düşük SSD yoksa Windows 10'dan çok daha iyi performans verir. Tavsiyem şu eğer farklı birşeyler deneyimlemek istersen geç ama sistemin iyiyse SSD ve yeterli RAM varsa Windows 10 öneririm.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ayrıca Linux için güçlü son kullanıcı dağıtımlarını tercih edin Mint gibi.

Kağan16

Öğrenci
Reaksiyon puanı
9
Merhaba arkadaşlar;
Özelikleri neler?
Daha önce Linux kullanmadıysanız kesinlikle önermem. Malum Türkiye'de bilgisayarların %90ı Windows kullanıyor. Çoğu kişi de bilgisayarını oyun, video editleme vb. işlemlerde kullanıyor. Ancak Linux ve Windows testleri ortada. sisteminiz Windows'u düzgün çalıştırabilecek seviyedeyse Windows kullanmanızı tavsiye ederim. Linux sistem iyi olunca Windows'daki kadar büyük bir fark yaratmıyor. Sözün özü yazılımcı değilseniz bence Linux kullanmanıza gerek yok