Ne Tarafa Yatıyorsunuz?

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir münasebet olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir.

Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar.

Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına neden olur... Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da istirahatımızın daha iyi olmasına imkân sağlar.
Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur?

Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar; bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalp atışlarındaki hızlanma ile kalp daha da yorulur. Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır.

Çünkü kalp atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir. Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.

Sırtüstü veya yüzüstü yatınca durum ne olacaktır?
Yüzüstü yatmak zaten uzun süre mümkün olmadığı gibi, kalp, akciğerler ve mide bu durumda baskı altında olduğu için, ciğerlerimiz ve midemiz sıkışıp rahatsızlık verebilir. Sırtüstü yatıldığında ise bu rahatsızlıklar olmayabilir. Ancak uykuya dalmada gecikme olabilir. Bu durum da vücudun tam dinlendirici bir uykuya geçmesine ve dinlenmesine engel olabilir. Çünkü bu durumda gündüz olduğu gibi iki burun açık olacak ve parasempatik sistem uyarılamayacaktır. Ayrıca sırtüstü yatılması durumunda mide ve bağırsakların fonksiyonlarını gerçekleştirmesi biraz daha zorlaşacaktır.

En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonun:
"Sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma" şeklinde olduğu, yapılan araştırmalarla ancak bugün doğrulanabilmektedir.

Bu yatış seklinde hem mide ve bağırsaklar korunmakta, hem de sindirimin daha kolayca tamamlanması mümkün kılınmaktadır.

-BeSTe-

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Sağ-sol karışık uyurum vallaa ayaklarımıda biraz çekerimm çok zararını görmedim şuana kadar :)

Teşekkürler yararlı bilgiler için hellish :)

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Yüzüstü uyurum daima :D kafamıda yastığın altına sokarım veya yastığa sarılırım. :D

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
rica edrim arkadaşlar :)

ben genelde sol tarafıma yatarım çok komik yatarım aslında geceleri uykum kaçtımı yatakta resmen savaşır gibi yatarım :D

-BeSTe-

Profesör
Reaksiyon puanı
4
hellish dedi ki:

ben genelde sol tarafıma yatarım çok komik yatarım aslında geceleri uykum kaçtımı yatakta resmen savaşır gibi yatarım :D

hehe bendeeee hem ben üstüme yorgaı örtemem 2 dk sonra bi bakarsın düşmüş annem her saat başı gelir düzeltir :D bide çok deli yatarımmm :D :D hehe çok komik :D

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
-BeSTe- dedi ki:
hellish dedi ki:

hehe bendeeee hem ben üstüme yorgaı örtemem 2 dk sonra bi bakarsın düşmüş annem her saat başı gelir düzeltir :D bide çok deli yatarımmm :D :D hehe çok komik :D
evet ya çok komik :}

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Zuhaha beni yatarken görmenizi tavsiye etmem :D :D

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
İLk olarak gömülüyorummm sonrasını ise hatırlamıyorum :D :D

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonun:
"Sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma" şeklinde olduğu, yapılan araştırmalarla ancak bugün doğrulanabilmektedir.
Gerçi kaynak belirtilmemiş ama, zaten bu bilginin önceden beri yukarıdaki ile aynı şekilde tavsiye edildiğini hatırladım.

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
bunda kaynak yok canım mailime geldi anladın kaynakda olsa zaten farklı bişi yok yani Zzz

-BeSTe-

Profesör
Reaksiyon puanı
4
benim bebeğim (oyuncak tabee :) ) var :D en az 7 senedir onla uyurum onsuz aslaaa :D (S) (S) (S)

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Yüzü koyun denen cinsten yatıyorum yastığın altında radyo olduğu için uyuyana kadar sağa veya sola dönük yatmak zorunda kalıyorum tabiki...

Reaksiyon puanı
189
Kriptograf dedi ki:
Yüzü koyun denen cinsten yatıyorum yastığın altında radyo olduğu için uyuyana kadar sağa veya sola dönük yatmak zorunda kalıyorum tabiki...

uyurken müzik dinleme olayına farklı bir bakış açısı getirmişsin. bence kulaklık kullanmayı dene :)

Tony Montana

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben önce sola dönüyorum terleyince sağa dönüyorum uyumuş oluyorum. :}

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
cgrszone dedi ki:
Kriptograf dedi ki:

uyurken müzik dinleme olayına farklı bir bakış açısı getirmişsin. bence kulaklık kullanmayı dene :)
Kulaklık var zaten yastığın altında,müziğe düşkünlüğüm yoktur o kadar radyo programlarım var dinlediğim.
Ayrıca yastığınız elyafsa ve kulaklıklarınız sağlamsa ses çok hoş geliyor yastığın altından.Yastığın her tarafında aynı şiddette ses elde ediyorsunuz...(Yastığa sarılanlar için şiddetle kaçınılması gereken bir pozisyon,bir arkadaşım aynı durum yüzünden kulaklıklar kolarına dolandı uyandığında kolları mosmordu :) )

kırıkkalp

Asistan
Reaksiyon puanı
0
genelde sırt üstü sıkılırsam sağ tarafa dönerek yatarım kollarımı asla yorganın içine sokamam ^^

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Yazı bana pek açıklayıcı gelmedi, metabolizmayı etkileyen birçok faktör var.Kalp uyarılsa bile bunu regüle edebilecek diğer mekanizmalar mevcut.Bu durumu bu kadar indirgemek bence çok doğru olmaz.N.Accelerantes kalbi hızlandırsa da, norepinefrin salgılanıp damarlar boyutu daraltılıp, baroreseptörler sayesinde kalp ritmi korunacaktır.

Kısacası ne tarafa yatarsanız yatın, fizyolojik olarak pek fazla zarar görmezsiniz, ben yüzüstü yatarım bir de kolumu yatağın kenarından aşağıya doğru yerçekimine bıraktımmı süper olur.

BoSS

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ne çok yüzüstü yatanlar varmış :D

BaRY öyle yatmak süperdir :D :D

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Bilimde nihayet acıkladı.Halbuki bahsedilen konu Sağ tarafa yatmak Peygamber Efendimizin(s.a.s) 1400 sene önce uyguladığı ve ümmetine tavsiye ettiği sünnetlerinden biridir.

Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar.Sağ beyin yarımküresinin uyarılmasi, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalb hizimizin yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da istirahatimizin daha iyi olmasına imkân sağlar.

Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur?Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalb atışlarındaki hızlanma ile kalb daha da yorulur. Bu yüzden uykuya dalma zorlaşır.Çünkü kalb atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir.Sol tarafımız üzerine uyumada ise vücudumuz daha çok yıpranacaktır.

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Başka bir açıdan bakarsak, kilo vermek için sol tarafa dönüp yatmalı, gece boyu metabolizma nispeten biraz daha aktif olacağı için, daha fazla kalori harcanacak.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
BaRY dedi ki:
Başka bir açıdan bakarsak, kilo vermek için sol tarafa dönüp yatmalı, gece boyu metabolizma nispeten biraz daha aktif olacağı için, daha fazla kalori harcanacak.
+1

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Kilo sorunu yaşayan arkadaşlar ve uyurken bile kalori yakmak isteyenler için,boyunuzdan kısa bir yorgan alarak bütün sorunlara çözüm bulablilirsiniz, siz çektikte bilekleriniz açıkta kalır ayaklarınızla aşağıya asıldıkça üstünüz açılır sabaha kadar bolca kas yapmış olursunuz hem uyumadığınız içinde ne tarafa yatsam acaba gibi bir sorunla da karşılaşmazsınız :)