NATO müttefiki ABD’den Güney Kıbrıs’a askeri destek

Bu konuyu okuyanlar

Görkeem

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2019
Mesajlar
4,066
Reaksiyon puanı
3,392
Puanları
113
Doğu Akdeniz'de NATO müttefiki ABD'den ilginç bir hamle geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs Rum yönetimine askeri eğitim desteği verileceğini açıkladı.


shutterstock_131385992_16_9_1594230698-880x495.jpg




Yunan medyasına da yansıyan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Güney Kıbrıs Rum yönetimine uluslararası askeri eğitim verileceğini belirtti.

Eğitimin yanı sıra Rum yönetimine askeri eğitim fonu da sağlanacağı ifade edildi.

dogu-ak-reuters.jpg

Türkiye, bölgedeki haklarını korumak adına Avrupalı devletleri karşısına alarak Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol aramaları yapıyor. Reuters
KONGRE’NİN ONAYINA SUNULACAK

ABD bu hamlesiyle Kıbrıs adasının güneyindeki Rum yönetimyle ilk kez askeri temas sağlamış olacak.

Türk Dışişleri Bakanlığı bu gelişme üzerine şu açıklamada bulundu:

*ABD, 2020 mali yılına ilişkin tahsisat yasaları uyarınca GKRY'yi Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim (IMET) Programı’na dahil ettiğini açıklamıştır.

*KKTC makamlarının bu konuda ortaya koyduğu tutumu destekliyoruz. Müttefikimiz ABD'ye Ada'daki iki tarafa eşit muamelenin bir BM ilkesi olduğunu hatırlatmak isteriz.


*Daha önce de defaatle vurguladığımız gibi, bu ve benzeri adımlar Kıbrıs meselesine çözüm bulunması yönündeki çabalara katkı sağlamamakta, aksine Rum kesiminin uzlaşmaz tutumunun daha da güçlenmesine yol açmaktadır.

*İki taraf arasındaki dengeyi gözetmeyen adımların Ada’da güven ortamının tesis edilmesine, ayrıca Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sağlanmasına da yardımcı olmayacağı açıktır.

avrupa-israil-kibris-reuters.jpg

Rum yönetimi, Yunanistan ve İsrail bölgedeki doğalgaz ve petrol aramalarından ortak çalışıyor. Reuters
DOĞU AKDENİZ KAYNIYOR

Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında çözümü bekleyen toprak sorunlarının yanı sıra Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol yarışı sürüyor.

Türkiye, bölgedeki aramalarını kıta sahanlığı hakkı olarak tanımlarken Rum yönetimi ve anlaşma sağladığı Mısır, İsrail, Fransa gibi devletler Türkiye’nin bu bölgede arama yapamayacağını savunuyor.

kktck-askeri-reuters-1.jpg

Kıbrıs adasının Türk ve Rum taraflarını ayıran bölümünde ülkeler arası tansiyonu izlemek için Birleşmiş Milletler (BM) askerleri de görev yapıyor. Reuters
Doğu Akdeniz’de ayrıca Libya ve Suriye’de süren iç savaşlar da bölgedeki askeri hareketliliği canlı tutuyor. ABD’nin askeri destek verme kararı aldığı Rum yönetiminin Rusya ile de sıkı diplomatik ve ticari ilişkilerinin olduğu biliniyor.


 

Lazzz

Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,707
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
113
Rum askeri anca kulübede uyusun. Biz nöbet tutarken termal ve gece görüş kameralarını kullanırken onlar uyuyordu. Hala uyuyorlar. Ara sıra tatbikat diye temas noktasında gövde gösterisi yapardık...
 

OzkanK.

Müdavim
Katılım
3 Eylül 2019
Mesajlar
10,692
Reaksiyon puanı
13,059
Puanları
113
Amerika'nın derdi oralarda çıkması muhtemel Petrol ve Doğalgaz kuyuları yoksa RUM tarfı umurlarındamı sanıyorsunuz. Askeri ve Tİcari işbirliği anlaşması imzalayıp oraya 3-5 kuyu vururlar yüzde 70 Amerika yüzde 30 Rum tarafı hisseli petrolü sömürürler...
 
M

Murat Burç

SDN Okuru
Türkiye'nin yaptırım gücü olsaydı böyle mi olurdu?
Sözde müttefik düşmana askeri eğitim veriyor normal birşey de değil.

2000 yıllık devlet kültürünün geldiği hale bak.
Hoş 300 yıldır altı çürüyor bu devletin.
 
M

Murat Burç

SDN Okuru
Hocam şaka yapıyorsun heralde ? Veya dalga geçiyorsun ?

Daha düne kadar Amerika burnumuzun dibinde YPG'yi PYD'yi eğitiyordu tırlar dolusu silah yolluyordu. Yaptığı yardımın haddi hesabı yoktu ona bir şey demeyip burada AB üyesi resmi bir devlet olan RUM kesimini eğitmesi mi rahatsız etti seni :D
Kpnuyu görmedim görsem yazardım.
 
Üst