Namaz

Muzurr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
namazbeniklarzb1ra3.jpg

Resul-i Ekrem bir defa rüyasında Cenneti gördü. Orada Hz. Bilal-i Habeşi(RA)’nin terliklerinin seslerini işitti. Sabahleyin Hz. Bilal’e;
“Sen özel olarak hangi ameli yapıyorsun? O amelin sebebiyle cennette benim önümde yürüyordun.” Bunun üzerine Pir-i müezzininin şöyle cevap verdi; “Gece olsun, gündüz olsun abdestim olmayınca abdest alırım, devamlı abdestli gezerim. Sonra kılabildiğim kladar nafile namaz(tahiyyetül vûdû; abdest namazı) kılarım” dedi.

Hanefi fıkhını yetiştirdiği dev imamlardan Muhammed İbn-i Sema şöyle demişti;

“ Ben kırk senedir bir defa hariç ilk tekbiri kaçırmadım. Yalnız annemin vefat ettiği gün meşgul olduğumdan ilk tekbire yetişemedim”

Tabiinin gözü yaşlı hadis hafızı Muhammed bin Münkedir hazretleri bir gün teheccüd namazında saatlerce gözyaşlarına boğuldu. Sebebini soranlara:

“Namazda okurken şu ayet geçti” dedi; “Hiç hesaba katmamış oldukları şeyler Allah tarafından karşılarına çıkarılıverdi.”(Zümer, 39/47)

Hz. Ali’nin torunu ve ibadetlerinin çokluğundan kendisine Zeynelabidin denilen Ali bin Hüseyin hazretleri günde nafile 1000 rekât namaz kılar, abdest aldığında yüzü sararırdı. Biri sebebini sorunca:

“Haberin yok mu kimin karşısına çıkıyorum” derdi

Ümmetin âlimi İbn-i Abbas hazretleri ezan sesini duyunca o kadar ağlardı ki ridası(omuz örtüsü) ıslanır, damarları şişer, gözleri kızarırdı. Kendisine; biz de ezan sesini duyuyoruz. Ama bize hiç tesiri olmuyor, siz ne kadar korkuyorsunuz?” dediklerinde şöyle cevap vermişti;

“Eğer insanlar müezzinin ne dediğini bilseler rahat ve huzurdan olurlar, uykuları kaçardı”

Zünnun-u Mısri’nin arkasına ikindi namazını kılan bir zat demiş ki;

“O Allah u Ekber’i derken Allah kelimesini söyleyince Allah’ın heybeti onu öylesine kaplamıştı ki, sanki bedeninde ruh kalmamış, tamamen kendinden geçmişti. Ekber dediği zaman onun tekbirinin heybetinden kalbi sanki parça parça olmuştu.”

Hadis âlimi Ebu İshak Sübeyhi’nin namazı dert edinmesi de çok ibretliktir. O;

“Yaşlılık ve zayıflıktan dolayı namazda lezzet kalmadı. Çünkü iki rekâtta yalnız iki sure(yani Bakara ve Âl-i İmran) okuyabiliyorum. Fazlasını okuyamıyorum” diye üzülürdü.

Tabiin âlimlerinden İbn-i Sirin Rahmetullahi aleyh diyor ki;

“ Eğer bana Cennet’e gitmek ve iki rekât namaz kılmak arasında seçme hakkı verilse, ben iki rekât namaz kılmayı tercih ederim.”

Sahabeden Abdullah bin Zübeyir(RA) hakkında şöyle denmiştir;

“İbn-i Zübeyir o kadar uzun ve hareketsiz secde ederdi ki kuşlar gelip sırtına konardı. Bazen o kadar uzun rükû ederdi ki bütün geceyi rükûda geçirirdi. Bazen de secdesi o kadar uzardı ki, bütün geceyi secdede geçerdi.” (İbn-i Zübeyir namazda derinliği muhterem dedesi Hz. Ebubekir’den(RA) öğrenmişti.) ,

Alıntı

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Namaz Yaradana en yakın olduğumuz andır.

Teşekkürler Muzur güzel bir paylaşım.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bir gün adamın biri peygamber (saav) kızının evinin kapısını çaldı, "koş Fatıma, Ali ölmüş" dedi. Fatıma "nerede" diye sordu, adam da "çalıştığı bahçenin içindeki bir hurma ağacının dibinde" dedi. Fatıma da şöyle dedi; "Endişelenme, o bayılmıştır, Allah'ın huzuruna çıktığında sıkça rengi solar bayılır".

Fedan olayım ey Ali, Kendin gibi evlat yetiştirmişsin.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
paylaşımın için çoook teşekkürler. arada bir bunu okumak lazım

Wolker

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Allah razı olsun ,borç çok ödeme geçikiyor Allah'ım affetsin :( ...

bjk_ayse

Profesör
Reaksiyon puanı
1

“ Eğer bana Cennet’e gitmek ve iki rekât namaz kılmak arasında seçme hakkı verilse, ben iki rekât namaz kılmayı tercih ederim.”

Teşekkürler Muzurr keşke bizde böyle olabilsek

_taha

Profesör
Reaksiyon puanı
17
Ben Müslümanım diyen herkesin yerine getirmesi gereken büyük bir farz.
Allah bizi namazdan uzaklaştırmasın. kardeş paylaşımın için teşekkürler.

RaMSeN

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Hey Yüce Rabbim!

Biz de ortalıkta müslümanız diye geziniyoruz..

Onların namazdan aldığı lezzet ile bizimkisi arasında çooooook fark var..