Muhasebe Yardım ! Alacak Borç

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
Okuldada anlamadım , İnternettede % 5 anlasamda yine anlamadım , bu olayın mantıgı nedir??

sol tarafa : BORÇ
sağ tarafa : ALACAK yazılıyor ama artış varsa alacak tarafına azalış varsa borç tarafına dıyor neyde azalış- artış varsa yardım edin :s

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
YardımCı olacak mutlaka vardır ?

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
100 KASA mesela mal aldın çıkış olur alacak tarafa yazılır.
Mal sattın giriş olur borç tarafa yazılır.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Muhasebenin temel kuralı : Giren hesap borçlu , çıkan hesap alacaklı ...

mesela : x liraya peşin olarak ticari mal alsa firma kaydı şöyle olur

ticari mallar hesabında artış ( giriş ) olduğu için ticari mallar hesabı borçlu , peşin olduğu için kasa hesabında azalış (çıkış) olduğu için alacaklı olur...

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
100 kasa Aktif olarak sayılıyor ( varlık ) yani , Mal satınca neden borçlanıyım ? veya alacaklı oluyum hiç bişey olmz :)

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
452
Muhasebe aktif ve pasiften oluşur. Aktifte varlıklarımız, pasifte borç ve sermayemiz yer alır. Aktifin gorevi borçları ödemek ve sermayeyi artırmaktır. o yuzden aktif pasife borçludur, pasif de alacaklıdır.

epzq

Doçent
Reaksiyon puanı
47
"artış varsa alacak tarafına azalış varsa borç" Bunlara takılma.Böyle bişey öğrenemezsin.Git bir Muhasebe Bürosuna 153-320-120-600-muavin defter dökümü çektir birbirleriyle karşılaştır :) Ama isterken çok nazik ve kibar olmaya dikkat et.Karşındakini biraz öv onadan sonra iste.Hayat kurtarır emin ol.

hızıracil

Doçent
Reaksiyon puanı
4
muhasebe dersinden bende nefret ederim ama temel mantık, alan borçlu veren alacaklıdır

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
Valla hala anlamadım , aktif pasif olayını biliyorum tamamen de mesela benım kasamda 1 trilyon var bunu alacak tarafına mı yazacagım borç tarafına mı .s çok karışık böyle olmucak

attar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
basit düzeydeki hesaplar için şu yöntemi kullanabilirsin 1 ve 2 ile başlayan hesaplar için (100,153,254 vb için) giren borç çıkan alacak örneğin peşin olarak bir mal sattığında kasaya para girişi olacaktır borca yazılır. diğer taraftan mal satışından dolayı bir çıkış olacaktır. buda alacak yazılır. ama iş daha karışık hesaplara gelince artık mantığı iyice oturtman lazım bunun içinde kemdimce muhasebenin formülü dediğin şu yöntemi her soruda aklına getirmen gerekecek: 1 ve 2 ile başlayan hesaplarda bir artış var ise borç 3,4 ve 5 ile başlayan hesaplarda ise tam tersini düşünmen gerekecek tabi 6.7 ve 9 ile başlayan hesaplar içinse.........bu böyle gider sayfalar yetmez...... kendimi ders anlatıyormuş gibi hissettim

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Şöyle anlatim.Bir kere borç ile alacak kelimesinin yapılan işlemle bir ilgisi yoktur.Hesabın sağı ya da solu da diyebilirsin.Kafan karışmasın diye aktif-pasifte diyebilirsin.Ünv hocamınızın anlattığına göre yer belirtmek için yani yapılan hesabın defterin neresine yazılacağını belirtmek için söylenmiş kelimeler. :)

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
mesela ben kasa : 100000 tl para var bunu hesabın aktif kısmına yazıcam sermaye veya banka kredileri hesabın sağ tarafına yazıcam ?

yoksa ; birşey sattıgımızda birşey aldıgımızda mı değişiyor of :D

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
452
sermaye ya da krediler başka hesabın konusu. Kasaya para girince borç tarafına yazılır. Çıkınca da alacak hanesine yazılır.

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Eğer eline 100000 tl para geçerse bunu nereye koyacağın önemli banka ile gelmişse bankalar hesabının soluna yazarsın.Para kasada ise kasa hesabının soluna yazarsın.Bu iki hesap aktif hesaptır.

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Temel mantık şu:

Sen bişey sattın 10 liraya. O kasaya giren 10 lira: borca yazılır.

Sen bişey aldın 10 liraya. O kasadan çıkan 10 lira: alacağa yazılır.

Senin demenle 1 trilyon kasandaysa, kasandan çıkarken alacağa, kasana para girerse borca yazılır.

Bu mantıkla diğer hesaplarda aynı şekilde devam eder. Bankaya girerse para borç, çıkarsa alacaktır gibi.

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
Temel mantık şu:

Sen bişey sattın 10 liraya. O kasaya giren 10 lira: borca yazılır.

Sen bişey aldın 10 liraya. O kasadan çıkan 10 lira: alacağa yazılır.

Senin demenle 1 trilyon kasandaysa, kasandan çıkarken alacağa, kasana para girerse borca yazılır.

Bu mantıkla diğer hesaplarda aynı şekilde devam eder. Bankaya girerse para borç, çıkarsa alacaktır gibi.

Süpermiş :) anladım aktif hesaplarda böyle kaynaklardada pasif tede böyle midir acaba