Moore Yasası'nın Yıldönümü

Akhun Aktosun

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Gordon Moore isimli bir mühendis, bundan tam 45 sene önce işlemci dünyası için bir yasa ortaya koydu. Yasa günümüzde geçerliliğini kaybetmeye yüz tutsa da yıllar boyunca işlemciler bu yasaya uygun üretilmişti.

Intel'in de kurulmasında önemli yere sahip bir mühendis olan Gordon Moore, 45 yıl önce bugün, 19 Nisan 1965'te Moore Yasası'nı ortaya atmıştı. Bu yasaya göre yeni çıkan her işlemci, 18 ayda bir yerini iki katı daha güçlü bir işlemciye bırakmalı.

Moore Yasası birçok farklı şekilde de yorumlandı. İşin ilginci, işlemci piyasası uzun yıllar bu yasaya uygun davrandı.

moore1271706557.jpg

Gordon Moore tarafından ilk defa Cramming More Components Onto Integrated Circuits adlı makalede adı geçen yasaya günümüzde pek uyulduğu ise söylenemez. Özellikle hızlı gelişen nanoteknolojinin işlemci dünyasına çabuk adapte olması dolayısıyla üreticiler, daha güçlü işlemci için 1,5 seneyi bekleyemez oldu.

:: Moore Yasası'nı daha önce duymuş muydunuz?

Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Moore Yasası birçok farklı şekilde de yorumlandı. İşin ilginci, işlemci piyasası uzun yıllar bu yasaya uygun davrandırıldı :thumbup:

Tekel konumundaki intel her işlemcisini 18 ayda bir kasıtlı olarak hızlandırdı bunun için çok fantazi türünde makaleler var.

Değişik paranoyalardan biride, İntelin bu süreyi uzun bularak AMD'yi piyasada daha etkin hale getirerme çabaları. 90 lı yıllarda PC satış patlaması ile Hızlı , Daha hızlı , En hızlı işlemcileri 18 ayda değil ayda bir verir oldu intel :thumbup1: Sonrada 2005 yılında Moore teorisi yakında biter dedi.

Ama biz kutlayalım yinede.

intelim çok yaşa...

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
2003 te aldığım 478 socet bilgisayarımı nasip olursa yenileyeceğim. Benim yasama göre her verilen şey yenmez. Bayatlayınca nasılsa fiyatı düşer.

megatron

Doçent
Reaksiyon puanı
7
22 nm teknolojisiyle üretilecek olan cpu ları merakla bekliyorum. Çünkü şuanki kullanılan üretim teknolojisinden çok daha farklı olacak.

eterno

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ona Moore Yasası mı deniyormuş? Biz onu pazarlama taktiği olarak öğrendik ama!

Bir ürün çıkar pahalı pahalı, 2 ay sonra bir özellik eklerler yeni ürün diye daha pahalıdan satarlar. Bu böyle sürer..
Adına Moore Yasası demişler ha, biz de zaten Keriztofkolomb'duk..!

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
bende duymamıstım ..