Microsoft Linux'a Saldırıyor!

yasin04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
bu haberi okuyunca hiç win kullanasım gelmedi ama crysis gibi güçlü oyunları ubuntu açarsa hemen geçerim

yesilbeyaz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ver coşkuyu ver coşkuyu forever microsoft ver coşkuyu anam :lol:

onaryo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
A.b.v. Microsoft'un bu arada maç başladı.. : ))

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Yalandan kim ölmüş. :))

Linux'ta virüs riskinin az olmasının kullanıcı sayısıyla bir alakası yok.Sistem açık-kaynaklı olduğu için ve çoğunlukla paket yöneticisi kullanıldığı için ve kullanıcı yetkilendirmeleri windowstan farklı olduğu için daha güvenli.Bu yapısını koruduğu müddetçe kullanım oranı %100 de olsa yine de microsoft işletim sistemlerinden daha güvenli olacaktır.

Sunumda birtek oyun konusunda doğru söylemişler, o da oyun üreticileri ile ilgili bir durum.

4 yıldır linux kullanan biri olarak kesinlikle söyleyebilirim ki, linux dağıtımlarında driver sorunu windowstakinden kat kat azdır.Program yüklemek daha kolaydır.Güncellemer çok hızlı ve kolay yüklenir.Kulanımı da zor değildir.Çünkü yine pencere sistemi kullanır.

Ayrıca kurumsal destek te ubuntu,mandriva gibi dağıtımlar sayesinde giderek gelişiyor.

Velhasıl ister ev kullanıcısı, ister işletme isterse bilimsel araştırmalar için kullanılan süper bilgisayarlar olsun linux sistem yapısı ile şu an da en gelişmiş işletim sistemidir.(daha doğrusu çekirdeğidir)

Ve GIMP,OpenOffice,Scribus,Blender, ERP ve otomasyon yazılımları doğal ve güçlü python desteği özelleştirilebilir çekirdeği ve yazımları, çok geniş platform desteği, grafiksel kullanıcı arayüzünün sistemden bağımsız olması, gelişmiş hata bildirim ve takip sistemleri ile windowstan bir adım öndedir.

Windows linux ile uğraşacağına Avupa'da başlayan ve giderek tüm dünyaya yayılan kendisine yönelmiş antipatiyi yok etmeye çalışsın.

Ki Google'a bulaşmakla hayatının hatasını yaptı bana göre.

Ve şimdi çok övülen Windows 7'nin de aslında balon olduğu ortaya çıkacak.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
bu windows isletim sistemini birakip yalan rüzgarimi oynuyor,güncelleme zormus ;) evet zor ,geri zekali olanlara zordur bu normal ,oyunlar oynanmiyormus ,ayni oyunu her iki sstemde oynamis biri olarak sunu diyorum asil windowsda oyun kötüdür ,oynasinlar doom3 mx 440 windowsda bir de linuxda ben windowsda oyunu acamiyorken inuxda takilmadan oynuyorum,güvenlik konusunda bir sey söylemem hata ,neden antivirusun 50 cesidi olan bir isletim sistemi ,demek olurki benim sagim solum arkam önüm delik desik ,herkes bir deligi kapatiyor,neymis linuxsun kullanicisi azmis,unutmasinlarki en güvenlik gerektiren islerde linux secilir ,ya su sacmalik aten kendilerinin ne halt oldugnu gösteriyor bak ie bedava ,ie bedavada nerde kullaniyorsun yine windowsda kullandir sunu linuxdada göreyim bedavayi , birde ie olmasa ne olacak,bence daha iyi olur öyle ise yaramaz seyi bence sunmalari zulum ben firefox suz bir interneti hazmedemiyorum hele sadece ie mi var o baslica zulum ,donanim tanima konusunda linux donanim tanir,windowsa donanim tanitilir burayi iyi görmek gerekir yeni bir seyler yapiyorlar ,ya birkere ise yarar bir dosya yöneticileri bile yok ben ne yapiyim öyle sistem ,bence linux devir icin bir lamba olmustur ,bizi windows karanligindan kurtarmistir,unutmayin elektrik varken de millet gaz yag ile aydinlaniyordu ,linux da öyle,

musvir

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hayatında Linux görmemiş insanlar neden yorum yapıyor, arkadaşım windowsda aero yokken linux'de kde arayüzü ile millet vistadan 4 yıl önce hareketli masa üstü kullanıyordu.

Windowsun Linux'e göre tek bir üstünlüğü var o da işletim sistemi değil, DirectX'dir bu sistem olmasaydı oyun dünyasına sahip olmak microsoft için çok zor olurdu.

Daha bugün bile microsoftun kendisi en son işletim sistemini yaygınlaştıramıyor vista örneğinde olduğu gibi bir çok vista kullanıcısı xp ye geri döndü.

şimdiye kadar bir çok forumda yapılan anketler sonucu insanların neden windows kullandığı bellidir, %70 inin kullanma nedeni oyundur.

İşletim sisteminden anladığın uçan kaçan pencerelerse dediğinin bir kısmı doğru. Ama ben işletim sisteminden bunu beklemiyorum. Ayrıca tasarımdan ekmek yiyen biri olarak söyleyeyim windows 7 nin gerek görsel efektleri gerekse geştaltı linuxun compizinden çok çok daha güzel ve profosyonelce.

Micosoft düşmanlığı sizin gözünüzü kör etmiş. Çakma programlar deryası yapboz bir işletim sistemini ile windowsu kıyaslamak bence çok abes. Ben de microsofta hakettiğinden daha fazla parayı vermekten çok rahatsızım. Ama mesele kaliteyse yiğidi öldürüp hakkını vermek lazım.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Çok afedersiniz ama bu resmen şerefsizlik. Microsoft gelsin de bizden atasözü öğrensin.

Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Bu konuya yetişemedim sanırsam. Söyleyecek söz bulamıyorum artık. Ama işler değişecek emin olun. Linux giderek büyüyor. Yakında Microsoft batacak.

Biri görsellik mi dedi?

ekrangrntsu.png

Wine yi unutmayalım

ekrangrntss.png

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Sunucu piyasası zaten Linux'un elinde.
Kişisel kullanım içinde özellikle PlayStation gibi oyun makinelerinden sonra bilgisayar sadece iş için kullanılmaya başlayınca windows'un balonu sönmeye başladı.

Özellikle tüm dünyada kurumsal kullanıcılar Linux'a geçmeye devam ettiği için MS balonunun, havası iyice azalmaya başladı.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Sunucu piyasası zaten Linux'un elinde.
Kişisel kullanım içinde özellikle PlayStation gibi oyun makinelerinden sonra bilgisayar sadece iş için kullanılmaya başlayınca windows'un balonu sönmeye başladı.

Özellikle tüm dünyada kurumsal kullanıcılar Linux'a geçmeye devam ettiği için MS balonunun, havası iyice azalmaya başladı.

Ben Linux u okulda tanıdım. Hocam okulda dersleri Linux ta vermeye başladı. böylece 38 kişi linuxa tamamen linuxa geçiş yaptı. Benimle beraber. Ben en az 20 kişiyi daha Linuxa geçirme fırsatı sundum. Herkes bunu yaparsa;

-Abi benim Windows Çöktü..
-Windows mu? Windows ne ya?
-Biri Windows mu dedi?
-Evet!
-O hala kaldımı yahu?

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
İşletim sisteminden anladığın uçan kaçan pencerelerse dediğinin bir kısmı doğru. Ama ben işletim sisteminden bunu beklemiyorum. Ayrıca tasarımdan ekmek yiyen biri olarak söyleyeyim windows 7 nin gerek görsel efektleri gerekse geştaltı linuxun compizinden çok çok daha güzel ve profosyonelce.

Micosoft düşmanlığı sizin gözünüzü kör etmiş. Çakma programlar deryası yapboz bir işletim sistemini ile windowsu kıyaslamak bence çok abes. Ben de microsofta hakettiğinden daha fazla parayı vermekten çok rahatsızım. Ama mesele kaliteyse yiğidi öldürüp hakkını vermek lazım.

Görsellik göreceli bir kavram olduğundan fikrine saygı duyarım."Ama çakma programlar deryası ve yapboz işletim sistemi" sözün iddialı ve yanlış bir söylem.

Lİnux dağıtımlarında yer alan "çakma" dediğin yazılımlar, windowsta ki rakiplerinden bir çok alanda üstündür.

Herşeyden önce birçoğu platform bağımsızdır.Hem linux'ta hem windowsta kullanılabilir.

Ayrıca birçoğu ücretsizdir ve lisan sorunu yoktur.Belki sen sadece tasarımla uğraşıyorsun (ki linux tasarım konusunda da windowstan öndedir bana göre) ama profosyonel iş dünyası birçok alanda yazılın ihtiyacı barındırıyor.Ve en basitinden 100 bilgisayarı olan bir işletmede bi de otomasyon yazılımı kullanılacaksa maliyet 100binlerce doları buluyor.

Bana oyun dışında linuxta yapılamayacak birşey gösterin windowsun üstünlüğünü kabul edeceğim.
Bir bilgisayar kullanıcısının ister iş ister kişisel amaçlı olsun yaptıkları nelerdir?

İnternette gezinti, anlık mesajlaşma, film video izleme ve düzenleme, müzik dinleme ve düzenleme, web tasarım ve programlama, yazılım kodlama, ofis uygulamaları 3D tasarım, masaüstü yayıncılık, bilimsel uygulamalar, sunucu uygulamaları, otomasyon sistemleri vb.

Bunların hepsi için onlarca açık-kaynak ve ileri derecede gelişmiş yazılımlar mevcut.

İsteyen istediği sistemi beğenir kullanır.Ancak 100binlerce gönüllü tarafından geliştirilen,süperbilgisayarlardan,cep telefonlarına,robotik uygulamalarından uydu cihazlarına ve güvenlik cihazlarından dijital kameralara onlarca aygıt ve platformda çalışan "real time process" gerektiren uygulamalarda rakipsiz olan bir işletim sistemine hakeret etmeye kimsenin hakkı yok.

Özellikle de binlerce kadrolu geliştiricisi, milyarlarca dolar geliri olmasına rağmen bir türlü adam gibi bir iş ortaya koyamayan Microsoft'un.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
zootechnist bir bak bi önceki sayfadaki ekran görüntülerime. şimdi bu görselliğin windowstdakinden eksiği ne? ki ben iyi bir tasarımcı ( düzen ) olmama rağmen bu kadarını yaptım. yani bu görselliği benden 1000 kat daha iyi hale getirebilecek insanlar var ve bu sistem öyle bir sistem.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
zootechnist bir bak bi önceki sayfadaki ekran görüntülerime. şimdi bu görselliğin windowstdakinden eksiği ne? ki ben iyi bir tasarımcı ( düzen ) olmama rağmen bu kadarını yaptım. yani bu görselliği benden 1000 kat daha iyi hale getirebilecek insanlar var ve bu sistem öyle bir sistem.

Şahsi fikrimi sorarsan bence de öyle.Gnome'u da zaten özelleştirlebilirliği için seviyor ve kullanıyorum.

Ama altının gerçek değerini ancak kuyumcu anlar, demirci için herhangi bir metalden farkı yoktur. :))

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Televizyonlarda, sinemalarda izlediğimiz animasyon filmlerin özgür yazılımlarla, Linuxta geliştirilmiş olanları var.

Bir tanesi Bir Sony uygulaması. :)
Bir diğeri

powerwandata

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Okuduğum kadarıyla görüyorum ki yine aynı hata yapılmakta. Herkes kişisel görüşlerini üstelik de subjektif bir şekilde; sanki bunlar genel geçer gerçeklermiş gibi beyan etmekte.
Yapılan Hatalar
1 - Linux Çökmez: Gayet de çöker, bir programın çökmesi o programın sistematik bir hatasından kaynaklanabileceği gibi programa entegre edilebilecek yazılımlarda ya da PC'de kullanılan donanımlardan da kaynaklanabilmektedir. Linux açık kaynak kodludur ancak standart bir kullanıcının karşılaştığı hataları "dur şunun kodlarını bir trace edeyim de, hata nerdeyse çözeyim" deme şansı yoktur. Olsa olsa hangi Linux dağıtımını kullanıyorsa oradan çözümüne ulaşır.
2 - Büyük şirketler hep Linux kullanır: Linux server piyasasında atılıma geçmiştir. Ancak bunun altında Linux'un çok sağlam altyapısı değil maliyetinin düşük olması yatar. Linux kullanan şirketler de yaptıkları risk ve kullanıcı analizleri neticesinde eğer edecekleri kâr Linux kullanımıyla artıyorsa Linux'a geçerler. Linux'u sevdiklerinden ya da onun mükemmel bir yazılım olmasından değil.
3 - Microsoft şerefsizdir, dombilidir, taocudur: Microsoft kâr amacı güden bir şirkettir. Dünyadaki bütün kâr amacı güden şirketler gibi pazar payı, kâr marjı, kullanıcı istatistikleri, Ar-Ge vb. konulara önem verir. Microsoft yazılım dünyasının düşmanı değildir. Açık kaynaklı bir yazılım olan linux'un sahibi; nasıl bizzat onu kullananlarsa, yani bizlersek ve hiçbir kârınız olmadığı halde siz zaman zaman fanatizm derecesinde ve hatta körü körüne Linux'u savunabiliyorsanız, Microsoft'un Windows'u savunması gayet doğaldır. Sizin probleminiz şirketler, karteller ve dolayısıyla kapitalizm ise onun alternatifi Linux değil Sosyalizmdir.
4 - Bill Amca şerefsizdir: Kendisini kişisel olarak tanımamakla birlikte hakkında araştırma yapmış biri olarak söyleyebilirim ki; kendisi şerefsiz değildir. Zamanında idealleri uğruna okuldan ayrılmış, her eve bir PC mottosuyla yola çıkıp bunu başarmış, eşiyle birlikte kurduğu Bill&Melinda Gates vakfıyla her yıl yüzmilyonlarca dolar yardım yapan ve şirketindeki görevi "Şef Yazılımcı" olan bir amcadır. Ayrıca milyar dolarları bulan şahsi servetiyle Microsoft 32 kere bile batsa hala elinde yedi sülalesine yetecek parası da bulunacak bir kişidir. O yüzden amiyane tabirle "Yusuf yusuf" atması, Linux karşısında dizlerinin titremesi, geceleri uykularının kaçması falan mümkün değildir.
5 - Linux Süperdir: Tekrar söyleyelim; Linux fikri açıdan süperdir! Açık kaynak kod konusunda çığır açmıştır. Zaten ticari açıdan Microsoft'u korkutan Linux'un yazılımsal olarak kendisi değil; öncüsü olduğu ve dünyaya yaydığı açık kaynak kod fikridir. Linux ile birlikte her programın açık kaynak kodlu muadili sizin benim gibi canhıraş çalışan coder'lar tarafından yazılmaya, ücretsiz dağıtılmaya başlanmış ve bu durum sadece Microsoft'un değil, gelirlerini; ürettikleri programların lisanslarını satarak elde eden bütün şirketleri tedirgin etmiştir.
6 - Microsoft çok yakında batar: Finansal açıdan düşündüğümüzde şirket krizden gayet iyi çıkmıştır. Windows 7 ile birlikte Microsoft'un Vista ile yaşattığı hayal kırıklığını ortadan kaldıracağı beklenmektedir. .Net teknolojisi piyasaya çok iyi penetre olmuştur, Silverlight henüz emekliyor olsa da geleceği bulunmaktadır... Bu veriler dahilinde Microsoft'un 3-5-10 yıl içinde çökeceğini beklemek hayaldir.

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Öncelikle powerwandata ya teşekür ederim çok yerine ve isabetli bir analiz yapmış. Benim Söyleceklerimde 3 aşşağı 5 yukarı aynı olmakla beraber bende birşeyler eklemek isterim. Öncelikle herşeyden önce Microsoft "Kar" odaklı bir firmadır, tüm stratejisini buna göre yapar. Aldığı para karşılığı öle veya böyle bir hizmet sunar. Linux ise bunun tamamen tersine bir mantıkla "açık kaynak kod" ve "Lisansız yazılım" gibi bir kavramla ortaya çıkmıştır. Durum böyle olunca herşeyden öte yapılan en büyük hata Elmayla Armutu aynı kefede tartmak gibi bir yaklaşımdır,böyle birşey imkansızdır. Ancak ortak paydalarda değerlendirmek gerekir her iki işletim sisteminide.

Ha öngörü derseniz; Linux un önünün Microsoft kadar açık olduğunu sanmıyorum.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Ha öngörü derseniz; Linux un önünün Microsoft kadar açık olduğunu sanmıyorum.
Ben de tam tersini düşünüyorum. Linux'ün önü alabildiğine açık. Mikisoft ise en azından işletim sistemi pazarında son yıllarını yaşıyor.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Okuduğum kadarıyla görüyorum ki yine aynı hata yapılmakta. Herkes kişisel görüşlerini üstelik de subjektif bir şekilde; sanki bunlar genel geçer gerçeklermiş gibi beyan etmekte.
Yapılan Hatalar
1 - Linux Çökmez: Gayet de çöker, bir programın çökmesi o programın sistematik bir hatasından kaynaklanabileceği gibi programa entegre edilebilecek yazılımlarda ya da PC'de kullanılan donanımlardan da kaynaklanabilmektedir. Linux açık kaynak kodludur ancak standart bir kullanıcının karşılaştığı hataları "dur şunun kodlarını bir trace edeyim de, hata nerdeyse çözeyim" deme şansı yoktur. Olsa olsa hangi Linux dağıtımını kullanıyorsa oradan çözümüne ulaşır.
2 - Büyük şirketler hep Linux kullanır: Linux server piyasasında atılıma geçmiştir. Ancak bunun altında Linux'un çok sağlam altyapısı değil maliyetinin düşük olması yatar. Linux kullanan şirketler de yaptıkları risk ve kullanıcı analizleri neticesinde eğer edecekleri kâr Linux kullanımıyla artıyorsa Linux'a geçerler. Linux'u sevdiklerinden ya da onun mükemmel bir yazılım olmasından değil.
3 - Microsoft şerefsizdir, dombilidir, taocudur: Microsoft kâr amacı güden bir şirkettir. Dünyadaki bütün kâr amacı güden şirketler gibi pazar payı, kâr marjı, kullanıcı istatistikleri, Ar-Ge vb. konulara önem verir. Microsoft yazılım dünyasının düşmanı değildir. Açık kaynaklı bir yazılım olan linux'un sahibi; nasıl bizzat onu kullananlarsa, yani bizlersek ve hiçbir kârınız olmadığı halde siz zaman zaman fanatizm derecesinde ve hatta körü körüne Linux'u savunabiliyorsanız, Microsoft'un Windows'u savunması gayet doğaldır. Sizin probleminiz şirketler, karteller ve dolayısıyla kapitalizm ise onun alternatifi Linux değil Sosyalizmdir.
4 - Bill Amca şerefsizdir: Kendisini kişisel olarak tanımamakla birlikte hakkında araştırma yapmış biri olarak söyleyebilirim ki; kendisi şerefsiz değildir. Zamanında idealleri uğruna okuldan ayrılmış, her eve bir PC mottosuyla yola çıkıp bunu başarmış, eşiyle birlikte kurduğu Bill&Melinda Gates vakfıyla her yıl yüzmilyonlarca dolar yardım yapan ve şirketindeki görevi "Şef Yazılımcı" olan bir amcadır. Ayrıca milyar dolarları bulan şahsi servetiyle Microsoft 32 kere bile batsa hala elinde yedi sülalesine yetecek parası da bulunacak bir kişidir. O yüzden amiyane tabirle "Yusuf yusuf" atması, Linux karşısında dizlerinin titremesi, geceleri uykularının kaçması falan mümkün değildir.
5 - Linux Süperdir: Tekrar söyleyelim; Linux fikri açıdan süperdir! Açık kaynak kod konusunda çığır açmıştır. Zaten ticari açıdan Microsoft'u korkutan Linux'un yazılımsal olarak kendisi değil; öncüsü olduğu ve dünyaya yaydığı açık kaynak kod fikridir. Linux ile birlikte her programın açık kaynak kodlu muadili sizin benim gibi canhıraş çalışan coder'lar tarafından yazılmaya, ücretsiz dağıtılmaya başlanmış ve bu durum sadece Microsoft'un değil, gelirlerini; ürettikleri programların lisanslarını satarak elde eden bütün şirketleri tedirgin etmiştir.
6 - Microsoft çok yakında batar: Finansal açıdan düşündüğümüzde şirket krizden gayet iyi çıkmıştır. Windows 7 ile birlikte Microsoft'un Vista ile yaşattığı hayal kırıklığını ortadan kaldıracağı beklenmektedir. .Net teknolojisi piyasaya çok iyi penetre olmuştur, Silverlight henüz emekliyor olsa da geleceği bulunmaktadır... Bu veriler dahilinde Microsoft'un 3-5-10 yıl içinde çökeceğini beklemek hayaldir.

1 - Linux sizin çökmeleriyle bildiğiniz Win gibi çökmez. En fazla kullandığın program çöker, bu da sistemin genelinin kararlılığını etkilemez.

2 - Neredeyse bütün üniversitelerin bilgi-işlem merkezleri, NASA, IBM, HP, Boeing, HSBC, CityBank, SonyEricsson, Nokia, Siemens, Samsung, General Motors, Hyundai, Oracle, EToys gibi dünya devleri sırf win pahalı diye Linux'ü tercih ediyorlar diyorsan, fikrini hayran kaldım doğrusu.

3 - Mikisoft'un kar amacı gütmesine karşı değiliz. Yazılım patentleri saçmalığıyla yazılım tekeli olmaya çalışmasına karşıyız. Bu şu demek, yazdığınız her komut için ABD ye para ödemek zorunda kalacaksınız. Atıyorum, printf("Merhaba") komutunda ki printf komutunu mikisoft patentledi diye, bu komutu kullanacağım zaman, komut ücreti olarak mikisoft'a para ödemek zorunda kalacağım.

4 - Yardım kurumu adı altında faaliyet gösteren şirketlerin ne dolaplar döndürdüğünü herkes bilir. Bu vakıf sahiplerinin devlete ödeyeceği verginin önemli bir kısmından muaf tutulması gibi ayrıcalıkları da vardır. Gates Vakfı öyle midir bilmiyorum ama sırf yardım vakfı kurdu, tü tü tü maşallah demek bence büyük saflık olur.

5 - Linux sadece fikri açıdan değil, ortaya koyduğu kararlı sistem açısından da süperdir. Ortada sadece fikir yok, elle tutulur, gözle görülür bir üründe var. Mikisoft basbayağı Linux'ten korkuyor. IE serisi tarayıcılarla Mikisoft bir zamanlar Netscape'i yok ettiğini sanmıştı. bugün Netscape'in yok olduğu sanılan kodlarından Firefox doğdu ve yılların IE serisi tarayıcılarını devirmek üzere.

6 - Bunu da Steve Ballmer düşünsün.

metude

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Windows'un her yerde dillendirilen çökme sorununa ben o kadar çok rastlamadım. 98'den sonra ise 3 bilemedin 4 defa çöktü. En iyisi Linux, en iyisi Windows diye bir şey olmaz. Neticede bunlar işletim sistemidir. Her şeyinizdir.
Linux'ta Visual Studio ile C# tam bir :cursing:

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ben de tam tersini düşünüyorum. Linux'ün önü alabildiğine açık. Mikisoft ise en azından işletim sistemi pazarında son yıllarını yaşıyor.

DOS V.1 bile yokken unix tabanlı işletim sistemleri vardi. Görece olarak bakıldığında Microsoft tabanlı işletim sistemleri olmaması gerekiyordu şimdiki zamanımıza geldiğimizde. Bu nedenle bu iş göreceli değil. Sonuçta zaman göstercek.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
DOS V.1 bile yokken unix tabanlı işletim sistemleri vardi. Görece olarak bakıldığında Microsoft tabanlı işletim sistemleri olmaması gerekiyordu şimdiki zamanımıza geldiğimizde. Bu nedenle bu iş göreceli değil. Sonuçta zaman göstercek.

Linux'ün ortaya çıkma nedeni, o zamanlar çok çok pahalı olan ve herkesin ulaşamadığı UNIX işletim sistemini, herkesin ulaşıp kullanabileceği bir sistem haline getirmekti. 91 li yıllarda başlayan bir harekettir. Yani bana göre baz alacağımız tarih bu olmalı.

musvir

Asistan
Reaksiyon puanı
0
...
Bana oyun dışında linuxta yapılamayacak birşey gösterin windowsun üstünlüğünü kabul edeceğim....

Mesela gimpte bir resmin modunu cmyk yapabilir ve cmyk kanallarını gösterebilir misiniz? (cmyk matbaanın "abc" sidir.)

Separate+ denen yamadan bahsedecekseniz peşinen söyleyeyim o bi işe yaramıyor. Renkleri cmyk yapıyor, katmanları göremiyorsunuz. Yahut ben beceremedim -ki bu da program derlemekten anlamayan (anlamasına da gerek olmayan) bir çok insanın yapamayacağı manasına gelir. Bu da gimpe "çakma program" denmesi için bence yeterli bir sebep.

Aynı şekilde "after effects" programının alternatifini bulabilir misiniz? Linux üzerinde bir sürü çakması var ama onlardan olsa olsa "movie maker" alternatifi olur.
Sonra Flash programının çakması bile mevcut değil.

Ayrıca hesap tablosu üzerinde 70000 satırlık bir belgeyi açabilir misiniz? Geçenlerde daha büyük bir dosyayı açmam gerekti. Sırf bu yüzden ms office kurmak zorunda kaldım. (linux kullansaydım yolda kalacaktım)

Liste uzar gider. Demek istediğim "Linux tüm ihtiyaçlarınızı karşılar" sözü benim için aldatmacadan ibarettir. Ben linux düşmanı değilim. Onun gelişmesini en az sizin kadar istiyorum. Ama bunu yaparken rica ediyorum birbirimizi kandımayalım.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Mesela gimpte bir resmin modunu cmyk yapabilir ve cmyk kanallarını gösterebilir misiniz? (cmyk matbaanın "abc" sidir.)

Separate+ denen yamadan bahsedecekseniz peşinen söyleyeyim o bi işe yaramıyor. Renkleri cmyk yapıyor, katmanları göremiyorsunuz. Yahut ben beceremedim -ki bu da program derlemekten anlamayan (anlamasına da gerek olmayan) bir çok insanın yapamayacağı manasına gelir. Bu da gimpe "çakma program" denmesi için bence yeterli bir sebep.

Aynı şekilde "after effects" programının alternatifini bulabilir misiniz? Linux üzerinde bir sürü çakması var ama onlardan olsa olsa "movie maker" alternatifi olur.
Sonra Flash programının çakması bile mevcut değil.

Ayrıca hesap tablosu üzerinde 70000 satırlık bir belgeyi açabilir misiniz? Geçenlerde daha büyük bir dosyayı açmam gerekti. Sırf bu yüzden ms office kurmak zorunda kaldım. (linux kullansaydım yolda kalacaktım)

Liste uzar gider. Demek istediğim "Linux tüm ihtiyaçlarınızı karşılar" sözü benim için aldatmacadan ibarettir. Ben linux düşmanı değilim. Onun gelişmesini en az sizin kadar istiyorum. Ama bunu yaparken rica ediyorum birbirimizi kandımayalım.

Söylediklerinin hepsini ve daha ilerisini yapabilirim.Ve yaptım zaten. ve RGB'nin CMYK'nın ne demek olduğunu az-çok bilirim.

Sen yapamadın diye bir programı çakma olarak nitelendirmen ne kadar doğru.Beğenmediğin programları kullanıp ta ekmek yiyen binlerce kişi nasıl beceriyor sence?

Benim anlatmak istediğimde senin son satırda söylediğin bir cümlede geçiyor zaten.

Senin için linuxun yetersiz olması herkes için de yetersiz olması anlamına gelmiyor.

O açıdan bakarsak windows ta benim işimi görmediği için linux kullanıyorum.
En basitinden aldığım laptopta "Vista capable" etiketi bulunmasına rağmen ekran kartım için ne vista ne de windows 7 driver'i mevcut değil.Firmaya ve intele gönderdiğim maillere verdikleri cevaplarda intel 945 serisi öncesi ekran kartlarının Aero'yu desteklemediği için driver'ının olmadığını ve ileride de OLMAYACAĞINI söylediler.

Şimdi nasıl kullanabilirim ben windowsu söyler misin?

Ama linuxta çoğu kimsenin görsellik için sandığı ama aslında kullanışlılık açısından daha önemli olan compizin tüm efektleri çalışıyor.

Ben de bilgisayar sektöründeyim.Ve iyi kötü her alana burnumu sokmuşluğum var.

Ben bir programın ya da yazılımın fanatiği değilim.

Linux'u da babamın oğlu çıkarmıyor.İşimi görmezse bırakırım.

Ama ben yapamadıysam kimse yapamaz mantığında değilim.Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Bir iş verildiği takdirde hedefe odaklanırım araca değil.Yani diyelim ki.Bir broşür hazırlanacak.ve müşteri nasıl birşey istediğin söyledi.

Bundan sonra illa indesign,photoshop,coreldraw kullanmalısın başka programla yapamazsın demek doğru değil.Eğer istenilen işi paintle bile yapabiliyorsam yaparım.Ki daha önce paintle harika işler çıkaranları youtube da defalarca seyrettik.

Ve ben tüm işlerimi (video editleme dahil,jahsaka'nın kullanım biraz değişiktir ama ben seviyorum) linuxta halledebiliyorum.

Velhasıl herzaman söylediğim gibi.İyi ya da kötü sistem yoktur.İyi ya da kötü kullanıcı vardır.

powerwandata

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
1 - Linux sizin çökmeleriyle bildiğiniz Win gibi çökmez. En fazla kullandığın program çöker, bu da sistemin genelinin kararlılığını etkilemez.

2 - Neredeyse bütün üniversitelerin bilgi-işlem merkezleri, NASA, IBM, HP, Boeing, HSBC, CityBank, SonyEricsson, Nokia, Siemens, Samsung, General Motors, Hyundai, Oracle, EToys gibi dünya devleri sırf win pahalı diye Linux'ü tercih ediyorlar diyorsan, fikrini hayran kaldım doğrusu.

3 - Mikisoft'un kar amacı gütmesine karşı değiliz. Yazılım patentleri saçmalığıyla yazılım tekeli olmaya çalışmasına karşıyız. Bu şu demek, yazdığınız her komut için ABD ye para ödemek zorunda kalacaksınız. Atıyorum, printf("Merhaba") komutunda ki printf komutunu mikisoft patentledi diye, bu komutu kullanacağım zaman, komut ücreti olarak mikisoft'a para ödemek zorunda kalacağım.

4 - Yardım kurumu adı altında faaliyet gösteren şirketlerin ne dolaplar döndürdüğünü herkes bilir. Bu vakıf sahiplerinin devlete ödeyeceği verginin önemli bir kısmından muaf tutulması gibi ayrıcalıkları da vardır. Gates Vakfı öyle midir bilmiyorum ama sırf yardım vakfı kurdu, tü tü tü maşallah demek bence büyük saflık olur.

5 - Linux sadece fikri açıdan değil, ortaya koyduğu kararlı sistem açısından da süperdir. Ortada sadece fikir yok, elle tutulur, gözle görülür bir üründe var. Mikisoft basbayağı Linux'ten korkuyor. IE serisi tarayıcılarla Mikisoft bir zamanlar Netscape'i yok ettiğini sanmıştı. bugün Netscape'in yok olduğu sanılan kodlarından Firefox doğdu ve yılların IE serisi tarayıcılarını devirmek üzere.

6 - Bunu da Steve Ballmer düşünsün.

1 - Öncelikle bizim bildiğimiz Win çökmesi; sistemin kullanılamayacak hale gelmesi ve yeniden sistem kurulumu gerektirmesi ise ben zaten bunu 98'den beri yaşamadım; ama günümüzde bunu XP, Vista ya da Windows 7 ile yaşayanlar da vardır, olacaktır. Aynı kişiler benzer sorunları farklı Linux dağıtımları da yaşayacaklardır. Windows daha entegre bir yapıya sahip olduğundan dolayı, kullanılan yazılımların sistemi dengesiz hale getirmesi ya da basit deyişle çökertmesi daha kolaydır. Linux da ise yazılımlar daha çok seçmeli bileşenler ya da eklentiler olarak geldiğinden, yani yazılımın çekirdeğinden daha bağımsız olduklarında; söz konusu yazılımlarda meydana gelecek hataların işletim sisteminin çekirdeğini bozması daha düşük bir olasılıktır. Bu oldukça başarılı bir tasarımdır ve performans açısından çok iyi sonuçlar vermektedir. Bundan bir kaç yıl önce Windows 7 hakkında da sistemin çekirdeğinin sadece birkaç yüz MB olacağına, kullanıcının istediği bileşenleri yükleyerek, istemediklerini yüklemeyerek stabil, hızlı ve arındırılmış bir sistem çekirdeği oluşturabileceklerine dair haberler çıkmış ancak muhtemelen ticari nedenlerden dolayı bu fikirden vazgeçilmiştir (Zira her son kullanıcı sistem üzerinde onu şekillendirecek yetkinliğe, yazılım ya da bilgisayar teknolojisi bilgisine sahip değildir, zaten sahip olmak zorunda da değildir.) başa dönecek olursak; sistem olarak Linux da çöker. Çökmemesi için insanlar tarafından değil, ilahi bir güç tarafından kodlanmış olması lazımdır.

2 - Tekrar söyleyelim; söz konusu şirketler risk ve kullanıcı analizleri yapar. Örneğin Boeing'in uçakların uçuş sırasında kanatlarına düşen basıncı hesaplayan bir yazılımı olsun. Bu yazılım her model ve farklı hava koşulları için karmaşık matematik denklemleri kullanarak söz konusu işi yapacağını varsayalım. Bu iş için 50 bilgisayar ve 5 elemana ihtiyaç varsa; Boing tabi ki maliyeti daha az olan Linux'u tercih edecektir; gidip lisans ücreti ödemenin ne alemi var, değil mi? Bu demek değildir ki söz konusu işi Windows yapamaz. Ya da Windows ücretsizdi de Boing onu tercih etmek yerine gidip Linux'u mu tercih etti? Ha bu arada söz konusu şirketlerin birçoğu Windows da kullanmaktadırlar. Tamamen Windows'u terk etmiş de değildirler.

3 - Patent olayının iki boyutu vardır. Kimse uğruna mesai harcadığı, kafa yorduğu, onca para döktüğü bir şeyin başka biri tarafından alınmasına göz yummaz. Özellikle de ticari beklentileri varsa. Yani son ürünün patentlenmesi bence makuldur. Ancak bahsettiğiniz gibi yöntemlerin patentlenmesi ise özgür düşüncenin önündeki en büyük engeldir. Yakın gelecekte programcının "O yordamı kullanmayayım patentli, bu sistemi entegre etmeyeyim patentli" diye düşünmekten program yazamaması tabi ki rezalettir. Ancak yazılım patentleri uygulamasını hemen hemen bütün büyük şirketler desteklemektedirler. Bunu sadece Microsoft ile ilişkilendirmek hatadır.

4 - Yine söylüyorum Bill Gates'i kişisel olarak tanımamakla birlikte, yaptığı yardımları da vergiden kaçınmak için mi yoksa hakikatten iyilik yapmak için mi yaptığı konusunda hiçbir fikrim yoktur. Söz konusu yazıda da "Bill Gates acayip yardımsever bir adamdır dolayısıyla süper bir insandır" denmemiştir. Zaten Bill Gates'in yaptığı yardımların hesabını tutmak ve varsa bir hata hesabını sormak Amerikan devletinin sorumluluğudur, durumun bu yazının özüyle hiçbir alakası yoktur. Ancak her ne sebepten yapılırsa yapılsın yardım; yardım yapılan kişinin hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

5 - Ortada fiziksel olarak da kararlı, kullanışlı ve güzel bir ürün olduğu gerçektir. Bir şirket nasıl korkar bilmem ama Microsoft bir rakip olarak Linux'u dikkate almaktadır. Zaten kapitalist dünyada piyasanın ihtiyaç duyduğu en önemli unsurlardan biri rekabet olgusudur. Microsoft'u Vista fiyaskosundan sonra daha iyi ve stabil bir işletim sistemi piyasaya sürmeye iten muhtemelen Linux'un varlığıdır, aynı şekilde Explorer'ın son versiyonundaki yenilikler de Firefox'un başarısıyla alakalıdır.

6 - 10 Milyar doların üzerindeki kişisel servetiyle en az Bill Gates kadar Steve Ballmer'ın emeklilik günleri de Microsoft olsa da olmasa da rahat geçecektir.

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Ben hiç Linux'un çöktüğünü görmedim :) Ha bi kere oldu o da Linux'taki ilk zamanlarımda çok kurcalamıştım sonra düzeltemedim. Bastım formatı :) O günden sonra hiç çökmedi. Çöken hep KDE oldu GNOME oldu Firefox oldu opera oldu.... :)