yasin04
Doçent
- Reaksiyon puanı
- 3
bu haberi okuyunca hiç win kullanasım gelmedi ama crysis gibi güçlü oyunları ubuntu açarsa hemen geçerim
Hayatında Linux görmemiş insanlar neden yorum yapıyor, arkadaşım windowsda aero yokken linux'de kde arayüzü ile millet vistadan 4 yıl önce hareketli masa üstü kullanıyordu.
Windowsun Linux'e göre tek bir üstünlüğü var o da işletim sistemi değil, DirectX'dir bu sistem olmasaydı oyun dünyasına sahip olmak microsoft için çok zor olurdu.
Daha bugün bile microsoftun kendisi en son işletim sistemini yaygınlaştıramıyor vista örneğinde olduğu gibi bir çok vista kullanıcısı xp ye geri döndü.
şimdiye kadar bir çok forumda yapılan anketler sonucu insanların neden windows kullandığı bellidir, %70 inin kullanma nedeni oyundur.
Bill amca yusuf yusuf atmaya başlamış![]()
Sunucu piyasası zaten Linux'un elinde.
Kişisel kullanım içinde özellikle PlayStation gibi oyun makinelerinden sonra bilgisayar sadece iş için kullanılmaya başlayınca windows'un balonu sönmeye başladı.
Özellikle tüm dünyada kurumsal kullanıcılar Linux'a geçmeye devam ettiği için MS balonunun, havası iyice azalmaya başladı.
İşletim sisteminden anladığın uçan kaçan pencerelerse dediğinin bir kısmı doğru. Ama ben işletim sisteminden bunu beklemiyorum. Ayrıca tasarımdan ekmek yiyen biri olarak söyleyeyim windows 7 nin gerek görsel efektleri gerekse geştaltı linuxun compizinden çok çok daha güzel ve profosyonelce.
Micosoft düşmanlığı sizin gözünüzü kör etmiş. Çakma programlar deryası yapboz bir işletim sistemini ile windowsu kıyaslamak bence çok abes. Ben de microsofta hakettiğinden daha fazla parayı vermekten çok rahatsızım. Ama mesele kaliteyse yiğidi öldürüp hakkını vermek lazım.
zootechnist bir bak bi önceki sayfadaki ekran görüntülerime. şimdi bu görselliğin windowstdakinden eksiği ne? ki ben iyi bir tasarımcı ( düzen ) olmama rağmen bu kadarını yaptım. yani bu görselliği benden 1000 kat daha iyi hale getirebilecek insanlar var ve bu sistem öyle bir sistem.
Ben de tam tersini düşünüyorum. Linux'ün önü alabildiğine açık. Mikisoft ise en azından işletim sistemi pazarında son yıllarını yaşıyor.Ha öngörü derseniz; Linux un önünün Microsoft kadar açık olduğunu sanmıyorum.
Okuduğum kadarıyla görüyorum ki yine aynı hata yapılmakta. Herkes kişisel görüşlerini üstelik de subjektif bir şekilde; sanki bunlar genel geçer gerçeklermiş gibi beyan etmekte.
Yapılan Hatalar
1 - Linux Çökmez: Gayet de çöker, bir programın çökmesi o programın sistematik bir hatasından kaynaklanabileceği gibi programa entegre edilebilecek yazılımlarda ya da PC'de kullanılan donanımlardan da kaynaklanabilmektedir. Linux açık kaynak kodludur ancak standart bir kullanıcının karşılaştığı hataları "dur şunun kodlarını bir trace edeyim de, hata nerdeyse çözeyim" deme şansı yoktur. Olsa olsa hangi Linux dağıtımını kullanıyorsa oradan çözümüne ulaşır.
2 - Büyük şirketler hep Linux kullanır: Linux server piyasasında atılıma geçmiştir. Ancak bunun altında Linux'un çok sağlam altyapısı değil maliyetinin düşük olması yatar. Linux kullanan şirketler de yaptıkları risk ve kullanıcı analizleri neticesinde eğer edecekleri kâr Linux kullanımıyla artıyorsa Linux'a geçerler. Linux'u sevdiklerinden ya da onun mükemmel bir yazılım olmasından değil.
3 - Microsoft şerefsizdir, dombilidir, taocudur: Microsoft kâr amacı güden bir şirkettir. Dünyadaki bütün kâr amacı güden şirketler gibi pazar payı, kâr marjı, kullanıcı istatistikleri, Ar-Ge vb. konulara önem verir. Microsoft yazılım dünyasının düşmanı değildir. Açık kaynaklı bir yazılım olan linux'un sahibi; nasıl bizzat onu kullananlarsa, yani bizlersek ve hiçbir kârınız olmadığı halde siz zaman zaman fanatizm derecesinde ve hatta körü körüne Linux'u savunabiliyorsanız, Microsoft'un Windows'u savunması gayet doğaldır. Sizin probleminiz şirketler, karteller ve dolayısıyla kapitalizm ise onun alternatifi Linux değil Sosyalizmdir.
4 - Bill Amca şerefsizdir: Kendisini kişisel olarak tanımamakla birlikte hakkında araştırma yapmış biri olarak söyleyebilirim ki; kendisi şerefsiz değildir. Zamanında idealleri uğruna okuldan ayrılmış, her eve bir PC mottosuyla yola çıkıp bunu başarmış, eşiyle birlikte kurduğu Bill&Melinda Gates vakfıyla her yıl yüzmilyonlarca dolar yardım yapan ve şirketindeki görevi "Şef Yazılımcı" olan bir amcadır. Ayrıca milyar dolarları bulan şahsi servetiyle Microsoft 32 kere bile batsa hala elinde yedi sülalesine yetecek parası da bulunacak bir kişidir. O yüzden amiyane tabirle "Yusuf yusuf" atması, Linux karşısında dizlerinin titremesi, geceleri uykularının kaçması falan mümkün değildir.
5 - Linux Süperdir: Tekrar söyleyelim; Linux fikri açıdan süperdir! Açık kaynak kod konusunda çığır açmıştır. Zaten ticari açıdan Microsoft'u korkutan Linux'un yazılımsal olarak kendisi değil; öncüsü olduğu ve dünyaya yaydığı açık kaynak kod fikridir. Linux ile birlikte her programın açık kaynak kodlu muadili sizin benim gibi canhıraş çalışan coder'lar tarafından yazılmaya, ücretsiz dağıtılmaya başlanmış ve bu durum sadece Microsoft'un değil, gelirlerini; ürettikleri programların lisanslarını satarak elde eden bütün şirketleri tedirgin etmiştir.
6 - Microsoft çok yakında batar: Finansal açıdan düşündüğümüzde şirket krizden gayet iyi çıkmıştır. Windows 7 ile birlikte Microsoft'un Vista ile yaşattığı hayal kırıklığını ortadan kaldıracağı beklenmektedir. .Net teknolojisi piyasaya çok iyi penetre olmuştur, Silverlight henüz emekliyor olsa da geleceği bulunmaktadır... Bu veriler dahilinde Microsoft'un 3-5-10 yıl içinde çökeceğini beklemek hayaldir.
Ben de tam tersini düşünüyorum. Linux'ün önü alabildiğine açık. Mikisoft ise en azından işletim sistemi pazarında son yıllarını yaşıyor.
DOS V.1 bile yokken unix tabanlı işletim sistemleri vardi. Görece olarak bakıldığında Microsoft tabanlı işletim sistemleri olmaması gerekiyordu şimdiki zamanımıza geldiğimizde. Bu nedenle bu iş göreceli değil. Sonuçta zaman göstercek.
...
Bana oyun dışında linuxta yapılamayacak birşey gösterin windowsun üstünlüğünü kabul edeceğim....
Mesela gimpte bir resmin modunu cmyk yapabilir ve cmyk kanallarını gösterebilir misiniz? (cmyk matbaanın "abc" sidir.)
Separate+ denen yamadan bahsedecekseniz peşinen söyleyeyim o bi işe yaramıyor. Renkleri cmyk yapıyor, katmanları göremiyorsunuz. Yahut ben beceremedim -ki bu da program derlemekten anlamayan (anlamasına da gerek olmayan) bir çok insanın yapamayacağı manasına gelir. Bu da gimpe "çakma program" denmesi için bence yeterli bir sebep.
Aynı şekilde "after effects" programının alternatifini bulabilir misiniz? Linux üzerinde bir sürü çakması var ama onlardan olsa olsa "movie maker" alternatifi olur.
Sonra Flash programının çakması bile mevcut değil.
Ayrıca hesap tablosu üzerinde 70000 satırlık bir belgeyi açabilir misiniz? Geçenlerde daha büyük bir dosyayı açmam gerekti. Sırf bu yüzden ms office kurmak zorunda kaldım. (linux kullansaydım yolda kalacaktım)
Liste uzar gider. Demek istediğim "Linux tüm ihtiyaçlarınızı karşılar" sözü benim için aldatmacadan ibarettir. Ben linux düşmanı değilim. Onun gelişmesini en az sizin kadar istiyorum. Ama bunu yaparken rica ediyorum birbirimizi kandımayalım.
1 - Linux sizin çökmeleriyle bildiğiniz Win gibi çökmez. En fazla kullandığın program çöker, bu da sistemin genelinin kararlılığını etkilemez.
2 - Neredeyse bütün üniversitelerin bilgi-işlem merkezleri, NASA, IBM, HP, Boeing, HSBC, CityBank, SonyEricsson, Nokia, Siemens, Samsung, General Motors, Hyundai, Oracle, EToys gibi dünya devleri sırf win pahalı diye Linux'ü tercih ediyorlar diyorsan, fikrini hayran kaldım doğrusu.
3 - Mikisoft'un kar amacı gütmesine karşı değiliz. Yazılım patentleri saçmalığıyla yazılım tekeli olmaya çalışmasına karşıyız. Bu şu demek, yazdığınız her komut için ABD ye para ödemek zorunda kalacaksınız. Atıyorum, printf("Merhaba") komutunda ki printf komutunu mikisoft patentledi diye, bu komutu kullanacağım zaman, komut ücreti olarak mikisoft'a para ödemek zorunda kalacağım.
4 - Yardım kurumu adı altında faaliyet gösteren şirketlerin ne dolaplar döndürdüğünü herkes bilir. Bu vakıf sahiplerinin devlete ödeyeceği verginin önemli bir kısmından muaf tutulması gibi ayrıcalıkları da vardır. Gates Vakfı öyle midir bilmiyorum ama sırf yardım vakfı kurdu, tü tü tü maşallah demek bence büyük saflık olur.
5 - Linux sadece fikri açıdan değil, ortaya koyduğu kararlı sistem açısından da süperdir. Ortada sadece fikir yok, elle tutulur, gözle görülür bir üründe var. Mikisoft basbayağı Linux'ten korkuyor. IE serisi tarayıcılarla Mikisoft bir zamanlar Netscape'i yok ettiğini sanmıştı. bugün Netscape'in yok olduğu sanılan kodlarından Firefox doğdu ve yılların IE serisi tarayıcılarını devirmek üzere.
6 - Bunu da Steve Ballmer düşünsün.