- Katılım
- 17 Mayıs 2017
- Mesajlar
- 3,135
- Çözümler
- 2
- Reaksiyon puanı
- 1,276
- Puanları
- 358
- Konum
- İstanbul/Kartal
“Sobalarında kuruda meşe yanıyor efem”
Eğer bu balın siyahını aldıysam gece 12 gibi kazdağındaki yazlığımın terasında dağa karşı bu şarkı ile yerim
Gelelim faydalarına
“Meşe balı nasıl tüketilmeli?” sorusuna bazı önerilerde bulunmak gerekirse;
Eğer bu balın siyahını aldıysam gece 12 gibi kazdağındaki yazlığımın terasında dağa karşı bu şarkı ile yerim

Gelelim faydalarına

Meşe Balı Nedir?
Meşe balı, Istranca Bölgesinde yetişen Macar Meşesi türü olan freynetto meşe ağacından elde edilen salgı balıdır. Ülkemizde son dönemlerde popüler olmaya başlayan meşe balı, Amerika’da ve Avrupa’da “oak honey” oldukça fazla tüketilen gıda ürünlerinden biridir.Meşe Balı Nasıldır?
Meşe balı, diğer bal çeşitlerine kıyasla daha az üretilir. Temmuz ve Ağustos ayının yalnızca belirli dönemlerinde üretimi yapılan siyah denilebilecek koyu renkli bir bal çeşididir. Bitki çeşitlerinde oldukça fazla sayıda yer alan fenolik bileşikler bitkilerin zararlı böcek ve hayvanlardan zarar görmesini önler. Bu bileşikler bitkisel kökenli pek çok gıda ürününün aroma, renk ve kokusuna katkıda bulunurlar. Meşe balının da sahip olduğu odunsu tat ve koyu renk bu bileşiklerden kaynaklanır.Meşe Balının Özellikleri Nelerdir?
Yaz mevsiminin sonlarına doğru hasadı yapılan ve üretilen meşe ballarının kendi has özellikleri ise;- Kıvamı ve akışkanlığı diğer bal çeşitlerine kıyasla daha azdır.
- Çiçek balına göre daha koyu bir renge sahiptir.
- Kendine has aromatik bir kokusu ve lezzeti vardır. Bal arılarının meşe palamutlarından elde ettikleri enzim nedeniyle hakiki meşe balında keskin bir meşe ağacı kokusu bulunur.
- Çiçek ballarına oranla üretimi daha azdır. Her sene sınırlı sayıda kavanozlanır.
- Tat oranı ne fazla ne de azdır. Orta derece bir tatlılığa sahiptir.
- Kıvamı yoğun bir yapıdadır.
- Tüketimi sırasında ağızda dolgunluk hissi yaratır.
Hangi Meşe Bal Verir?
Bal veren başlıca meşe türü freynetto Macar meşesidir.Meşe Balı Nasıl Tüketilmeli?
Tavsiye edilen miktar, günde iki defa birer yemek kaşığı şeklindedir. 12 aydan küçük çocukların tüketmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.“Meşe balı nasıl tüketilmeli?” sorusuna bazı önerilerde bulunmak gerekirse;
- Bir yemek kaşığı aç karnına tüketebilirsiniz. Sahip olduğu zengin besin değeri nedeniyle aç karnına yenilmesi tavsiye edilir.
- Meşe balını yutmadan önce ağzınızda bir süre bekletip dilinizle ile erimesine yardımcı olabilirsiniz.
- Bitki çaylarınızın içine doğal tatlandırıcı olarak ilave edebilirsiniz.
- Soğuk içeceklerinizin eşlikçisi olarak da tercih edebilirsiniz.
- Yoğurt ya da kahvaltılık gevreklerin içine karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Kahvaltı sofralarınızda yer verebilirsiniz.