Mehmet Görmez: "Camiler yıkılarak yeniden yapılmalı"

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113

Mehmet Görmez: Camiler yıkılarak yeniden yapılmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı işbirliği düzenlenen "1. Ulusal Cami Minarisi Sempozyumu" İstanbul'da başladı. 4 gün sürecek olan sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldı. Görmez, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.



544397130721.jpg


Diyanet İşlerinin sadece din adamı ataması yaptığını ve cami mimarisi alanında da faaliyette olamak istediklerini söyleyen Görmez,
"Cami mimarisi konusu artık sadece Diyanet İşleri Başkanlığının, sadece Mimarlar Odasının, sadece cami derneklerin altından kalabileceği bir konu olmaktan çıkmıştır. Onun için toplumsal bir bilinç oluşturmaya ihtiyaç var. Bütün kurumların, bütün müesseselerin, bütün sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek ortak bir bilinç oluşturması gerekiyor. İşte bu sempozyum sadece buna öncülük yapmak için düzenlenmiş bir sempozyumdur. Biz sadece Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu işin üstesinden geleceğimizi idda etmiyoruz" dedi.

Görmez, üniversitelerin, Diyanet İşleri Başkanlığının, Mali İdarelerin, Şehircilik Bakanlığının bir araya gelerek 2 konu üzerinde çalışmalar da bulunmalarının gerektiğini belirtti. "Ben şahsen Diyanet İşleri Başkanı olarak kentsel dönüşüm projelerinde pek çok caminin yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini yüksek sesle ifade etmek istiyorum. Kentsel dönüşümlerimizi yaparken kendi evlerimizi, kendi mekanlarımızı düşünürken aynı zamanda Allah'ın evleri camiler de düşünülmeli. 8 milyonu bulan engeli vatandaşımız var. Her türlü engeli vatandaşımızın ulaşabileceği mekanlar olarak yeniden tasarlanması gerekiyor. Bundan sonra yapılacak camiler içinde artık Sinan'ın torunları olarak ortak bir bilinç oluşturmamız gerekiyor. En azından bundan sonra yapılacak camiler sadece elimizdeki tip projeleri uygulayan camiler değildir" Tevazu ve ihtişamdan bahseden Diyanet İşleri Başkanı, camilerin bir güç gösterisi olarak okunduğunu sözlerinde belirtirken, bunun yanlış olduğunu söyledi.

AKLISELİM HAKİM OLACAKTIR
'Nefret Yasası' ile ilgili soruya cevap veren Görmez, "Biz kendimizde başkanlık olarak islamafobya üzerinde, hem Avrupa'da hem Amerika'da, dünyanın muhtelif yerlerinde İslamofobya, islamofobik suçlar üzerinde araştırmalar yapıyorduk. İnşallah, yakın bir gelecekte bu konu üzerinde zengin bir raporumuz yayınlanacak. Zaten bu nefret suçlarıyla ilgili görüşmelerimizi daha önce İslam İş Birliği Teşkilatı ile ve diğer uluslararası kuruluşlarla yapmaya başlamıştık. Ben aklıselimin hakim olacağını düşünüyorum. Bu çifte standartı artık çağdaş dünyada görmüştür. Bu çifte standarttan kısa sürede çağdaş dünyanın da uzaklaşacağını, bu tür provokasyonlarla toplumların mukaddes değerlerine hakaretin, onları aşağılamanın, onları aşağılayacak işkence oluşturmanın, mukaddesata hakaretin, toplumlar üzerinde kültürel bir işkenceye dönüştürmenin yanlışlığını, çağdaş dünyanın yakın gelecekte göreceğini, ve bu yönde adımlar atacağını rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu.


Kaynak
 

yaşli çocuk

Profesör
Katılım
17 Ağustos 2011
Mesajlar
4,373
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Başlığın değiştirilmesinden yanayım.Yıkılmasına gerek duymuyorum.Okullar yıkılarak mı yenileri yapılıyor?
 

mehmet0321

Doçent
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
744
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Yaş
30
Allah Allah!
DİB başkanının niyetiyle değil de, sahiden yıkılmasını ister miydiniz?
Eleştirel amaçlı yazmıştım ama anlaşılmadı sanırım.Kusura bakmayın.

Başlık:"Camiler yıkılmalı"
Konunun ilk cümlesi: "Camiler yıkılarak yeniden yapılmalı"
 

BrknEs

Dekan
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
6,931
Reaksiyon puanı
166
Puanları
63
adam doğru söylüyor engelli vatandaşlarda camilere gelip namaz kılabilmeli bence onlar için uygun ortam sağlanmalı diye düşünüyorum
 

muratteas

Dekan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
Camiiler yıkılmalı, Kiliseler yıkılmalı, Sinagoglar yıkılmalı... Sağlamları yapılmalı. İhaleler verilmeli hızlı bir şekilde. Yeni nesil onlara emanet.
 

ScienceNET

Asistan
Katılım
21 Eylül 2012
Mesajlar
454
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Çok saçma bence. Yeni yapılacak camiileri ve/veya düzeltilmesi mümkün olan camiileri bu şekilde inşa edersiniz, olur biter. Millet camii yapmak/yaptırmak için çok uğraşıyor. Sanki bütün camiileri devlet yapıyormuş gibi... Elektrik faturalarını bile camiiler ödüyor. Onca vergi alıyorlar, halka açık olan bir ibadethanenin elektrik faturalarını da millete ödettirilmesi kadar ayıp, saçma birşey yok. Camiilerin zaten görevlileri var, fazla gitmesin veya kötü amaçlarla kullanılmasın diye kontrol ediyorlar. Cuma günleri veya diğer mübarek günlerde hoca elektrik faturası için para topluyor, cemaate diyor "hava sıcak, klimaları açıyoruz, elektrik faturası gelmiş de... Sizlerden yardım toplanacak... Allah yaptığınız yardımları kabul etsin..." Gerçekten çok ayıp ve rencide edici bir durum. Devlet o kadar vergi alıyorken, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ruhsatlanmış camiilerin elektrik faturalarını devlet ödesin bir zahmet artık...
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Camiler yıkılır ise yerlerine yenisi yapılmaz millet ile dalga geçmeyin sarıyer bölgesinde toplu konutların yapıldığı yerler malum sadece zenginler alıyor o evleri aynı durum kentsel dönüşüm sonrası yapılan evler içinde geçerli ve yeni cami yapılması düşünülen yerlere malum zenginler cami sesinden rahatsız oluyor cami yapılacak yerlere kültür merkezi denen hiç kimsenin kullanmadigi boş binalar yapılıyor yani Kentsel rant sonucu yapılan yerlerde cami ler yıkılır ise yerine yapılmaz
 

Korpe

Rektör
Katılım
2 Ağustos 2009
Mesajlar
10,169
Reaksiyon puanı
16
Puanları
0
Cami lerimiz yardım sever insanlar vakıflar sayesinde büyümekte gelişmekte (eklemedıklerim de var.) simdi cami arazisine bile peşkeş çekmeye çalışanlar bile var, ne zorluklarla yapılan camilerimiz de var ALLAH yardım edenleri eksık etmesin ama şunca sene olmuş şukadar zaman geçmiş daha yenimi akıllarına geldi? merak ediyorum bazı ilçelere ait resmi kurumlar da halen bakım onarım ve temizliği için yardım etmekte gündem de okadar şey varken ve halen yapılmakta olan camilerimiz yardım bekleyen cami inşaatlarimiz varken bu tür konuşmaları mantıksız buluyorum..
 

hamza5806

Profesör
Katılım
17 Ağustos 2012
Mesajlar
3,671
Reaksiyon puanı
22
Puanları
38
Allah Allah!
DİB başkanının niyetiyle değil de, sahiden yıkılmasını ister miydiniz?
camiden camiye değişir zamanında öyle küçük öyle herşeyi sorunlu camiler yapılmışki birde kocamn bahçesi varsa yıklıp yeniden yapılır yanlız yıkılcak caminin tarihi değere sahip olmaması hayır sever bir kişi tarafından yapılmamış olması lazım o da ayrı mesele şu ankileri yıkmak yerine yenilerini yapmalrı en mantıklısı:D
 

nightmare777

Doçent
Katılım
29 Haziran 2008
Mesajlar
625
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Camileri tümden yıkıp yenilemeyi kastettiklerini düşünmüyorum ama, ben doğru olan hepsi olmasa bile merkezi, kalabalık cemaatli camilerin, yaşlı , engelli vb. vatandaşların azınlık değil öncelik olarak görüldüğü şekilde restore edilmesi. Ayrıca mantar gibi türeyen derme çatma, cemaati bile olmayan camilerin yapılmasına da önlenmeli, bu iş bi prosedüre sokulmalı. Bazı yerlerde yüz metre arayla cami var. Ama aynı yerin ne okulunda ne camisinde kütüphane yok. Camileri sosyal hayatın içine sokmalıyız, sadece namaz kılınan yer olarak görmemeliyiz. İbadetin ve salih amelin ilim ve irfanın her türlüsünden geçtiğini insanlara göstermeliyiz.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
camiilerin elektrik faturalarını devlet ödesin bir zahmet artık...

devlet kendisi ödese eyvallah da, faraza camide kullanılan elektriğin parasını almasa bile bunu bütün türkiyeye ödettiriyor. çünkü ferdi kullanımı değil, toplam kullanımı bölüyor ve çıkan rakamı türkiye nüfusunun fert başına taksim etmek suretiyle tahsil ediyor.

bu durumda benim yaktığım bir elektriği taa edirnedeki, kırşehirde ve bilmem neredeki vatandaşa ödettirmesi adil olmuyor, dolayısıyla bu kul hakkına giriyor... ki, bu da helal olmaz, ibadetin içine kul hakkı karışmasından dolayı hem ibadeti batıl duruma düşürür, hem haram irtikap edilmiş olur.
 

mehmet0321

Doçent
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
744
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Yaş
30
Bazı cqmiler sel baskınlarındadepremlerde falan ciddi hasar görüyor.Bu camiler eğer çok hasar görmüş ide yıkılıp yeniden yapılmalı.Atalarımizın bir sözü vardır:Dikiş tutmamak diye.Eğer dikiş tutmayacaksa yenisi yapılsın.
 

ashabulyemin

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
Başlık hatalı ama
teşhis tam
Diyanet kendi kafasına göre cami yapmak istiyor Kilise benzeri camiler mesela kayışdağı medine camisi gibi
ula. seni mimar yapanıda... herneyse
yıkın kiliseye benzeyen sıralı camiler yapın
DİYANET, CAMİLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YIKACAK


03 Ekim 2012



Bildiğiniz gibi bazı illerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Çarpık kentleşmeye son verilmesi amaçlanan çalışma deprem açısından da ele alınıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yaptığı bir basın toplantısında Camilerinde bu kentsel dönüşümde yer alması gerektiğini, camilerin mimarisinin yeniden yorumlanmasını vurgulayarak şöyle demiş: “Tarihe takılmak, geçmişte kalmak, geleceği yakalamak adına bugünden kopmak bir sorundur. Sıradan ilgiler ve sıra dışı estetik kabuller arasında istikametini bulamayan mimari arayışlar ciddi bir sorundur. Sosyoekonomik ve sosyokültürel referansları aşamayan bir üslup arayışının popülerleşmesine şahit oluyoruz.
Diyanet İşleri Başkanı cami mimarisinde kültüre bağlı bir üslubun popülerleşmesinden rahatsız olmuş.
OSMANLI MİMARİSİ BOZULACAK
Kentsel dönüşüm adı altında yapılacak çalışmada camilerin yıkılmasını gündeme getiren Diyanet Reisi camilerin yeni dönüşüme uygun olarak yapılacağını beyan etmiş.
Bu demek oluyor ki tarihten günümüze küçüğü ile büyüğü ile Osmanlı mimarisini yaşatan camiler tarih oluyor. Artık alışveriş merkezi gibi, ne olduğu belirsiz, cami kilise karışımı yapıalr görmek mümkün olacaktır. Sakarya, Tozlu’da yapılan cami demeye bin şahit bu yapı gibi…
sakarya-tozlu-cami-1.jpg

CEMAATİN OLMADIĞI CAMİLER
Diyanet Reisinden ricamız sade bir vatandaş gibi gerekirse tebdili kıyafet ile özellikle sabah ve diğer vakit namazlarını mahalli camilerde kılmalarıdır. Göreceklerdir ki camilerimiz boş. Müslümanlar namaz kılmaya camiye gelmiyor. Bazen imam ve müezzinden başka kimse olmuyor. Cemaatin çoğu yaşlılardan oluşuyor. Gençlerin katılımı çok az oluyor. Hal böyle olunca cami, kentsel dönüşüme uygun olsa ne fayda var, olmasa ne zarar var?
Bu nedenle camilerin mimarisinden önce cemaate ve özellikle gençlere el atılmalı. Namazlarını evde kılmaları faziletli olan kadınları değil, asıl mükellef olan erkek cemaati camiye çekmek için projeler geliştirilmeli.
MÜSLÜMANLARIN PARASI İLE YAPILDI
Bildiğiniz gibi Kiliseler devlet bütçesinden imar edilirken camilerimiz, cami cemaatinin desteği ile yapılıyor. Cami cemaatinden toplanan paralar ile yapılan bu camiler yıkıldığı takdirde hem bu Müslümanların hakkına girilmiş olacak hem de tekrar Türkiye genelinde cami cemaatine başvurulmak sureti ile “kentsel dönüşüm” uğruna büyük israflara imza atılacak. Devlet bütçesinden karşılansa bile büyük bir israf olur ki milletimizin zamlarla boğuştu şu sıralar böyle bir adım atmak yeni yük demek olur.
Hâlbuki cemaatten toplanan paralar ile fakir, garip guraba gözetilebilir, evlenmek isteyip maddi sıkıntı çeken birçok genç hayırlı muradına eriştirilebilir. Ve bu alanda bir çok proje geliştirilebilir.
Ancak maalesef Diyanet Reisi ve Müftülüklerde mevki sahibi insanlar bu gerçekleri ”görmezden” gelerek kadınları camiye çekmenin, cami mimarisinin derdine düşmüş durumdalar.
www.ismailaga.info http://www.ismailaga.info/yazi/2012/10/03/diyanet-camileri-kentsel-donusum-icin-yikacak/

6818700191_07011da1b6_m.jpg



camide-sandalye.jpg
camiler-sandalye.jpg

 

mehmet0321

Doçent
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
744
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Yaş
30
Bazı cqmiler sel baskınlarındadepremlerde falan ciddi hasar görüyor.Bu camiler eğer çok hasar görmüş ide yıkılıp yeniden yapılmalı.Atalarımizın bir sözü vardır:Dikiş tutmamak diye.Eğer dikiş tutmayacaksa yenisi yapılsın.
Telefondan yazınca bir sürü yazım hatası yapmışım.:)
 

Dr.Yunus

Asistan
Katılım
5 Şubat 2012
Mesajlar
162
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
başlık bence çok yerinde . neden ? çünkü islam herkesi rahatsız ediyor . bir yahudi sakallı hürmet görürken müslüman sakallı yobaz geri kafalı olarak görülüyor . camiilerde aynı . camiileri yıkıp eline ne geçecek . yeni mimari kullanılarak cami oldukları belli olmayan yerler yapılacak . u**n su sultanahmet ayasofya süleymaniye vs olmasa bu istanbula kaç turist gelirr . insan geçmişine bu kadar mı düşman olur birde din adamı bu ya . ben bu diyaneti anlamıyorum . asıl olan islamın yerine çağdaş modern batılıya ayak uyduran islam modelimi var kafalarında ne !!!
 

mehmet0321

Doçent
Katılım
23 Ağustos 2012
Mesajlar
744
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Yaş
30
Camiiler yıkılmalı, Kiliseler yıkılmalı, Sinagoglar yıkılmalı... Sağlamları yapılmalı. İhaleler verilmeli hızlı bir şekilde. Yeni nesil onlara emanet.
Kardeş avatarın "slipknot" logosu değilmiydi.
 

poyrazl

Asistan
Katılım
12 Şubat 2011
Mesajlar
226
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
devlet bütçesinde para çok..harcasınlar bakalım...
 

yunasyus

Profesör
Katılım
12 Mart 2009
Mesajlar
1,041
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
Başlık hatalı ama
teşhis tam
Diyanet kendi kafasına göre cami yapmak istiyor Kilise benzeri camiler mesela kayışdağı medine camisi gibi
ula. seni mimar yapanıda... herneyse
yıkın kiliseye benzeyen sıralı camiler yapın
DİYANET, CAMİLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YIKACAK


03 Ekim 2012



Bildiğiniz gibi bazı illerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Çarpık kentleşmeye son verilmesi amaçlanan çalışma deprem açısından da ele alınıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yaptığı bir basın toplantısında Camilerinde bu kentsel dönüşümde yer alması gerektiğini, camilerin mimarisinin yeniden yorumlanmasını vurgulayarak şöyle demiş: “Tarihe takılmak, geçmişte kalmak, geleceği yakalamak adına bugünden kopmak bir sorundur. Sıradan ilgiler ve sıra dışı estetik kabuller arasında istikametini bulamayan mimari arayışlar ciddi bir sorundur. Sosyoekonomik ve sosyokültürel referansları aşamayan bir üslup arayışının popülerleşmesine şahit oluyoruz.
Diyanet İşleri Başkanı cami mimarisinde kültüre bağlı bir üslubun popülerleşmesinden rahatsız olmuş.
OSMANLI MİMARİSİ BOZULACAK
Kentsel dönüşüm adı altında yapılacak çalışmada camilerin yıkılmasını gündeme getiren Diyanet Reisi camilerin yeni dönüşüme uygun olarak yapılacağını beyan etmiş.
Bu demek oluyor ki tarihten günümüze küçüğü ile büyüğü ile Osmanlı mimarisini yaşatan camiler tarih oluyor. Artık alışveriş merkezi gibi, ne olduğu belirsiz, cami kilise karışımı yapıalr görmek mümkün olacaktır. Sakarya, Tozlu’da yapılan cami demeye bin şahit bu yapı gibi…
sakarya-tozlu-cami-1.jpg

CEMAATİN OLMADIĞI CAMİLER
Diyanet Reisinden ricamız sade bir vatandaş gibi gerekirse tebdili kıyafet ile özellikle sabah ve diğer vakit namazlarını mahalli camilerde kılmalarıdır. Göreceklerdir ki camilerimiz boş. Müslümanlar namaz kılmaya camiye gelmiyor. Bazen imam ve müezzinden başka kimse olmuyor. Cemaatin çoğu yaşlılardan oluşuyor. Gençlerin katılımı çok az oluyor. Hal böyle olunca cami, kentsel dönüşüme uygun olsa ne fayda var, olmasa ne zarar var?
Bu nedenle camilerin mimarisinden önce cemaate ve özellikle gençlere el atılmalı. Namazlarını evde kılmaları faziletli olan kadınları değil, asıl mükellef olan erkek cemaati camiye çekmek için projeler geliştirilmeli.
MÜSLÜMANLARIN PARASI İLE YAPILDI
Bildiğiniz gibi Kiliseler devlet bütçesinden imar edilirken camilerimiz, cami cemaatinin desteği ile yapılıyor. Cami cemaatinden toplanan paralar ile yapılan bu camiler yıkıldığı takdirde hem bu Müslümanların hakkına girilmiş olacak hem de tekrar Türkiye genelinde cami cemaatine başvurulmak sureti ile “kentsel dönüşüm” uğruna büyük israflara imza atılacak. Devlet bütçesinden karşılansa bile büyük bir israf olur ki milletimizin zamlarla boğuştu şu sıralar böyle bir adım atmak yeni yük demek olur.
Hâlbuki cemaatten toplanan paralar ile fakir, garip guraba gözetilebilir, evlenmek isteyip maddi sıkıntı çeken birçok genç hayırlı muradına eriştirilebilir. Ve bu alanda bir çok proje geliştirilebilir.
Ancak maalesef Diyanet Reisi ve Müftülüklerde mevki sahibi insanlar bu gerçekleri ”görmezden” gelerek kadınları camiye çekmenin, cami mimarisinin derdine düşmüş durumdalar.
www.ismailaga.info http://www.ismailaga.info/yazi/2012/10/03/diyanet-camileri-kentsel-donusum-icin-yikacak/

6818700191_07011da1b6_m.jpg



camide-sandalye.jpg
camiler-sandalye.jpg


ilk resimdeki cami sakarya da bence gerçekten güzel bi cami adamlar yapmış...
 

burns206

Profesör
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
onlarin arazilerde acayip para yapar. hepsini yikip tokilerin tepesine yapmak lazim zaten :p
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113


şu resim gerçekten içimi acıttı. bunların yarısından çoğunun keyfi olarak oturduğunu düşünüyorum. adam cidden namaz kılmak için gelmiyor sanki, koltukta oturup cenneti kazanacak mübarek.

hristiyan misyonerler yıllarca uğraşsaydı böyle bir başarı elde edemezlerdi herhal.
 

ashabulyemin

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
Osmanlı çinilerine dikkat ettinizmi hepsinde dini bir motif var Allah[cc]peygamber[sav]ve gül ve lale desenleri çizgiler yuvarlak hilal tamamlanıyor köşelerden özellikle üçgenlerden kaçınılmış.Yeni yapılar ise masonik çizgiler taşıyor kartalda bir camide ise halı haç desenkeryle yaplı haça secde ettiriyorlar.AAcı ama gerçek
Her yeni şey biDat her bidat sapıklıktır ve sahibini cehenneme götürür.1400 sene ümmet nasıl namaz kılmış oturarak mı adam yürüyerek geliyor ve iskemlenin önünde el bağlıyor sonra güm oturuyor hayır hiçbir yerde bu yok kıbleye ayak uzatılır o şekilde kılınır
yeni tip camilerle katolik şapellerini karşılaştırın birde baptist kiliselerini işte amacın ne olduğunu anlayacaksınız
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
ses kirliliği var bir mahallede 4 tane camii olursa ezanı bile anlamak mümkün olmuyor
 

Son mesajlar

Üst