Mayalı Poğaça Tarifi

Creative

Rektör
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,896
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,382
Puanları
4,958
Yaş
41
1111.jpg

Malzemelerimiz
- 1/2 Su bardağı ılık su
- 1,5 Su bardağı ılık süt
- 1/2 Paket yaş maya (21gram)
- 1,5 Yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 Su bardağı ayçiçek yağı
- 1 Adet yumurta
- 1 Tepeleme çay kaşığı tuz
- 3,5 Su bardağı un (aldığı kadar)

Poğaçaların üzeri için malzemelerimiz
- 1 Adet yumurta sarısı
- 1 Yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 4 Dal dereotu (isteğe göre)

Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.

Pişirme Önerisi
Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
  1. Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
  2. Maya tamamen eridikten sonra ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
  3. Elenmiş unu, azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.
  4. Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 40-45 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.
  5. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
  6. Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.
  7. Arzuya göre üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Ekmek yerine geçecek puf puf kabarmış mayalı poğaçalarınız hazır.

:: Afiyet olsun..
 

rrrr

Dekan
Katılım
2 Temmuz 2017
Mesajlar
6,936
Reaksiyon puanı
3,742
Puanları
1,358
silindi (4606415)
 
Son düzenleme:

xPhoenix06

Profesör
Katılım
5 Mayıs 2018
Mesajlar
2,780
Reaksiyon puanı
2,186
Puanları
358
daha yeni yemekten çıktık yahu canımız çekti kilo mu aldırcaksınız :D
 

Constantin87

Profesör
Katılım
1 Aralık 2013
Mesajlar
3,516
Reaksiyon puanı
1,969
Puanları
358

Malzemelerimiz
- 1/2 Su bardağı ılık su
- 1,5 Su bardağı ılık süt
- 1/2 Paket yaş maya (21gram)
- 1,5 Yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 Su bardağı ayçiçek yağı
- 1 Adet yumurta
- 1 Tepeleme çay kaşığı tuz
- 3,5 Su bardağı un (aldığı kadar)

Poğaçaların üzeri için malzemelerimiz
- 1 Adet yumurta sarısı
- 1 Yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 4 Dal dereotu (isteğe göre)

Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.

Pişirme Önerisi
Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
  1. Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
  2. Maya tamamen eridikten sonra ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
  3. Elenmiş unu, azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.
  4. Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 40-45 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.
  5. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
  6. Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.
  7. Arzuya göre üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Ekmek yerine geçecek puf puf kabarmış mayalı poğaçalarınız hazır.

:: Afiyet olsun..

Çok iyi yaparım Annem bile kıskanır :)
 
Üst