Mavi Balinalar Geri Dnyor

Bu konuyu okuyanlar

chimera

Müdavim
Emektar
Katılım
24 Kasım 2006
Mesajlar
8,773
Reaksiyon puanı
574
Puanları
0


Bugüne kadar dünya üzerinde yaşamış belki de en büyük canlı olan mavi balinaların sayılarında artış olduğu açıklandı. Bilim adamlarına göre güney yarımküredeki bu dev deniz memelilerin sayılarında yüzlerden binlere doğru bir artış görülüyor. Bu konudaki son bulgular, Uluslararası Balina Komisyonu’nun (IWC) yıllık toplantısında açıklandı. Açıklamaya göre sadece mavi balinalar değil, kambur balinaların ve bazı başka türlerin de sayılarında artış gözlemlendi. IWC Bilim Kurulu Başkanı Greg Donovan: “Elimize gelen son veriler gerçekten cesaretlendirici. Mavi balinaların sayıları her sene yüzde 7 ile 8 arası bir artış gösteriyor. Mavi balina nüfusunun tüm güney yarımkürede toplam 2300 olduğu düşünülürse tabii ki yetersiz. Ancak sayılarının artıyor olması çok olumlu bir gelişme.” Dedi. Kuzey yarımküreyle ilgili olaraksa bilim adamlarının elinde daha az veri bulunuyor. IWC’nin tahminlerine göre kuzey yarımküredeki Mavi Balina nüfusu yaklaşık 4500.



DENİZLERİN DEVLERİ

30 metre boya ve 190 ton ağırlığa ulaşabilen mavi balinalar dünya denizlerinin gerçek devleri. 20. yüzyıl başında avlanmaya başlamadan önce nüfuslarının 150 bin ile 200 bin arasında olduğu tahmin edilen mavi balinaların avlanması, balina yağlarının sanayide kullanılmaya başlanmasından sonra hızlandı. Mavi balinaların yalnız 1930-31 sezonunda 30.000 adet avlandığı sanılıyor. İlk korunma programları 1960’larda yürürlüğe girmesine rağmen, sayıları çok azalmış olan mavi balinaların türlerini devam ettirip ettiremeyeceği belirsizdi. Bugün için mavi balinalar hayatta kalmayı başardılar. Sayıları çok düşmüş olsa da birbirleriyle akustik olarak binlerce kilometre öteden iletişim kurabilme yetenekleri sayesinde, çiftleşecek eş bulmak konusunda zorluk çekmiyorlar.

YENİ TEHDİTLER

Avlanma yasaklarının ve sınırlamaların deniz memelileri nüfusu üzerinde olumlu katkıları olsa da; balinaların bir türünün sayısının artması avcıları teşvik ediyor. Kambur balinaların sayılarındaki artıştan sonra, tehlike içindeki türleri derecelendiren IUCN’nin, kambur balinaların daha az tehlike içindeki türler arasına sokması bekleniyor. Şu anda balinaların avlanma oranları düşük. Önümüzdeki sene boyunca aralarında Japonya, Grönland, İzlanda’nın da bulunduğu bazı ülkelerin 78 adet uzun balina ve 54 adet kambur balina avlayacağı öngörülüyor. Greg Donovan uzun dönemde iklim değişikliklerinin de balinalar için bir tehdit olabileceğini düşünüyor: “İklim değişikliklerinin balinalar için büyük bir problem olup olmayacağını henüz bilmiyoruz, ama böyle bir olasılık var. Mavi balinalar buzullara çok yakın alanlarda besleniyorlar, daha az buzul olması onları etkileyebilir.”

Alıntı : www.gencbilim.com
 
Üst