Masaüstü Pc 'mde Aniden Donma Sorunu Yardım !!

AegnorElendil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle bilgisayarımın sistemi biraz eski yaklaşık 4-5 yıl önce aldım pek bir geliştirmede yapmadım şuana kadar. Özellik olarak ;
Intel Pentium Dual Core İşlemci E5200
- İşlemci hızı 2.50 GHz. 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB
4 GB 800 Mhz. DDR2 ram
GeForce 9500 GT (1 GB) Ekran kartı vb. gibi orta halli bir pc.
Yaklaşık 1 hafta önce başladı bu sorun , durum şöyle ; diyelim bir internet sayfası açtım onu sağ üstten kapattığımda bile direk donuyor , sonra mouse imlecini hareket ettiğimde kastığını görüyorum hiç bir şekilde düzelmiyor reset atmak zorunda kalıyorum. Daha önce açılan bir çok oyunuda açmaya kalktığımda bu sorun oluşuyor artık. En ufak şeyde bile oluyor bu . Format attım , olmadı servise verdim sorun düzelmiştir dediler 2 gün sonra yine durum aksetti. Daha önce yaşamış olan veya bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim neyden kaynaklı olabilir bu sıkıntı

benergews

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Başka bir sistemde de oluyormu?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Belki sorun hdd veya windows'dadır bazen format atarken sadece uygulamaları siliyorlar. Windows'u baştan kurmuyorlar.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
sorun olurken hdd ışığı yanıyor mu yanmıyor mu kasadan ona bak.
donma olduğunda ışık yanıyorsa hdd sorunlu olabilir(hdd den ses te gelebilir tıkırtı gibi).
ışık yanmıyorsa her şey olabilir :) . burdan yorum yapmak zor. iyi bir bilgisayarcıya götür. format attır. yada bilen birine.

tapmaz14

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle bilgisayarımın sistemi biraz eski yaklaşık 4-5 yıl önce aldım pek bir geliştirmede yapmadım şuana kadar. Özellik olarak ;
4 GB 800 Mhz. DDR2 ram
Yaklaşık 1 hafta önce başladı bu sorun , durum şöyle ; diyelim bir internet sayfası açtım onu sağ üstten kapattığımda bile direk donuyor , sonra mouse imlecini hareket ettiğimde kastığını görüyorum hiç bir şekilde düzelmiyor reset atmak zorunda kalıyorum. Daha önce açılan bir çok oyunuda açmaya kalktığımda bu sorun oluşuyor artık. En ufak şeyde bile oluyor bu . Format attım , olmadı servise verdim sorun düzelmiştir dediler 2 gün sonra yine durum aksetti. Daha önce yaşamış olan veya bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim neyden kaynaklı olabilir bu sıkıntı

Kardeşim anlattığın olay bendede oldu benimkinde sorun ekran kartından kaynaklanıyordu.Şimdi ekran kartını çıkart ana kart girisine bağla monitörü aynı sorun oluyor mu bak

AegnorElendil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Başka bir sistemde de oluyormu?

Belki sorun hdd veya windows'dadır bazen format atarken sadece uygulamaları siliyorlar. Windows'u baştan kurmuyorlar.
Başka bir sistemde oluyor mu bilmiyorum açıkçası. Fakat bende hdd ya da windows kaynaklı olduğunu düşünüyorum bakıcam artık iyice bir inceleyeceğim

sorun olurken hdd ışığı yanıyor mu yanmıyor mu kasadan ona bak.
donma olduğunda ışık yanıyorsa hdd sorunlu olabilir(hdd den ses te gelebilir tıkırtı gibi).
ışık yanmıyorsa her şey olabilir :) . burdan yorum yapmak zor. iyi bir bilgisayarcıya götür. format attır. yada bilen birine.
Sorun olmadan önce geliyor o ışık tıkırtı vs. sorun oluştuğunda kesiliyor aksine :) Nasıl şeydir anlamadım , götüreceğim bilgisayarcıya ama format çözmüyor çok denedim

Kardeşim anlattığın olay bendede oldu benimkinde sorun ekran kartından kaynaklanıyordu.Şimdi ekran kartını çıkart ana kart girisine bağla monitörü aynı sorun oluyor mu bak
Biraz açıklar mısın, uygulayacağım dediğini

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
hocam şöyle ki abenim anladığım kadarıyla ya hdd bağlantılarında (genelde power kablosundan olur) ya da hdd nin kendisinde sorun vardır. çünkü hdd den tıkırtı gelmez. gelmemeli :)
bir bilgisayarcıya götür. bence sorun hdd de. hdd yi iyi incelsein. hatta bilgin varsa sen incele. bios ta n vs bak derim. yada aç kasayı kaplolarını yenile.(satapower 3 tl sata data 2 tl civarında :)) 5 liraya hallederisin belki
benimde daha önce böyle şeyler başıma çok geldi .tek sorun psu m da sata power kaplosunun olmamasıymış. yani dönüştürücü sata power kablo aldım. onda da turuncu kaplo yok :) hdd ara ara gidiyodu. bozuldu dedim. ama önce psu yu değiştirdim sata power kaplosu olan bir tane taktım. sistem sorunsuz çalıştı :)

AegnorElendil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hocam şöyle ki abenim anladığım kadarıyla ya hdd bağlantılarında (genelde power kablosundan olur) ya da hdd nin kendisinde sorun vardır. çünkü hdd den tıkırtı gelmez. gelmemeli :)
bir bilgisayarcıya götür. bence sorun hdd de. hdd yi iyi incelsein. hatta bilgin varsa sen incele. bios ta n vs bak derim. yada aç kasayı kaplolarını yenile.(satapower 3 tl sata data 2 tl civarında :)) 5 liraya hallederisin belki
benimde daha önce böyle şeyler başıma çok geldi .tek sorun psu m da sata power kaplosunun olmamasıymış. yani dönüştürücü sata power kablo aldım. onda da turuncu kaplo yok :) hdd ara ara gidiyodu. bozuldu dedim. ama önce psu yu değiştirdim sata power kaplosu olan bir tane taktım. sistem sorunsuz çalıştı :)
Dürüst olmak gerekirse pek bir şey anlamadım. :) Ama iyi bir bilgisayarcıya baktırıcam , ama fiyat yüklü olursa yaptırmam bi yazın kullanıyorum pc yi :)

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=358437]AegnorElendil[/MENTION]

Herhangi bir masraf yapmadan önce format atmayi dene. Böylece sorunun donanimsal olup olmadigini tespit etmis olursun.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
sana demek istedim ki: harddiskten olma ihtimali çok yüksek.
çünkü işlemci-anakart-ram le alaklı bir sorun olsa sistem mavi ekran hatası verir.
donduğuna(kastığına) göre hdd deki verilere bazen ulaşılamıyor.

yani diyorum ki:
harddiskin güç ve data kaplolarını değiştir. basit bir işlem.
ama şuna dikkat et takacağın sata power kaplosunda turuncu renkte(3,3 volt) kaploda olmalı.
yani 5 kaplo olmalı. hdd hiç sorun çıkarmasın dersen.
psu(güç yöneticisi) dan gelen orjinal sata power kaplosunu tak.(onda turuncu kaplo mutlaka olur)

ek :)
götürdüğüm bilgisayarcı anakart bozuk ram bozuk işlemci yanmış gibi şeyler sallarsa sakın kanma. bilgisayarcılar uyanıktır. parça vs. çalarlar. belki 10 kez başıma geldi.(tabi çaldırtmadım. başkalıarnın pc sinde oldu bunlar yani şahit oldum.)
hdd nin üstündeki etkietleri değiştirip bozuk hdd takıp adamın kendi hdd sini kendisine parayala satanı gördüm :) yani kendi sağlam hardiskini satın aldı adam :)

mümkünse kasandaki tüm donanımların seri numaralarını not et yada resmini çek. sonra karşılaştırma yaparsın.
işlemciyle ramle alakalı bir sorun yok(çok büyük ihtimalle).

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
ama şuna dikkat et takacağın sata power kaplosunda turuncu renkte(3,3 volt) kaploda olmalı.

Hangi renk oldugu önemli degil :)

Edit: Yazdigini yanlis anladim kusura bakma. Dedigin 3,3V zaten PSU tarafindan destekleniyor, sata power connector'un cogu standart zaten. Tekrar özür dilerim.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Hangi renk oldugu önemli degil :)
harddisklerin power kablolarında 5 renk vardır.
sarı>>12volt (motorlar için)
kırmızı>>6 volt(lojik devre ve bekleme modu için)
iki tane siyah>>(gnd-sarı ve kırmızı için)
turuncu>>3.3 volt(bir çok hdd sağlıklı çalışabilmek için lojik devrede 3.3 volta ihtiyaç duyuyor.)

bende western digital cavier blue hdd var. +3.3 lük kaplo olmadan sorun çıkartıyor ve ncq özelliği(sata ahci mod) çalışmıyor. sırf bu +3.3 için psu değiştirdim. değiştirdiğimden beri hdd ile alakalı en ufak bir sorun çıkmadı.
yani turuncu önemli bence :)

http://www.pcsistem.net/konuimg/power.htm
şekil 1.7 ve şekil 1.8 e bak :)

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=344313]NGungor96[/MENTION]

Dedigin kablo su olmali
dx_rib271_lg.jpg

Bunlarin cogu zaten standart kablo.

Ben bu kablo ile karistirdim onu
sata_kabel.gif

Tamam simdi daha iyi anladim ne demek istedigini. Bu sorun maalesef eski güc kaynaklarinda hala mevcut. Haklisin :)

Ama arkadas ayriyeten bes kablolu power connector alip güc kaynagina baglayabilir.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
@conviction
kırıcı olduysam üzgünüm :)
ama sorun hdd :) yani o turuncu kaploda. standart dönüştürücü kaplolara şu turuncuyu niye koymazlar ki :) @AegnorElendil
eğer bulabilirsen beş kaplolu yan içinde turuncuyuda bulunduran sata power kaplosu al. ya da bilgisayarcıya götür. ama dediğim gibi onlar uyanık sende uyanık ol. ramleri vs değiştirirler falan. :)
bilgisayar mühendisi olmak isteyen biri olarak şu bilgisayarcıları hiç sevmem. :)

D

Deleted member 312196

SDN Okuru

Yok güzel kardesim kirici falan olmadin.

Bizde sonucta her seyi bilen biri degiliz :)

gosdah

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Hdd kablosunu değiştir olmadı harddiskte olabilir ramde bunların arasında

01xÖMERx01

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bendede 3 yıl önce aldığımız beko bilgisayar var 1.80GHz 2 GB RAM FALAN FİLAN İŞTE artık pc formatsız yaşayamıyor :)

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bendede 3 yıl önce aldığımız beko bilgisayar var 1.80GHz 2 GB RAM FALAN FİLAN İŞTE artık pc formatsız yaşayamıyor :)
valla hazır bilgisayarlara hep karşıyımdır :)
kendin toplayacaksın. yada bilen birine toplatacaksın :) (etiket koptu-kasa açıldı-biosagirildi garanti bitti derdi yok :))

AegnorElendil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Herhangi bir masraf yapmadan önce format atmayi dene. Böylece sorunun donanimsal olup olmadigini tespit etmis olursun.
Format çözüm değil bir çok kez denedim , sorunun donanımsal olduğu kanaatindeyim.

sana demek istedim ki: harddiskten olma ihtimali çok yüksek.
çünkü işlemci-anakart-ram le alaklı bir sorun olsa sistem mavi ekran hatası verir.
donduğuna(kastığına) göre hdd deki verilere bazen ulaşılamıyor.

yani diyorum ki:
harddiskin güç ve data kaplolarını değiştir. basit bir işlem.
yani 5 kaplo olmalı. hdd hiç sorun çıkarmasın dersen.
psu(güç yöneticisi) dan gelen orjinal sata power kaplosunu tak.(onda turuncu kaplo mutlaka olur)

ek :)
götürdüğüm bilgisayarcı anakart bozuk ram bozuk işlemci yanmış gibi şeyler sallarsa sakın kanma. bilgisayarcılar uyanıktır. parça vs. çalarlar. belki 10 kez başıma geldi.(tabi çaldırtmadım. başkalıarnın pc sinde oldu bunlar yani şahit oldum.)
hdd nin üstündeki etkietleri değiştirip bozuk hdd takıp adamın kendi hdd sini kendisine parayala satanı gördüm :) yani kendi sağlam hardiskini satın aldı adam :)

mümkünse kasandaki tüm donanımların seri numaralarını not et yada resmini çek. sonra karşılaştırma yaparsın.
işlemciyle ramle alakalı bir sorun yok(çok büyük ihtimalle).
Şimdi daha açıklayıcı oldu sağol :) Yok Ram zaten yeni , diğer dediklerinede kanmam zaten , bir bilgisayarcı kadar olmasada benimde bilgim var kanacak kadar cahil değilim :) Dediklerine görede hdd den kaynaklı olma ihtimali yüksek. Dostum keşke şurda olsaydında halletseydin ya :)

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Format çözüm değil bir çok kez denedim , sorunun donanımsal olduğu kanaatindeyim.

Şimdi daha açıklayıcı oldu sağol :) Yok Ram zaten yeni , diğer dediklerinede kanmam zaten , bir bilgisayarcı kadar olmasada benimde bilgim var kanacak kadar cahil değilim :) Dediklerine görede hdd den kaynaklı olma ihtimali yüksek. Dostum keşke şurda olsaydında halletseydin ya :)
keşke :) yarım saatimi almazdı :) severim insanlara yardım etmeyi. hele pc konusunda(aşırı uzman olmasam da her zaman iyi niyetimle yardım etmeye çalışırım-iyi niyetim dolayı başıma az iş gelmedi tabi.mesela bozuk laptobu bana yutturmaya çalışanlar oldu. laptoba bi bak dedi. baktım sonra sen bozdun ver parasını dedi :D en son ağlıyodu :D )

sorun hdd de derkern hdd bozuk değil. yani power kablosunda sorun var. emin ol.(bu kesin gibi)

(turuncusu olmayan power kablosu alıpta boşa deneme. en fazla bir kaç hafta sonra yine aynısı olur. turuncu şart yani. hele harddiskin yeni bir şeyse.)

01xÖMERx01

Doçent
Reaksiyon puanı
0
valla hazır bilgisayarlara hep karşıyımdır :)
kendin toplayacaksın. yada bilen birine toplatacaksın :) (etiket koptu-kasa açıldı-biosagirildi garanti bitti derdi yok :))

Doğru Söylüyon Kardeşim de İşte o zamanlar bi pc sevdası vardı:hammer: her erkek çoçuk gibi yeter ki pc olsun da donanımı felan fark etmez derdim şimdi daha iyi anlıyo insan artık teknoloji gelişiyor ve gelişecek :biggrin:

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
şunu farketmişşindir zaten:
satılan hazır bilgisayar x tl olsun.
aynı hazır bilgisayarı kendin toplasan x tl yi geçer. :)
yani hazıe bilgisayarlar da mutlaka bir dert vardır. üstelik zorla işletim isitemi satma durumuda var:) 2000 tl lik bilgisayarın 300-500 lirası yazılım :) belki adam linux kullanacak :)

01xÖMERx01

Doçent
Reaksiyon puanı
0
aynen aslında toplama benimde tercihim ama işte güven meselesi maddiyat felan işte bide bizim millette marka merakı denen bişe var hazır pc casperden aldım der topladım demek biraz daha kulağa hoş gelmiyo yani anlıcan marka merakı :)

C.A.

Asistan
Reaksiyon puanı
3
4 GB 800 Mhz. DDR2 ram

okurken aklıma ilk hdd geldi bad sector olabilir diskte ancak bu sorunu ısınmadan da yapabilir sıcaklıklara ve fanlara bir göz atman yerinde olabilir ayrıyetten ram test programı ile ramleri bir test et hdd ve ısınma problemi yoksa ramde sorun vardır ekran kartından yapacağını sanmam bu yazdıklarına bakarak

AegnorElendil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sorun hdd de derkern hdd bozuk değil. yani power kablosunda sorun var. emin ol.(bu kesin gibi)

(turuncusu olmayan power kablosu alıpta boşa deneme. en fazla bir kaç hafta sonra yine aynısı olur. turuncu şart yani. hele harddiskin yeni bir şeyse.)
Ben kasayı açtım , dediğin tarzda kablolardan bolca var :D Tam olarak nerden nereye bağlı olanı değiştirmeliyim sence ?

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Ben kasayı açtım , dediğin tarzda kablolardan bolca var :D Tam olarak nerden nereye bağlı olanı değiştirmeliyim sence ?
aman hocam bilmiyorsan kurcalama :) elinde kalır sistem.
>>harddisk kaplosunu değiştireceksin.(power kaplosu) bunun gibi birşey
>>ama dikkat: resimdeki kaploda 4 tel var(2siyah-1kırmızı-1sarı)
>>sen 4 değil 5 tellisini bul.(bu dört tele ek turuncu(+3,3) var) bunun gibi işte (turuncuya dikkat hocam :))

(turuncu kaplo +3,3 volt elektrik taşır ve harddiskin lojik devresini besler. yokluğunda da hdd çalışır. ama bazı hdd ler turuncu kaplo olmadığında sorun çıkarır.)

bu arada bu 5 telli olan sata power kablosu sadece güç yöneticisinde(psu) olur. dönüştürücüsü varmı bilmiyorum ama ek aparatlarda 5 telli yok. psu dan gelen sata power kaplosu bunun gibi olur(5 telli)

bak yol yakınken bir bilene götür pcc yi. :) sata power kaplosunu değiştir de. :)

bu arada o nasıl kasa öyle her yer kaplo :) benim kasayı açsan açıkta bir tane kaplo göremezsin :) hepsi gizli. sadece anakart ve ekran kartı görüküyor. kaplo yok gibi. iyi düzenledim :) 50 liralık bir kasa(iskelet) :P

tapmaz14

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Biraz açıklar mısın, uygulayacağım dediğini

kardeş aynı sorun dediğim gibi bendede vardı bende 9600gt vardı.Dediğim gibi ekran kartını çıkar monitörü ana kart çıkışına bağla bi dene eğer sorun yoksa ya yuvada sorun var yada ekran kartında.Bi arkadaşından rica et ekran kartını versin tak çalıştır sorun olmazsa sorun ekran kartında.sorun bende olduğunda çözüm bulamamıştım gittim yeni kart aldım sonra netde dolaşırken ekran kartı fırınlamasını gördüm dur şu eski karta yapım dedim canavar gibi çalıştı sonra güncel driverını yükledim yine aynı hatayı verdi.Sen ilk önce sorunun kaynağını bul sonra fırınlama gerekiyorsa yaparız

S

SDN Okuru

SDN Okuru
arkadaşlar acil bilgisayarıma format attım. pentium dual core e5200 anakart driverini bulamadım cd si yok. internetten nasıl lütfen acil yardım.. aygıt yöneticisine tıklıyorum açılıp bir saniye sonra geri kapanıyor..ses driveri yüklenmiyor acil yardım