MAGEİA 1 yayınlandı

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Öncelikle Mageia nedir ? Bakalım.

Yeni Mageia,Independent tabanlı(Bağımsız)Fransız kökenli bir GNU/Linux dağıtımıdır.2010 yılında Mandriva şirketinin satılmasından dolayı eski çalışanları tarafından yeni bir GNU/Linux dağıtımı yapma fikriyle ortaya çıkmıştır.
Aynı yılın içersinde hızlıca inşa çalışmalarına başlanmış olup Alpha,Beta ve Rc sürümünün ardından 2011 Haziran ayında Mageia1 Final sürümü çıkartılmıştır. Ticari kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Yapı itibarı ile Mandriva ile aynıdır.RPM paketyöneticisi kullanmakta olup 32 ve 64 bit mimarilerde çalışmaktadır.Mageia denetim merkezi ile sisteme hakimiyet sağlanmaktadır.Varsayılan masaüstü olarak KDE kullanmakla birlikte Gnome,xfce,lkde masaüstleride kurulabilmektedir.

Resmi Ana sayfa: http://mageia.org/tr/
Mageia blog(Türkçe) : http://blog.mageia.org/tr/
Mageia Türkiye forumu: http://mageia-tr.org/forum/index.php

Sürüm Duyurusu:

Mageia 1 Final Mageia1 final sürümü duyruldu.Linux kernel 2.6.38 çekirdegi üzerine inşa edilen bu sürümünde KDE SC 4.6.3,GNOME 2.32 ,XFCE 4.8.1 ve LXDE Masaüstü kullanılmaktadır.Web tarayıcı olarak Firefox 4.0.1, Ofis yazılımı olarak Libre office 3.3.2.2 öntanımlı olarak gelmekle beraber bu özelliklere ek olarak paket yöneticisinden Chromium web tarayıcısı,Thunderbird 3.1.10 ve GIMP 2.6.11 gibi uygulamalar kullanılabilmektedir.32-ve 64-bit sistemleri destekleyen Mageia1 Final sürümünün ingilizce duyurusuna burdan,indirip denemek ve kullanmak için aşağıdaki bağlantılardan yararlanabilirsiniz

mageia-dvd-1-i586.iso

Mageia-livecd 1 Gnome ( Türkçe için)

MD5 : 535c53fabfaea25ad6ad49edbbf6ce0a mageia-dvd-1-i586.iso

Mageia1-livecd Kde

MD5 : 4977f5a974dec5b937a891e29cce5fdb mageia-livecd-1-KDE4-europe1-americas-cdrom-i586.iso

Yansılardan indirme (Download):

Yansı 1

Yansı 2

Ek özellikler:

libalsa2-1.0.24.1
alsa-plugins-1.0.24
alsa-tools-1.0.24.1
alsa-utils-1.0.24.2
X server 1.10.1

Ücretsiz AMD/ATİ sürücüleri

Nouveau (ücretsiz Nvidia sürücü)

Intel Sandy Bridge için destek( Intel Core i7/i5/i3 ikinci nesil için)

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Distrowatch'tada baya iyi görünüyor durum

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Ücretsiz AMD/ATİ sürücüleri

Nouveau (ücretsiz Nvidia sürücü)
Bu sözler dikkatimi çekti, bu sürücülerin paralı olanları da mı var?
Yoksa çeviren arkadaş "özgür" kelimesi yerine ücretsiz kelimesini mi kullanmış?

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Çevirmede hata var ücretsizden kasıt dediğiniz gibi özgür yazılım olanı

contempt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Mageia kısa zamanda iyi yol almaya başladı. deposu ve Görselliğidi zamanla geliştikçe büyük daığıtımlar arasında yerini almaya adaydır.

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Mandriva'dan oldukça çalmışa benziyor...
Yeni Mageia,Independent tabanlı(Bağımsız)Fransız kökenli bir GNU/Linux dağıtımıdır.2010 yılında Mandriva şirketinin satılmasından dolayı eski çalışanları tarafından yeni bir GNU/Linux dağıtımı yapma fikriyle ortaya çıkmıştır. inkar etmiyorlar zaten ve sistemi bugüne getiren ekibin hakkıdır diye düşünüyorum çalmak değil bu yaptıkları da

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Yok aslında kötü anlamda söylemedim...Hem geliştiricileri hem kullanıcıları çektiler yanlarına.
Aynı süreci OpenOffice.Org da yaşadı ve şuan LibreOffice 3.4 sürümüne ulaşırken OpenOffice.org 3.3 de kaldı yanlış hatırlamıyorsam ve OpenOffice.org Apache Vakfına devredildi...
Daha fazla özgürlük, özgür yazılım dünyasında çok daha fazla taraftar buluyor ve destek görüyor. Bir de özgür yazılım dünyası belirsizlikten hazetmiyor...

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Yok aslında kötü anlamda söylemedim...Hem geliştiricileri hem kullanıcıları çektiler yanlarına.
Aynı süreci OpenOffice.Org da yaşadı ve şuan LibreOffice 3.4 sürümüne ulaşırken OpenOffice.org 3.3 de kaldı yanlış hatırlamıyorsam ve OpenOffice.org Apache Vakfına devredildi...
Daha fazla özgürlük, özgür yazılım dünyasında çok daha fazla taraftar buluyor ve destek görüyor. Bir de özgür yazılım dünyası belirsizlikten hazetmiyor...
Belirsizliğin yanı sıra paranın da, yapacaklarına yön vermesinden pek hoşlanmıyor bence :)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Mageia TR sitesine ulaşılamamakta umarım geçici bir sorundur.
"This account has been suspended. Either the domain has been overused, or the reseller ran out of resources."

Bu aralar farklı farklı forumlarda aynı kişileri görür oldum, Linux'a gönül veren arkadaşların asla tek bir yere bağlı kalmadığını da farkettim böylece :)

Reaksiyon puanı
189
Bu kadar birbirine benzeyen dağıtım varken hala bir sürü dağıtım çıkartılması bana garip geliyor...

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Bu kadar birbirine benzeyen dağıtım varken hala bir sürü dağıtım çıkartılması bana garip geliyor...

Anlaşamadıkları bir nokta ortaya çıkınca çatallıyorlar hemen :) O yüzden temelde birbirinin benzeri ancak ufak tefek farklılıkları olan çok dağıtım var. Bir de kendi dağıtımını yapma hayali olan insan çok adeta fırsat kolluyorlar ayrılmak için :D
Linux'u Linux yapanda bu zaten, tek bir dağıtım üzerinden devam edilseydi Win ya da Mac' ten çok farkı olmazdı heralde :)

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Mageia yı yükledim.
Ekran kartı çözürlüğünü ayarlamam çok uzun sürdü.
Ses problemini ne yaptımsa çözemedim.
Benzer tabanlı PCLINUXOS ta ise bu problemleri yaşamadım. fakat yazılım adreslerinin birkısmına bağlanamadı. mandrivanın paket prograamı yerine synaptic kullanması hoşuma gitmedi. Çünkü synaptic kullanışlı fakat görsellikten fakir.

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Mageia yükledikten sonra ettiniz mi? Nonfree ekli olarak gelmiyor ancak her türlü mevcut adı non free yani patent falan olaylarından ötürü varsayılan olarak gelmesi olmuyor ancak kullanıcı edebilir sorun yok :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Eski Mandriva, yeni Mageia... :)

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Daha ilk sürüm ondan öyle yakında değişim başlayacak :)