Liselerde Utandıran Anket Sonucu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ZorhaK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
ANTALYA'da, TÜBİTAK için 4 lisede 289 öğrenciyle yapılan bir araştırma, öğrencilerin Türk ve dünya tarihine damga vurmuş kişileri çok fazla tanımadığını ortaya çıkardı.
Fotoğrafları gösterilen 12 Eylül darbesinin lideri ve 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'i ‘Tanımıyorum’ diyen erkek öğrencilerin oranı yüzde 69, kızların yüzde 88 çıktı. İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'u da erkek ve kız öğrencilerin yarısından fazlası tanımadı. Küba'da devrime imza atan Che Guevara, Sultan Vahdettin ve Karl Marx'tan daha çok tanınırken, ‘50 Cent’ adı ile popüler olan ABD'li rap müzik sanatçısı Curtis James Jackson, tanınırlıkta ünlü piyanist Fahir Atakoğlu, Ayhan Işık, Müşfik Kenter, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk'un toplamını geçti.
Antalya Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencileri Mustafa Kürşat Sert ve Meysa Baykal tarafından felsefe öğretmeni Seda Ünal gözetiminde geçen Ocak ve Şubat aylarında TÜBİTAK için hazırlanan bir araştırmanın sonuçları, anketi yapanları da şaşırttı. Sonuç raporunda, ‘Çalışmamız boyunca bilimin nesnellik ilkesine uygun davrandık. Ancak çalışmamızın sonucunda ortaya çıkan, yakın tarihimizdeki önemli kişiliklerin ve sanatçıların tanınmayışı bizi şaşırtan bir durumdu” denildi.
ANKETİ YAPANLAR DA ŞAŞIRDI
Antalya'da dört farklı ortaöğrenim kurumunda eğitimlerine devam eden 289 öğrenciyle yapılan araştırmada, deneklere tarihi ve siyasi kişiler, sanatçı ve düşünürler ile tarihi yerlerin fotoğrafları gösterildi, ‘Tanıyorum’, ‘Tanımıyorum’ şıklarını işaretlemeleri istendi. Dünya ve Türkiye siyasi tarihine bir dönem damgalarını vuran Sultan Vahdettin, Enver Paşa, Ernesto Che Guevara, Kenan Evren ve Karl Marx içerisinden en bilindik kişi Che Guevara çıktı. Che ankete katılan erkeklerin yüzde 75'i, kızların da yüzde 66'sı tarafından tanınırken, Türkiye'nin yakın siyasi tarihine damgasını vuran Kenan Evren'i ise erkeklerin yüzde 69'u, kızların ise yüzde 88'i tanımadı. 1980 darbesinden 10- 11 yıl sonra doğan ve bugün lise eğitimi alan öğrencilerin yarısından fazlasının Kenan Evren'i fotoğrafından tanımaması, anketörleri en çok şaşırtan durum oldu.
KENDİMİZE YABANCIYIZ
‘Küreselleşme, ortaöğretim gençliğini kendi kültüründen uzaklaştırarak toplumsal kimliğine yabancılaştırmaktadır’ hipoteziyle ortaya atılan araştırmada, kendi sanatçılarımızı tanımadığımız ortaya çıktı. Oynadığı 200'e yakın filmle Türk Sinema tarihine ‘Taçsız Kral’ olarak geçen ve 1950'li yılların sonunda şansını Hollywood'da deneyen Ayhan Işık, ankete katılan erkeklerin yüzde 22'si, kızların ise yüzde 27'si tarafından tanındı. Buna karşılık, Hollywood starı Angelina Jolie'nin ise ankete katılan her 100 kişiden 80'i tarafından tanındığı saptandı. Nobel Edebiyat ödülü alan yazar Orhan Pamuk ise ankete katılanların ancak yüzde 47'si tarafından tanındı.
FAHİR ATAKOĞLU'NU TANIYAN YOK
Araştırmaya denek olarak katılan öğrencilerin tamamına yakınının Antalya merkeze 70 kilometre uzaklıktaki Side'de bulunan Apollon Tapınağı'nı bilmedikleri ortaya çıktı. İtalya'nın simgesi olan Pizza Kulesi ise erkeklerin yüzde 61'i, kızların ise yüzde 45'i tarafından tanındı. Besteleriyle birçok müzik ödülü alan ünlü piyanist Fahir Atakoğlu’nu hemen hemen hiç kimse tanımazken, son yıllarda dünyayı saran ‘Rap’ müziğinin Amerikalı temsilcisi 50 Cent’i ankete katılanların çok büyük bir kısmının tanıdığı belirlendi. 50 Cent’i tanıyan erkeklerin oranı 92, kızların ise 82'i çıktı.

Kaynak

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
yazıklar olsun utanç tablosu bu bence git gide yabancılaşıyoruz tarihini bilmeyen bir gençlik geleceğinide bilemez.

rower

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Çok saçma ya bi düz lise öğrencisi olarak söylüyorum bu sonuçların çıkması imkansız

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Bir bu bir araştırma niteliği taşımaz.Yani örneklem olarak alınan sayı oldukça az.Birde bu yaşlarda gençlerin ilgisi kim kimdir,nedir üzerinde yoğunlaşmıyor..Ayrıca sonucun böyel cıkması da normal.Ama şöyle bir durum davar öğrenciler de dahil olmak üzere ülkemzi okuma ve araştırma eğilimimiz çok düşük.Dolaysıyla okuyup öğrenmeyen kişi tabiri caizse babasının ismini bile bilmez..:)

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir.
Sen kendini bimezsin
Ya nice okumakdır

Yunus Emre
Aklıma ilk gelen şey bu oldu :(

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Çok kötü bir tablo yazık halimize. Gittikçe amerikan halkına benziyoruz herhalde.

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
Amerikan vatandaşlarının %90 ına, karşısına bir dünya haritası kondugunda kendi ülkelerini gösteremedıgını varsayarsak gayet normal bir olay.Tabiki türk tarihini, önemli kişilikleri, vatanımız adına iyi şeyler yapmış olan kişilikleri bilmemiz gerek ama maalasef sonuçlar böyle.Kendi adıma söylüyorum benimde tarihim pek iyi değildir yani.Ama Dünya ve Türk tarihindeki kilit olayları ve kişilikleri bilirim...

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Sonuçların ne kadar doğru, ne kadar yanlış olduğu bir yana, aslında buradaki yazıdan çıkan sonuçtan çokta uzak değiliz.Bunu anlamak için araştırma yapmaya gerek yok.
KENDİMİZE YABANCIYIZ
‘Küreselleşme, ortaöğretim gençliğini kendi kültüründen uzaklaştırarak toplumsal kimliğine yabancılaştırmaktadır’ hipoteziyle ortaya atılan araştırmada, kendi sanatçılarımızı tanımadığımız ortaya çıktı.
Bu hipotez yazıyı iyi özetlemiş. Her geçen sene genç nüfusa baktığınızda kendi özümüzden uzaklaştığımızı rahatlıkla anlayabilirsiniz (tabi bu özümüzü ne kadar bildiğimize de bağlı).Özellikle kültür olarak ne yazıkki vasat durumdayız.Ezbercilik almış başını gidiyor.Daha baştan araştırmayı öğretmiyorsun, bilgiyi elde etmenin kolay bişey olmadığı ama ne kadar değerli olduğunu öğretemezsen o zaman Google devreye girer. Bul bilgiyi, yazdır sayfayı .. bitti. Daha neki?
Bir toplumda zaten, genç nüfusu kaybettinizmi gerisi zincirleme gelir.
Bu kötü durum, aslında sadece bizde değil tüm gelişmekte olan ve gelişmiş olan ülkelerde de görülüyor.Yani sadece bizimkiler cahil değil.O kadar da, kendimizi aşşağılamayalım.
Aslında bu eğitim sisteminin temelleri atıldığında çok şeyler kaybedeceğimizi anlatanlara kulak asmayışımızın cezalarını çekiyoruz, çekmeye devam ederiz...(mesela ben çekiyorum)

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
İtalya'nın simgesi olan Pizza Kulesi ise erkeklerin yüzde..
anlaşılan anketi yapanlarında fazla bilgisi yok yada heberi hazırlayanların.. pisa kulesi olucak o.. :D

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
Araştırma hiçbir şeyi kanıtlayabilecek nitelikte değil bana göre. Ekranlarda sıkça görülebilecek birisinin daha çok tanınması tabii ki daha normal birşey. Fahir Atakoğlu'nu kaç kere gördünüz? Fakat Madonna veya Justin Timberlake veya adı geçen 50 Cent'i? Kaç kişi Apollon Tapınağının resmini gördü? Peki Eiffel Kulesi, Özgürlük Anıtı veya Pizza Kulesinin?
Sonuç olarak birşekilde popüler konumda olan birşeyin hafızamızda kalması daha normal bir sonuç.
Gençliği kötülemek yerine bir şekilde akıllardan silinmiş olan değerlerimizi tekrar hafızalara yerleştirmeye çalışmak daha yerinde bir hareket olacaktır.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Araştırma hiçbir şeyi kanıtlayabilecek nitelikte değil bana göre. Ekranlarda sıkça görülebilecek birisinin daha çok tanınması tabii ki daha normal birşey. Fahir Atakoğlu'nu kaç kere gördünüz? Fakat Madonna veya Justin Timberlake veya adı geçen 50 Cent'i? Kaç kişi Apollon Tapınağının resmini gördü? Peki Eiffel Kulesi, Özgürlük Anıtı veya Pizza Kulesinin?
Sonuç olarak birşekilde popüler konumda olan birşeyin hafızamızda kalması daha normal bir sonuç.
Gençliği kötülemek yerine bir şekilde akıllardan silinmiş olan değerlerimizi tekrar hafızalara yerleştirmeye çalışmak daha yerinde bir hareket olacaktır.

Yaklaşım tarzı mantıklı.
TV lerden, basından ve diğerlerinden saatlerce "beynimize pompalanan" şeyler yüzdesi yüksek çıkanlar.
Sonuçta görmediğinizi, duymadığınızı bilemezsiniz. :)

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
İdda ediyorum, şu anketleri dünyanın neresinde yaparsanız yapın aynı sonucu alırsınız.

Reaksiyon puanı
2,148
‘50 Cent’ adı ile popüler olan ABD'li rap müzik sanatçısı Curtis James Jackson, tanınırlıkta ünlü piyanist Fahir Atakoğlu, Ayhan Işık, Müşfik Kenter, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk'un toplamını geçti.

ben olsam bende 50 cent i tanırım, sonuçta sürekli göz önünde adam

Neutral

Profesör
Reaksiyon puanı
179
İşin kaynağına inip devletin bizi kendi sanatçılarımızı nasıl tanıtacağına ilişkin politikasına bakmalıyız. Tv Programlarında tarihimize ilişkin kaç tane bulabiliriz ya da yayınlandıkları zaman ikaç kişi izliyor. Medya büyük bir potansiyel bu bakımdan.

Yani bu tür olayları desteklemek gibi. Onun için reklam olmasın bir banka sürekli sanat, kültür gibi sürekli etkinliklere sponsor oluyor. Anladınız siz onu. Aynı duyarlılık diğer büyük banka, firma vb. gelse sonuç değişebilir. Başka ülkelerde olursa olsun Türkiye de olmasın bu üzücü tablo...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Tek kelimeyle yazık...

Bizde de suç var öğrenmek istemiyoruz ki bir şeyi. Nerede gereksiz bir şey varsa onu sular seller gibi biliriz. Önemli kişileri, hayatları, kavramları hiç bilmeyiz. Çünkü ilgisiziz.

alone_wolf1520

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Turk calıskandır. ayaklarını bırakalım bı kenara lutfen genclerımızın avrupai ozentılerından dolayı gelecegımız umutlu degıl su an genclerımızın cogunun aklı belden asagı calısmakta ama hepsını suclamakta olmaz tabıkı bende bu işin içinde oldugumdan dolayı bunları yazdım ne dınımız kalmıs ne ımanımız nereye gıdıyoruz ey gençlik...

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Suçlu olan çocuklar değil,onlara harçlık dışında bir şey vermeyen anne babaları.

XLone

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bunlara iki kare farkını sorsan da bilemezler.. Ne biliyorlar acaba ?

gambaz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yaa gercekler... siz TÜRK büyükleri boşverinde magazin sorun yada rapci sorun bakalım aynı sonuclarmı cıkacak.Genclik öldüü

tuvana

Doçent
Reaksiyon puanı
1
yaa gercekler... siz TÜRK büyükleri boşverinde magazin sorun yada rapci sorun bakalım aynı sonuclarmı cıkacak.Genclik öldüü

valla az önce haberler bunu yaptı 50 centin resmini gösterdiler herkez bildi önemli şahsiyetlerimizin resimleri gösterildi kimse bilemedi vah vah nereye gidiyor bu gençlik.:surprised::surprised:

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
İşte böyle kişiler yüzünden ülkemiz gitgide geriliyor bilmiyorum doğru mu bu haber değil mi ama bizim okulda böyle arkadaşların umrunda değil hiçbirşey ben şunla çıkıyorum sevgili değiştirdim.Gidip Orhan Pamuk falan gibi şeyleri sorsam yanımdakine bilmiyorum der 50 cent kim desem şarkılarını bile söyler öyle birşey oldu artık yani.

Doğru aslında hta1905 anne babalar artık birşey öğretmiyorki bende çoğunu bilmiyorum ama duymadım hiçbiryerde rastlamadım.Orhan Pamuk'un ne olduğunu yazarım ama adamı görmedim bile yani.Anne baba birşey öğretmiyorki.

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
10
ya bir kaç ay önce adana'nın yerel kanallarından birinde bir programda yoldan geçenlere cumhuriyet nedir? diye soruluyordu %99'u saçmaladı. Bana biraz sunucunun abartmak için bilmeyenlere sormaya çalışması gibi geldi ama adamaın biri şöyle dedi:

- Cumhuriyet nedir?
- ıııı ya siyaset konuşmasak olmazmı? '^%'^+