Linuxun profesyonel yazılımcıları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ANNE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Linux’un profesyonel yazılımcıları…

Linux gönüllü yazılımcıların kalesi olarak bilinir ama işin içinde başka işler var…

Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu yazılımın simgesi durumunda. Büyük oranda gönüllü yazılımcıların katkılarıyla geliştirilen Linux çekirdeği günümüzde Red Hat, Ubuntu veya Debian gibi sürümlerin geliştirilmesine olanak tanıyor. Fakat geçtiğimiz günlerde ABD’de düzenlenen Linux konferansında; son zamanlarda Linux çekirdeğinin geliştirilmesinde gönüllü yazılımcıların katkısının sanıldığından çok daha düşük olduğunu ve çekirdeğin büyük oranda ücretli yazılımcıların profesyonel çabaları ile geliştirildiğini ortaya çıktı.

20100126060449_linux.jpg

Linux'un arkasında gönüllülerden çok ücretli yazılımcılar var...

Linux geliştiricisi ve LWN.net’in kurucusu Jonathan Corbet konferansta, 24 Aralık 2008 ile 10 Ocak 2010 tarihleri arasında Linux çekirdeğinde yapılan geliştirmelere ait rakamları paylaştı. Corbet’in sunduğu rakamlara göre bu tarih aralığında Linux çekirdeğine tam 2,8 milyon satır kod eklenmiş ve 55 bin önemli değişiklik yapılmış. Linux çekirdeğinin 2.6.28 sürümünden 2.6.32 sürümüne yükseldiği bu süreçte çekirdeğe günde eklenen kod sayısı yaklaşık 7000.

Linux artık gönüllülerin cenneti değil mi?

Fakat bu inanılmaz yazılım havuzu sadece gönüllülerden oluşmuyor. Hatta Corbet’in sunduğu rakamlara göre gönüllü yazılımcıların çekirdeğe katkısı sadece %18.

Herhangi bir kapsama girmeyen katılımcıların oranı %7 olarak açıklandı ve IBM, Oracle ve Red Hat gibi ticari kurumlardan gelen katkı ise tam olarak %75 oranında. Yani 2,8 milyon satır kodun dörtte üçü, gönüllü değil, ücret karşılığı profesyonel olarak çalışan yazılımcılardan gelmiş durumda.

Kaynak

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Linux tarafında yazılımcıların para kazanmasını sağlayacak çok daha büyük alanlar var. Öncelikle tekelden çıkılıyor olması zaten bu konunun başını çekiyor. Bunun yanında bugün aldığınız birçok aletin içinde linux çekirdeği ile beraber geliyor. Buna Televizyonlar en iyi örnek olarak gösterilebilir. Mesela bir televizyonda microsoft tabanlı bir sistem konulmuş olsa, firma kumandasına bir tuş eklemek için bile microsoft'a muhtaç durumda oluyor. Ama linux'ta birkaç mühendis ile işini görebiliyor. Bunu televizyon fabrikasında yazılımcı olarak çalışan bir abim sayesinde biliyorum. Yani bu linux'u yazan adamlar nereden para kazanıyor diye merak etmeye gerek yok, bu adamlara para vermeye gönüllü birçok yer var. Hem de Microsoft'a bağımlıyken aldıkları paradan çok daha fazlasını. :)

Hal böyle olunca sizinde fark ettiğiniz gibi bu tarafın ivmesi artıyor. Örneğin Intel zaten tam destek veriyor, önümüzdeki günlerde Chrome OS ile baraber son kullanıcı pazar payınında çok yükseleceğini düşünüyorum. :)

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Kod geliştirenin ticari bir kuruluş olması Linux'u özgür olmaktan, açık kaynaklı olmaktan alı koymuyor.

Aksine, Linux böyle olsun diye açık kaynak kodlu. Onu Google da geliştiriyor, IBM de Tübitak da, ben de istersen sen de.

Bu durum aynı zamanda gönüllüler için mükemmmel bir şey, çünkü gönüllülerin tecrübe edemeyecekleri şeyleri tecrübe eden ticari firma çalışanları Linux'a katkı sağlıyor, diğer gönüllülerde bu kodları inceleyerek tecrübelerini arttırıyorlar.

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
- Birçok elektronik firması tekel durumundaki Microsoft yerine Linux'ı seçebilir.
- Her geçen gün donanım üreticilerinin Linux'a destekleri artabilir.
- Linux 'ın açık kodları binlerce programcıya ilham kaynağı olmasıda konumuzun kapsama alanında değil.

Konumuz şu;

Yıllardır, Linux çekirdeği büyük oranda gönüllü yazılımcıların katkılarıyla geliştirildiği bilinir ama gerçek böyle değilmiş. Çekirdek büyük oranda ücretli yazılımcıların profesyonel çabaları ile geliştirildiği ortaya çıktı. Asıl mesele bu dur. Linux sevenler her zaman bunu ortaya sürüyorlardı. Ancak durum farklıymış. Bu tartışılıyor.

Tabi ki, bu konuyu Linux'ın bir eksiği gibi sunmuyorum. Böyle bir niyetimde yoktur. Sadece bilinen bir tabunun yanlış olduğunu vurgulamak için paylaştım.

Her zaman profesyonel bir iş yapılıyorsa muhakkak arkasında gönüllülükten ziyade profesyonel bir elin çabası vardır. Aynı durum Linux'ta görülüyor. Konu bundan ibaret.

Saygılar.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Linux artık ticari bir meta olduğu için ticari kuruluşlarda katkı sağlıyor. Geliştiricilerinin kod gönderme oranına baktığımızda Linux Kernel'inin daha çabuk gelişmesi ve yeni teknolojilere adapte olabilmesini bu ticari firmalar sağlıyor büyük oranda. Çünkü artık onlarda ürünlerinde kullanıyorlar.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
büyüyoruz büyüyecez ve sonunca herkes linux kullanacak :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bu aslında sevindirici bir haber
Demek ki Linux'e katkı sağlayanların çoğu bir şekilde para kazanıyor.
Umarım daha çok kazanırlar.
Zaten gerçekten bilen bir kimse de Linux'un gönüllülerin işletim sistemi olduğunu kabul etmez. İnsanlar işletim sistemini ücretsiz satınca geliştiricileri para kazanamıyor zannediyorlar.
Forumda da çok tartışması geçti. Özellikle profesyonel bilgisayar mühendisi arkadaşlarımızın çoğu Linux projelerine olumlu bakmıyordu. Bu haber onların yanıldığını bir kez daha kanıtlıyor.

Ancak bir eksiklik var ki Linux sadece çekirdekten oluşan bir işletim sistemi değildir.
GNU programları sistemin önemli bölümünü oluşturur ki bu programlar Solaris BSD Hurd gibi farklı çekirdeklerle de çalışabilmektedir. Bence Linux çekirdeğinden çok GNU programlarının durumu daha önemli
Zaten sistemin gerçek ismi GNU/Linux'tur.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Bu aslında sevindirici bir haber
Demek ki Linux'e katkı sağlayanların çoğu bir şekilde para kazanıyor.
Umarım daha çok kazanırlar.
Zaten gerçekten bilen bir kimse de Linux'un gönüllülerin işletim sistemi olduğunu kabul etmez. İnsanlar işletim sistemini ücretsiz satınca geliştiricileri para kazanamıyor zannediyorlar.
Forumda da çok tartışması geçti. Özellikle profesyonel bilgisayar mühendisi arkadaşlarımızın çoğu Linux projelerine olumlu bakmıyordu. Bu haber onların yanıldığını bir kez daha kanıtlıyor.

Ancak bir eksiklik var ki Linux sadece çekirdekten oluşan bir işletim sistemi değildir.
GNU programları sistemin önemli bölümünü oluşturur ki bu programlar Solaris BSD Hurd gibi farklı çekirdeklerle de çalışabilmektedir. Bence Linux çekirdeğinden çok GNU programlarının durumu daha önemli
Zaten sistemin gerçek ismi GNU/Linux'tur.

Bende bunu demek istemiştim. :wink: Bana tercüman olmuşsun. :D

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Pardus bile tıkandı parasız bir yere kadar

Ne alaka, neresi tıkandı.
Hem parayla satılmıyor olması, para kazanmadığı anlamına gelmiyor.

Devlet dairelerinde Lisans ücretlerine ödenmeyen paraları hesapladığınız zaman Pardus kâr eder durumda.

Ödenmeyecek paraları da hesapladığınızda iki tane daha Pardus yapabiliriz. :)
Şimdiye kadar Pardus'a ayrılan bütçenin bir üst geçit parası civarında olduğunu söylemişlerdi.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Daha geniş caplı düşünüldügünde karda oldugumuz anlaşılıyor zaten :d

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Lütfen konuya savunma psikolojisi ile cevap yazılmasa, sanki daha iyi olur. Çünkü, konumuzda Linux'ı ne küçülten, ne de yücelten bir ayrıntı yoktur.

Sadece değişen bir durumun bilgilendirilmesi yapılıyor. Bu yönde yorumlar yapılırsa daha bilgilendirici olur.

Saygılar.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Canım kardeşim
Öncelikle rahatlasan iyi olacak. Ne bu agresiflik :D
Mesajlarımızı istersen bir daha oku
Sonra bir daha oku anlamadıysan bir daha oku :mrgreen:
Şimdi 2.6.28 sürümünden 2.6.32 geçişten bahsetmişsin
Sürüm numarasına bile bakarak ne kadar ufak bir süreçten bahsedildiği anlaşılır.
zaten 2.6.33 çıktı bile
Dolayısıyla değişen bir durumdan söz etmek için erken ki bu değişim Linux'un yararına mı zararına mı onu zaman gösterir.(bence yararına:wink:)
Artı GNU faktörü var dedik, farklı bir ton birşey dedik onu dedik bunu dedik, kime dedik duvara mı dedik :D
konjoktör diye bir kelime bırak Türkçeyi hiçbir dilde yok
acaba konjönktür mü demek istedin:4:
ne gerek var böyle entel kelimeler kullanmaya madem ki insanları bilgilendirmek istiyorsun mümkün olduğunca sade ve anlaşılır konuşsana:devil:

---------- saat 14:08 eklendi ---------- önceki mesaj saat 13:55 eklenmişti ----------

Ekleme: Bu arada sitenizden haberleri buraya alıntılayarak açabilir miyiz?
Kaynağın sizin siteniz olduğunu varsayıyorum.

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Canım kardeşim
Öncelikle rahatlasan iyi olacak. Ne bu agresiflik :D
Mesajlarımızı istersen bir daha oku
Sonra bir daha oku anlamadıysan bir daha oku :mrgreen:
Şimdi 2.6.28 sürümünden 2.6.32 geçişten bahsetmişsin
Sürüm numarasına bile bakarak ne kadar ufak bir süreçten bahsedildiği anlaşılır.
zaten 2.6.33 çıktı bile
Dolayısıyla değişen bir durumdan söz etmek için erken ki bu değişim Linux'un yararına mı zararına mı onu zaman gösterir.(bence yararına:wink:)
Artı GNU faktörü var dedik, farklı bir ton birşey dedik onu dedik bunu dedik, kime dedik duvara mı dedik :D
konjoktör diye bir kelime bırak Türkçeyi hiçbir dilde yok
acaba konjönktür mü demek istedin:4:
ne gerek var böyle entel kelimeler kullanmaya madem ki insanları bilgilendirmek istiyorsun mümkün olduğunca sade ve anlaşılır konuşsana:devil:

Suçlayıcı konuşmadım, konuşmanında anlamı yok. Konuyu farklı noktalara ve tartışmaya çekecek diyaloğlara girmek faydasızdır. Çünkü; Linux konusunda bu tip başlıklar açıldığında hemen bir yerlerden anlamsız tartışma başlıyor.

Yorumlarınız için de yargıda bulunmadım. Bu sebeple sözlerinizi üzerime almıyorum.

Siz ve diğer arkadaşların değerli yorumları için teşekkür eder.

Saygılar sunarım.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Haklısınız efenim
Ne yapalım Linux'u çok seviyoruz :D
Ancak gerçekten Linux konusunda benim gördüklerim şu ki provakatörler var ve bunlar sanki özellikle bilerek insanları kızdırmak için bazı şeyler yapıyorlar.
Ben sanki haberin niyetini kötü gibi sezdim ama yanılmışım :)
Saygılar bizden...

armut

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
En basit örneklerden biri şöyle olsun;

-Bir kullanıcı bir hata ile karşılaşıyor ve bunu X dağıtımının geliştiricisine bildiriyor
-O geliştirici hatanın Linux çekirdeğindeki bir modülden kaynaklandığını tespit ediyor ve bunu Çekirdek geliştiricilerine bildiriyor
-O modülün bakımını üstlenen ve aynı zamanda Y dağıtımında geliştirici olan bir geliştirici hatayı düzelterek Çekirdeğe bir yama yazıyor.

Şimdi çekirdeğe kod yazan 1 kişi ama arkasında 2 kişinin emeği var, gel de çık işin içinden :D