Linux'a Geçiş: 1 Aylık Linux Deneyimim Sorunlar ve Tarafsız İnceleme

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Castaft
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

The Fisher

Asistan
Katılım
26 Aralık 2020
Mesajlar
295
Reaksiyon puanı
177
Puanları
43
Derken? Benim 8 GB RAM'im ve i5 8250U işlemcim var silmesem de sorun yaşamazdım hocam karıştırdınız sanırım. GNOME, Cinnamon'dan daha az RAM tüketiyor.
Ahh, karıştırmışım.

EndeavourOS kurma, nedeni hem Arch hem de kronik sorunlu.(RAM tüketiyor(XFCE'de!))
 

Castaft

Doçent
Katılım
9 Haziran 2020
Mesajlar
928
Reaksiyon puanı
900
Puanları
93
Konuyu açalı 5 aydan fazla olmuş :D. Şu anda Arch dahil bayağı bir dağıtım kurdum denedim henüz Gentoo vs. seviyesinde değilim, ileride yüklemeyi de düşünmüyorum pek ama belli olmaz. Sadece işletim sistemi arıyorum diyerek dolaşırken canım sıkıldığında kurulu işletim sistemini elimle bozacak hale geldim. Ne yalan söyleyeyim ilk kurduğum zamanlar SSD alır almaz Windows kurarım diyordum şu an ise SSD alır almaz Fedora Workstation kurarım diyorum. Şimdilik Arch kullanıyorum SSD alınca Fedora kuracağım.

Ekran görüntüsü 2021-09-23 00-17-00-min.png
 

ademsahin

Öğrenci
Katılım
12 Mayıs 2018
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
33
Konuyu açalı 5 aydan fazla olmuş :D. Şu anda Arch dahil bayağı bir dağıtım kurdum denedim henüz Gentoo vs. seviyesinde değilim, ileride yüklemeyi de düşünmüyorum pek ama belli olmaz. Sadece işletim sistemi arıyorum diyerek dolaşırken canım sıkıldığında kurulu işletim sistemini elimle bozacak hale geldim. Ne yalan söyleyeyim ilk kurduğum zamanlar SSD alır almaz Windows kurarım diyordum şu an ise SSD alır almaz Fedora Workstation kurarım diyorum. Şimdilik Arch kullanıyorum SSD alınca Fedora kuracağım.

Ekli dosyayı görüntüle 163497
Konu üzerinden baya zaman geçmiş ancak yazmak istedim. Öncelikle deneyimlerinizi paylaşmanız mutluluk verici teşekkür ederim. Bende ara ara ana dağıtım olarak Linux'a geçen birisiyim. EndeavourOS Gnome'dan yeni bir dağıtıma geçiş arefesindeyim. Fedora herkes çok övüyor ama bir türlü uygulama bile yükleme işini beceremiyorum. Garip bir sistem. Aklımda iki dağıtım var şu anlık hatta iniyorlar bakalım inince yazı tura atıp seçeceğim sanırım. Birisi KDE Neon diğeri Linux Mint Cinnamon. Aslında rolling release dağıtım istiyorum her seferinde format atmakla uğraşmamak için ama günlük kullandığım bilgisayar olduğu için mecburiyetten güncellik yerine stabiliteyi tercih etmek zorunda kaldım :(
 

Umut Keleş

Müdavim
Müdavim
Katılım
17 Mart 2020
Mesajlar
1,431
Reaksiyon puanı
866
Puanları
293
Yaş
18
Öncelikle şu zamana kadar Windows XP'den Windows 10'a kadar tüm sürümleri uzun süre kullanmış biri olarak Linux'a geçmek istedim ve en sonunda bilgisayarıma Windows'un yanına kolaylıkla kurdum.

Kullandığım dağıtım: Linux Mint Cinnamon
Ekli dosyayı görüntüle 146796


Geçiş Nedeni:
Windows'dan sıkıldım ve Linux'u öğrenmek istedim. Ayrıca laptopumda 5400RPM HDD olduğu için Windows 10 yavaş çalışıyordu.

Neden Mint:
Linux Mint seçmemin sebebi tasarımına alışık olmam ve ekran çözünürlüğümün Ubuntu için pek yeterli olmaması. Ayrıca Ubuntu tabanlı olması, desteğinin çok olması ve kullanımının kolay olması da nedenler arasında.

Hangi Arayüzü veya Dağıtımı Seçmeliyim?
Bu soruya pek yanıt veremem hepsine bakıp hoşunuza gideni seçmelisiniz ama yeni başlayan biriyseniz Linux Mint, PopOS, Ubuntu gibi dağıtımları öneririm. Eğer sisteminiz düşükse Linux Mint'in XFCE masaüstü ortamını kullanmanızı öneririm. Boşta sadece 600 MB RAM tüketiyor. Arch Linux gibi alternatifler de var fakat başlangıç için pek uygun olduğunu düşünmüyorum yine de kullanmak isteyen kurabilir tabii ki.


Sistem:
HP 15-BS102NT Laptop
i5 8250U
8 GB RAM
1 TB 5400 RPM HDD
UHD 620
Radeon 520
1366x768p Ekran



Kurulum:
Kurulum için bu videoyu izledim ve aynı şeyleri adım adım yaptım. Bende bir sıkıntı çıkmadı ancak Windows'un yanına kur seçeneği genel olarak sıkıntı çıkarabiliyormuş. Ayrıca kurulumdan sonra otomatik Windows 10 açıldı BIOS menüsünden Mint'i yukarı almanız gerekiyor (Ubuntu olarak gözükebilir)
BIOS
Secure Boot: Kapalı
Sanallaştırma: Açık (gerekli değil fakat ben kullanıyorum)


Kurulum Sonrası:
Kurulumdan sonra daha güncellemeleri bile yüklemeden sıkıntısız bir işletim sistemi oldu. Güncellemeleri yaptıktan sonra GRUB menüsü yok oldu, bu sorun basit bir programla düzeltilebilir bir sorun fakat GRUB menüsü bana pek uygun olmadığı için düzeltme gereği duymadım.

Sürücüler:
Sürücülerde en ufak bir sorun bile yaşamadım desem yeridir. Kurulum sırasında internete bağlıydı ve şu an cihaz Windows 10'dan bile daha stabil çalışıyor. Uyku modu ve tüm fn fonksiyonları sorunsuz çalışıyor. UHD 620 ekran kartımda da bir sorun yok fakat harici olarak gelen ve Windows'da bile doğru düzgün sürücüsü bulamayan ekran kartımın sürücüsünü yanlış tanıdı bu nedenle çalışmıyor ben de çalıştırmak istemediğim için uğraşmadım.

-Windows 10'da bazen touchpad kilitlenirken bu sorunu Mint üzerinde hiç yaşamadım.
-Windows 10'da bulunan UHD 620 sürücüsü SSD uyumlu olduğu için Discord'da bile drop yiyordum ama Mint sıkıntısız çalışıyor.
-Sistem Mint üzerinde daha az ısınıyor.
-Uyku modu daha stabil ve hızlı



Alışma Dönemi:
Alışması çok kolay değil açıkçası çünkü herhangi bir program indirirken bile farklı yollar kullanıyorsunuz. Örneğin ben Android Studio indirirken farklı, OpenShot Video Editor indirirken farklı, Chromium indirirken farklı yollar kullandım. Kendi yazılım yöneticisi var fakat pek kullanışlı değil çünkü herhangi bir yazılım indirdiğimde CPU kullanımı kendi kendine fırlıyor ve 2 dakika sonra düzeliyor. Ayrıca Windows'da aşırı hakim olduğum appdata gibi klasörler Linux Mint'de farklı olduğu için tam hakim olamadım diyebilirim. Şu anda Valorant ve CS:GO harici Windows'u hiç kullanmıyorum.

Genel Destek:
Linux Mint üzerinde yaşadığım sıkıntıları bazen Türkçe bazen İngilizce şekilde arattığım zaman her zaman yaşadığım sorunun bir çözümünü bulmayı başardım. Sorun yaşayınca hemen bozuk demek yerine sorunu çözmeye odaklanmak gerekiyor ve sorunu doğru şekilde aratınca çözüm yolu rahatlıkla bulunuyor.

Uygulama Desteği:
Bu kısım Linux Mint üzerinde yaşadığım ve çözemediğim tek sorun diyebilirim. Birçok uygulamanın Linux versiyonu olsa da çok büyük uygulamaların Linux desteği halen bulunmuyor. Ben Visual Studio 2019'u C# için kullanıyordum fakat Linux için maalesef yok. Onun yerine basit konsol işleri için MonoDevelop kullanıyorum ve oldukça hızlı. Büyük uygulamalar kullanıyorsanız sıkıntı yaşama ihtimaliniz var.

Hız ve Performans:
Genel olarak Linux'a geçmemin sebebi olan bir konu. 5400RPM HDD kullanan birisi olarak aşırı memnun kaldım çünkü Windows'un gereksiz telemetrisi ve hizmetlerinin disk kullanması ile uğraşmıyorum. Sistemin açılması Windows'a göre uzun sürüyor çünkü Windows'da hızlı başlat adı verilen bir teknoloji bulunuyor ve bunu kapatırsanız ne kadar yavaş açıldığını göreceksiniz. 1 dakikada açılan işletim sistemi açıldığı an kullanıma hazır oluyor ve uygulamalar Windows'a göre çok çok daha hızlı açılıyor. Örneğin ilk açılışta Discord 15 (Windows 50), Spotify 6 (Windows 20), ve Chromium 10 (Windows 20) saniyede açılıyor sonrasında ise 3-4 saniye anca sürüyor. Uyku modundan çıkmak için 1 saniye bile beklememe gerek kalmıyor.
Ayrıca Isınma konusunda beni çok fazla şaşırttı çünkü normalde Windows ile internette gezerken bile fan sesi duyarken Mint kullanırken en ufak fan sesi duymadan 55 derece ile Minecraft oynayabiliyorum. Aynı oyunu Windows üzerinde oynarken 70'in altına düşmüyor.
Linux Mint Cinnamon boşta kullanım değerleri:
Ekli dosyayı görüntüle 146776



Oyun Desteği:
Açıkça söylemek gerekiyor eğer fazla oyun oynayan biriyseniz size göre değil. CS:GO oynamaya çalıştım ve oynadım fakat Windows'a göre 10FPS düşük aldım. Düşük arkadaşlarla girilecek oyunlar ise oynanabilir. Proton ile Brawlhalla, **** Of Salem, Risk ve Stick Fight gibi oyunları sıkıntısız çalıştırdım.
Proton aktif etmek


Ekli dosyayı görüntüle 146783

Kişiselleştirme:
Bu konuda oldukça iyi. Bunu burada anlatmak zor çünkü çok fazla şey yapabiliyorsunuz. Ben işletim sistemini fazla değiştirmeden terminal üzerinde temalar yükledim ve şu an bu temaları kullanıyorum:
Ekli dosyayı görüntüle 146785


Yaşadığım Sorunlar ve Çözümleri:

Capslock Gecikme Problemi
Capslock gecikme problemi yaşadım ve onu bir forumdan indirdiğim komut dosyası ile çözmeyi başardım. Aynı komut dosyasını güvenilirliğinden emin olmadığım için paylaşmıyorum fakat "Capslock Delay Problem Ubuntu" gibi aratırsanız çözebilirsiniz.

Deb Paket Yöneticisi Stabil Çalışmıyor
.deb paket yükleyicisi bazen donduğu için .deb paketleri terminalden kuruyorum.
"sudo dpkg -i paket_adi.deb" (Bunu yazınca hata verir genelde bunu yazdıktan sonra alttaki komudu yazın)
"sudo apt-get install -f" paket bağımlılıklarını yükler
Tırnakları silip yazmanız gerekiyor.

Linux Mint Menüsü Tema Geçişlerinde Sıkıntı Yaşatıyor
Linux Mint'in kendi menüsünü sevmediğim için uygulamacıklar kısmından Cinnamenü kurup kendime göre ayarladım ve bence daha güzel oldu.
Ekli dosyayı görüntüle 146787

Chromium Tabanlı Tarayıcılarda Simgeler Taşıyor
Buna henüz çözüm bulamadım fakat çok sıkıntı çıkarmıyor çözüm bulursam düzenlerim.
Ekli dosyayı görüntüle 146789


Alternatif Uygulamalar:
Windows'da olan ve Linux'da çalışmayan veya stabil olmayan uygulamalara alternatifler:
Lightshot - FlameShot
Video Düzenleme - OpenShot
Visual Studio C# - MonoDevelop
Microsoft Office - WPS Office


Sonuç:

Sonuç olarak Linux dağıtımı kullanmak isteyenler için böyle rehber tarzı bir yazı hazırlamak istedim. Altta sorularınız olursa bildiğim kadarıyla cevaplayabilirim. Özellikle SSD kullanmayanlar, fazla oyun oynamayıp Windows'dan sıkılanlar ve sistemi düşük olanlar Linux dağıtımlarına kesinlikle göz atmalılar. Genel olarak Linux Mint kullanmaya devam edeceğim eğer 1080p ekranınız varsa ve sisteminiz yeterliyse farklı tasarım olarak Ubuntu'ya göz atabilirsiniz ama aynı tasarımı Mint üzerinde de uğraşarak yapabilirsiniz.
En azından format atıp linux mint yükleyecek bilgiye sahipseniz yüklenebilir fakat son kullanıcılar için tam bir çiledir linux. Ama bazı konularda Windows dan bile başarılı bir sistem olabiliyor. Fakat ekran kartını tam olarak kullanma konusunda vs. Cidden vasat. Linux sistemlerin geneli böyle.
 

source offical

Asistan
Cezalı
Katılım
9 Kasım 2021
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
150
Puanları
43
Yaş
27
Hacılar bence GNU/Linux tarafında benim için kullanılabilir tek OS elementaryOS. Bence GNU/Linux dağıtımlarına göre aşırı farklı. Kendi teknolojiler ve tasarımı bir harika.

Lakin anlamsızca ağır çalışıyor. Onun dışında GNU/Linux güzel OS bulamadım.

Denemek isterseniz sizlere GNU/Linux tarafında bulunan bir kaç dağıtım yazayım;
- elementaryOS,
- Deepin OS,
- Cute Fish OS,
- Archcraft OS.


Emeğe saygı ama genel olarak bir çok diğer GNU/Linux bence kötü.
 

linuxmanyagi

Öğrenci
Katılım
7 Ocak 2022
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
19
Puanları
3
Yaş
34
Bütün Linux'cular çatlasın patlasın inşallammm ohhhh ne güzel ne güzel!.. ???

 

Castaft

Doçent
Katılım
9 Haziran 2020
Mesajlar
928
Reaksiyon puanı
900
Puanları
93
Hacılar bence GNU/Linux tarafında benim için kullanılabilir tek OS elementaryOS. Bence GNU/Linux dağıtımlarına göre aşırı farklı. Kendi teknolojiler ve tasarımı bir harika.

Lakin anlamsızca ağır çalışıyor. Onun dışında GNU/Linux güzel OS bulamadım.

Denemek isterseniz sizlere GNU/Linux tarafında bulunan bir kaç dağıtım yazayım;
- elementaryOS,
- Deepin OS,
- Cute Fish OS,
- Archcraft OS.


Emeğe saygı ama genel olarak bir çok diğer GNU/Linux bence kötü.
GNU/Linux'u çok yanlış anlamışsınız hocam.
 

Fedoralover

Öğrenci
Katılım
15 Ocak 2021
Mesajlar
29
Reaksiyon puanı
14
Puanları
3
Yaş
28
Konuyu açalı 5 aydan fazla olmuş :D. Şu anda Arch dahil bayağı bir dağıtım kurdum denedim henüz Gentoo vs. seviyesinde değilim, ileride yüklemeyi de düşünmüyorum pek ama belli olmaz. Sadece işletim sistemi arıyorum diyerek dolaşırken canım sıkıldığında kurulu işletim sistemini elimle bozacak hale geldim. Ne yalan söyleyeyim ilk kurduğum zamanlar SSD alır almaz Windows kurarım diyordum şu an ise SSD alır almaz Fedora Workstation kurarım diyorum. Şimdilik Arch kullanıyorum SSD alınca Fedora kuracağım.

Ekli dosyayı görüntüle 163497

Hocam, madem linux seviyorsunuz ve arch kuracak kadar bilginiz var ise size özgür yazılımlar da kullanmanızı öneririm. Mesela visual code microsoft tarafından telemetry'e sahip ve yazdığınız kodların vb. kişisel bilgilerinizi alıyor(neleri aldığından emin değilim tahminen) ve çeşitli yerlere ücret karşılığında satıyor.
 
Üst