Linux Optimus Desteği

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Arkadaşlar ikinci dağıtım olarak hard diskime linux kurmak istiyorum.
Şu an dağıtım seçmedim çünkü Optimus ile ilgili çeşitli sıkıntılar varmış duyduğum kadarıyla(Hem Intel hem Nvidia olan dizüstüler)
Optimus konusunda en az sorun yaşayacağım dağıtım hangisidir acaba?
Saygılar...

DarkDance

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Optimus için ubuntu 12.04 güncel olmasına rağmen Bumblebee bu uygulamayı önermekte bende denicem bu gece bakalım ne kadar başarılı olcak.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Diğer topikte yazdım ama burayada CP yapma ihtiyacı hissettim. İşinizi görmesini dilerim.

Kurulumu yeniden yapın. Kuruluma başlarken hani dil seçiminin olduğu yerde (f6 olması lazım) onu seçin. Orada size seçenekler sunacaktır Nomodset'i seçerek kurmaya çalışın. Eğer masaüstü gelirse "Ek sürücülerden" iki ekran kartınızdan birini seçerek kullanmaya başlayın. Eğer sisteminizdeki ekran kartınızdan biri nvidia ise onu kullanmanızı öneririm.

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Resmi olarak Optimus desteği yok malesef.
The Bumblebee Project isimli bir yazılım var. Yani Nvidia'nın sağlamadığı desteği başkaları kendi uğraşlarıyla sağlıyor :D Detaylı bilgi için: https://github.com/Bumblebee-Project
Bunun eski sürümlerini zamanında Ubuntu, Linux Mint, Fedora üzerinde denemiştim. 1-2 hafta önce de Arch Linux üzerinde denedim. Gerçekten çok iyi çalışıyor.

DarkDance

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bumblebee bunu kurdum bende düzngüce çalışıyor.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
neredeyse iki ay oldu konuyu açalı ama teşekkürler :D [MENTION=99291]Al Arabi[/MENTION] senin çözümünün yarar sağlayacağından emin değilim.
Çünkü Windows'ta Intel sürücülerini kurmadan Nvidia'ya izin vermiyor.
Intel ve Nvidia'nın ortak kullandığı devreler varmış.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
neredeyse iki ay oldu konuyu açalı ama teşekkürler :D @Al Arabi senin çözümünün yarar sağlayacağından emin değilim.
Çünkü Windows'ta Intel sürücülerini kurmadan Nvidia'ya izin vermiyor.
Intel ve Nvidia'nın ortak kullandığı devreler varmış.

İnternete sık giremediğim için geç cevapladım. Bundaki temel amaçta benzer sorunlar yaşayanların en azından çözüm olmasa bile gideceği güzergahı soru sorarken belirlemelerine yardımcı olmaktır. Yani en kötüsü siyah ekranda takılmadan masaüsütünü görmek ve sonra gerçek driverleri yükleyerek sağlıklı bir sistem kullanmak için zaman kazanmaktır. Verdiğim cevap bunu sağlıyor. Ama optimusun gerçek anlamda durumu nedir bilemiyorum.İngilizce arattırarak veya Linux Mint tr veya Ubuntu Linux tr forumlarına soru sorarak da bir çözüm bulunabilir.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
İnternete sık giremediğim için geç cevapladım. Bundaki temel amaçta benzer sorunlar yaşayanların en azından çözüm olmasa bile gideceği güzergahı soru sorarken belirlemelerine yardımcı olmaktır. Yani en kötüsü siyah ekranda takılmadan masaüsütünü görmek ve sonra gerçek driverleri yükleyerek sağlıklı bir sistem kullanmak için zaman kazanmaktır. Verdiğim cevap bunu sağlıyor. Ama optimusun gerçek anlamda durumu nedir bilemiyorum.İngilizce arattırarak veya Linux Mint tr veya Ubuntu Linux tr forumlarına soru sorarak da bir çözüm bulunabilir.

hocam ben denediğim hiçbir Linux dağıtımında siyah ekranda kalmadım :)
ancak Linux Mint 13 cinnamondaki gelişmiş masaüstü efektleri çalıştığına göre tahmin ediyorum ki intel olarak görüyor ekran kartını.
zaten ekran kartı ışığının mavi olmasından da anlaşılıyor. nvidia'ya geçtiğinde beyaz olması lazım.
zaten intel cephesinde sorun yok, standart intel sürücülerini olduğu gibi kullanabiliyorsunuz.
ancak standart nvidia sürücüleri olmuyor, çünkü nvidia intel'le ortak kullandığı bazı devreler var, onun için özel sürücü gerekiyor.
ilginiz için teşekkür ederim. :)