kelb
Doçent
- Reaksiyon puanı
- 6
Neyse yine de lünüks bilinmiyor hala.
Çenem kapalıyken de klavye kullanabilirim, sorun yok. Saygı sınırlarını zorlama sevgili jequarez.
Sendeki bu açık kaynak aşkı bambaşka.
Bir şey bilmeden gelip burda sallayanlar olunca konu dağılıyor haliyle.şu konuyu kişiselleştirmeden tartışsak
Windows kullananları küçümseyici hiçbir laf yok burda, zaten ben de okulum gereği Windows da kullanmak zorundayım, fakat doğru dürüst kullanmadan gelip Linux hiçbir işe yaramaz diyen olursa o da gerekli cevabı alır. Bunda gocunacak bir şey yok, hak etmiştir çünkü."Linuxçu" diye nitelendirilebilecek bir "insan türü" var mıdır? İnsanlara gerçekten itici gelebilir mi? Güzel bir şeyi sunmak ne denli önemlidir? Gerçekten düzgün çalışan ve iyi işleyen sistemler bazı sunum şekillerinden ötürü "dışarıdan birilerine" itici gelebilir mi? Teknoloji, sosyoloji ve psikoloji arakesitinde ne denebilir? Bütün mesele gerçekten özgürlük müdür? Yoksa kişisel bazı problemler midir?
Konuya biraz dışarıdan bakan bir dostumun, MS Windows ortamında çalışna bir yazılım geliştirici olan Memduh'un blogundan enteresan bir alıntı:
En sonunda bilgisayarımdan Firefox'u uninstall ettim. Yazık oldu, ama ruh sağlığımı koruyabilmek için bunu yapmak zorundaydım
Uzun zamandır Linuxçu diye bir tip çıktı ortaya. Aslında sempati beslediğim bir tipti, çünkü özgür yazılım mefhumunu çok tutuyordum. Ama zamanla bu linux, özgür yazılım, firefox, vb. mevzularının hiç de benim ümit ettiğim işlevleri olmadığını, bunun daha çok bir kimlik problemi olduğunu farkettim...
Bazı kavramlar ve olgular gerçtekten de bu denli itici olabilir mi?
Aklıma aynı dostumla yaşadığım bir diyalog gelmişti. MS Word Equation Editor'ü kullanmanın bazı bakımlardan LaTeX kullanmaktan daha zor olduğunu iddia ettiğimde karşımdaki insanın bana gözlerini kocaman açarak baktığını hatırlıyorum. Argümanımı sağlamlaştırmak için vakti zamanında epey uzun ve bir sürü matematik formülü içeren kuantum şifreleme ile ilgili bir yazıyı MS Word ile yazdığımı ve şimdi LaTeX'i düşündüğümde o zamanlar acı çekmiş olduğumun farkına vardığımı belirttiğimde pek ikna edici olmadığım su yüzüne çıkmıştı.
Sizin de benzer negatif deneyimleriniz var mı? (Lütfen webcam ve MSN örneği verilmesin, ondan biraz gına geldi de
ALıntı:
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3649
Yeni yeni linux dağıtımı kullanarak ;bir kaç sey öğrenerek ;windows kullananları küçümseyerek hiç bir şey elde edemezsiniz...
Windows kullananları küçümseyici hiçbir laf yok burda, zaten ben de okulum gereği Windows da kullanmak zorundayım, fakat doğru dürüst kullanmadan gelip Linux hiçbir işe yaramaz diyen olursa o da gerekli cevabı alır. Bunda gocunacak bir şey yok, hak etmiştir çünkü.
@ffgul, "bedeva" değil öncelikle; "bedava". Linux sistemlerinin %98'i ücretsizdir ama en önemli olan dağıtımları Canonical, Novell gibi büyük şirketler tarafından desteklenir. Size o işletim sistemlerinin ücretsiz gelmesinin sebebi, Linux camiasının sizlere iyilik yapmak istemesidir. Daha iyi bir sistemi ücretsiz olarak sunmaktır. Windows'a verdiğiniz yüzlerce doların cebinizde kalmasını sağlamaktır. Canonical ve Novell ile ilgili bilgiler:
http://www.canonical.com/
http://www.novell.com/home/
Bunlar ve böyle şirketlerin amacı, sizi Windows köleliğinden kurtarmaktır. Geliştiricilerin kendi kullandıkları sistemleri geliştirebilmelerini sağlamaktır. Siz, çalıştığınız bir platformun içini göremiyorsanız ne kadar güvendesinizdir? Windows'ta bu mümkün değil. Tamam, normal bir kullanıcı bilgisayarındaki sistem dosyalarının içeriklerini merak etmeyebilir ama yıllarca kullandığınız sisteminizde bir açık olduğunu 5-10 yıl sonra öğrenmeniz ne kadar mantıklı? Ben size burada açık kaynağı, özgür yazılımı anlatsam da hiçbir şey olmayacağı belli. Sizdeki mantık şu: "Ücretsizse b*k gibidir."
Evet, Linux b*k gibi. O sebeple zaten böyle düşünen insanların Linux'u denemesine bile karşıyım. Çünkü bizim köle olmayı seçenlerle işimiz yok. Biz özgürüz, siz Windows'a para verip mavi ekran hatası alıyorken veya her yeni sistemde yeniden para ödemek zorunda kalıyorken biz bedavaya küp çeviriyor olacağız.
J. sana "bedeva" şeklinde yazılmaz, "bedava" şeklinde yazılır demek istemiş. Yani hatalı yazıyorsun demek istemiş.kendi kendini yalanlayan bir yazı olmuş bu...bedeva değildir..ama ücretsizdir diyorsun....Şahsen ve alenen herkes bunu bilir bedeva şeyler zaten ücretsizdir:thumbup:
kendi kendini yalanlayan bir yazı olmuş bu...bedeva değildir..ama ücretsizdir diyorsun....Şahsen ve alenen herkes bunu bilir bedeva şeyler zaten ücretsizdir:thumbup:
Ayrıca bence bedeva verilen şeylerinde kaliteli olduğuna inanmayanlardanım...
>>Örnek verelim daha iyi anlaşılsın..Seçim zamanlarında dağıtılan kömürün kalitesini araştır görürsün...
>>Linux u denemesine karşı olsan yada olmasan,bu ancak seni bağlar..
Çünkü dünyada win-XP yi kullananların sayısı %65 oranında..Buda demek oluyorki insanlar zaten kararı vermiş durumda...
>>Güvenliğe gelince bütün bilişim insanları bilirki yüzde yüz güvenlik diye bi şey yoktur...(pentogon bilgisayarlarına 15dk kada girildiği gibi)
>>Gelelim açık kaynak kod muhabbetine linux severler tutturmuş bi açık kaynak kod muhabbeti gidiyorlar.Sanki halkın %90 nını bıraktım %51 bile proğramcı değil..Ne anlasın açık kaynak kodundan..Ayrıca anlayanlarda sanki hergün yazılımı geliştiriyorlar ya..orasıda ayrı bi durum...
>>bu arkadaşımız mavi ekrandan bahsetmiş herhalde win-95 de kalmış aklı...Rahat bi kullanım kölelikse ben köleliği alayım...Ayrıca windowsun bu kadar popüler olmasını ve bilgisayarı insanlara kullanılabilir halde işletim sistemi sunmasına da TEŞEKKÜR EDERİM...
>>Dönelim konumuza,Pardus gibi estetik yapılmış bir işletim sistemini devletin desteklemesi zaten başlı başına yanlış.Çünkü devlet bi taraftan özelleştirmeyi savunuyor diğer taraftan milli proje diyor...Çelişkinin taaa kendisi...
>>Kaldı ki işlemci pazarını yani inteli kendisine çekip işlemci üretmeye çalışsa bundan kat be kat daha yararlı olur...
>>Ne yazıkki boş bi uğraşıdan öteyede gitmiyor...Ülke kaynaklarının doğru kullanılamadığı, proje demeye dilim varmıyor..Uğraşı...
Linux neden hala bilinmiyor? ( gereksiz bir konu )
Taninsa ne olacak da, herkesin linux kullancaginimi zannediyorsunuz.
Insanalarin ihtiyaclarina cevap verebilecekmi linux?
Hangi firma tum sistemini hic bir garanti vermeyecek ve hic bir sorumluluk almayacak olan bir linux dagtimina emanet ederki?
Kup cevirmekle, pencereleri yakarak kapatmakla, uc bes efekte aladanarak linuxu ovmeyin.
Adaletli olun!!!, linux daha yolun basinda. Sunuda bilinki linux hak ettigi yere gelecek seviyeye geldiginde, sizin ugrasmaniza gerek kalmadan herkez taniyor ve bircoguda kullaniyor olacaktir.
1.Linux tanıtılsa şimdi pazar payı (bence) %50yi geçecekti...Linux neden hala bilinmiyor? ( gereksiz bir konu )
Taninsa ne olacak da, herkesin linux kullancaginimi zannediyorsunuz.
Insanalarin ihtiyaclarina cevap verebilecekmi linux?
Hangi firma tum sistemini hic bir garanti vermeyecek ve hic bir sorumluluk almayacak olan bir linux dagtimina emanet ederki?
Kup cevirmekle, pencereleri yakarak kapatmakla, uc bes efekte aladanarak linuxu ovmeyin.
Adaletli olun!!!, linux daha yolun basinda. Sunuda bilinki linux hak ettigi yere gelecek seviyeye geldiginde, sizin ugrasmaniza gerek kalmadan herkez taniyor ve bircoguda kullaniyor olacaktir.
Mac OS X işletim sistemi midir?
J. sana "bedeva" şeklinde yazılmaz, "bedava" şeklinde yazılır demek istemiş. Yani hatalı yazıyorsun demek istemiş.
Afeyim sanaaaaa....alkış alkışşş...:clap:
"istemiş. Yani" Noktadan sonra boşluk bırakılmaz...Yine alkış bravo...:clap::tongue:
"istemiş. Yani" Noktadan sonra boşluk bırakılmaz...Yine alkış bravo...
Gördüğüm kadarıyla yazman olmadığı gibi okuman da yok. Okuması olan birine sevgili penguin'in cevabını okutursun. O zaman kimin kendi içerisinde çeliştiğini anlarsın.
Verdiğin ilk örnek siyasete girdiği için o konudan bahsetmiyorum.
Windows XP kullananların oranının o kadar çok olması, ben de dahil birçok kişinin gözlerini Windows'la açmasından kaynaklanıyor. Nasıl ki tarayıcıların ana sayfalarının Google olmasından dolayı insanlar interneti Google sanıyorlarsa, bilgisayarları da Windows'la açıldığı için bilgisayarı Windows'tan ibaret sanıyorlar. Ben de evimizde internet yokken sadece Windows var sanardım. Ha bir de Mac'i biliyordum ama Linux'tan haberim yoktu. Şimdi bunu insanların karar vermesine bağlama lütfen. İnsanlara seçenek sunulmadı ki karar versinler?
Bütün bilişim insanları bilir ki, güvenliğin %80'ini işletim sisteminin kendisi oluşturur. Yani sistemde bir açık varsa, sen istersen 10 tane yazılım yükle; yine de o sistem zarar görebilir. Ve o çok iyi tanıdığını sandığın bilişim insanları da kalkıp da sistemlerinde güvenlik için Windows kullanmazlar. Keşke bu sözleri yazmadan önce biraz araştırsaydın. O çok girip çıktığın Pentagon'dan bahsetmeden önce süper bilgisayarların Windows XP kullanmadığını araştırsaydın...
Bu sözlerinden anlıyorum ki, açık kaynağa dair hiçbir ama hiçbir bilgin yok. Bilgisi olmayana bir şey öğretmeye bayılanlardan değilim. Bir kursa yazılmanı ve bu bilgileri işin ehli kişilerden öğrenmeni tavsiye ederim.
Mavi ekran Windows 95'te mi kaldı?Ekranın rengi değişmiş olabilir ama STOP ekranı değişmez.
Rahat ve kolay kullanımdan bahseden sen, crack-serial ararken virüs kapmaktan bahseder misin peki? İnternette bir program için onca site gezdiğinden, onca reklam pencerelerini kapattığından, aradığın program "shareware" olunca kafayı yediğinden bahseder misin? Hayatında bir kere bile bir Linux dağıtımını kullansaydın, paket yöneticisini açıp istediğin programın adını yazıp next-next demeden kurulum yapabildiğini biliyor olurdun. O zaman da kalkıp bana kolay kullanımdan bahsetmezdin. Aramızda çok büyük bir fark var. Ben çok uzun zaman Windows kullandım, Linux'u 1.5-2 yıldır biliyorum. Sen de çok uzun zaman Windows kullandın, hala kullanıyorsun ama Linux'u hiç kullanmadın. Bunun üzerine bir de bilgisayarımda hala Windows (7) kurulu olduğunu söylemem tam olacaktır. Ben en azından bildiklerimi bildiğim için söylüyorum. Ya sen?
Ben, kendi donanımlarımızı üretmemizden yanayım. Pardus projesi kimine göre doğru, kimine göre yanlış. En azından Linux'un varlığını duyurabildi ülkemize. Yoksa ben, kendimize ait bir sistem yazılması taraftarıyım. Ülke kaynakları ise boşa gitmiyor, merak etme. Devlet zaten projeye adam gibi kaynak aktarmıyor. İçin rahat olsun, senin paran Linux'a gitmiyor. Senin paran, devlet dairelerinde kullanılacak Windows XP'lerin lisans paralarına gidiyor.![]()
Küp çevirmek diye saydığın birkaç madde, Compiz isimli hoş bir yazılımın ürünleri. Biz bunu yapıyoruz çünkü insanlar Linux'u hala konsoldan ibaret sanıyorlar. Konsolda küp çevirilemeyeceğini herkes bilir diye düşünüyoruz. Anlaşılan o ki siz adalet istiyormuşsunuz.
Eh tamam o zaman. Siz adaleti parayla satın alabilirsiniz. Biz ücretsiz olarak sahibiz ona.
65 dedin olmadı bak %90 dan fazlası windows deseydin hatta tamamına yakını windows deseydin daha bi belli olurdu istatik üstünlüğü>>Ayrıca linuxcuların bu kadar linux u sabiplenmeleri çok ilginç..Sanki ülke malıymış gibi sahipleniyorlar...kaldıki iyi olsa dünyanın %65 i xp kullanmaz.
İstatikleri bakar mısın? Ve baktığın siteyi göster65 dedin olmadı bak %90 dan fazlası windows deseydin hatta tamamına yakını windows deseydin daha bi belli olurdu istatik üstünlüğü
++
İstatikleri bakar mısın? Ve baktığın siteyi göster![]()
Bir kaçına yanıt vereyim.Yazdıklarımın hiç birini anlamadığın çok iyi belli oluyor.(halbuki güncel örneklerle de açıkladım ilginç...
>>Bilgisayar öğretmeni olduğumu söylemek zorunda kaldım şu an çünkü linux u bilmediğimi filan yazmışsın sadece gülüyorum..
>>Ama öğrettiğimiz insanların bazılarındada bunu görüyorum.
>>"Sen nekadar anlatırsan anlat insanlar kapasiteleri kadar anlıyorlar"
>>Burdaki konu sen yada ben değiliz.Olayı konu dışına çarptırmışsın.Benim fikirlerimin ne olduğunu yazdım ister beğenirsin ister beğenmessin bu zerre kadar önemli değil benim için...
>>Ayrıca linuxcuların bu kadar linux u sabiplenmeleri çok ilginç..Sanki ülke malıymış gibi sahipleniyorlar...kaldıki iyi olsa dünyanın %65 i xp değil linux kullanıyo olurdu...
>>Bunun yanı sıra devletimiz okul müfredatlarında windows göstermemizi istiyor!!!"Anlayana"
>>Ayrıca siyasete girmem deyip verdiğimiz paralardan bahsedip kendin siyaset hakkında dem vurmuşsun buda ilginç..
>>Ayrıca pentagonun pc lerinin windows olduğunu zaten söylemedim böyle de bi iddaam yok..Anlayamadığın taraflardan biride zaten bu,yüzde yüz güvenlik diye bişey yoktur bilgisayar işetim sistemlerinde ister win ister linux ister mac olsun...