Linux Ne Yapmalı ?

RocKhan

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
977
Reaksiyon puanı
15
Puanları
18
Lafım meclisden dışarı ''ağzı olan konuşuyor'' yok linux'de kodmu girecekmişde, yok deb uzantılı dosyamı olurmuş, şeklinde yorumlar yazan, hayatında linux görmemiş kişilerin bu tür yorumlarını sona erdirecek bir sistem olmalı.

Default olarak masa üstüne kurulacak bir simge olmalı ''Linux For Dummies'' :) ona tıklayınca en basit işleri nasıl yapacaklarını anlatan görsel ''resimli ya da kısa videolar halinde'' program nasıl kurulur, codec nasıl kurulur, windows'da açtığım dökümanları Linux'de nasıl açarım, gibi belli başlı konuları listelenmiş bir şekilde, ilk kez linux kullanıcısına anlatabilen bir bölüm oluşturmalı.

Gerçi bunların hepsinin cevabı türkçe linux forumlarında defalarca verilmiş, fakat bizim milletimiz araştırmayı pek sevmiyor, en basit iki işlemi yapamayıp linux'ü bilgisayarından kaldıran adam tanıyorum.
 

green_lion

Asistan
Katılım
19 Şubat 2006
Mesajlar
327
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
1-) Yazılım Desteği

Linux dağıtımlarındaki yazılım desteği kimde var? Tüm dünya geliştiriyor onları. :)

2-) Donanım Desteği

Burada suç kesinlikle Linux'ta değil. Biz de zilyon kez söylüyoruz bunu. Donanım üreticileri resmen destek vermedikçe Linux'un yapacakları bir yere kadardır.

3-) Dağıtım Farkları

Dağıtım farkları dediğin şeyi şöyle açıklayayım. Dağıtım dediğin şeyi ayrı bir işletim sistemi olarak ele al. MacOS'ta çalışan programları direkt Windows altında çalıştırabiliyor musun? Linux dağıtımlarının çekirdeklerinin aynı olması, aynı paketleri kullanacakları anlamına gelmez. Çünkü sadece çekirdekleri aynıdır çoğu kez. :)

4-) Bahsettiğin olaya burada rastlamadım. Şahsen ben, kişiye önce kullandığı dağıtımlarda yaşadığı sorunlarla ilgili yardımcı olmaya çalışırım eğer o dağıtımla ilgili bilgim varsa. Ama adamın ekran kartını A dağıtımı tanımıyor da B dağıtımı tanıyorsa ve o kişi de Linux kullanmaya meraklıysa tabii ki de B dağıtımını önereceğiz. Sistemi Windows 7'yi kaldıramayan biri Windows 7 kurduğunu ve oyun oynayamadığını söylerse, sen o kişiye ne dersin? Ben yazayım mı?

-Bilgisayarının özellikleri Windows 7 için geçersiz. Bence XP kullanmalısın.

5-) Oyun

Linux altında oyun geliştirilmez. Sebebi ise Windows kullananların çoğunluğudur. Linux'un belli bir kullanıcı profili vardır ve bu kullanıcı profilini de genelde kod yazan, sistem geliştiren kişiler oluşturur. Bu sebeple şu güne kadar ihtiyaç duyulmamıştır. İnsanlar, gözleri açılmaya başladığı için özgür yazılıma merak sarmışlardır, ilk durakları ise Linux olmuştur. Eski alışkanlıkları bırakamadıkları için oyun kavramını aramışlardır, bulamamışlardır. Ne zaman bulacaklardır? Bu konuda oyun üreticilerinden ve yine lanet olası donanım üreticilerinden tam destek geldiği zaman.

*Wine'ı sevmiyorum. Ve yeri gelmişken "Wine Is Not Emulator" diyorum.

6-) 5. maddedeki profili buraya aktarıyorum ve kod ezberlemekten de gocunmadığımı belirtiyorum. Kendinizi görsel hafıza yalanlarıyla pışpışlamayın. Benim mükemmel bir görsel hafızam vardır ve bu hafızam sayesinde kodlar aklımda kalır.

Ayrıca bu madde tamamen Windows'un sana kazandırdığı tembelliğin bir ürünü. Bilgine...

Öncelikle linux un yani ücret ödenmeyen bir işletim sisteminin kullanım oranları açıkçası beni üzüyor.

1 - Tüm dünya geliştiriyor ama ne yazıkki ticari bir program kadar olamıyorlar. Binlerce dediğiniz geliştiriciler, ticari bir firmanın 10 15 mühendisi kadar iş çıkaramıyorlar. Bence bunun sebebi kodları yazarken boş zamanları tercih etmeleri. Diğerleri tam zamanlı sadece o işe yoğunlaşan kişilerden oluşurken, serbest geliştiriciler işten aşktan kalan zamanlarda geliştirme yapıyorlar. Buda ciddi dezavantaj.

2 - Tüm linux camiası kendi dağıtımına yatırım yapacağına ortak bir komisyon ile donanımcılara bastırırsa ve bir standart oluşturursa donanımcılarda bu desteği esirgemez. Mesela bir aralar nvidia ekran kartı için rpm dağıtıyordu da birçok dağıtım bundan faydalanamıyordu.

3 - Olmalı arkadaşım. Linux xx sürüm çekirdeğini kullanan her dağıtımda aynı şeyler çalışabilmeli. Aynı kurulumlar olabilmeli. Bir standart olmazsa kimse lnx için destek vermez. Yazılım yapıyorsun her dağıtım için ayrı ayrı mı yazacaksın. Win 7 de bile bazen 95 programları çalışabiliyor. MacOs ta 4 nesil gerideki uygulamalar çalışabiliyor. Lnx te ise aynı sürüm dağıtımlarda bile çalışmıyor. Ayrıca MacOs programı örneğin saçmaydı. Farklı işletim sistemlerini benzetmişsin beğenmedim :)

4 - Ekran kartı a dağıtımında çalışmıyor b dağıtımında çalışıyor derken zaten sen yeterince özetlemişsin ne yazıkki. Pc deki 10 adet donanımı tam algılayan dağıtımı bulmak istedim diyelim. Ve denemelerimde en son dağıtımda buldum. Kaç farklı dağıtım var? Yani kaç adet dvd indirip deneme yanılma yapmam gerekli? Win donanımlarında adam 4 seçenek yazar 2000,xp,vista,7 aslında birçoğu birbirine uyar ama adam yinede çeşit olsun diye seçeneklere ekler. 10 küsür yılda sadece 4 seçenek. Standartlaşma budur böylede olmalıdır.

5 - O binlerce yazılımcı neden şöyle OpenGL destekli dünyayı sarsacak ücretsiz bir oyun yapmıyor? Bilgisayarı son kullanıcının evine sokacaksan bence bu şart oğlu şart.

6 - Ben kendim için konuşmadım. Görsel hafıza konusunda ciddi araştırmaları okudum. İnsan beynini incelersen bana hak vereceksin. Lnx kullanırken kde, gnome gibi arayüzler kullanmadığını düşünmüyorum. Buda görsel hafızaya ihtiyaç duyduğunu gösterir. Yalanla alakası olsaydı herkes komut satırında yazar çizerdi. Bende bazı lnx sunucular kullanıyorum (Onbinlerce dolar vermek istemediğim için) Fakat ev kullanıcısından bahsettiğimiz zaman, işten/okuldan geldiğinde bilgisayarda harcadığı zaman belli. Bilgisayar bizde olduğu gibi herkeste amaç değil. Bir araç. Tabiiki tembel olacaklar. Oturup 2 saatte yapacakları bir iş için kullanacakları aleti tek tek elle mi yapacaklar. Her açıdan düşün tembel olacaklar. Patron elemandan rapor istediğinde süresi önemlidir. Oturup birde bilgisayardaki zart zurt işlerle uğraşamaz. Uğraşmak ve bilmek zorundada değildir.

Saygılarımla.

---------- Post added at 13:48 ---------- Previous post was at 13:25 ----------

Lafım meclisden dışarı ''ağzı olan konuşuyor'' yok linux'de kodmu girecekmişde, yok deb uzantılı dosyamı olurmuş, şeklinde yorumlar yazan, hayatında linux görmemiş kişilerin bu tür yorumlarını sona erdirecek bir sistem olmalı.

Default olarak masa üstüne kurulacak bir simge olmalı ''Linux For Dummies'' :) ona tıklayınca en basit işleri nasıl yapacaklarını anlatan görsel ''resimli ya da kısa videolar halinde'' program nasıl kurulur, codec nasıl kurulur, windows'da açtığım dökümanları Linux'de nasıl açarım, gibi belli başlı konuları listelenmiş bir şekilde, ilk kez linux kullanıcısına anlatabilen bir bölüm oluşturmalı.

Gerçi bunların hepsinin cevabı türkçe linux forumlarında defalarca verilmiş, fakat bizim milletimiz araştırmayı pek sevmiyor, en basit iki işlemi yapamayıp linux'ü bilgisayarından kaldıran adam tanıyorum.

Bu bir forum ve ağzı olan konuşsun diye yapılmış :)

Konu ise LINUX NE YAPMALI
Yani : Linux aslında birşeyler yapmalı. Neden? Çünkü fazlaca tercih edilmiyor. En azından yapabildiklerini anlayan yok.

MacOs örneğindeki gibi. MaOs freeBSD üzerine inşa edilmemişmi? Neden Lnx ten daha iyi? çünkü basit. Kullanıcı dummie bile olsa onda foto video ve ihtiyacı olanları yapabiliyor.

Ubuntu neden çok tercih ediliyor? Çünkü basit. Kuruyorsun ve unutuyorsun. Herşey kullanıcının gözüne kadar sokulmuş.

Windows neden en çok kullanılan işletim sistemi? Çünkü basit. İlkokula giden bir çocuk bile ilk açtığında mantığını anlayabiliyor.

Linux for dummies şart. Dalga geçmişsin ama şart. Kimse bilgisayar topolojisini bırak swap ın bile ne işe yaradığını bilmek zorunda değil. Mount işlemi nedir banane. CD mi takarım filmimi izlerim diyen kullanıcılar bizim milyon katımız. Ve biz onlara hizmet veriyoruz.

Açılması gereken bölüm ne yazıkki her dağıtımın her sürümü için ayrı ayrı olacaktır. Ubuntu için codec kurulumu, Redhat için codec kurulumu, Pardus için codec kurulumu, Suse için codec kurulumu gibi gibi. Anlatmak istediğim ve anlamak istemediğiniz bu.

Sadece bizim milletimiz değil arkadaşım dünyada kullanım oranlarına bakarsan eğer kimse uğraşmayı sevmiyor. Zaten bizim derdimizde kullanıcılara en az uğraşı ile en etkin kullanımı sağlamak değilmi?

Ayrıca şöyle bir durum daha var.

iphone çıktığında symbiandan ne artısı vardı? Dahamı kaliteli dahamı çok işlev barındırıyordu? Basitti. Çok basitti. İlk kullandığında bile herşeyi yapabileceğin kadar basitti.

Androidde çok basit. Sen işletim sistemini değil indirdiğin uygulamarla zaman harcıyorsun ve bu maksimum eğlence demek. Herşey elinin altında. Olay bu.

WinMobile neden bitti? Neden hemen WM7 çıktı? Çünkü kullanmak çok ama çok zordu. Oda herşeyi yapabiliyordu.

Ben fikrimi değiştirdim aslında. Bence linux un değilde kullanan ve kullanmayı önerenlerin zihniyet değiştirmesi gerekli. Kardeşim kolay işte derken elini vicdanına koyabilmeliler. Dağıtım olmazsa diğeri derken, kullanıcının yedek almayı bilmeme olasılığını düşünmeliler. Şu yok ama olsun derken insanların onu önemseme ihtimali üzerinde durmalılar. Ayrıca bilgisayar kullanmayı bilemeyenler dummy değilde acemi olarak adlandırılırsa çok daha iyi olur.
 
Üst